[QUOTE]Oryginalnie wysłał zbychal:
[qb]Ja wyjaśnię zamiast supportu - w zamian pewnie mi zamkną konto albo coś

. Normalny buk napisałby dziękuję, ale tu zostanę pewnie z****ny:
A zatem do rzeczy.
Bukmacher w kursach, które podaje ma marżę.
Jaką ?
Obliczenie jest proste.
Weźmy mecz z Expektu:
Real Sociedad - Real Valladolid 1 x 2 1.95 3.25 3.55
Aby ustalić marżę buka, dzielimy 1/1.95 1/3.25 1/3.55 i sumę tych ilorazów mnożymy przez 100 %.
Wychodzi nam 0,5128 +0,3077+0,2817=1,10 x 100 % =110 % To co jest ponad 100 % jest marża buka czyli w tym przypadku jest to 10 %.
Teraz jako zadanie domowe sprawdźcie sobie to samo dla Premiership-jak widać wynik oscyluje wokół 100 % czyli Expekt nie pobiera żadnej marży.
Myślę, że warto obstawić teraz tzw pewniaków, bo na nich kursy pewnie spadną i porobimy surebety, a co to jest surebet, niech wyjaśni kto inny.
Pozdry[/qb][/QUOTE]Nie chce mi się sprawdzać twoich obliczeń ale gołym okiem widać, że marza się tylko nieznacznie zmniejszyła. Te kursy, które oni proponują są rzeczywiście nieco lepsze - na moje oko to jest poziom srebrny. Normalnie expekt ma 10%-15% marży teraz jest coś miedzy 5% a 10%
Popraw mnie jeżeli źle rozumuję, ale jeżeliby marża rzeczywiście wyniosła 0% to możnaby tak podzielić stawkę na wykluczające się zdarzenia (1, X i 2), że niezależnie od wyniku otrzymalibyśmy 100% stawki. A to jak już pisałem wcześniej jest niestety niemożliwe.