Strona 2 z 3 < 1 2 3 >
Opcje tematu
#5423162 - 25/06/2012 19:31 Re: wiza do usa czy mam szanse? [Re: JuN]
bazyl Offline
Zuzia Róża

Meldunek: 28/10/2004
Originally Posted By: JuN
Conrad dlaczego w Norwegii lepiej nie byc z dziecmi ?

wlasnie to samo pytanie chcialem zadac.

Do góry
Bonus: Unibet
#5423177 - 25/06/2012 19:38 Re: wiza do usa czy mam szanse? [Re: bazyl]
dondo Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 08/02/2007
Bo Wam je odbiorą jak będzie smutne

Do góry
#5423192 - 25/06/2012 19:43 Re: wiza do usa czy mam szanse? [Re: ice18]
lupus Offline
antimadrista

Meldunek: 06/01/2005
Mialem jakis czas temu klientow z Australii, Polacy mieszkajacy tam od lat.
Mowia fajnie, ale zaczeło sie od dawna robic bardzo drogo.

Przegladalem tez ostatnio troche blogów, i w kilku pojawiaja się podobne opinie: w Australi chca mieszkać Ci, co tam nigdy nie byli.

Walrów turystycznych nikt nie neguje, ale po odwiedzeniu NZ i AUS, wiecej osob wskazuje jednak na NZ.

Do góry
#5423213 - 25/06/2012 19:53 Re: wiza do usa czy mam szanse? [Re: Self-Confident]
Conrad Offline
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"

Meldunek: 14/11/2000
Originally Posted By: Self-Confident
a Nowa Zelandia? smile

Conrad ciekaw jestem czemu tak nienawidzisz USA, a powiedz mi czy mialbys tam teraz legalny wstep?

Nowa Zelandia to już trochę daleko i nie ma tam takiego tętniącego życiem, światowego miasta jak Sydney. Trzęsienia ziemi też niefajne. wink Na plus to obywatelstwo, które otwiera także drogę do mieszkania... w Australii.

Ja USA wcale nie nienawidzę, Amerykanów bardzo lubię i mam tam sporo przyjaciół, ale nie zmienia to faktu że jest wiele lepszych miejsc jeśli ktoś jedzie gdzieś aby zamieszkać (a nie w celach turystycznych). I nie da się ukryć, że przekraczając granicę z Kanadą od razu czuje się znaczny skok do góry w inteligencji ludzi.

A na ostatnie pytanie to mogę tam w każdej chwili pojechać tylko że nie mam nawet ochoty ani potrzeby. Jedynie na zakupy bym się wybrał bo jest taniocha - to jest główna zaleta tego kraju.

Do góry
#5423219 - 25/06/2012 19:57 Re: wiza do usa czy mam szanse? [Re: dondo]
Conrad Offline

Originally Posted By: dondo
Bo Wam je odbiorą jak będzie smutne

Dokładnie. W Norwegii nie ma w prawie pojęcia "ojciec" tylko "opiekun'. Jak masz dziecko to jesteś tylko i wyłącznie jego "opiekunem", a jak stwierdzą że dziecko jest niezadowolone i ma smutną minę to wystarczy opinia babek z jakiegoś tam urzędu by Twoją pociechę porwali prostu ze szkoły i... nie jesteś już "opiekunem" dziecka.

Do góry
#5423237 - 25/06/2012 20:04 Re: wiza do usa czy mam szanse? [Re: ice18]
Conrad Offline

Spędził ktoś może trochę czasu w Toronto czy generalnie w Kanadzie?

Do góry
#5423442 - 25/06/2012 21:15 Re: wiza do usa czy mam szanse? [Re: ice18]
kazow Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 18/11/2004
ja bylem troche w Toronto i ogolnie miasto w moim Top3 gdzie chetnie moge mieszkac smile i zgadzam sie ze Kanad fajna do mieszaknai,a el wlasnie w wiekszych maistach, byle nie na polnocy gdzie alska sie zaczyna:)

Do góry
#5424284 - 26/06/2012 00:57 Re: wiza do usa czy mam szanse? [Re: ice18]
yazsm Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 01/12/2004
Ja ze swojej strony polecam Danie - siedzę tutaj już drugi rok i nie narzekam smile Zarobki minimum jak masz umowę to 113,50dkk/h - jak ktoś chce lecieć tylko na pracę wakacyjną to będzie miał najniższy podatek 8% od zarobków - jak chce zostać dłużej to co najmniej 38% podatku - niby dużo ale i tak więcej zarobisz niż w Polsce.

