#4899203 - 06/09/2011 20:08
Cudowna skarbówka - jak można ich nie lubić ?
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 24/01/2002
|
To może w odpowiedniej kolejności, żeby było wiadomo o co chodzi. Są takie strony w necie, które oferują gry zręcznościowe na pieniądze i kiedyś właśnie na takich pogrywałem. Był to tak dokładnie 2007 r. Stare czasy ? Zależy jak dla kogo. Na jednej z takich stron ugrałem 70 dolarów. Istny majątek, nieprawdaż ? Nie bardzo widziałem możliwość ugrania większej kwoty więc postanowiłem to wypłacić. Firma oferująca możliwość gry na pieniądze miała siedzibę w USa. Nie pamiętam jakie były możliwości wypłaty, ale zbyt dużo ich nie było, więc wybrałem czek. Dość długo szedł, myślałem, że mnie olali, ale jednak doszedł. Mam konto w ING i choć było cholernie drogo, z 30 albo 40 zł to właśnie u nich go zrealizowałem. Oczywiście nie raczyłem wykazać takiego dochodu i nie zapłaciłem też podatku. No jakoś na to cholera nie wpadłem.
Przejdźmy do meritum. Dzisiaj dostaje wezwanie ze skarbówki, a tam takie kwiatki:" Z informacji będących w posiadaniu tutejszego organu skarbowego wynika, że w roku 2007 uzyskał Pan inne dochody w USA". Zeznanie nie złożone, właśnie się go domagają, podatek kierwa nie zapłacony. No k.urwa cały majątek, ale przecież biednemu zawsze wiatr w oczy wieje. jakby chodziło o miliony to by mnie nie ścigali. To co mnie najbardziej nurtuje to kto sypie. Skarbówka ma luźny dostęp do kont czy pie.przony bank był taki uprzejmy ? Ma ktoś pojęcie jak to funkcjonuje ? Przecież wydaje mi się, że gdyby US wiedział wcześniej to już dawno by mnie ganiał, a przecież zrealizoanie czeku w banku to był chyba jedyny dowód tego je.banego dochodu. Orientuje sie ktoś może jakie są kary za tak "poważne wykroczenia" ?
|
Do góry
|
|
|
|
#4899463 - 06/09/2011 22:50
Re: Cudowna skarbówka - jak można ich nie lubić ?
[Re: gizmo]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 14/12/2003
|
Co do tego kto sypie to pewne jest jedno po tylu latach nie była to na 99% inicjatywa banku...ogólnie dziwne to jakieś, napisz na jakimś forum prawniczym to powiedzą Ci co mówić w US.
|
Do góry
|
|
|
|
#4899551 - 06/09/2011 23:52
[Re: Conrad]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 24/01/2002
|
Ale upierdliwi... tylko naganiają takim czymś popularność wirtualnych portfeli...
Czy ta firma była jakaś popularna wtedy, np. setki/tysiące osób tam grały i mogły od nich otrzymać czeki? Nie sądzę, dużo popularniejszy był i na świecie jest king..com, tam graja tysiące graczy, ale oni zablokowali dostęp dla Polaków właśnie w 2006 albo 2007 roku. Tej amerykańskiej strony nawet za bardzo nie kojarzę, ale graczy było dużo mniej, a "naszych" to chyba jak na lekarstwo.
|
Do góry
|
|
|
|
#4899852 - 07/09/2011 01:47
|
addict
Meldunek: 17/03/2006
|
Kara to 75% ale:
"ujawnienie w postępowaniu skarbowym źródeł dochodu przez podatnika skutkuje opodatkowaniem dochodów na zasadach ogólnych wraz z należnymi odsetkami.
Wiec warto zatajać bo te odsetki są piekielnie niskie. Wiec nawet po 5latach sie guzik uzbiera odsetek a i tak sie to pozniej przedawnia.
Ciekawe co by było w takim wypadku. Zarabiam na pokerze 100 tysięcy złotych i przelewam na polskie konto bankowe. Po roku przychodzi list od skarbowki ze albo ujawniam źródło albo place 75tysięcy podatku. Wiec grzecznie pisze ze to wygrana z pokera. Oni tego nie moga opodatkowac nawet na zasadach ogolnych bo to kasa z dzialalnosci prawnie zabronionej... I co robi urzad? Zawiadamia prokurature? Nawet jakby to podejrzewam ze sie oplaci bo watpie aby kara wyniosla powyzej 5000zl....
|
Do góry
|
|
|
|
#4903281 - 08/09/2011 23:18
[Re: connor]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 14/12/2003
|
dlatego jak czytam niektorych ktorzy teraz wyplacaja po wejsciu ustawy na konta bankowe to  ... A co ma do tego ustawa? hazard internetowy jest nielegalny u nas od zawsze wypłacałem 10 lat temu na konto bankowe i wypłaca do dziś ,,,,
|
Do góry
|
|
|
|
#4905613 - 09/09/2011 23:56
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 28/07/2005
|
To co mnie najbardziej nurtuje to kto sypie. Skarbówka ma luźny dostęp do kont czy pie.przony bank był taki uprzejmy ? Ma ktoś pojęcie jak to funkcjonuje ? Przecież wydaje mi się, że gdyby US wiedział wcześniej to już dawno by mnie ganiał, a przecież zrealizoanie czeku w banku to był chyba jedyny dowód tego je.banego dochodu. Orientuje sie ktoś może jakie są kary za tak "poważne wykroczenia" ? Administracja USA to zgłosiła do polskiej administracji.
|
Do góry
|
|
|
|
#4909485 - 11/09/2011 12:01
[Re: eroll]
|
Ps 1; J 3,16; 2 Tm 2,3
Meldunek: 11/07/2005
|
dlatego jak czytam niektorych ktorzy teraz wyplacaja po wejsciu ustawy na konta bankowe to  ... A co ma do tego ustawa? hazard internetowy jest nielegalny u nas od zawsze wypłacałem 10 lat temu na konto bankowe i wypłaca do dziś ,,,, Czyli wypłacanie np. Na ekonto w mbanku jest bezpieczne?
|
Do góry
|
|
|
|
|
|