#5516064 - 29/08/2012 15:44
Re: Samochody używane [9]
[Re: Conrad]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 03/10/2001
|
Witam,
Po pierwsze, jeśli ktoś może polecić warsztat, który naprawia VW, a przy okazji nie jest super drogi, to proszę o namiary. Okolice Rudy Śląskiej, Rybnika.
Co się dzieje? Miałem dość głośne, metaliczne stukanie pod maską, do tego samochód dostawał sporych drgań na wolnych obrotach. Po wciśnięciu sprzęgła, silnik chodził normalnie. Wymieniłem koło dwumasowe. Stuki ustały, silnik chodzi bardzo dobrze, zero stukania.
Jednak nadal narywa samochodem.. Już nie tak bardzo, ale jest to odczuwalne..
Co to może być?
Dodatkowo, przy rannym odpaleniu, wyrzucam chmurę dymu, o biało-błękitnym zabarwieniu. Tak, to może być płyn z chłodnicy. Jednak znalazłem wyciek, jest naprawione, a chmurka jak była tak jest. Oleju nie przybywa, korek nie ma nalotu od płynu.
Ktoś miał taki przypadek?
VW Passat, 2007r, 1.9 TDi, silnik BXE.
Pozdrawiam.
|
Do góry
|
|
|
|
#5516084 - 29/08/2012 16:57
|
antimadrista
Meldunek: 06/01/2005
|
Panowie mam pytanie. Wjechala do mnie baba, na szczescie nie ma wielkich uszkodzen, do wymiany z pewnoscia mam zderzak tylni i nadkole. Belka jest cała. Byl wczoraj rzeczznawca z AXY, wyslal mi dzis protokol. Nie mialem wczesniej z tym do czynienia. Czy z tego jednoznacznie wynika, ze bedzie caly zderzak do wymiany? 
|
Do góry
|
|
|
|
#5516143 - 29/08/2012 18:28
[Re: lupus]
|
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
Meldunek: 24/11/2003
|
Panowie mam pytanie. Wjechala do mnie baba, na szczescie nie ma wielkich uszkodzen, do wymiany z pewnoscia mam zderzak tylni i nadkole. Belka jest cała. Byl wczoraj rzeczznawca z AXY, wyslal mi dzis protokol. Nie mialem wczesniej z tym do czynienia. Czy z tego jednoznacznie wynika, ze bedzie caly zderzak do wymiany? Według mnie nie wynika, że nie jest cały do wymiany, wynika, że jest to zderzak wieloelementowy i tylko jego wybrane elementy są do wymiany, najlepiej zadzoń na infolinię, i odpowiedzą Ci dokładnie. Gorzej, że wynika że masz opony do wymiany:D gdyby to była Twoja wina to by Ci polecieli grubo po zniżkach, lub wręcz nie wypłacili z AC:)
|
Do góry
|
|
|
|
#5516154 - 29/08/2012 18:49
[Re: wwwujek]
|
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
|
Witam,
Po pierwsze, jeśli ktoś może polecić warsztat, który naprawia VW, a przy okazji nie jest super drogi, to proszę o namiary. Okolice Rudy Śląskiej, Rybnika.
Co się dzieje? Miałem dość głośne, metaliczne stukanie pod maską, do tego samochód dostawał sporych drgań na wolnych obrotach. Po wciśnięciu sprzęgła, silnik chodził normalnie. Wymieniłem koło dwumasowe. Stuki ustały, silnik chodzi bardzo dobrze, zero stukania.
Jednak nadal narywa samochodem.. Już nie tak bardzo, ale jest to odczuwalne..
Co to może być?
Dodatkowo, przy rannym odpaleniu, wyrzucam chmurę dymu, o biało-błękitnym zabarwieniu. Tak, to może być płyn z chłodnicy. Jednak znalazłem wyciek, jest naprawione, a chmurka jak była tak jest. Oleju nie przybywa, korek nie ma nalotu od płynu.
Ktoś miał taki przypadek?
VW Passat, 2007r, 1.9 TDi, silnik BXE.
