#562306 - 22/04/2006 20:13
Oszust - znaleziony!!!
|
addict
Meldunek: 03/12/2003
|
Kilkanascie dni temu pisalem na tym forum o oszustwie. Zostalem okradziony na 165 Euro przez osobe, ktora podszyla sie pod uzytkownika Rafik99. Oszust ten przejal Rafika99 konto Neteller, poczte, konto mecz.pl, GG, Moneybookers. W jaki sposob? Rafik99 nieopatrznie podal haslo do pokera w Bet24 oszustowi, pech chcial ze Rafik99 mial wszedzie to samo haslo i oszust wlamal sie na Jego wszystkie konta. Nastepnie podszysty oszust na forum dal ogloszenie ze chetnie zrobi wymiane Netellerem. Zglosilem wiec do Niego na GG i ustalismy warunki wymiany. Ja Jemu mialem zaplacic 165 Euro na Jego konto Neteller, On mi w zamian 650zl na konto Moneybookers. Jednak po przeslaniu przeze mnie owych pieniedzy, oszust wiecej sie nie odezwal na GG i zadnej kasy nie otrzymalem. Za pare chwil pojawila sie informacja na forum od nowozarejestrowanego uzytkownika rafal999 tej tresci:
"(...) to nie rafik99 koles mi wjebal sie na kompa.nie wymieniajcie sie zajebany jestes!!wbil sie wszedzie na poczte gg mecz.pl i mb i netteler na pewno.oddajesz haslo albo na policje ide.qkurwa nie żyjesz juz!! "
Pomyslalem jedno: kasa stracona:( 650zl oddalem jakiemus zlodziejowi. Zawsze uwazalem ze nie natne sie na zlodzieja, a tu taka niespodzianka. Ale skad moglem wiedziec ze taki numer pojdzie, ale do czego dzis nie uciekaja sie oszusci. Zalamalem rece.
Dosc szybko na szczescie otrzasnalem sie po szoku i zaczalem dzialac. Jako ze jestem fanatykiem gier przygodowych i przeszedlem bez solucji chyba wszystkie mozliwe przygodowki jakie wyszly, z ktorych, tak na marginesie najlepsza byla nasza rodzima produkcja Jack Orlando, oraz seria Broken Sword i gra Orient Express:), wiedzialem ze wszystko mozna rozwiazac, trzeba tylko znalezc slady, kazdy zlodziej je zostawia. Zaczalem analizowac cala sytuacje i dosc szybko natrafilem na pierwsze poszlaki. Jednak to nie bylo nic konkretnego, jedynie luzne spostrzezenia, jednak po dluzszych chwilach wszystko zaczelo sie zazebiac.
To be continued... (ide na herbate)
|
Do góry
|
|
|
|
#562307 - 22/04/2006 20:30
Re: Oszust - znaleziony!!!
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 05/05/2005
|
Quote:
Kilkanascie dni temu pisalem na tym forum o oszustwie. Zostalem okradziony na 165 Euro przez osobe, ktora podszyla sie pod uzytkownika Rafik99. Oszust ten przejal Rafika99 konto Neteller, poczte, konto mecz.pl, GG, Moneybookers. W jaki sposob? Rafik99 nieopatrznie podal haslo do pokera w Bet24 oszustowi, pech chcial ze Rafik99 mial wszedzie to samo haslo i oszust wlamal sie na Jego wszystkie konta. Nastepnie podszysty oszust na forum dal ogloszenie ze chetnie zrobi wymiane Netellerem. Zglosilem wiec do Niego na GG i ustalismy warunki wymiany. Ja Jemu mialem zaplacic 165 Euro na Jego konto Neteller, On mi w zamian 650zl na konto Moneybookers. Jednak po przeslaniu przeze mnie owych pieniedzy, oszust wiecej sie nie odezwal na GG i zadnej kasy nie otrzymalem. Za pare chwil pojawila sie informacja na forum od nowozarejestrowanego uzytkownika rafal999 tej tresci:
"(...) to nie rafik99 koles mi wjebal sie na kompa.nie wymieniajcie sie zajebany jestes!!wbil sie wszedzie na poczte gg mecz.pl i mb i netteler na pewno.oddajesz haslo albo na policje ide.qkurwa nie żyjesz juz!! "
Pomyslalem jedno: kasa stracona:( 650zl oddalem jakiemus zlodziejowi. Zawsze uwazalem ze nie natne sie na zlodzieja, a tu taka niespodzianka. Ale skad moglem wiedziec ze taki numer pojdzie, ale do czego dzis nie uciekaja sie oszusci. Zalamalem rece.
Dosc szybko na szczescie otrzasnalem sie po szoku i zaczalem dzialac. Jako ze jestem fanatykiem gier przygodowych i przeszedlem bez solucji chyba wszystkie mozliwe przygodowki jakie wyszly, z ktorych, tak na marginesie najlepsza byla nasza rodzima produkcja Jack Orlando, oraz seria Broken Sword i gra Orient Express:), wiedzialem ze wszystko mozna rozwiazac, trzeba tylko znalezc slady, kazdy zlodziej je zostawia. Zaczalem analizowac cala sytuacje i dosc szybko natrafilem na pierwsze poszlaki. Jednak to nie bylo nic konkretnego, jedynie luzne spostrzezenia, jednak po dluzszych chwilach wszystko zaczelo sie zazebiac.
