Strona 3 z 11 < 1 2 3 4 5 ... 10 11 >
Opcje tematu
#499571 - 08/02/2006 10:30 Re: Ranking Piłkarski - pytania i polemika
Igor Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 16/11/2004
Chciałem poruszyć problem dotyczący stref czasowych. Wiadomo że w piłkę gra cały świat, a na tym swiecie są różne strefy czasowe. Podczas gdy u nas w Polsce jest czwartek godz. 01:00 to w Meksyku, Argentynie, Brazylii czy innych amerykańskich krajach jest jeszcze środa. Gdy jest czwartek godz. 01:00 to u nas potocznie się mówi że jest środa w nocy. Dzień zaczyna się dopiero o 6-7 godz.
W przypadku dalekiego wschodu jest nieco inny problem. W Kiribati jest różnica +14 godzin do czasu Greenwich czyli +13 do naszego czasu. Gdyby tam jakaś drużyna grała mecz w piątek o godz 12:00 to u nas byłby wtedy czwartek godz 23:00.
W ofercie buków wszystkie mecze z lig amerykańskich mimo iż jest już czwartek to są zaliczane do środowej oferty.
W związku z tym powstaje pewien problem.
Do którego dnia w naszym konkursie należy zaliczyć mecze z tych dalekich stref czasowych?
Czy będziemu liczyć wg naszego czasu, wg oferty buka czy może wg czasu, który jest w miejscu w którym jest rozgrywany dany mecz?

Do góry
#499572 - 08/02/2006 10:39 Re: Ranking Piłkarski - pytania i polemika
Morten Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 03/02/2006
W każdej chwili mogę przystąpić do podawania typów w Rankingu?

Do góry
#499573 - 08/02/2006 10:43 Re: Ranking Piłkarski - pytania i polemika
mmario Offline
enthusiast

Meldunek: 19/01/2006
Quote:

W każdej chwili mogę przystąpić do podawania typów w Rankingu?

oczywiście że TAK

Do góry
#499574 - 09/02/2006 13:48 Re: Ranking Piłkarski - pytania i polemika
Logan Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 14/12/2003
Cwmbran Town - Llanelli AFC
Typ: 2
Kurs: 1,5
Buk: BAW

gdyby ktos podliczajacy ranking mial problem ze znalezeinem wyniku to Llaneli wygrali 1:0

Do góry
#499575 - 09/02/2006 23:40 Re: Ranking Piłkarski - pytania i polemika
Logan Offline
Carpal Tunnel

Rivaldinho nie wiem czemu ale za dzisiejszy dzien odjales mi 100j. a moj typ wszedl.

16:00
Nigeria - Senegal
Typ: Łączna liczba goli: 0 lub 1
Kurs: 3,0
Buk: SB

• Faktycznie, przepraszam moj blad, dzis moj debiut w podsumowywaniu rankingu, prosze o wyrozumialosc, juz poprawiam

Pozdrawiam

• Edited by Rivaldinho (09/02/2006 23:50)

Do góry
    #499576 - 10/02/2006 08:47 Re: Ranking Piłkarski - pytania i polemika
    bulka Offline
    veteran

Meldunek: 13/09/2004
    u mnie tez blad i -100 zamiast +120

21:00
    Espanyol - Deportivo La Coruna
    over 2,5
    2,20
    expekt

FT Espanyol 2 - 1 Deportivo La Coruna

w rankingu jest -17, a powinno byc +203

pozdrawiam

• done

• Edited by Rivaldinho (10/02/2006 10:09)

Do góry
    #499577 - 12/02/2006 09:13 Re: Ranking Piłkarski - pytania i polemika
    Biszop Offline
    Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...

Meldunek: 24/11/2003
    Witam
    W zwiazku z tym ze od kilku dni mam ograniczony dostep do internetu moglem sobie poobserwowac forum troszke z boku.
    Odnosnie rankingu mam takie oto przemyslenie, czy traktujemy ranging tylko jako zabawe czy staramy sie aby dzieki rankingowi wyciagnac jakies wymierne korzysci.
    Daze do tego zeby ograniczyc kurs podawanych zdarzen,
    tak aby mozna bylo wylowic osoby ktore graja rowno i maja dodatni bilans, a nie patrzac na ranking okazuje sie ze czolowka to osoby ktore "strzelaja na chybil trafil", a w rzeczywistosci swojego typu nie zagraliby za nawet srednia kwote.
    Jesli traktujemy to jako zabawe, zostawmy to bez zmian, jesli zalezy nam tym aby moc tutaj "oddzielic ziarno od plew" to pomysl z ograniczeniem maksymalnego kursu moim zdaniem jest jak najbardziej na miejscu
    Ponizej pozwolilem sobie zalozyc sonde, niech demokracja wyloni rozwiazanie bez zbednych dyskusji, zapraszam
    Czy jestes za wprowadzeniem limitu podawanego kursu w Rankingu?
    Only one choice allowed (80 total votes)
    TAK - 55 (69%)
    NIE - 25 (31%)
    Voting on this poll ends: 0 sekund temu

