Strona 6 z 16 < 1 2 ... 4 5 6 7 8 ... 15 16 >
Opcje tematu
#5153094 - 18/01/2012 01:04 Re: Odchudzanie i Masowanie [4] [Re: Goget]
wafe(L)nica Offline
Wiara Gwarancja Wygranej

Meldunek: 19/07/2004
Za te 40 zł kupi sobie niecałe 3 kg piersi, dajmy na to 2,7 kg to masz 27 porcji po 100g a w tym ma białka 22g .A jak wiadomo posiłek normalny a proszek zmieszany z wodą.

Do góry
Bonus: Unibet
#5153095 - 18/01/2012 01:06 Re: Odchudzanie i Masowanie [4] [Re: wafe(L)nica]
connor Offline
a.k.a. "Experto"
King Of The Hill

Meldunek: 12/08/2002
Originally Posted By: pawel Wafel
Za te 40 zł kupi sobie niecałe 3 kg piersi, dajmy na to 2,7 kg to masz 27 porcji po 100g a w tym ma białka 22g .A jak wiadomo posiłek normalny a proszek zmieszany z wodą.

piwo

Do góry
#5153145 - 18/01/2012 01:23 Re: Odchudzanie i Masowanie [4] [Re: connor]
eroll Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 14/12/2003
Wiadomo że lepiej zjeść pierś z kuraka niż białko ale nie można demonizować. Odżywki to nic złego, zwykłe uzupełnienie lub substytut jedzenia gdy zjeść nie możemy. Ktoś chce zrobić masę, coś mu wypadło i nie może zrobić zakupów/obiadu to śmiało może sięgnąć po białko/gainera i uzupełnić bilans. Zresztą niektórzy ektomorficy żeby złapać masę musieliby mieć dietę około 4000-6000 kcal więc tu wcale nie mowa o sezonowcach którzy chcą błysnąć na plaży,kulturystach czy męskich dziwkach tylko o zwykłych gościach którzy przy wzroście 180cm ważą 65-67kg i za cholerę zwykłym jedzeniem nie mogą masy złapać,,,znam kilku takich którym gainer pomógł i nie powiedziałbym że wyrzucali kasę w błoto.
Oczywiście jechanie na samym proszku to już inna sprawa, każdy producent podkreśla że to są 'suplementy' i nie mogą zastępować regularnych posiłków.

ps.Z drugiej jednak strony byłbym bardzo ciekaw eksperymentu w którym ktoś podjąłby się jechania na samych prochach (gainer,carbo,białko,witaminy) podobnie jak w słynnym eksperymencie z mcdonaldem a może już coś takiego było tylko nie wiem.

Do góry
#5153326 - 18/01/2012 02:38 Re: Odchudzanie i Masowanie [4] [Re: Goget]
wafe(L)nica Offline
Wiara Gwarancja Wygranej

eroll też tak jak piszesz, uzupełnienie, brak czasu itp można raz na jakiś czas, ale nie którzy zastępują właśnie posiłek gainerem, na pewno też im się nie chce gotować tego tak w kółko i idą na łatwiznę, ja pamiętam jak w padłem w rytm kilku miesięczny, pracowałem po 10 h dziennie ale również i miałem czas po pracy zjeść do godz 22:00 3 razy ekstra posiłek węgle, białko i tłuszcze, samo gotowanie mi sprawiało przyjemność, wiedziałem że coś z tego będzie, najważniejsze są chęci trzymania jakiejkolwiek zdrowej diety a efekty będą

Do góry
#5153335 - 18/01/2012 02:41 Re: Odchudzanie i Masowanie [4] [Re: Goget]
wafe(L)nica Offline
Wiara Gwarancja Wygranej

i wiadomo ćwiczenia 3 razy w tygodniu po godzince,

a co do eksperymentu na samych prochach hmm tak byś zniszczył żołądek że byś musiał przez rurkę jeść obiady po jakimś czasie, skutki uboczne były by na pewno.

