#5423162 - 25/06/2012 19:31
Re: wiza do usa czy mam szanse?
[Re: JuN]
|
Zuzia Róża
Meldunek: 28/10/2004
|
Conrad dlaczego w Norwegii lepiej nie byc z dziecmi ? wlasnie to samo pytanie chcialem zadac.
|
Do góry
|
|
|
|
#5423213 - 25/06/2012 19:53
[Re: Self-Confident]
|
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
Meldunek: 14/11/2000
|
a Nowa Zelandia?  Conrad ciekaw jestem czemu tak nienawidzisz USA, a powiedz mi czy mialbys tam teraz legalny wstep? Nowa Zelandia to już trochę daleko i nie ma tam takiego tętniącego życiem, światowego miasta jak Sydney. Trzęsienia ziemi też niefajne.  Na plus to obywatelstwo, które otwiera także drogę do mieszkania... w Australii. Ja USA wcale nie nienawidzę, Amerykanów bardzo lubię i mam tam sporo przyjaciół, ale nie zmienia to faktu że jest wiele lepszych miejsc jeśli ktoś jedzie gdzieś aby zamieszkać (a nie w celach turystycznych). I nie da się ukryć, że przekraczając granicę z Kanadą od razu czuje się znaczny skok do góry w inteligencji ludzi. A na ostatnie pytanie to mogę tam w każdej chwili pojechać tylko że nie mam nawet ochoty ani potrzeby. Jedynie na zakupy bym się wybrał bo jest taniocha - to jest główna zaleta tego kraju.
|
Do góry
|
|
|
|
#5423219 - 25/06/2012 19:57
[Re: dondo]
|
|
Bo Wam je odbiorą jak będzie smutne Dokładnie. W Norwegii nie ma w prawie pojęcia "ojciec" tylko "opiekun'. Jak masz dziecko to jesteś tylko i wyłącznie jego "opiekunem", a jak stwierdzą że dziecko jest niezadowolone i ma smutną minę to wystarczy opinia babek z jakiegoś tam urzędu by Twoją pociechę porwali prostu ze szkoły i... nie jesteś już "opiekunem" dziecka.
|
Do góry
|
|
|
|
#5424502 - 26/06/2012 01:57
[Re: yazsm]
|
|
*]Ja ze swojej strony polecam Danie Powiem szczerze, że mało miejsc na świecie aż tak mało mi się podoba jak Kopenhaga - aż nie mogłem się doczekać odlotu samolotem gdy ostatni raz tam byłem. Są tam jakieś inne, ciekawsze miasta?
|
Do góry
|
|
|
|
#5424845 - 26/06/2012 05:15
[Re: Conrad]
|
old hand
Meldunek: 09/02/2004
|
*]Ja ze swojej strony polecam Danie Powiem szczerze, że mało miejsc na świecie aż tak mało mi się podoba jak Kopenhaga - aż nie mogłem się doczekać odlotu samolotem gdy ostatni raz tam byłem. Są tam jakieś inne, ciekawsze miasta? Mieszkalem "chwilke" na Islandii , a konkretnie w Reykjaviku....blee....i nigdy wiecej
|
Do góry
|
|
|
|
#5424858 - 26/06/2012 06:04
|
old hand
Meldunek: 09/02/2004
|
Mieszkalem "chwilke" na Islandii , a konkretnie w Reykjaviku....blee....i nigdy wiecej  Miasto słabe czy ogólnie cały kraj? Jak tam ogólnie było, co Ci się najbardziej podobało a co nie? powiem Ci tak....Islandia sama w sobie sliczna na dwa tygodnie zwiedzania....jestes tam na stale ....umierasz z nudow , poniewaz z natury jestem czlowiekiem "rozrywkowym" i w czasie wolnym od pracy trudno mi usiedziec w domciu wiec dla mnie jest "nie do przejscia"....Reykjavik jako taki "istnieje" praktycznie tylko w wekendy . Glowna ulica Logavegur ktora zamienia sie w wielki "spacerniak" alkoholowo-towarzyski w nocy z piatku na sobote i z soboty na niedziele...horda nawalonych malolatow z Islandii....w sumie wszystko bardzo prymitywne , ale nabardziej nie podoba mi sie prohibicja . Nawet nie mysl ze w nocy podjedziesz sobie w nocy na stacje benzynowa i kupisz alkohol . Sklepy "Winbud" czynne do 19.00 a to jedyne sklepy w ktorych kupisz to co potrzebujesz . Jedyny plus pobytu na Islandi to niezle pieniadze pod warunkiem ze "odkladasz" na zycie w Polsce lub gdzies indziej....no i spokoj...mieszkalem przez pol roku w miejscowosci Stodvarfjordur oddalone od stolicy 750 km i o godz 19.00 zycie zamiera . Zreszta trudno zeby bylo inaczej skoro miejscowosc liczy raptem 300 slownie trzysta osob  . Faktem jest ze w kazdej tego typu miejscowosci jest basen odkryty , sauna , hala do gry w siatkowke i kosza , bank oraz maly wiejski sklepik w ktorym ceny sa trzykrotnie wyzsze niz w markecie oddalonym o 50 km od miejsca zamieszkania . Dziwny kraj , zyczliwi ludzie....coz Ci moge wiecej napisac....chcesz o cos zapytac pisz na priva