To be continued... (ide na herbate)
niczym chickok trzymające w napięciu ...czekam na drugi rozdział 
|
Do góry
|
|
|
|
#562309 - 22/04/2006 20:48
|
old hand
Meldunek: 02/05/2005
|
Ja tez ja tez chce poczytac ;] i dorwac mojego zlodzieja jedyny slad to adres MB ktory gdzies na MB mam musialbym zerknac oraz IP na forum mam nadzieje ze admin mi poda ;] jutro przejze kiedy stracilem te 100 i zobaczymy czy to ta sama osoba ;] - mam malo danych ale jak IP sie bedzie zgadzao to byloby fajnie ;]
|
Do góry
|
|
|
|
#562310 - 22/04/2006 21:00
|
addict
|
Rozdzial II:)
Lyknalem sobie male co nieco, wyszedlem na balkon i spogladajac na padajacy snieg w srodku lata, zaczalem analizowac cala sytuacje. Przegladajac posty, wiedzialem, ze musze byc uwazny i sprytny jak lysy przed lustrem, wiedzialem ze klucz do rozwiazania tej zagadki jest tylko i wylacznie w moich rekach. Przegladajac posty doszedlem do kilku spostrzezen:
1. Nie chcialo mi sie wierzyc, ze mozna miec do wszystkich kont to samo haslo i jeszcze to haslo podawac innej osabie. Istnieje prawdopodobniestwo ze ktos bedzie chcial sprawdzic czy podane haslo przypadkiem nie pasuje gdzie indziej. Niestety, zdarzaja sie tacy ludzie, wiec to przypuszczenie bylo tylko poszlaka.
2. Aby wlamac sie na czyjes konto Neteller, trzeba znac wiele rzeczy: account ID, security ID oraz haslo. Skad oszust znalby wszystkie trzy dane? Rozumiem, ze account ID mogl otrzymac poprzez maila, klikajac przycisk typu 'zapomnialem hasla', jednak aby otrzymac security ID trzeba odpowiedz na pomocnicze pytanie, typu: Z kim siedziales w lawce? Skad nasz podszywajacy sie oszust mialby znac odpowiedz na tego typu pytanie?? Oczywiscie istnieje prawdopodobienstwo ze odpowiedzia na to pytanie bylo takze, nasze slynne haslo, ktore pasuje do wszystkiego. Tak wiec poszlaka pozostawala wciaz tylko poszlaka.
3. Przegladajac posty oszusta zauwazylem dziwna rzecz. Zarowno oszust jak i Rafik99 (pod ktorego oszust sie podszyl) maja identyczne pismo (jesli tak mozna mowic). Popatrzmy na wiadomosc podszytego oszusta:
"Posiadam sporo środków na moneybookers.moge wymienić na mBank lub neteller.kontakt na priv .mam sporo wymian za sobą dlatego wpłacam drugi.zapraszam. "
I na wiadomosc Rafala9999, czyli okradzionego z hasla uzytkownika:
"ej kurwa koles jestes zajebany to nie rafik99 koles mi wjebal sie na kompa.nie wymieniajcie sie zajebany jestes!! wbil sie wszedzie na poczte gg mecz.pl i mb i netteler na pewno.oddajesz haslo albo na policje ide.qkurwa nie żyjesz juz!!"
Ile osob na tym forum, pisze wszystko z malej litery i nie stawia spacji miedzy kropkami, przecinkami? Cos mi sie wydaje ze nie duzo. Wszystko powoli zaczynalo wygladac, ze oszust i Rafik99 to ta sama osoba, jednak to takze tylko poszlaka. Istnieje dosc duze prawdopodobienstwo, ze nasz oszust jest na tyle sprytnym oszustem, ze nawet idelanie dostosowal swoje pismo to pisma Rafika99.
Wyszedlem ponownie na balkon, zaciagnalem sie swiezym powietrzem, wiedzialem ze jestem blisko rozwiazania tej zagadki, ale doskonale wiedzialem rowniez, ze same poszlaki beda niczym bez dowodow. Spojrzalem na sasiadke, ktora jak zawsze siedziala w oknie, lekko speszona schowala sie za firanka. Nie wiem czemu, nigdy sie nie kryla, czyzby miala cos na sumieniu?
To be continued... (Kolejne poszlaki oraz dowody, po przerwie, bo ciezko i dlugo sie to pisze, w sumie nie wiem czemu tak to rozciagam:) )
|
Do góry
|
|
|
|
#562313 - 22/04/2006 21:28
|
addict
|
Wrocilem do pokoju, wiedzialem ze trzezwy umysl bedzie moim sprzymierzencem. Zrobilem wiec sobie herbate, a ze bylo w niej wiecej rumu niz wody, bylo dla mnie zagadka, ktorej nie rozwiklalem do dzis. Kolejne spotrzezenia ktore jasno dawaly do zrozumienia, ze jestem blizej oszusta, niz Polska zlotego medalu na Mistrzostwach Swiata, byly nastepujace:
4. Zaczalem sprawdza kolejne podobniestwa w pismie,miedzy postamioszusta a duzo wczesniejszymi postami Rafika99, ktorych oszust prawdopodobnie by nie przejrzal. Niestety nie dalo to zadnych rezultatow. Ale najciemniej jest pod latarnia. W skrzynce mecz.pl jak byl byl priv od oszusta zatytulowany "Netteler". Rafla9999 po tym jak zobaczyl ze zostal okradziony z hasla napisal posta tresci: "(...) chuj mi poczte nettelera mb i gg zajął!!(...). Ten sam blad, Neteller blednie napisany przez dwie liteki 'T' a nie 'N'. Prawda, duzo osob robi bledy z ta nazwa, ale z takim bledem sie jeszcze nie spotkalem. Co ciekawe oszust i Rafal9999 robia w tym samym miejscu blad. Wczesniejszych kilka postow Rafika99 nie wykazywaly tych bledow, wiec oszust nie mial sie na czym wzorowac.