Do góry
#5153417 - 18/01/2012 03:11 Re: Odchudzanie i Masowanie [4] [Re: wafe(L)nica]
Vendetta Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 05/01/2006
hehe nie macie pojecia o czym piszecie smile
powtarzam po raz drugi ze mi nei chodzi o jechanie na samych procahch bo zaden zawodowiec tego nie robi smile mi chodzi o to ze te odzywki uzupelniają diete takiego sportowca w skladniki, ktrych samym jedzeniem nie da sie uzupelnic. Chodzi jeszcze o przyswajalnosc itp. itd. smile

Do góry
#5153468 - 18/01/2012 03:32 Re: Odchudzanie i Masowanie [4] [Re: Vendetta]
panKa$a Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 26/02/2005
Odżywka lepsza od pełnowartościowego posiłku?? Pierwsze słyszę confused

Do góry
#5153500 - 18/01/2012 03:47 Re: Odchudzanie i Masowanie [4] [Re: Goget]
Gaske Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/08/2006
Może i jakies witaminy latwiej uzupelnic jakimis tabsami, ale bialko z prochu lepsze niz z mięcha? shocked Gainer lepszy niż odpowiednio ułożona i wyliczona dieta? shocked

Do góry
#5153506 - 18/01/2012 03:48 Re: Odchudzanie i Masowanie [4] [Re: panKa$a]
Ojro Offline
Na pełnejjj kurrr...

Meldunek: 02/04/2004
Panowie, a co powiecie na 'rzeźbę'?! grin ale nie mylić z odchudaniem

przez 3 lata regularnie na siłowni i cały czas 'masa', ale przyszedł czas szpitala. Lekarz zabroniła na chwilę obecną większych ciężarów dźwigać. Więc masa i siła odpada.

Dlaczego nie zabrać się za rzeźbę, która zawsze była moim celem. Środkiem do celu była większa masa.

jakieś macie uwagi i plany ? ktoś robił typowy plan na rzeźbę. Niech się pochwali plan + dieta nauka

Do góry
#5153554 - 18/01/2012 04:02 Re: Odchudzanie i Masowanie [4] [Re: Goget]
lupus Offline
antimadrista

Meldunek: 06/01/2005
Ja jestem na redukcji całe życie laugh

Do góry
#5153556 - 18/01/2012 04:03 Re: Odchudzanie i Masowanie [4] [Re: panKa$a]
Vendetta Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: panKa$a

a co ja poradze ze pierwsze slyszysz smile

Niektorzy (np. gaske) nie potrafia czytac ze zrozumieniem no ale trudno ja nie bede tutaj tlumaczyl jak dzieciom podstaw wink Zreszta i tak myslalem ze to co wczesniej apisalem to wystarczy no ale widze ze niekoniecznie
Zreszta jakbyscie chcieli to na kazdym forum o kulturystyce Ci co sie chco troszke znają by powiedzieli to co ja smile Tu nie trzeba byc alfa i omegą by wiedziec ze zaden posilek po treningu nie da nam tego co gainer.
W celu przeprowadzenia prawidłowej regeneracji powysiłkowej nalezy zwróić uwage na dwie sprawy:
Pierwsze lepsza opinia:

1. Odżywianie po treningu powinno mieć na celu szybkie wyrównanie strat wodno-elektrolitowych, zapewnienie odpowiedniej podaży węglowodanów w celu odbudowy rezerw energetycznych w mieśnaich oraz dostarczenie składników budulcowych do syntezy włókien mięśniowych ( białka).

2. Wykorzystujac efekt zwiększonego ukrwienia mieśni po wysiłku fizycznym, a takze zwolnionych procesów trawienia, składniki odzywcze powinny charakteryzowac sie szybką przyswajalnością

Warunków tych niestety nie spełnia tradycyjny pokarm, gdyż jest on zazwyczaj długo trawiony w przewodzie pokarmowym.
Najlepszym rozwiazaniem jest przyjęcie bezpośrednio po treningu odpowiedniego preparatu węglowdanowego (CARBO) oraz wysokobiałkowego, wzglednie preparatu będącego kompozycja węglowdanów i białek. Można również połączyc CARBO z aminokwasami. Sama odzywka białkowa nie jest korzystna, gdyż przy braku cukrów, aminokwasy w niej zawarte będą zuzywane na cele energetyczne, co mija się się z celem.

i tego tez jest duzo wiecej o posilkach przed treningowych bo wlasnie o te dwa posilki mi głownie chodzi ze normalne jedzenie nie da nam tego co skladniki zawarte w odzywkach.

