Strona 4 z 13 < 1 2 3 4 5 6 ... 12 13 >
Opcje tematu
#5315955 - 18/04/2012 01:09 Re: Samochody używane [9] [Re: Conrad]
Stelmach Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 11/01/2007
Super @john dzieki za podzielenie sie wrazeniami, o Mazdzie myslalem od samego poczatku, pozniej im wiecej poczytalem na forach, tym wiecej sie pojawilo innych marek. Miales jakis namiar na fure, czy kupowales z ogloszenia? Korzystales z ASO przed kupnem ?

Do góry
Bonus: Unibet
#5316228 - 18/04/2012 02:49 Re: Samochody używane [9] [Re: Stelmach]
john Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 23/11/2006
Originally Posted By: Stelmach
Super @john dzieki za podzielenie sie wrazeniami, o Mazdzie myslalem od samego poczatku, pozniej im wiecej poczytalem na forach, tym wiecej sie pojawilo innych marek. Miales jakis namiar na fure, czy kupowales z ogloszenia? Korzystales z ASO przed kupnem ?

szukałem samochodu jakieś pół roku tzn. modelu...padło ostatecznie na mazdę 6 tylko tego szukałem i może po paru tygodniach okazało się ze jest niby do sprzedania 20km ode mnie, nie była jeszcze wystawiona nawet na sprzedaż wiec oglądałem ja tak jak wyglądała na co dzień

facet dał pojechać na stacje diagnostyczna...i po dwóch tygodniach była moja..

na razie 7k km zrobione ... bez problemowo

ale prawda jest chyba jedna jak kto dba o auto tak ma,

Do góry
#5316438 - 18/04/2012 03:55 Re: Samochody używane [9] [Re: simons1986]
loozik Offline
enthusiast

Meldunek: 22/12/2002
Originally Posted By: simons1986
Witam ! Panowie chciałbym kupić auto, wybrałem następujące modele : Fiat Stilo, Alfa 147, Peugeot 307, Renault Megane II. Co byscie polecili z tej czwórki ? Wiem ze duzo osob narzeka na Alfy zwlaszcza na zawieszenie, Fiat to Fiat, francuzi maja problemy z alaktryka a jak to wyglada w rzeczywistosci ?

Witam,
Posiadam Stilo 1.9 MJ 120 KM '06. W 3 lata zrobiłem około 100 tys. km i jak na razie oprócz wymian eksploatacyjnych wymieniłem rurę od intercoolera - z mojej winy bo najechałem na jakieś g..o na drodze. Samochód w miarę oszczędny - w trasie 5 - 5,5 l/100 km w zależności od prędkości, w mieście w warszawskich korkach do 7l. W trasie w miarę bezpieczny, gdyż z wyprzedzaniem nie ma problemu, w miarę wygodny gdyż nie trzeba machać dźwignią biegów. Do wkurzających rzeczy można zaliczyć przepalające się co pół roku żarówki, a żeby je wymienić trzeba odkręcić nadkole - pierwszy raz wymieniałem ponad 1h, teraz zajmuje mi to około 5 minut smile.
Ogólnie niedoceniany samochód z niezłym wyposażeniem za nieduże pieniądze. Tylko jak z każdym samochodem trzeba uważać, aby nie kupić dojechanego (ja swojego szukałem prawie 4 miesiące).

Do góry
#5316475 - 18/04/2012 04:16 Re: Samochody używane [9] [Re: Conrad]
Piecia Offline
podwórkowy attaché

Meldunek: 23/11/2004
Ostatnio w rękach miałem fajną pozycję prasową, mianowicie "Motor - poradnik kupującego używane" opisane jest tam wiele marek w jakich występują wersjach silnikowych, spalanie itd., jakie są polecane jakie nie i opisane są ewentualne bolączki danego auta jak i zalety. Dlatego polecam zajrzyj do poblisklkiego kiosku a na pewno nie zawiedziesz się po tej pozycji.

Do góry
#5316508 - 18/04/2012 04:34 Re: Samochody używane [9] [Re: Conrad]
Stelmach Offline
Carpal Tunnel

dzieki Panowie za porady i informacje, czekam na wiecej piwo

Do góry
#5316717 - 18/04/2012 16:26 Re: Samochody używane [9] [Re: john]
Biszop Offline
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...