Gdyby ktoś miał więcej pytań pisać śmiało - co wiem to odpowiem, bo dla zaczynających tutaj pracę jest mnóstwo załatwiania i lepiej zrobić to za w czasu smile

Do góry
#5424404 - 26/06/2012 01:23 Re: wiza do usa czy mam szanse? [Re: ice18]
Llama Offline
Ana <3

Meldunek: 21/06/2005
^.msza[Y]* - za nicka już Ci się należy wpierdol grin po jakiemu gadasz na co dzień w robocie? bywałeś już w innych krajach? do czego możesz ją (Danię) porównać?

Do góry
#5424453 - 26/06/2012 01:41 Re: wiza do usa czy mam szanse? [Re: ice18]
Haz$ Offline
$

Meldunek: 30/12/2002
no przecież porównał do Polski wink generalnie Dania na jakiś czas odpada dla "mądrych" mają kryzys a do tego jak była moja matka w Dani tylko turystycznie to ludzie słyszący język polski w sklepie patrzą na Ciebie jakby mieli Ci.x..x.. mają w większości nienawiść do obcokrajowców o zabieranie im pracy w czasie kryzysu

Do góry
#5424455 - 26/06/2012 01:44 Re: wiza do usa czy mam szanse? [Re: ice18]
lupus Offline
antimadrista

Meldunek: 06/01/2005
A powiedz cos o pedalach to skonczysz jak Onyszko wink

Do góry
#5424502 - 26/06/2012 01:57 Re: wiza do usa czy mam szanse? [Re: yazsm]
Conrad Offline

Originally Posted By: ^.msza[Y
*]Ja ze swojej strony polecam Danie

Powiem szczerze, że mało miejsc na świecie aż tak mało mi się podoba jak Kopenhaga - aż nie mogłem się doczekać odlotu samolotem gdy ostatni raz tam byłem.

Są tam jakieś inne, ciekawsze miasta?

Do góry
#5424845 - 26/06/2012 05:15 Re: wiza do usa czy mam szanse? [Re: Conrad]
pawcio1 Offline
old hand

Meldunek: 09/02/2004
Originally Posted By: Conrad
Originally Posted By: ^.msza[Y
*]Ja ze swojej strony polecam Danie

Powiem szczerze, że mało miejsc na świecie aż tak mało mi się podoba jak Kopenhaga - aż nie mogłem się doczekać odlotu samolotem gdy ostatni raz tam byłem.

Są tam jakieś inne, ciekawsze miasta?

Mieszkalem "chwilke" na Islandii , a konkretnie w Reykjaviku....blee....i nigdy wiecej puke

Do góry
#5424853 - 26/06/2012 05:36 Re: wiza do usa czy mam szanse? [Re: pawcio1]
Conrad Offline

Originally Posted By: pawcio1
Mieszkalem "chwilke" na Islandii , a konkretnie w Reykjaviku....blee....i nigdy wiecej puke

Miasto słabe czy ogólnie cały kraj? Jak tam ogólnie było, co Ci się najbardziej podobało a co nie?

Do góry
#5424858 - 26/06/2012 06:04 Re: wiza do usa czy mam szanse? [Re: Conrad]
pawcio1 Offline
old hand

Meldunek: 09/02/2004
Originally Posted By: pawcio1

Miasto słabe czy ogólnie cały kraj? Jak tam ogólnie było, co Ci się najbardziej podobało a co nie?