Do góry
#5153628 - 18/01/2012 04:28 Re: Odchudzanie i Masowanie [4] [Re: Vendetta]
Baqu Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 28/09/2004
a nie lepszy jest kociołek panoramixa od tych wszystkich "witamin" ?

Do góry
#5153639 - 18/01/2012 04:35 Re: Odchudzanie i Masowanie [4] [Re: Vendetta]
eroll Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 14/12/2003
Gainer/białko/carbo to nic innego jedzenie w proszku i tyle. Jak ktoś chce, potrzebuje dobić ilość b/w/t bo tak mu wychodzi z zapotrzebowania a nie da rady zjeść normalnego posiłku to droga wolna.Nie ma co dyskutować lepsze/gorsze bo to zależy od sytuacji i od człowieka.
Spotkałem się nawet z tak skrajnymi opiniami (dyletantów w temacie) którzy na odżywki reagują jak na sterydy laugh czyli opinie w stylu 'Ty no on tak rośnie bo bierze to gówno w proszku'--wielki mi oszust hehe. Równie dobrze można by komuś zarzucić 'On tak rośnie bo zjada te kurczaki z ryżem'.

ps.Osobiście nie biorę odżywek bo lubię gotować i lubię jeść.

Do góry
#5153656 - 18/01/2012 04:39 Re: Odchudzanie i Masowanie [4] [Re: Ojro]
pacyfista Offline
Sherlock Holmes

Meldunek: 17/08/2005
Originally Posted By: Ojro
Panowie, a co powiecie na 'rzeźbę'?! grin ale nie mylić z odchudaniem

przez 3 lata regularnie na siłowni i cały czas 'masa', ale przyszedł czas szpitala. Lekarz zabroniła na chwilę obecną większych ciężarów dźwigać. Więc masa i siła odpada.

Dlaczego nie zabrać się za rzeźbę, która zawsze była moim celem. Środkiem do celu była większa masa.

Ojro ze szklanej kuli nie bedziemy wrozyc wklej fotki
to sie cos doradzi

jakieś macie uwagi i plany ? ktoś robił typowy plan na rzeźbę. Niech się pochwali plan + dieta nauka

Do góry
#5153663 - 18/01/2012 04:42 Re: Odchudzanie i Masowanie [4] [Re: Vendetta]
lupus Offline
antimadrista

Originally Posted By: Vendetta
Originally Posted By: panKa$a

a co ja poradze ze pierwsze slyszysz smile

Niektorzy (np. gaske) nie potrafia czytac ze zrozumieniem no ale trudno ja nie bede tutaj tlumaczyl jak dzieciom podstaw wink Zreszta i tak myslalem ze to co wczesniej apisalem to wystarczy no ale widze ze niekoniecznie
Zreszta jakbyscie chcieli to na kazdym forum o kulturystyce Ci co sie chco troszke znają by powiedzieli to co ja smile Tu nie trzeba byc alfa i omegą by wiedziec ze zaden posilek po treningu nie da nam tego co gainer.
W celu przeprowadzenia prawidłowej regeneracji powysiłkowej nalezy zwróić uwage na dwie sprawy:
Pierwsze lepsza opinia:

1. Odżywianie po treningu powinno mieć na celu szybkie wyrównanie strat wodno-elektrolitowych, zapewnienie odpowiedniej podaży węglowodanów w celu odbudowy rezerw energetycznych w mieśnaich oraz dostarczenie składników budulcowych do syntezy włókien mięśniowych ( białka).