5. Od momentu zarejestrowania usera rafal9999 do momentu wyslania przez Niego wiadomosci minelo 45 minut!! rafal9999 zarejestrowany: 13/04/2006 17:17 pierwsza wiadomosc usera rafal9999: 18:02 Az tyle czasu trzeba bylo, by wyslac wiadomosc ma forum? Zreszta sprawdzilem inna ciekawa rzecz. Podawana na forum godzina zarejestrowania to godzina juz po weryfikacji konta, czyli odebraniu maila weryfikacyjnego i klikniecia w link. Sprawdzilem to zakladajac testowe konto (mail przyszedl do mnie o 20:51, po chwili kliknalem w link weryfikacyjny, zarejestrowany zas jestem o 20:52). To oznacza, ze o 17:17 konto juz bylo zweryfikowane i juz mozna bylo pisac wiadomosci. Jednak minelo dopiero az 45 minut kiedy rafal9999 napisal pierwsza wiadomosc o tym ze zostaly mu ukradzione hasla! Wiadomosc brzmiala: "nie wiem kiedy sie wymieniałes ale jak tylko wszedłem na kompa to zaraz załozylem nowy nick i posta pisalem.jeszcze Ty mnie dołuj." Hmm. Ciekawe, jesli 45 minut to jest zaraz.
6.Rafik99 - ktory mnie oszukal juz o 16:54 wyslal wiadomosc ze chce sie wymienic, nastepnie o 17:03 i 17:11. Rafal9999 zarejestrowal sie 6 minut pozniej, czemu wciaz nic nie pisal?Przeciez bylo info na forum jak byk! Ja do Rafika99 napisalem informacje o godz 17:27 ze chce sie wymienic, to juz od 10 minut rafal9999 mogl sie poskarzyc na forum ze zostal okradziony z hasla. Jednak nie zrobil tego. Dlaczego? Ja sfinalizowalem transakcje o 18:02, i nagle o 18:02 pojawia sie informacja na forum rafala9999 ze zostal okradziony.
Pojawia sie odwieczne pytanie czemu nie zrobil tego wczesniej? Odpowiedz prosta, wtedy bym sie skapnal i zwinal zagle. Pytanie czemu nie zrobil tego pozniej? Odpowiedz prosta, gdyby zrobil to nawet kilka minut pozniej, bylby wtedy mniej wiarygodny, wygladaloby wtedy ze okradl, a potem dopiero sobie napisal info o kradziezy. Tylko napisanie wiadomosci na forum tak na pograniczu tych dwoch czasow, pozwoliloby mu bardziej uniknac podejrzen. Niestety wrecz przeciwnie. Wycyrklowal idealnie co do minuty, wrecz bezczelnie. To dopiero go stawia w podejrzanym swietle. Mial 45 minut czasu, a wyslal idelanie juz po wymianie? Cos tu nie gra.
Zafascynowany i zajety szukaniem rozwiazania, nawet nie zauzwazylem jak moja herbata wystygla. W sumie to ona nigdy nie byla goraca. Jednym lykiem oproznilem szklanke i wyszedlem ponownie na balkon. Co ciekawe na dworze swiecilo slonce, jakby sama pogoda dawala mi jasno do zrozumienia, ze jestem na dobrym tropie. Nieliczne chmury na niebie przypominaly mi jednak, ze czas na dowody a nie zabawy w TeenAgenta.
to be continued... (jako ze jestem cholernie zmeczony po zajeciach, moja historia choc dluga niedlugo sie konczy )
|
Do góry
|
|
|
|
#562318 - 22/04/2006 22:12
|
Carpal Tunnel
|
|
Do góry
|
|
|
|
#562321 - 22/04/2006 22:21
|
addict
|
Znalazlem sie ponownie w pokoju. Minela juz prawie godzina jak zaczalem tropic oszusta. Zmeczony troche ale i podekscytowany pomyslalem, ze czas na dowody, wskoczylem wiec do wody w wannie, chwycilem za stary model Siemensa, ktorym kiedys szlo sie nawet pochwalic, i zadzwonilem do kumpla. Pilka byla krotka, podalem wszelkie znane mi namiary oszusta i jeszcze tego samego dnia znalem rejon w ktorym oszust zamieszkuje. Napisalem wiec odpowiedniego posta z informacja ze oszust zamieszkuje Slask. Czekalem czy moje podejrzenia ze oszust i Rafal9999 to ta sama osoba sa prawdziwe. Jesli bylyby prawdziwe Rafal9999 nie pozwolilby by Jego dane osobowe pojawily sie na forum i szybko byc cos wykombinowal by kasa sie odlazla. Nie trzeba bylo dlugo czekac. Najpierw Rafala9999 pisywal privy z tekstami typu: rozmawialem ze znajomym co siedzi w kompach i powiedzial mi ze nie ma wiekszych szans na znalezienie oszusta po IP. Wiedzialem ze sprawa nabiera rumiencow, wiec podalem na forum kolejna informacje, ze oszust zamieszkuje okolice Czestochowy. Po zaledwie kilku minutach pojawil sie priv od Rafala9999 ze dziwnym zbiegiem okolicznosci pieniadze wciaz sa na Jego koncie Neteller, twierdzac ze oszust nie zdazyl ich przelac do siebie. Zareagowal w ostatniej chwili. Na forum pojawila sie informacje a zakonczeniu sledztwa i zakonczeniu calej afery. Jednak bylo zupelnie inczej. Sledztwo bylo wciaz w toku...