powiem Ci tak....Islandia sama w sobie sliczna na dwa tygodnie zwiedzania....jestes tam na stale ....umierasz z nudow , poniewaz z natury jestem czlowiekiem "rozrywkowym" i w czasie wolnym od pracy trudno mi usiedziec w domciu wiec dla mnie jest "nie do przejscia"....Reykjavik jako taki "istnieje" praktycznie tylko w wekendy . Glowna ulica Logavegur ktora zamienia sie w wielki "spacerniak" alkoholowo-towarzyski w nocy z piatku na sobote i z soboty na niedziele...horda nawalonych malolatow z Islandii....w sumie wszystko bardzo prymitywne , ale nabardziej nie podoba mi sie prohibicja . Nawet nie mysl ze w nocy podjedziesz sobie w nocy na stacje benzynowa i kupisz alkohol . Sklepy "Winbud" czynne do 19.00 a to jedyne sklepy w ktorych kupisz to co potrzebujesz . Jedyny plus pobytu na Islandi to niezle pieniadze pod warunkiem ze "odkladasz" na zycie w Polsce lub gdzies indziej....no i spokoj...mieszkalem przez pol roku w miejscowosci Stodvarfjordur oddalone od stolicy 750 km i o godz 19.00 zycie zamiera . Zreszta trudno zeby bylo inaczej skoro miejscowosc liczy raptem 300 slownie trzysta osob smile. Faktem jest ze w kazdej tego typu miejscowosci jest basen odkryty , sauna , hala do gry w siatkowke i kosza , bank oraz maly wiejski sklepik w ktorym ceny sa trzykrotnie wyzsze niz w markecie oddalonym o 50 km od miejsca zamieszkania . Dziwny kraj , zyczliwi ludzie....coz Ci moge wiecej napisac....chcesz o cos zapytac pisz na priva

Do góry
#5424933 - 26/06/2012 15:46 Re: wiza do usa czy mam szanse? [Re: kazow]
majner Offline
2fast 2furious

Meldunek: 06/11/2001
Originally Posted By: kazow
Originally Posted By: majner
Miałem zadać to samo pytanie: po co teraz ludzie cisną do USA ? Pomijam oczywiście sprawy rzeczywiście turystyczne i zakupowe.
Jest tyle krajów w Europie, w których można zarobić tą samą (lub większą) kasę co w USA i nie trzeba się pierniczyć z wizami etc. No i do Europy trochę bliżej niż do USA smile

jakbys kilka tygodni tam pomieszkal to pewnie juz wiedzialbys po co

jedni jada dla kasy, inni dla stylu zycia, no ale to trzeba poczuc a nie czytac, jako poalcy mamy tak zryta glowe anrzekaniem i brakiem zyczliwosci ze ciezko zrozumiec ze mozna zyc inaczej
Fakt, nie znam osobiście żadnego Polaka, który wyjechał do Stanów w celach zarobkowych. Znam natomiast Amerykanów, którzy przyjechali do Europy za pieniądzem. Dlatego właśnie pytam: o co kaman ? Czy Polacy mają tam już taką swoją enklawę ? smile Może to działa na zasadzie, że jeśli masz tam rodzinę/znajomych etc., którzy pracują i mają się dobrze, to przyjeżdzasz do nich i jeśli tylko nie jesteś leniem, ani złodziejem to masz tam "zapewnioną" robotę za porządną kasę ? Tak to odbieram z wypowiedzi niektórych osób. A jeśli jestem Polakiem i nie mam nikogo w Stanach to już nie mam szans na znalezienie dobrej pracy ? Oświećcie mnie smile

Do góry
#5425101 - 26/06/2012 18:07 Re: wiza do usa czy mam szanse? [Re: Conrad]
Ezquerro Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 28/11/2002
Ja USA wcale nie nienawidzę, Amerykanów bardzo lubię i mam tam sporo przyjaciół, ale nie zmienia to faktu że jest wiele lepszych miejsc jeśli ktoś jedzie gdzieś aby zamieszkać (a nie w celach turystycznych).

Jestem Ciekaw co być polecał i dlaczego ten kraj ? sam mieszkałem już w Usa, Szkocji i obecnie Anglii

Do góry
#5425181 - 26/06/2012 18:41 Re: wiza do usa czy mam szanse? [Re: Ezquerro]
Conrad Offline

Zbyt wiele jest tu czynników.