2. Wykorzystujac efekt zwiększonego ukrwienia mieśni po wysiłku fizycznym, a takze zwolnionych procesów trawienia, składniki odzywcze powinny charakteryzowac sie szybką przyswajalnością

Warunków tych niestety nie spełnia tradycyjny pokarm, gdyż jest on zazwyczaj długo trawiony w przewodzie pokarmowym.
Najlepszym rozwiazaniem jest przyjęcie bezpośrednio po treningu odpowiedniego preparatu węglowdanowego (CARBO) oraz wysokobiałkowego, wzglednie preparatu będącego kompozycja węglowdanów i białek. Można również połączyc CARBO z aminokwasami. Sama odzywka białkowa nie jest korzystna, gdyż przy braku cukrów, aminokwasy w niej zawarte będą zuzywane na cele energetyczne, co mija się się z celem.

i tego tez jest duzo wiecej o posilkach przed treningowych bo wlasnie o te dwa posilki mi głownie chodzi ze normalne jedzenie nie da nam tego co skladniki zawarte w odzywkach.

Ale Vendetta tam chodzilo o zastepowanie prochem (w tym wypadku bialkiem) pelnowartosciowych posilkow, walnales wywod, ale odszedles od tematu.

Do góry
#5153668 - 18/01/2012 04:44 Re: Odchudzanie i Masowanie [4] [Re: pacyfista]
Ojro Offline
Na pełnejjj kurrr...

lupus, Twój plan odpada laugh

pacyfista, ooo wstydzę się, poza tym wielkiej masy nie ma, baaa mam niedowagę 5-8kg (akurat dobrze po chorobie).

W sumie zima za niedługi się kończy, a wiadomo, że podczas wiosny i lata lepiej rzeźbić niż masować.

no nic... poczytam sfd`y i kfd`y, a sam potem zdecyduję się. Pewnie bieżnia (standardowe interwały), piłka, wolne ciężary (mniej wagowo, ale wolniej, technicznie)

kurrrwimy boks

Do góry
#5153702 - 18/01/2012 04:49 Re: Odchudzanie i Masowanie [4] [Re: Goget]
lupus Offline
antimadrista

Jak masz niedowage 5-8kg jak pisales powyzej, ze masowales wczesniej caly czas?

Do góry
#5153709 - 18/01/2012 04:50 Re: Odchudzanie i Masowanie [4] [Re: Ojro]
Ojro Offline
Na pełnejjj kurrr...

co do odżywek i bcaa/kreatyny...

JA brałem często gainer/białko + kreatyny, albo przez rok cykle kreatynowe (mono+jabcok, jabcok). Nie wierzę, żeby ktoś dał radę 'żyć' na samych odżywkach. Przeca to mdłe jest, a niektóre smaki (truskawka) pawia
Jednak, przy intensywnym trybie życia nie da się wyrobić masy tylko spożywając gotowane w domu obiady. Dlatego, wymyślono właśnie gainery/białka.

Połączenie z głową wszystkiego prowadzi to kulturystycznego nieba. Amen balwan2

Do góry
#5153714 - 18/01/2012 04:50 Re: Odchudzanie i Masowanie [4] [Re: Ojro]
Vendetta Offline
Carpal Tunnel

"2. Wykorzystujac efekt zwiększonego ukrwienia mieśni po wysiłku fizycznym, a takze zwolnionych procesów trawienia, składniki odzywcze powinny charakteryzowac sie szybką przyswajalnością
Warunków tych niestety nie spełnia tradycyjny pokarm"

jak doszedlem od tematu?
chyba chodzi o to ze pelnowartosciowym posilkiem nie da sie zastapic niektrych wartosci odzwywczych jakie maja odzywki smile
Podkreslam poraz kolejny ze przede wszystkim chodzi mi o posolki przed treningiem i te po.
Dlatego wiaodmo ze sama chocby najlepiej zbilansowaną dieta nie osiagnei sie takich efektów jak dieta polaczoną z odpowednimi suplementami.
MI PRZECIEZ NIE CHODZI O TO ZEBY JESC SAME ODZYWKI BO TO W OGOLE BYLABY BZDURA tongue

Do góry
#5153719 - 18/01/2012 04:50 Re: Odchudzanie i Masowanie [4] [Re: Ojro]
pacyfista Offline
Sherlock Holmes

Meldunek: 17/08/2005
Ojro bieznia nudna ,zdecydowanie lepiej w plener sie wybrac.

Do góry
Strona 6 z 16 < 1 2 ... 4 5 6 7 8 ... 15 16 >

Moderator:  Biszop, rafal08