To be continued... (niestety jutro na zajecia rowniez ide, pozostale akspekty sprawy opisze jutro wieczorem, sorrki ze wyszlo mi jakies opowiadanie, ale zaczeliscie mnie podpuszczac:)
|
Do góry
|
|
|
|
#562325 - 22/04/2006 22:53
|
Carpal Tunnel
|
JESTEM W SZOKU !!!!!!!!!!! :socked: Rafik99 powiedz że to nie prawda  Ladnie się zdziwilem...No nie wierze !! On i oszust a miał taki staż na forum  nawet ostatnio się z nim wymieniałem....Doznałem teraz ładnego szoku.....To jest dla mnie coś takiego jakby ktoś mi powiedzał że vebnaster jest oszustem.... (no może przesadziłem) Ale wierzyć mi się nie chce.... Chyba musze być bardziej ostrożnym niż jestem...pozdr0 
|
Do góry
|
|
|
|
#562327 - 22/04/2006 23:42
|
addict
|
Kolega wciaz dzialal...Na drugi dzien znalem juz dokladny adres oszusta. Po kilku dniach Rafik99 przeslal mi 616zl na moje konto mBank. Jednak nie zamierzalem doplacac do tego interesu. Napisalem priva do Rafika99, ktory wciaz nie wiedzial ze ja wiem ze On jest oszustem, by pokryl koszty jakie ponioslem w skutek tej calej akcji tj: 240zl. W sklad tej sumy wchodzily pieniadze, ktore stracilem na cala akcje dochodzeniowa oraz pieniadze ktore stracilem w skutek tego ze nie moglem skorzystac z promocji w Mansion (freebet 50GBP). Przy takiej kwocie ani nie wychodzilem na plus ani na minus. Nie wliczam tu start moralnych jakie ponioslem w skutek tej kradziezy. Rafik99 podeslal mi z tej kwoty 240zl jedynie 34 zl, by wyszlo idelanie 650zl, czyli na tyle ile sie wymienialismy. Do tego uparcie twierdzil ze nie bedzie pokrywal kosztow:
"witam! przecież to nie ja Cie oszukałem.nie fair się zachowujesz.jedyne z czym masz racje to prowizja bo to nie Twoja wina i to moge zwrócić jeżeli aż taki dokładny jesteś.mogłeś pisać odrazu że chcesz 650zł i już.ja nie ponosze winy napewno i to ze ktos Cie oszukał z mojego gg to nie daje Ci podstaw zeby mnie tak obwiniać.i gdybym miał Cie oszukac to nie robiłbym tego z mojego komputera jak już. tą prowizje zwracam zeby nie było ze ukradłem. pozdrawiam"
Oczywiscie zareagowalem ostro i pojawila sie kolejna czesc zaplaty, jednak wciaz 141 zl bylem do tylu. Wciaz nie przedstawilem oszustowi zadnych dowodow, ze mnie oszukal. Pisalem mu jedynie ze wiem o tym, oszust jednak zazarcie bronil swojej strony, piszac:
"własnie pokryłem prowizje.i jeszcze jedno z tym Mansion to już wogóle przesada ładna. niespodziewałem się aż takich rzeczy po Tobie. "
Hmm, szczerze mowiac to ja nie spodziewalem sie po Nim ze jest zlodziejem. Dodatkowo napisal:
"(...)I z szacunkiem pełnym do Ciebie to mógłbyś mnie nie oczerniać bo się mylisz. a co do strat poniesionych to chyba ja mam ich najwięcej(...)"
Ostatecznie przedstawilem oszustowi dowody oszustwa. Rafik99 nie wypieral sie wiecej. Przeprosil mnie za cale zamieszanie i obiecal mi oddac pozostale 141 zl do poniedzialku. Napisalem dodatkowo ze jesli te pieniedze nie pojawia sie w poniedzialek do 16:00 Jego dane osobowe pojawia sie na tym forum. Mysle jednak ze Rafik99 wybierze bezpieczniejsza dla siebie opcje.
Mysle ze sprawa tego oszustwa bedzie dobra nauka nie tylko dla mojego oszusta, ale i dla pozostalych oszustow. Zaden z Was nie moze czuc sie pewnie, kazdego mozna jednoznacznie zidentyfikowac. Rafik99 mam nadzieje ze otrzymal nauczke ze nie warto okradac innych, 650zl to kupa pieniedzy. Powinien sie tylko cieszyc ze trafil na mnie a nie na inna osobe, mysle ze wielu z Was znajac dokladny adres osoby ktora oszukalaby Was na 650zl, pojechalo by do Niego i dalo by mu nauczke. Inni zas by poszli by na ugode, z ktorej otrzymaloby duze profity. Ja z tej calej akcji nie otrzymalem zadnego zadoscuczynienia, jesli Rafik99 zaplaci w poniedzialek, wyjde na zero, nie jestem osoba msciwa, chce by ta cala historia ktora tutaj opisywalem byla jedynie nauczka dla wszystkich oszustow, Rafika99 szczegolnie.
|
Do góry
|
|
|
|
#562333 - 23/04/2006 09:12
|
member
Meldunek: 24/11/2004
|
Głupik Rafik nie używał Hide IP platinum 2.61 i nasz kanciasty krawaciasty ;-) musiałby pisać do Kolumbii do admina proxy aby ten mu napisał, kto tam prez nich wchodził. Odpowiedź by dostał napewno...tylko nie wiadomo kiedy ...heheheh. Nie róbcie żadnych wymian i tyle, chyba że znacie gościa osobiście i możecie mu ryja obić po tym jak się zbiesi.
|
Do góry
|
|
|
|
#562334 - 23/04/2006 09:41
|
enthusiast
Meldunek: 05/04/2006
|
Dobrze, że napisałeś jak ukryć IP teraz tylko czekać jak sie będą złodzieje internetowi zabezpieczać, bardzo mądrze.