Do góry
    #499578 - 12/02/2006 10:33 Re: Ranking Piłkarski - pytania i polemika
    mmichaal Offline
    old hand

Meldunek: 27/03/2005
    Do kiedy trwa ranking i moze jakas mala nagroda bedzie dla zwyciezcy na koniec? Mysle ze wtedy wszyscy by sie przykladali bardziej do zwyciestwa w koncowej klasyfikacji, bo niektorzy ranking traktuja powaznie i umieszczaja przemyslane typy, a nie wysylaja swoje typy "dla jaj".

Do góry
    #499579 - 12/02/2006 11:42 Re: Ranking Piłkarski - pytania i polemika
    BD Offline
    old hand

Meldunek: 08/02/2006
    Nagroda -> tytul: Król Futbolu <pod xywa uzytkownika>

Wysoki kurs -> wysokie ryzyko, czy nawet koszt znalezienia odpowiedniego zakladu; nikt nie postawi ad hock na jakies zdarzenie bez przejrzenia alternatyw.

Wysokie kursy sa wiec okazja do pozniania zakladow/typow "rzadkich" i kogo obchodzi czy dany uzytkownik w "realu" postawilby pieniadze na taki zaklad czy tez nie? Jezeli was grzeje postawa co poniektorych, rzekomo "nieprawdziwe" zdarzenia pozwalaja uzyskac najlepsze wyniki; to zastanowcie sie komu tak naprawde zalezy na 1 miejscu? Skutecznosc i systematycznosc to jedno, ograniczmy kursy do 1.50,- wowczas 90% uzytkownikow bedzie wygrywac

Zysk zawsze powinien byc "nadbudowany" nad skutecznosc; nie wazne ile razy dobrze trafiles, ale ile na tym udalo ci sie zarobic...

Do góry
    #499580 - 12/02/2006 13:40 Re: Ranking Piłkarski - pytania i polemika
    Zabielany Offline
    Carpal Tunnel

Meldunek: 28/02/2005
    Ja jestem za wprowadzeniem limitu, pod warunkiem, że limit będzie nie mniejszy niż @50.

Do góry
    #499581 - 12/02/2006 13:44 Re: Ranking Piłkarski - pytania i polemika
    Logan Offline
    Carpal Tunnel

Mam identyczne przemyslenia co Biszop. Jesli ranking ma wylonic typerow ktorzy regularnie sa w stanie zapewniac zysk to wg mnie nalezy ograniczyc kursy a takze wprowadzic zakaz typownia niektorych zdarzen. Chodzi mi np o dokladne wyniki czy czas strzelenia bramki po kursach ~ 17,00.

Do góry
    #499582 - 12/02/2006 14:09 Re: Ranking Piłkarski - pytania i polemika
    Biszop Offline
    Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...

Meldunek: 24/11/2003
    Quote:

Nagroda -> tytul: Król Futbolu <pod xywa uzytkownika>

Wysoki kurs -> wysokie ryzyko, czy nawet koszt znalezienia odpowiedniego zakladu; nikt nie postawi ad hock na jakies zdarzenie bez przejrzenia alternatyw.