Czy jedziesz tylko pracować+oszczędzać i wracać czy chcesz zamieszkać gdzieś na stałe? Czy jedziesz sam czy z rodziną? Czy chcesz także wystąpić o obywatelstwo danego kraju (także dla rodziny)? Czy często chcesz przylatywać/przyjeżdżać do Polski?

Pod względem pracy i zarobienia by wrócić z kasą to można nawet na platformie wiertniczej być, przynajmniej mega-kasa z tego jest. Natomiast jeśli mieszkać i układać jakieś plany rodzinne to już wszystko będzie inaczej wyglądać.

Do góry
#5427903 - 27/06/2012 22:11 Re: wiza do usa czy mam szanse? [Re: ice18]
Big Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 02/03/2004
Dobrze Conrad pisze. Jest wiele czynnikow , by zdecydowac sie na zamieszkanie w stanach. Nie odkryje ameryki jak napisze, ze trzeba inwestowac w siebie, by cos tu osiagnac. Jezyk podstawa. Najlepiej konczyc miejscowe szkoly czy kursy. Moja corka postanowila ulozyc sobie zycie na nowo wlasnie w USA po wygraniu zielonej karty, wiec jest to ulatwienie, bo mozna legalnie zdybyc prace. Inaczej ciezko z praca&#8230;nikt nie bedzie ryzykowal, mowie o pracodawcy by kogokolwiek zatrudnic bez legalnego pobytu, sa zbyt wysokie kary.
Jestem trzeci miesiac na wakacjach i chwale sobie...a co. Bylismy w maju na dwu tygodniowej wycieczce do(jechalismy 4 dni) Las Vegas, zwiedzajac parki Narodowe w Colorado, Utah, Arizone. Niesamowite widoki. W sumie 4700 mil wiec bylo na co popatrzec.
Jak sie maja tu Polacy? Mysle ze dobrze. To wlasnie oni jezdza najlepszymi brykami, maja swoje domy, grono przyjaciol, spotykaja sie raz na miesiac z swoimi przyjaciolmi przemiennie, czasami pomagaja sobie w awansie spolecznym...sa tez tacy.
Zarobki?...hmmm...jak ma sie szczescie i ktos nam pomoze...to odbierzemy czek miesieczny z z piecioma cyferkami...ale to po kilku latach ciezkiej pracy i jak wspomnialem, szczesciu.

Do góry
#5428192 - 28/06/2012 00:00 Re: wiza do usa czy mam szanse? [Re: ice18]
Conrad Offline

Wszystko zależy od sytuacji. Ja akurat do USA bym się nie wybierał niezależnie od sytuacji gdyż mieszkałem tam oraz w wielu innych krajach i po prostu wolę inne miejsca, które uważam za lepsze. Natomiast pod względem turystycznym to jak najbardziej fajnie tam pojechać, do tego tanio jest.

Natomiast amerykański paszport to jeden z najgorszych jaki można mieć w cywilizowanym świecie (generalnie to polski paszport jest dziś duży bardziej wartościowy od amerykańskiego bo otwiera drzwi do całej Unii oraz pozwala zamieszkać i prowadzić działalność w całym EOG) gdyż Ameryka jako jedyny kraj na świecie nęka swoich obywateli podatkami niezależnie gdzie ułożyli sobie życie. Jak cykniesz sobie te "pięć cyferek" to nawet jak się w Japonii osiedlisz jako Amerykanin to Wujek Sam będzie Cię doił. cool

No ale Ameryka doi ludzi za wszystko, nic dziwnego że za gwałt zbiorowy jest nawet przedawnienie... ale za niezapłacenie czegoś Wujowi Samowi nie ma żadnego przedawnienia, niczym jak za morderstwo. Jak były te ewakuacje amerykańskich obywateli np. po trzęsieniu ziemi w Haiti to mało osób o tym wie, ale jakiś czas po tym jak wysłali rządowy samolot by zabrać swoich obywateli... to przesłali im słony rachunek za tę przysługę. grin

Do góry
Strona 2 z 3 < 1 2 3 >

Moderator:  Biszop, rafal08