Szczerze liczyłem, że w zakończeniu będzie napisane coś o odciętych obu rękach, ale gratuluje, że wrzuciłeś kamyk do walki ze złodziejami.
|
Do góry
|
|
|
|
#562336 - 23/04/2006 10:01
|
member
|
Stare przysłowie pszczół mówi: Okazja czyni złodzieja! Nie dawjacie więc okazji . Pza tym kodek Hamurabiego o obcinaniu rąk za kradzież dobrze funkcjonuje. Z tym, że wszyscy w Polsce bylibt inwalidami..hehhe. jak powiedział mój kolega na pytanie pani od historii czy dobrez by było jakby w Polsce był taki kodeks. No może nie wszyscy ale wielu- 50 lat komuny zrobiło swoje. W Szzwecji do końca 19 wieku bodajże też obcinano ręce za kradzież i portfel mógł tydzień leżeć na ulicy i nikt go nawet nie śmiał ruszyć-podaję za nauczycielem historii z podstawówki 20 lat temu- nie wiem czy de facto tak w Szwecji było- ponoć.
|
Do góry
|
|
|
|
#562338 - 23/04/2006 10:54
|
addict
Meldunek: 02/02/2004
|
Quote:
Taa Tylko takie wykrycie tego samego IP nic nie daje bo co ci z tego IP. To tylko dobre chęci oszusta że ci oddał nie jakieś tam IP. Żeby nie chciał to by nie oddał. Jak mi podasz jego adres zamiszkania to gratuluje. Ale każdy głupi może poprosić o IP użytkownika!Detektywie
Oj adres IP daję bardzo dużo . . . : ) 
|
Do góry
|
|
|
|
#562339 - 23/04/2006 11:00
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 21/10/2002
|
parokrotnie pisales o marnych 165 euro, ale 650 zlotych to juz dla Ciebie "kupa pieniedzy", dziwne  poza tym nie latwiej bylo od razu spytac o to czy IP tych uzytkownikow jest takie same? pozdro
|
Do góry
|
|
|
|
#562341 - 23/04/2006 12:36
|
journeyman
Meldunek: 31/03/2005
|
Quote:
Może Rafik ma rozwojenie jaźni i jak okradał był na drugim etapie swojej osobowosci Polski Sąd by go uniewinnił
dobre dobre 
|
Do góry
|
|
|
|
#562342 - 23/04/2006 12:58
|
old hand
|
Rafik99 czekam na moja kase ktora stracilem miesiac temu kupujac bon u DJ_Marycha a ty potwerdziles jego uczciwosc.
Miales zalozone 2 konta na jednym dales ogloszenie ze sprzedasz bony a na drugim potwierdziles wymiane. Jednym slowem dalem sie zrobic w chuja czekam na wiadomosc od ciebie na gg:1283021 lepiej oddaje mi te kase.
|
Do góry
|
|
|
|
#562343 - 23/04/2006 14:20
|
member
Meldunek: 08/04/2006
|
cześć wszystkim
BRAWO kanciasty!!!
Mam jednak do Ciebie prośbę, uważam iż zrobiłeś kawałek dobrej roboty, choć zapewne kosztowało CIe to mnóstwo zdrowia. Wyslij mi prosze na priv dane tego Pana. Uważam , ze bardzo dobrze się stało, ze odzyskałeś swoje pieniadze jednak myslę że to ZA MAŁO.
proponuję Ci swoją pomoc jeśli wyrazisz oczywiscie taką chęc i chciałbym aby ZŁODZIEJA spotkala kara.
Kanciasty uwazam iż należy złoyć doniesienie o popełnieniu przestępstwa, nie kasuj korespondencji z tym Panem.
Skontaktuj się prosze ze mna poprzez priv.
Jedyna kara jaka go w tej chwili spotkałą to TYLKO TYLE ŻE ODDAŁ UKRADZIONE PIENIĄDZE- podkreslam TO STANOWCZO ZA MAŁO.
Pomogę CI załatwic wszelkie potrzebne formalnosci i WIEM ze ZŁODZIEJ za ten występek zostanie przes sad skazany, oczywiscie w zawieszeniu ze względu na niska szkodliwosć społeczna czynu-ale do końca zycia bedzie miał wyrok skazujący co zapewne wybije mu z głowy podobne pomysły na przyszłość.
Myśle ze po ogłoszeniu wyroku skazujacego ,na 10 ZŁODZIEJI próbujacych ukraść kolejne pieniądze przynajmniej 9 osób odstąpi od chęci złodziejstwa.
Bedzie to doskonała nauczka dla KAŻDEGO ZŁODZIEJA.