Wysokie kursy sa wiec okazja do pozniania zakladow/typow "rzadkich" i kogo obchodzi czy dany uzytkownik w "realu" postawilby pieniadze na taki zaklad czy tez nie? Jezeli was grzeje postawa co poniektorych, rzekomo "nieprawdziwe" zdarzenia pozwalaja uzyskac najlepsze wyniki; to zastanowcie sie komu tak naprawde zalezy na 1 miejscu? Skutecznosc i systematycznosc to jedno, ograniczmy kursy do 1.50,- wowczas 90% uzytkownikow bedzie wygrywac

Zysk zawsze powinien byc "nadbudowany" nad skutecznosc; nie wazne ile razy dobrze trafiles, ale ile na tym udalo ci sie zarobic...

kolega sie widze rozpedzil,
    nie chodzi mi o ogranicznie kursow do 1,5 bo to nic madrego nie wniesie, chodzi mi o spowodowanie aby uczestnicy podawali naprawde przemyslane typy i aby rywalizacja byla dla naprawde osob zainteresownych tematem.
    Jaka korzysc przynosi rozwiazanie w ktorym ktos trzepie cala edycje ogony, a pod koniec trafi zaklad podwojny w sportingbet z kursem 170 na przyklad??
    przeciez wiadomo ze nie wynika to z tego ze zagral to naprawde i przez cala edycje wtapial, a w koncowym rozrachunku wygral troche...Owszem na koncu taka osoba wykaze sie zyskiem lecz jesli ustalilibysmy budzet np 1000 jednostek okazuje sie ze gral za wirtualne piniadze i odbil sie od dna nie majac nic na koncie, wiec tutaj zauwazam brak logiki.
    Moze zbyt uproscilem ale mysle ze wyluszczylem to o co mi chodzi bo sa tacy ktorzy to rozumieja.
    Oczywiscie mozemy traktowac to jako tylko i wylacznie zabawe lecz po co skoro mozemy miec dzieki sprawnie i rozsadnie prowadzonemu rankingowi korzysci wymierne w postaci wylonienia grupki osob ktora bedzie mozna spokojnie grac...
    Mamy demokracje wiec nie narzucam swojego rozwiazania, sonda pokaze czego chce wiekszosc wiec nie ma co bic piany, za pare dni bedzie wszystko wiadomo i wtedy podyskutujemy dalej...albo i nie

Do góry
    #499583 - 12/02/2006 23:16 Re: Ranking Piłkarski - pytania i polemika
    Igor Offline
    Carpal Tunnel

Pomysł aby oddzielić tych, którzy regularnie trafiają od tych którzy trafiają czasami po wysokich kursach jest całkiem dobry, ale uważam że ograniczanie kursów jest złym pomysłem bo czasem ktoś może być przekonany do typu o kursie np. 10.0 i dlaczego miałby tego nie zagrać?
    Można to zrobić tak jak jest w tabelach ligowych . Napisać ile razy dana osoba podała swój typ, ile razy trafiła, a ile razy nie trafiła i wszystko jest jasne.
    Zauważyłem, że jakieś tabele są, ale dokładnie nie wiem co wszystkie pozycje w nich oznaczają.
    Ja np. tak wyglądam w tej tabeli:
    74 <> -190 <> 1 - 4 - 0 <> L 2 <> Igor

74 wiem, że to moja pozycja, -190 to wygrana kasa, a właściwie przegrana , 1 to chyba jeden typ, który trafiłem ?, 4 to pewnie 4 nietrafione ?, ale co znaczy L 2?
    Niektórzy mają W 2, L 4, L 11. Co to właściwie znaczy?
    Myśle że ograniczanie kursów nie jest konieczne ponieważ patrząc na tabele widać jak ktoś gra.
    Myślę że ewentualnie lepiej byłoby dodać jakąś nową pozycje do tabeli.

Do góry
    #499584 - 12/02/2006 23:19 Re: Ranking Piłkarski - pytania i polemika
    Igor Offline
    Carpal Tunnel

Quote:

Ja np. tak wyglądam w tej tabeli:
    74 <> -190 <> 1 - 4 - 0 <> L 2 <> Igor

74 wiem, że to moja pozycja, -190 to wygrana kasa, a właściwie przegrana , 1 to chyba jeden typ, który trafiłem ?, 4 to pewnie 4 nietrafione ?, ale co znaczy L 2?
    Niektórzy mają W 2, L 4, L 11. Co to właściwie znaczy?