Meldunek: 24/11/2003
Originally Posted By: john
Witam wszystkich,
korzystajac, ze jest ruch w temacie, szczególnie forumowy expert Biszop sie udziela, licze na porade. Otóż w czerwcu mam zamiar zmienic auto, kwota jaką będę dysponowal to 30.000 zł Juz teraz cięzko sie zastanawiam i w tym przedziale cenowym znalazlem następujace interesujące mnie marki:
- Mazda6
- Ford Focus ( ewentualnie Mondeo, Fusion czytalem, ze solidny ale mi sie nie podoba zupelnie smile )
- Suzuki sx4
- Chevrolet Cruze ( aczkolwiek cięzko w tej cenie bedzie wyszukać)

Chcialbym coś z wyżej wymienionych, jednak nie upieram się, jeśli bylaby alternatywa. Interesuje mnie auto w benzynie, z przebiegiem do max 120 tys. w roczniku od 2007. Najlepiej sedan z manualną skrzynią.

Za wszystkie konstruktywne uwagi będę wdzięczny piwo

Mazda 6 polecam,

-świetny wrażenia z prowadzenia
-bardzo ale to bardzo ladnie sie prezentuje (wegług mnie) w porównaniu np do passata crazy
-136km jest czym pojechac
-spalanie realne 7litrow ON moje najwieksze (7,1 najmniejsze 6,5)

-awarie narazie brak

minusy

-slaba blacha trzeba dobrze obejzec jak sie kupuje
-dosc glosna w srodku (moje odczucie, ale bede wygluszal)

jakby jeszcze cos jak bede w stanie to moge powiedziec ...

Wizualnie rzecz gutu, ale mi sie bardziej podoba niż np Passat,
z zacytowanym powyzej się zgadzam,
jest jedno ale przy tym samochodzie, dotyczy silników diesla,
niestety, jest to awaryjna jednostka, i to nawet bardzo,.
Bardzo czuła na jakość paliwa, i to nie tyle sam silnik co osprzet, jeśli wlejemy kiepskie paliwo, na co w nie mamy praktycznie wpływu, to uszkodzeniu moze układ wtryskowy, nie da się wymieniać pojedyńczych elementów tylko całą listwę, w serwisie po cenach cennikówych to jest koszt w zależności od serwisu około 12 tysięcy kopara

Jest to jeden z głównych powodów dla których ten model jest dostępny w dobrej cenie.

Tak jak przedmówca wspomniał, jeszcze kwestia głośności, auto z tym motorem est po prostu głośne w środku.
Ale oddaje to przyjemnością prowadzenia, bo tego temu modelowi nie można odmówić.

Kolejna rzecz, to wszystkie co do sztuki dostępne modele sa przywiezione, w Polsce Mazda nie miała przedstawicielstwa,
a wierzcie lub nie, przysłowiowy Niemiec nie sprzeda dobrego samochodu w niskiej cenie jeśli nie przejechał nim odpowiedniej ilości kilometrów,
dostać sztuke z przebiegiem poniżej 200 tysięcy jest po prostu niemożliwe,
oczywiście przebieg to jedno, a kondycja konkretnego egzemplarza to drugi, najpierw trzeba dobrze sprawdzić interesujący egzemplarz, o przebieg nawet nie pytać bo wskazanie licznika jest na 99% fałszywe.

Do góry
#5316787 - 18/04/2012 17:45 Re: Samochody używane [9] [Re: Biszop]
john Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: Biszop
Originally Posted By: john
Witam wszystkich,
korzystajac, ze jest ruch w temacie, szczególnie forumowy expert Biszop sie udziela, licze na porade. Otóż w czerwcu mam zamiar zmienic auto, kwota jaką będę dysponowal to 30.000 zł Juz teraz cięzko sie zastanawiam i w tym przedziale cenowym znalazlem następujace interesujące mnie marki:
- Mazda6
- Ford Focus ( ewentualnie Mondeo, Fusion czytalem, ze solidny ale mi sie nie podoba zupelnie smile )
- Suzuki sx4
- Chevrolet Cruze ( aczkolwiek cięzko w tej cenie bedzie wyszukać)

Chcialbym coś z wyżej wymienionych, jednak nie upieram się, jeśli bylaby alternatywa. Interesuje mnie auto w benzynie, z przebiegiem do max 120 tys. w roczniku od 2007. Najlepiej sedan z manualną skrzynią.

Za wszystkie konstruktywne uwagi będę wdzięczny piwo

Mazda 6 polecam,

-świetny wrażenia z prowadzenia
-bardzo ale to bardzo ladnie sie prezentuje (wegług mnie) w porównaniu np do passata crazy
-136km jest czym pojechac
-spalanie realne 7litrow ON moje najwieksze (7,1 najmniejsze 6,5)

-awarie narazie brak

minusy

-slaba blacha trzeba dobrze obejzec jak sie kupuje
-dosc glosna w srodku (moje odczucie, ale bede wygluszal)

jakby jeszcze cos jak bede w stanie to moge powiedziec ...