W tej chwili ONi czują sie totalnie bezkarni, w najgorszym dla nich przypadku bedą musieli oddać pieniadze- TO ZA MAŁO KANCIASTY.
Jesli jesteś zaintereswoany szybkim załatwieniem tej sprawy skontaktuj sie ze mna prosze poprzez priv.
Ps. a WSZYSTKICH śmiejących sie z tego tematu zapraszam na chwile refleksji, czy oby napewno warto sie smiać z takich rzeczy?
pozdrawiam i jeszcze raz GRATULUJĘ konsekwencji w działaniu.
|
Do góry
|
|
|
|
#562344 - 23/04/2006 14:37
|
member
|
Nie wymieniać się, nie dawać pokus złodziejom ( jak już to brać telefon domowy przed wymianą i domowy i komórkowy , a nie jakieś śmieszne gg bo szkoda na sms ( no tak jak się robi wymiany an 5 zł to sm za 20 gr to już 4 % hehheh) nie wpłacać do buków krzaków bo dają jakiś bonus, nie być chytrym itp itd.
|
Do góry
|
|
|
|
#562347 - 23/04/2006 16:58
|
old hand
|
Dane sie potwierdzily osoba ktora oszukala mnie miesiac temu to rafik zgodne IP wiec czekam na kontakt gg:1283021 albo sam podam dane tego pana do publicznej wiadomosci.
|
Do góry
|
|
|
|
#562352 - 23/04/2006 18:01
|
addict
|
Quote:
Taa Tylko takie wykrycie tego samego IP nic nie daje bo co ci z tego IP. To tylko dobre chęci oszusta że ci oddał nie jakieś tam IP. Żeby nie chciał to by nie oddał. Jak mi podasz jego adres zamiszkania to gratuluje. Ale każdy głupi może poprosić o IP użytkownika!Detektywie
Jak nie przeczytales calej historii oszustwa, to nie ma sensu sie wypowiadac, tak uwazam. W zadnym stopniu pieniedzy nie odzyskalem dzieki checi oszusta, Rafik99 do konca twierdzil, ze jest niewinny, dopiero jak zebralem dowody i przedstawilem mu je, przyznal sie do winy. Polecam pierwse posty w tym temacie.
|
Do góry
|
|
|
|
#562353 - 23/04/2006 18:13
|
addict
|
Quote:
Jak mi podasz jego adres zamiszkania to gratuluje. Ale każdy głupi może poprosić o IP użytkownika!Detektywie Quote:
Quote:
parokrotnie pisales o marnych 165 euro, ale 650 zlotych to juz dla Ciebie "kupa pieniedzy", dziwne 
poza tym nie latwiej bylo od razu spytac o to czy IP tych uzytkownikow jest takie same?
pozdro
Troche dziwi mnie postawa niektorych osob, wypowiadajacyh sie w tym temacie, a szczegolnie juz tych ktorzy nie czytali opowiesci w jaki sposob uzyskalem dowody. Zazdroscicie ze udalo mi sie zlapac oszusta? Czy moze mi nie wierzycie, ze Go zidentyfikowalem? Troche to smieszne co piszecie, ale polskamentalnosc daje znac o sobie:) Pisalem do admina forum o podanie IP, jednak ten nie odezwal sie, odnalazlem dane,dokladny adres, dzieki adresowi IP, nastepnie z pomoca przyszedl mi Biszop i potwierdzil ze Rafik99 i rafal9999 mieli to samo IP.
|
Do góry
|
|
|
|
#562354 - 23/04/2006 18:38
|
addict
|
Quote:
cześć wszystkim
BRAWO kanciasty!!!
Mam jednak do Ciebie prośbę, uważam iż zrobiłeś kawałek dobrej roboty, choć zapewne kosztowało CIe to mnóstwo zdrowia. Wyslij mi prosze na priv dane tego Pana. Uważam , ze bardzo dobrze się stało, ze odzyskałeś swoje pieniadze jednak myslę że to ZA MAŁO.
proponuję Ci swoją pomoc jeśli wyrazisz oczywiscie taką chęc i chciałbym aby ZŁODZIEJA spotkala kara.
Kanciasty uwazam iż należy złoyć doniesienie o popełnieniu przestępstwa, nie kasuj korespondencji z tym Panem.
Skontaktuj się prosze ze mna poprzez priv.
Jedyna kara jaka go w tej chwili spotkałą to TYLKO TYLE ŻE ODDAŁ UKRADZIONE PIENIĄDZE- podkreslam TO STANOWCZO ZA MAŁO.
Pomogę CI załatwic wszelkie potrzebne formalnosci i WIEM ze ZŁODZIEJ za ten występek zostanie przes sad skazany, oczywiscie w zawieszeniu ze względu na niska szkodliwosć społeczna czynu-ale do końca zycia bedzie miał wyrok skazujący co zapewne wybije mu z głowy podobne pomysły na przyszłość.
Myśle ze po ogłoszeniu wyroku skazujacego ,na 10 ZŁODZIEJI próbujacych ukraść kolejne pieniądze przynajmniej 9 osób odstąpi od chęci złodziejstwa.
Bedzie to doskonała nauczka dla KAŻDEGO ZŁODZIEJA.
W tej chwili ONi czują sie totalnie bezkarni, w najgorszym dla nich przypadku bedą musieli oddać pieniadze- TO ZA MAŁO KANCIASTY.
Jesli jesteś zaintereswoany szybkim załatwieniem tej sprawy skontaktuj sie ze mna prosze poprzez priv.