I nie wiem co znaczy 0 tu:
    1 - 4 - 0

Do góry
    #499585 - 13/02/2006 00:31 Re: Ranking Piłkarski - pytania i polemika
    Prem Offline
    Carpal Tunnel

Meldunek: 03/07/2001
    0 = ilość zwrotów
    L 2 - dwa przegrane zakłady pod rząd (z angielskiego: LOST)
    analogicznie W - to wygrane zakłady pod rząd (WON)

Pozdrawiam

Do góry
    #499586 - 13/02/2006 10:38 Re: Ranking Piłkarski - pytania i polemika
    Igor Offline
    Carpal Tunnel

Mam pytanie do osób odpowiedzialnych za robienie tabel w konkursie.
    Zastanawiam się w jaki sposób robicie te tabele? To znaczy chodzi mi konkretnie o to czy robicie je ręcznie czy może korzystacie z jakiegoś programu lub innego narzędzia, które wspomaga robienie tych tabel.
    Zdaję sobie sprawę z tego że jest to dość czasochłonne i w związku z tym wpadłem na pomysł, żeby napisać program, który ułatwiłby pracę na tabelami.
    Program działałby w ten sposób, że trzeba by mu podać typy osób biorących udział w konkursie, podać wyniki spotkań i na podstawie tych danych program wygenerowałby tabele. Typy osób biorących udział w konkursie wystarczyłoby skopiować do specjalnego pliku i program by je pobrał. Wyniki meczów można pobrać z http://soccerway.com/ i skopiować do innego pliku. Na podstawie tych danych program wygenerowałby tabele.
    W przypadku takich typów jak: 1x2, under/over, ilość goli, itp. nie byłoby problemu i takich typów jest najwięcej. W przypadku typów under/over po pierwszej połowie czy 1x2 po pierwszej połowie byłby już pewien problem. Osoba odpowiedzialna za te tabele musiałaby sama podać te dane do programu. Ale jeśli ktoś zna jakąś dobrą stronę gdzie takie dane można skopiować ze wszystkich spotkań na raz to wtedy zamiast z soccerwaya można korzystać z takiej strony.
    Zauważyłem, że najwięcej typów dotyczy końcowego wyniku meczu, więc większą część roboty taki program odwaliłby za człowieka .
    Czy ktoś jest zainteresowany takim programem?
    Może macie jakieś propozycje na udoskonalenie takiego programu?

Do góry
    #499587 - 13/02/2006 10:58 Re: Ranking Piłkarski - pytania i polemika
    Logan Offline
    Carpal Tunnel

Quote:

Pomysł aby oddzielić tych, którzy regularnie trafiają od tych którzy trafiają czasami po wysokich kursach jest całkiem dobry, ale uważam że ograniczanie kursów jest złym pomysłem bo czasem ktoś może być przekonany do typu o kursie np. 10.0 i dlaczego miałby tego nie zagrać?

Wg mnie niepowinno byc zakazu grania underdogow nawet po kursie 15. Wiadomo ze Chelsea, Bayern czy Barca tez przegrywaja. Sa typerzy ktorzy tylko takie zdarzenia graja, ale graja je w rzeczywistosci. Uwazam ze powinno sie ograniczyc jakies chore przypadkowe typy, ktore maja wiecej wspolnego z totolotkiem niz bukmacherka.

pzdr

Do góry
    #499588 - 17/02/2006 10:12 Re: Ranking Piłkarski - pytania i polemika
    Logan Offline
    Carpal Tunnel

Bedzie kiedys jakas aktualka rankingu? Ostatnie podsumowanie jest po niedzieli.

Do góry
    #499589 - 17/02/2006 10:25 Re: Ranking Piłkarski - pytania i polemika
    kewin Offline
    Q

Meldunek: 19/04/2005
    Też sie zastanawiam kiedy zostanie wystawiony aktualny ranking

Rivaldinho wie juz od tygodnia ze niemoge sie zajomwać rankingiem ze wzgledu na nawał obowiazków .... i niewiem dlaczego michael89 nie reaguje .. bo to wkoncu on został pomysłodawca rankingu i zobowiązał sie robic go mniej wiecej co drugi dzien ...

Trzeba zrobić porzadek bo tak dalej być niemoze ... w tym momencie niewidze dalszego sesnu podawania typów do rankingu gdyz nikt tego nieliczy

Na mnie nie liczcie .. ja mam juz dosc zajec , a kolejne sprawi ze czas na zycie prywatne drastycznie sie skurczy .. bo jakby niepatrzec poswiecic czasu troszke na to trzeba

do roboty !!!

Do góry
    #499590 - 17/02/2006 18:47 Re: Ranking Piłkarski - pytania i polemika
    galahad Offline
    enthusiast

Meldunek: 24/02/2004
    do kiedy trwa ten ranking? do konca sezonu jak podejrzewam, czyli maj/czerwiec?

Do góry
    Strona 3 z 11 < 1 2 3 4 5 ... 10 11 >