Pozdrawiam. Szarpanie, sprawdziłbym poduszki pod silnikiem i skrzynia, bo jeśli wymieniłeś dwumasę, to wiele opcj nie zostaje. Kwestia ewentualnie na ile porzadnie zostało to zrobione, dwumasa i kompletne sprzęgło? tak czy siak, stawiałbym na poduszki. co do dymienia, nie do określenia w ten sposób, powodów może być kilka, spala się reszta paliwa nie spalona w pierwszym cyklu, i zasadniczo jest to normalne, przyjmując że dymek pojawia się tylko po odpaleniu, warto się upewnić że tylko po odpaleniu, np. jadąc wieczorem i mając blisko inne auto z włączonymi światłami, dodać mocno gazu i zobaczyć czy czasem nie pojawia się taki sam dym. Jeśli tak, to w pierwszej kolejności do sprawdzenia turbina. Kolejne to moze byc pękniety delikatnie blok, te silniki tak mają, jeśli to jest wersja 140 konna, i przebieg oscyluje w okolicach stu kilkudziesięciu tysiecy lub więcej to niestety tego nie można wykluczyć, ten silnik z tego okresu może nam to "zaoferować", swoją drogą, te silniki z pierwszych lat produkcji sa fatalne, dopiero silniki poprawione wykazują większą trwałość, a i tak wszystko rozbija sie o sposób w jaki i gdzie jeździmy. Kwestia czy bierze olej, ile i jak jeździsz. opcji naprawdę sporo, niech ktoś Ci poleci dobry warsztat, warto poszukać namiarów i opini tutaj -> http://forum.vw-passat.pl/forum.php
|
Do góry
|
|
|
|
#5516158 - 29/08/2012 18:55
|
antimadrista
|
Aby zglosic szkodę 2 dni tam musialem dzownić. Ciagle w kółko konsultanci są zajęci. Istna masakra z nimi. Ac nie mam, dlatego też ja nie walę w innych. Chcieli ponad 2k za AC, wiec se musialem darowac 
|
Do góry
|
|
|
|
#5516237 - 29/08/2012 20:48
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 01/03/2003
|
jak macie poniżej 30 lat to polecam www.youcandrive.plnie naliczają zwyżki za wiek U mnie wyszło 830 zł. za OC+AC+NNW focus 2004 r. 40% zniżek
|
Do góry
|
|
|
|
#5516864 - 30/08/2012 02:47
[Re: Biszop]
|
Carpal Tunnel
|
Szarpanie, sprawdziłbym poduszki pod silnikiem i skrzynia, bo jeśli wymieniłeś dwumasę, to wiele opcj nie zostaje. Kwestia ewentualnie na ile porzadnie zostało to zrobione, dwumasa i kompletne sprzęgło? tak czy siak, stawiałbym na poduszki.
Wymieniłem komplet. Silnik pracuje równo, nie ma tego charakterystycznego trzasku pod maską, który znika po wciśnięciu sprzęgła. Tu się poprawiło. Poduszka do sprawdzenia. co do dymienia, nie do określenia w ten sposób, powodów może być kilka, spala się reszta paliwa nie spalona w pierwszym cyklu, i zasadniczo jest to normalne, przyjmując że dymek pojawia się tylko po odpaleniu, warto się upewnić że tylko po odpaleniu, np. jadąc wieczorem i mając blisko inne auto z włączonymi światłami, dodać mocno gazu i zobaczyć czy czasem nie pojawia się taki sam dym.
Dym wyłącznie po odpaleniu. Jeśli tak, to w pierwszej kolejności do sprawdzenia turbina. Kolejne to moze byc pękniety delikatnie blok, te silniki tak mają, jeśli to jest wersja 140 konna, i przebieg oscyluje w okolicach stu kilkudziesięciu tysiecy lub więcej to niestety tego nie można wykluczyć, ten silnik z tego okresu może nam to "zaoferować", swoją drogą, te silniki z pierwszych lat produkcji sa fatalne, dopiero silniki poprawione wykazują większą trwałość, a i tak wszystko rozbija sie o sposób w jaki i gdzie jeździmy.
To jest silnik 100 cos koni i 1.9, to o czym mówisz było chyba w silnikach 2.0. Kwestia czy bierze olej, ile i jak jeździsz. opcji naprawdę sporo, niech ktoś Ci poleci dobry warsztat, warto poszukać namiarów i opini tutaj -> http://forum.vw-passat.pl/forum.php Piszę tam czasem, ale chyba sie mojego tematu, z tyloma usterkami, przestraszyli 
|
Do góry
|
|
|
|
#5516924 - 30/08/2012 03:08
|
old hand
Meldunek: 24/05/2007
|
wwwujek - w bielsku sa chlopaki, ktorzy zjedli zeby na VAGach.
podjedz do Compsportu
|
Do góry
|
|
|
|
#5517583 - 30/08/2012 15:52
|
|
eclipse podał namiar, spróbuj podjechać, nie moje rejony więc żadnym namiarem nie poratuję, ale kolega widać zna i poleca:)
Fakt, nie zaskoczyłem z tym silnikiem, 1.9 w tej wersji 105 konnej, to naprawdę dobry silnik, bo te 2.0 z początków to straszna kupa.
Jeśli mówisz, że dymi tylko po odpaleniu, to raczej spokojnie, nie powinno być nic poważnego, czasem może byc kwestia uszczelnienia turbiny, simering może już puszczać, chociaż wtedy raczej też dymi przy ostrzym wciśnięciu gazu... inna kwestia, że takie lecznictwo na odległość to trochę jak patrzenię w szklaną kulę;-)
|
Do góry
|
|
|
|
#5517627 - 30/08/2012 17:34
|
Carpal Tunnel
|
Spoko, na odległość to lipa, wiem. Czasem ktoś ma podobne objawy, dlatego piszę. Dostałem tez namiar na sprawdzony warsztat bliżej, pojadę po niedzieli na komputer.
|
Do góry
|
|
|
|
#5517639 - 30/08/2012 17:43
|
old hand
Meldunek: 24/05/2007
|
|
Do góry
|
|
|
|
#5518914 - 31/08/2012 03:20
|
antimadrista
|
Spoko, na odległość to lipa, wiem. Czasem ktoś ma podobne objawy, dlatego piszę. Dostałem tez namiar na sprawdzony warsztat bliżej, pojadę po niedzieli na komputer. Dobra, pojdziemy na tanszego kebaba... ale Ty stawiasz  Zderzak bede miec jednak caly nowy. Czekam na kosztorys AXY.
|
Do góry
|
|
|
|
|
|