|
Do góry
|
|
|
|
#5424933 - 26/06/2012 15:46
[Re: kazow]
|
2fast 2furious
Meldunek: 06/11/2001
|
Miałem zadać to samo pytanie: po co teraz ludzie cisną do USA ? Pomijam oczywiście sprawy rzeczywiście turystyczne i zakupowe. Jest tyle krajów w Europie, w których można zarobić tą samą (lub większą) kasę co w USA i nie trzeba się pierniczyć z wizami etc. No i do Europy trochę bliżej niż do USA  jakbys kilka tygodni tam pomieszkal to pewnie juz wiedzialbys po co jedni jada dla kasy, inni dla stylu zycia, no ale to trzeba poczuc a nie czytac, jako poalcy mamy tak zryta glowe anrzekaniem i brakiem zyczliwosci ze ciezko zrozumiec ze mozna zyc inaczej Fakt, nie znam osobiście żadnego Polaka, który wyjechał do Stanów w celach zarobkowych. Znam natomiast Amerykanów, którzy przyjechali do Europy za pieniądzem. Dlatego właśnie pytam: o co kaman ? Czy Polacy mają tam już taką swoją enklawę ?  Może to działa na zasadzie, że jeśli masz tam rodzinę/znajomych etc., którzy pracują i mają się dobrze, to przyjeżdzasz do nich i jeśli tylko nie jesteś leniem, ani złodziejem to masz tam "zapewnioną" robotę za porządną kasę ? Tak to odbieram z wypowiedzi niektórych osób. A jeśli jestem Polakiem i nie mam nikogo w Stanach to już nie mam szans na znalezienie dobrej pracy ? Oświećcie mnie 
|
Do góry
|
|
|
|
#5425101 - 26/06/2012 18:07
|
Pooh-Bah
Meldunek: 28/11/2002
|
Ja USA wcale nie nienawidzę, Amerykanów bardzo lubię i mam tam sporo przyjaciół, ale nie zmienia to faktu że jest wiele lepszych miejsc jeśli ktoś jedzie gdzieś aby zamieszkać (a nie w celach turystycznych). Jestem Ciekaw co być polecał i dlaczego ten kraj ? sam mieszkałem już w Usa, Szkocji i obecnie Anglii
|
Do góry
|
|
|
|
#5427903 - 27/06/2012 22:11
[Re: ice18]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 02/03/2004
|
Dobrze Conrad pisze. Jest wiele czynnikow , by zdecydowac sie na zamieszkanie w stanach. Nie odkryje ameryki jak napisze, ze trzeba inwestowac w siebie, by cos tu osiagnac. Jezyk podstawa. Najlepiej konczyc miejscowe szkoly czy kursy. Moja corka postanowila ulozyc sobie zycie na nowo wlasnie w USA po wygraniu zielonej karty, wiec jest to ulatwienie, bo mozna legalnie zdybyc prace. Inaczej ciezko z praca…nikt nie bedzie ryzykowal, mowie o pracodawcy by kogokolwiek zatrudnic bez legalnego pobytu, sa zbyt wysokie kary. Jestem trzeci miesiac na wakacjach i chwale sobie...a co. Bylismy w maju na dwu tygodniowej wycieczce do(jechalismy 4 dni) Las Vegas, zwiedzajac parki Narodowe w Colorado, Utah, Arizone. Niesamowite widoki. W sumie 4700 mil wiec bylo na co popatrzec. Jak sie maja tu Polacy? Mysle ze dobrze. To wlasnie oni jezdza najlepszymi brykami, maja swoje domy, grono przyjaciol, spotykaja sie raz na miesiac z swoimi przyjaciolmi przemiennie, czasami pomagaja sobie w awansie spolecznym...sa tez tacy. Zarobki?...hmmm...jak ma sie szczescie i ktos nam pomoze...to odbierzemy czek miesieczny z z piecioma cyferkami...ale to po kilku latach ciezkiej pracy i jak wspomnialem, szczesciu.
|
Do góry
|
|
|
|
|
|