#5114515 - 27/12/2011 04:37
Re: Książki, które warto... kupić!
[Re: Legia]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 14/12/2003
|
'Bunt w Green River' - bardzo dobrze się czytało.
|
Do góry
|
|
|
|
#5114516 - 27/12/2011 04:38
[Re: lupus]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 24/10/2002
|
Ludzie co tam z dobrej sensacji polecacie?  to jedyna książka tego autora którą do tej pory przeczytałem, obecnie czytam drugą i już wiem, że przeczytam też kolejne: Jo Nesbø - Czerwone Gardło Harry Hole, samotnik i alkoholik, a jednocześnie genialny śledczy, przypadkiem wpada na ślad przemyconego do Norwegii snajperskiego karabinu Märklin. Śledztwo prowadzi komisarza w kręgi neofaszystów. Czy to przypadek, że starego hitlerowca znaleziono z poderżniętym gardłem w pobliżu miejsca, gdzie zbierają się neonaziści? Harry podejrzewa, że sprawa może mieć początek w czasach drugiej wojny światowej. Jednak morderca jest ciągle o krok przed nim. W 2004 roku w plebiscycie czytelników książka zdobyła tytuł norweskiego kryminału wszech czasów. Czerwone Gardło jest jak wciągający film. Sceny, które tworzy Jo Nesbø, są tak plastyczne, jakby wyjęte z filmowego kadru. „USA Today” Skandynawskie arcydzieło. „Der Tagesspiegel”
|
Do góry
|
|
|
|
#5114977 - 27/12/2011 16:54
[Re: marzano]
|
La Pulga
Meldunek: 29/01/2005
|
|
Do góry
|
|
|
|
#5116642 - 28/12/2011 22:48
|
Pooh-Bah
Meldunek: 13/04/2005
|
Godna polecania. Dużo faktów na temat globalnego ocieplenia. Szybko wciąga Paryż. Młody fizyk specjalizujący się w mechanice falowej zostaje zamordowany przez piękną dziewczynę, którą poznał kilkanaście godzin wcześniej. Vancouver. Dwóch mężczyzn reprezentujących firmę Usługi Sejsmiczne wynajmuje miniaturową łódź podwodną pozwalającą transportować ładunki na głębokość sześciuset metrów. Malezja. Tajemniczy mężczyzna nabywa niebezpieczną technologię, pozwalającą zdalnie kruszyć skały wiązką fal ultradźwiękowych. Co łączy te wydarzenia? Czy duża międzynarodowa korporacja zajmująca się ochroną przyrody, Krajowy Fundusz Bogactw Naturalnych, potajemnie wspiera działania ekoterrorystów? Sztucznie wywołane kataklizmy – tsunami na Wyspach Salomona, pęknięcie lodowca na Antarktyce, niszczycielska powódź w Arizonie – mają utwierdzić opinię publiczną o prawdziwości zagrożeń związanych z globalnym ociepleniem. Doktor John Kenner, naukowiec z MIT, a zarazem tajny agent rządu USA, stara się udaremnić spisek, który zagraża bezpieczeństwu całego świata..
|
Do góry
|
|
|
|
#5124785 - 03/01/2012 21:08
|
antimadrista
Meldunek: 06/01/2005
|
Kupilem Klinike Smmierci Cobena  Chcialem cos Deavera, ale nie bylo Klinika Śmierci bardzo dobra. 500 stron połknięte raz dwa. Jak ktoś czytał już Cobena to się nie zawiedzie. Dobra sensacja.
