[QUOTE]Oryginalnie wysłał wuzz:
[qb] [QUOTE]Oryginalnie wysłał wuzz:
[qb] [QUOTE]Oryginalnie wysłał szczęka:
[qb]PS
Z punktu widzenia matematyki pp postawienia kartki na krawędzi jest równe 1/2.
A czy to się uda 1 raz na każde 2 próby?
Wtedy wchodzimy w spekulacje, rozpatrywanie różnych scenariuszy, położenia stołu, składu chemicznego kartki, osoby, która próbuje to zrobić, grubości kartki.
Z tak przeprowadzonej analizy będzie wynikało, że pp postawienia kartki na krawędzi wyniesie powiedzmy 0,01%, choć wstępnie było 50%.[/qb][/QUOTE]Z punktu widzenia matematyki, jeżeli trktujesz kartkę jako idealną płaszczyznę (dokładniej fragment płaszczyzny) to szanse na postawienie pionowo są równe zero.
Nie wiem skąd wzięło się to 50% :eek: [/qb][/QUOTE]Wróćmy do kartki papieru.
moim zdaniem coś ci się zamieszało z szanami na to czy karta upadnie w lewo czy w prawo po postawieniu w pionie.
I tu, jeżeli nie mamy żadnej wiedzy o warunkach zewnętrzych i całkowicie pomijamy wpływ otoczenia to można przyjąć, że szanse na upadek w lewo są takie same jak w prawo i są sobie równe, czyli po 50%.
Dlaczego szanse na postawienie kartki papieru pionowo są równe zero?
P - Co to znaczy, że obiekt "stoi" stabilnie?
O - To znaczy, że środek ciężkości znajduje się w obrębie zarysu podstawy obiektu.
P - Czym jest podstawa pionowej kartki papieru doprowadzona w tych rozważaniach matematycznych do fragmrntu płaszczyzny?
O - odcinkiem - fragmentem linii prostej.
P - Jakie ma wymiary odcinek?
O - Długość większą od zera. Nie ma grubości, czyli można powiedzieć grubość równą zero
P - Jakie są szanse, że środek ciężkości znajdzie się nad odcinkiem o grubości zero?
O - Zerowe
P - A prawdziwa kartka paieru?
O - Ma grubość pomijalnie małą w stosunku do pozostałych wymiarów (długości i szerokości).
P - Co z tego?
O - Szanse na postawienie płaskiej kartki papieru pionowo są praktycznie do zera, nawet pomijając wpływ ruchu powietrza, trzesień ziemi, i innych wytrącających kartkę papieru z ewentualnie osiągniętego położenia równowagi...
Szanse te zależą od grubości kartki i jej wielkości. Dużo łatwiej będzie postawić pionowo małą tekturkę
pozdrowienia
wuzz[/qb][/QUOTE]Ok z tą kartką to przegiąłem, ale nie mogłem się powstrzymać.
Masz 50% szans na to, że ją postawisz i 50%, że Ci się nie uda.