[QUOTE]Oryginalnie wysłał Naarmo:
[qb]Bylbym wdzieczny gdyby ktos moglby mi wyjasnic obstawianie P2P,a dokladniej wystawianie kursow.Sa tam nastepujace pola:
Stake (EUR) -czyli moja stawka
Odd [?] -czyli kurs
Valid [?] minutes -czas waznosci
Return: 0 EUR Comission deducted: 0 EUR -o co chodzi?
Liability: 0 EUR Comission added: 0 EUR -o co chodzi?
Teraz zalozmy ze wystwiam kurs na Ottawe 3.5 ,ktos bieze 10 euro po tym kursie,Ottawa przegrywa czyli ja wygrywam,po jakim kursie jest moja wygrana(ile wygram za te 10 euro)???pozdro[/qb][/QUOTE]Pierwsza uwaga odnośnie czasu ważności. Mamy dwie opcje, albo podać czas ważności samemu, albo zaufać gb zaznaczając opcję "until closing" (czyli "do zamknięcia"). W tym drugim przypadku zalecam ostrożność, bo jeżeli godzina meczu się zmieni z 17 na 16 to gb zamknie swoje oferty wcześniej (o 16), a wystawione przez nas będą dostępne do 17.
Return - czyli ile dostaniesz w przypadku, gdy zdarzenie rozstrzygnie się na Twoją korzyść (Ottawa przegrywa). Jeżeli ktoś zagrał Twoje 10 eur dostaniesz te kwotę pomniejszoną o prowizję, która obciąża wszystkich wystawiających w gb i wynosi 4.25% (lub 3.90% dla posiadaczy złotego poziomu). Z 10 eur dostaniesz więc 9.57.
Commission deducted - odjęta prowizja (od Twojego zysku)
Dostaniesz 10 * (100 - 4.25)% = 10 * 95.7% = 9.57 eur
Liability - ile będziesz musiał wypłacić, gdy zdarzenie rozstrzygnie się na Twoją niekorzyść (Ottawa wygrywa). Kwota, która wynika z kursu jest także powiększana o prowizję. Czyli wypłacasz 104.25% kwoty, która wynikałaby z kursu. W przypadku kursu 3.5 i stawki 10 jest to 26.06.
Commission added - dodana prowizja (do Twojej straty)
Wypłacasz 10 * (3.5 - 1) * (100 + 4.25)% = 10 * 2.5 * 104.25% = 26.06 eur