Ps. a WSZYSTKICH śmiejących sie z tego tematu zapraszam na chwile refleksji, czy oby napewno warto sie smiać z takich rzeczy?
pozdrawiam i jeszcze raz GRATULUJĘ konsekwencji w działaniu.
Jesli zlodziej nie wplaci mi z godnie z ustaleniem reszty pieniedzy w terminie na pewno sie do Ciebie zglosze,a dane osobowe podam na forum. Jak pisalem nie jestem osoba msciwa. Nie zadam zadnego zadoscuczynienia chce odzyskac tyko to co stracilem w skutek tej kradziezy. Jednak jak widac okradl On nie tylko mnie, wiec kto wie czy ktos inny nie zareaguje bardziej ostro niz ja i nie zrobi sobie malego turnieju K1.
|
Do góry
|
|
|
|
#562357 - 23/04/2006 20:31
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 25/12/2004
|
Quote:
Jeśli tak, stawiam 100zł po kursie 1,7 na poszkodowanego
taaa... ciekawe kto Ci da kurs 1.7 
Ja co najwyżej 1.30 
|
Do góry
|
|
|
|
#562358 - 23/04/2006 20:39
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 21/08/2003
|
Quote:
Quote:
Jeśli tak, stawiam 100zł po kursie 1,7 na poszkodowanego
taaa... ciekawe kto Ci da kurs 1.7 
Ja co najwyżej 1.30
w profie wycofali już 
|
Do góry
|
|
|
|
#562360 - 23/04/2006 20:49
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 15/09/2003
|
Quote:
to teraz złodzieje wiedza jakich błedów nierobic
Nie, bo pewnych rzeczy przeskoczyć się nie da. Na przykład braków w inteligencji. Jeden z drugim ledwo od ziemi odrósł, ledwo wie co to jest Internet a już myśli, że będzie oszukiwał innych. Godna politowania naiwność.
Inna sprawa to naiwność tych, którzy dają się oszukiwać. Jeżeli będzie ona nadal tak wielka to pewnie wkrótce pojawią się innego rodzaju złodzieje. Socjotechnicy, inteligentni emocjonalnie, elokwentni i znający niuanse techniczne na tyle dobrze, żeby bez najmniejszego trudu zatrzeć za sobą ślady. Skoro dajecie się okradać ludziom o mentalności przedszkolaka to co dopiero będzie jak traficie na ten drugi typ? Okradnie Was taki a Wy mu jeszcze podziękujecie, jeszcze się zapożyczycie żeby mu dać pieniądze.
|
Do góry
|
|
|
|
#562362 - 23/04/2006 22:10
|
addict
|
Quote:
Inna sprawa to naiwność tych, którzy dają się oszukiwać. Jeżeli będzie ona nadal tak wielka to pewnie wkrótce pojawią się innego rodzaju złodzieje. Socjotechnicy, inteligentni emocjonalnie, elokwentni i znający niuanse techniczne na tyle dobrze, żeby bez najmniejszego trudu zatrzeć za sobą ślady. Skoro dajecie się okradać ludziom o mentalności przedszkolaka to co dopiero będzie jak traficie na ten drugi typ? Okradnie Was taki a Wy mu jeszcze podziękujecie, jeszcze się zapożyczycie żeby mu dać pieniądze.
Masz duzo racji, ludzie sie wystawiaja dlatego zawsze sie znajdzie ktos to chetnie zgarnie darmowa kase. Jednak mozna zminimalizowac prawdopodobienstwo by zostac oszukanym. Ja zawsze dziwilem sie jak mozna sie tak latwo dac oszukac. ZAwsze zachowywalem wszelkie kroki ostroznosci i przy tym razie bylo nie inaczej. Rafik99 legitymowal sie calkiem sporym stazem, wieloma postami i to w dzialach gdzie sam pisalem i wielokrotnie wymienialismy uwagi, dodatkowo mial potwierdzone wymiany, nie bylem w stanie przewidziec takiego obrotu akcji. Oczywiscie zawsze istanieje prawdopodobnienstwo bycia okradzionym, tak samo jak jedziesz w busie, w tramwaju czy idziesz po ulicy, nie da rady wyzerowac mozliwosci bycia okradzionym. Ale jednak okazja czyni zlodzieja kolejny raz to napisze. Choc tez nie do konca pasuje to powiedzenie do tej sytuacji.
Swoje oszustwo Rafik99 zaplanowal juz wczesniej, zanim zglosilem sie ze chce sie w z nim wymienic, juz Jego nowy nick byl zalozony kilkanscie minut wczesniej, do tego jak nigdy, co kilkanascie minut pisal posty na forum, ze ma kase na wymaine. Po prostu od samego poczatku wiedzial ze chce okrasc. Ale nie dziwota w koncu juz wczesniej okradl pod innym nickiem a moze i nawet nickami?
|
Do góry
|
|
|
|
#562363 - 23/04/2006 22:16
|
enthusiast
Meldunek: 05/04/2006
|
Quote:
Skoro dajecie się okradać ludziom o mentalności przedszkolaka [..]