Wizualnie rzecz gutu, ale mi sie bardziej podoba niż np Passat,
z zacytowanym powyzej się zgadzam,
jest jedno ale przy tym samochodzie, dotyczy silników diesla,
niestety, jest to awaryjna jednostka, i to nawet bardzo,.
Bardzo czuła na jakość paliwa, i to nie tyle sam silnik co osprzet, jeśli wlejemy kiepskie paliwo, na co w nie mamy praktycznie wpływu, to uszkodzeniu moze układ wtryskowy, nie da się wymieniać pojedyńczych elementów tylko całą listwę, w serwisie po cenach cennikówych to jest koszt w zależności od serwisu około 12 tysięcy kopara

Jest to jeden z głównych powodów dla których ten model jest dostępny w dobrej cenie.

Tak jak przedmówca wspomniał, jeszcze kwestia głośności, auto z tym motorem est po prostu głośne w środku.
Ale oddaje to przyjemnością prowadzenia, bo tego temu modelowi nie można odmówić.

Kolejna rzecz, to wszystkie co do sztuki dostępne modele sa przywiezione, w Polsce Mazda nie miała przedstawicielstwa,
a wierzcie lub nie, przysłowiowy Niemiec nie sprzeda dobrego samochodu w niskiej cenie jeśli nie przejechał nim odpowiedniej ilości kilometrów,
dostać sztuke z przebiegiem poniżej 200 tysięcy jest po prostu niemożliwe,
oczywiście przebieg to jedno, a kondycja konkretnego egzemplarza to drugi, najpierw trzeba dobrze sprawdzić interesujący egzemplarz, o przebieg nawet nie pytać bo wskazanie licznika jest na 99% fałszywe.

dlaczego nieby ma niedać sie wymienić poszczególnych elementów??? komplet wtryskow DENSO 1200zl -1500zl i po sprawie, co ma do tego listwa?? co ma sie w niej niby stac??

Do góry
#5317219 - 18/04/2012 22:40 Re: Samochody używane [9] [Re: john]
Biszop Offline
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...

Meldunek: 24/11/2003
bądź pewien, że to nie starczy:)
Nie chcę się spierać, nie życze żebyś musiał się o tym przekonywać, po prostu tak jest, 5 tysięcy to kwota która to ogarnie, sprawdzone na 3 przypadkach,
jeden wydał 12 bo pojechał do serwisu, dwóch kombinowało i tak wyszła 5.

A samo auto, jak pisałem wyżej po za ewentualnymi kłopotami z osprzętem jak najbardziej.

Do góry
#5317390 - 19/04/2012 00:08 Re: Samochody używane [9] [Re: Conrad]
Stelmach Offline
Carpal Tunnel

a co bys, Biszop, powiedzial o pozostalych markach o jakich wspomnialem?
- Ford Focus
- Suzuki sx4
- Chevrolet Cruze

Do góry
#5317892 - 19/04/2012 05:01 Re: Samochody używane [9] [Re: Conrad]
Piecia Offline
podwórkowy attaché

Skoro w temacie to mam pytanie czym się ewentualnie kierować przy zakupie nawigacji? Bo patrzać choćby na różne gazetki reklamowe to jest tego trochę i nie wiem osobiście czym się kierować?

Do góry
#5318150 - 19/04/2012 16:15 Re: Samochody używane [9] [Re: Conrad]
Stelmach Offline
Carpal Tunnel

Kupilem, Piecia, "Motor" niestety chyba ten artykuł o którym wspominałes był w poprzednim wydaniu. Poszukam jeszcze w sieci, może w pdf gdzies jest.

Do góry
#5318157 - 19/04/2012 16:19 Re: Samochody używane [9] [Re: Conrad]
Piecia Offline
podwórkowy attaché

Trochę źle się zrozumieliśmy to był taki cały magazyn.

Do góry
#5318160 - 19/04/2012 16:24 Re: Samochody używane [9] [Re: Biszop]
Aandja Offline
old hand

Meldunek: 01/06/2003
Originally Posted By: Biszop
Originally Posted By: g00niek
Czesc,

Co byscie polecili jako samochod ktory sie nie wyroznia a mimo to jest mocny smile Nie mowie tu o jakims sport/coupe ale sedan lub kombi ale naprawde w mocnym wydaniu. Myslalem o Saabie 9.3 v6 255KM ale czy naped na przod przy takiej mocy ma sens?
Moze Passat 3.2 V6 FSI 250KM... naped 4motion i podobno automat ktory nie ustepuje manualnej skrzyni...