|
Do góry
|
|
|
|
#5127887 - 05/01/2012 03:23
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 04/06/2003
|
Jako że zeszło na skandynawskie pisarstwo w temacie to pozwolę sobie kilka słów skrobnąć  Millenium przeczytałem i muszę się zgodzić z opinią że nagromadzenie cudownych rozwiązań, przypadków i zbiegów okoliczności zabił we mnie trochę przyjemność czytania, takich zabiegów oczekuję i dosatję w amerykańskich hitach filmowych, od książki oczekuję trochę więcej. Nie zmienia to jednak faktu że pozycja jest całkiem fajnym czytadłem, pierwszy tom momentami nużący, drugi czyta się niemal za jednym podejściem, zdecydowanie najlepszy tom, mimo że najbardziej "fantastyczny", trzeci już na siłę. Zresztą ja już generalnie jak do jeża podchodzę do książek które się sprzedały w milionach egzemplarzy, jak coś się tak masie spodobało, zwłaszcza w USA, to po prostu nie ma prawa być "arcydzieło" przyzwoite czytadło jak najbardziej ale genralnie im więcej milionów na okładce, tym słabsza książka  Moja teoria zawiodła mnie tylko raz przy książce Klub Dantego Mathew Pearl. Książka świetna, napisana trudnym językiem, skomplikowana, z rewelacyjnym tłem historycznym (powojenny Boston) z mnóstwem trudnych literackich nawiązń, cytatów do "Boskiej komedii" Dantego. Nie mam pojęcia jak taka książka mogła być bestselerem w USA, jak ktoś nie czytał to polecam, bo później już się udało autorowi popełnić nic na podobnym poziomie, a przeczytałem wszystko  Wracając do Skandynawii Leif GW Persson numer jeden, zdecydwany, tzw. Trylogia Policyjna naprawdę świetna rzecz, przeytałem niemal jednym tchem, dużo lepsza od Millenium.
|
Do góry
|
|
|
|
#5128092 - 05/01/2012 04:18
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 04/06/2003
|
Bo to w sumie jest bardzo "hermetyczna" momentami książka, ale akurat dla mnie właśnie ciekawe było przedstawienie samej Szwecji, tzn pewnych mechanizmów, współczesnej historii. Ja przeczytałem pierwszy tom praktycznie za jednym podejściem, z przerwą na sen Mi za to na przykład totalnie nie podszedł Nesbo  Za to odpiegając od zimnych, północnych klimatów od siebie szczerze poecam Marka Krajewskieg, zwłaszcza cykl Breslau, Mock rządi  bo już we Lwowskich klimatach Przedpełskiego słabiej Krajewskiemu poszło (poza Głową Minotaura, ale tam rządzi duet Przedpełski-Mock  ) Świetne kryminały, bardzo ciekawie przedstawione życie przedwojennego, wojennego Wrocławia, postaci, świat, ja to bym z chęcią sobie pożył jak towarzysz Mock 
|
Do góry
|
|
|
|
#5129638 - 06/01/2012 01:57
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 19/02/2007
|
Ja polecam gorąco "Cmentarz w Pradze" Umberto Eco. Sposób jego pisania to mistrzostwo świata. Jestem ciekaw ile wyrazów na K musiało paść z ust tłumaczy jego książek.
|
Do góry
|
|
|
|
#5129755 - 06/01/2012 03:28
[Re: Bzyku]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 14/12/2003
|
Wypożyczyłem dzisiaj 'Chemia Śmierci' Simon Beckett , jestem na 100 stronie i po przebrnięciu pierwszych 20 stron nie mogę się oderwać - polecam.
|
Do góry
|
|
|
|
#5449692 - 07/07/2012 23:58
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 06/03/2006
|
Sezon wakacyjno-urlopowy powolutku się rozkręca, a jak urlop, to trochę więcej czasu, żeby co nieco poczytać.
I tak z lekkostrawnej literatury wakacyjnej polecić mogę: cykl kryminałów Petera Robinsona:
"Przyjaciółka diabła", "Skrawek mojego serca", "W czas posuchy"
oraz "Grecki klucz" Colina Forbesa.
|
Do góry
|
|
|
|
#5449850 - 08/07/2012 01:59
[Re: Gaske]
|
Sherlock Holmes
Meldunek: 17/08/2005
|
On sam opowiada historie w tej książce czy to jest napisane przez kogoś jak ta Messiego i Ronaldo? opowiesci zlatana wysluchal szwedzki pisarz i dziennikarz david lagercrantz
|
Do góry
|
|
|
|
|
|