Audi RS4 RS6.. ale to drogie jak cholera.. i wlasnie budzet mysle ze w granicach 50-60 tysiecy ale jakby sie jakas perla trafila to mysle ze wiecej bym dal smile
Moze jakies Volvo.. myslalem nawet o Octavi RS.. posiadam teraz Outbacka 2,5 165KM, bardzo ladnie jezdzi ale chce cos wiecej.. a ten dla zony smile Lubie bardzo ta marke ale chyba Impreza jednak nie.. Moze cos doradzicie

Pozdrawiam

Octavia RS, to tak jak Golf VI z silnikiem 2 TDI w mocniejszej wersji 170 koni... powiem tak, auto za tyle pieniędzy, wyglada jak skoda i skodą będzie, nie mam nic do Skody, jednak za taka kasę wymagam od auta dużo więcej, a Skoda tego Ci nie da.
Z zalet, diesel i skrzynia DGS, nic po za tym. osiągi? porównywalnym Oplem Vectą w wersji sport robiłem z tej skody durszlak na autostradzie, przy czym mi spalał 8, a skodzie 11, niby nie dużo ale kolejna róznica na iekorzyść,
z plusów, skrzynia biegów. nic więcej.

buhahahaha ale się uśmiałem.

Biszop- co to jest Vectra w wersji sport?

g00niek jeśli chcesz mocne auto to kup coś z turbiną (np golf GTI i zrób mu program i będziesz miał...ze 300KM

Do góry
#5318164 - 19/04/2012 16:27 Re: Samochody używane [9] [Re: Piecia]
Stelmach Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: Piecia

aaaaaa no to jest szansa, ze bedzie jeszcze w kiosku smile

Do góry
#5319653 - 20/04/2012 21:09 Re: Samochody używane [9] [Re: Stelmach]
tomo1 Offline
enthusiast

Meldunek: 06/01/2009

nie wiem czy tu mozna linkowac, ale:
http://peb.pl/gazety-i-czasopisma/235316-motor-miesiecznik-5.html

Do góry
#5321306 - 21/04/2012 22:38 Re: Samochody używane [9] [Re: tomo1]
Stelmach Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: tomo1

nie wiem czy tu mozna linkowac, ale:
http://peb.pl/gazety-i-czasopisma/235316-motor-miesiecznik-5.html

Dzieki serdeczne, Piecia juz mi podeslal na priva.
Bardzo fajny poradnik, jesli ktos stoi przed podobnym dylematem jak ja, polecam przeczytac.

Do góry
#5321467 - 22/04/2012 00:17 Re: Samochody używane [9] [Re: Conrad]
Piecia Offline
podwórkowy attaché

To jak już coś kupisz, daj znać na co się zdecydowałeś ... a może coś z VW ?

Do góry
#5322394 - 22/04/2012 16:48 Re: Samochody używane [9] [Re: Conrad]
dziura Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 03/01/2008
Witam,
Jeździ może ktoś z was (albo miał jakiekolwiek doświadczenie) z Octavia I przymierzam się do kupna takiego autka rocznik 2005 combi 1.9TDI 110 koni dokładnie ta http://otomoto.pl/skoda-octavia-z-niemiec-1reka-1000-oryginal-C23839718.html Za wszelkie opinie o tym aucie będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam.

Do góry
#5323461 - 23/04/2012 00:18 Re: Samochody używane [9] [Re: dziura]
john Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: dziura
Witam,
Jeździ może ktoś z was (albo miał jakiekolwiek doświadczenie) z Octavia I przymierzam się do kupna takiego autka rocznik 2005 combi 1.9TDI 110 koni dokładnie ta http://otomoto.pl/skoda-octavia-z-niemiec-1reka-1000-oryginal-C23839718.html Za wszelkie opinie o tym aucie będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam.

wiem, że dla niektórych to nie ma żadnego znaczenia, ale nie uważasz, że ta octavia jest brzydka...?

Do góry
#5323599 - 23/04/2012 00:54 Re: Samochody używane [9] [Re: Conrad]
Piecia Offline
podwórkowy attaché

Na Twoim miejscu poszukał bym w nowszej budzie Octaviana bo w tym roczniku już była, przed zakupem obecnego auta też zastanawiałem się nad zakupem tego auta w ostateczności, ale kupiłem VW 1.9TDI

Do góry
Strona 4 z 13 < 1 2 3 4 5 6 ... 12 13 >

Moderator:  Biszop, rafal08