Dokładnie.. kilka razy proponowałem wymiany na korzystnych warunkach dla drugiej strony prosząc o zgłoszenia poprzez PM, na 20 wiadomości może 2-3 były napisane językiem dorosłego człowieka, reszta to typowy emocjonalny bełkot nastolatka, jedyna zaleta tego jest, że mozna poprawić sobie humor, a naprawdę są osoby na tym forum z którymi można robić bezpieczne wymiany, jak i ustrzec się przed złodziejami, tylko jedno wielu pokrzywdzonym przeszkadza.. chcą szybko wymienić, byle jak i z byle kim dla szybkiego postawienia typu czy wzięcia udziału w jakiejś promocji..
|
Do góry
|
|
|
|
#562365 - 24/04/2006 00:23
|
old hand
|
za 150zl dam cie jego adres tyle jest mi on winien potraktujemy to jako sprzedaz dlugu a wtedy ty zadaj od niego ile chcesz z naliczonymi odsetkami ;] na tym polega sprzedaz dlugow ;]
|
Do góry
|
|
|
|
#562366 - 24/04/2006 18:37
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 27/10/2001
|
Quote:
Weź podaj adres tego Rafika99. Bo szukam w postach i jakoś tego nie moge znaleźć. Jak podasz mi jego adres to mój wujek Detektyw Rutkowski będzie z ciebie dumny!
a to ciekawe, zarejestrował się na forum pare dni temu i już się tak wymądrza, czyż to nie jest podejrzane ;D
|
Do góry
|
|
|
|
#562367 - 24/04/2006 20:02
|
old hand
|
Tak wiec ja rowniez odzyskalem kaske jeszcze nie pelna ale 4/5 tego co mam dostac czekam na reszte.
Inni oszusci niech potraktuja to jako przestroge ze nikt nie jest anonimowy i kazdego mozna dorwac. Mam nadzieje ze nasz oszust sie czegos nauczyl i nie zrobi tego wiecej bo ma swiadomosc ze jego dane sa w posiadaniu.
Wszystkie osoby oszukane niech pisza przez kogo zostaly oszukane i kiedy moze to ta sama osoba ? wtedy sprawa sie wyjasni
|
Do góry
|
|
|
|
#562368 - 24/04/2006 20:15
|
addict
Meldunek: 16/04/2006
|
Quote:
Quote:
Weź podaj adres tego Rafika99. Bo szukam w postach i jakoś tego nie moge znaleźć. Jak podasz mi jego adres to mój wujek Detektyw Rutkowski będzie z ciebie dumny!
a to ciekawe, zarejestrował się na forum pare dni temu i już się tak wymądrza, czyż to nie jest podejrzane ;D
A co to ma do rzeczy. To znaczy ze ty możesz wszystko napisac co ci sie podoba bo masz kilka postów więcej nabitych na Quazi Chat i troche dłuższy staż!
|
Do góry
|
|
|
|
#562369 - 24/04/2006 20:30
|
addict
|
Sprawa okradzenia mnie przez Rafika99 na kwote 165,06 Euro zostala zakonczona.
Oszust po wielodniowym sledztwie, zostal zdemaskowany i zidentyfikowany po adresie. Po kilku dniach, dzis zwrocil cala ukradziona sume oraz koszty dochodzenia.
Uwazam to za moj osobisty sukces, mozna powiedziec ze zagralem w jedna z najlepszych przygodowek jakie gralem i to nie na kompie tylko w rzeczywistosci, ale za to kosztem wiekszych nerwow:) Ciesze sie ze rozwiazalem ta sprawe.
Jednoczesnie deklaruje, ze wciaz bede sprawdzal innych oszustow, czy nie jest to przypadkiem ta sama osoba. Przy okazji tego sledztwa, Vebnaster takze odzyskal ukradzione mu pieniadze, licze ze nie bedzie to ostatnia osoba, ktora odzyakala kase.
Dziekuje wszystkim, ktorzy wierzyli ze uda mi sie rozwiazac ta sprawe. Pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
#562370 - 24/04/2006 20:41
|
member
|
|
Do góry
|
|
|
|
#562371 - 24/04/2006 21:16
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 18/11/2004
|
kanciasty gratuluje !! oszustom stanowcze STOP!! wielkie STOP osobom, ktore probuja go tutaj usprawiedliwiac, rozmydlac sprawe mnie nie oszukal, bo ja sie nie wymieniam, a od siebie moge tylko powiedziec, ze rafik99 i wszelakiejego klony zostaja raz na zawsze pozbawione prawa uczestnictwa w konkursach Pointbetu jak i innych organizowanych przeze mnie... a jak go wyklucze skoro zmienia nicka...proste ...mam jego nicka w Pointbecie...a tego nie zmieni 
|
Do góry
|
|
|
|
#562375 - 25/04/2006 21:32
|
addict
|
Quote:
Kanciasty - ale twoja sprawa obejdzie się bez echa jesli przynajmniej nie podasz jego danych na forum, założe się , ż przydały by się te dane niejednej oszukanje osobie, jak i zarówno by przestrzec innych. pozdrawiam m.z.
Witam Nie zamierzam podawac danych osobowych oszusta na forum w zwiazku z oszukaniem mnie. Dla mnie wystarczajace bylo to ze oszust oddal co ukradl i pokryl moje starty. Zaplacil dodatkowo ze swojej kieszeni 240zl, moze nieduzo, ale tak zdecydowalem.
Natomiast jesli wykryje ze oszukal On jeszcze jakies inne osoby, to bede mial pelne prawo by takiej osobie podac Jego dane osobowe, a nawet podac je na forum.
Nie zalezy mi natomiast by moja sprawa rozeszla sie wielkim echem po calym forum mecz.pl i okolicach. Uwazam ze i tak jest przelomową sprawa w tego typu oszustwach. Chyba jako jedynemu udalo mi sie dotad zidentyfikowac oszusta po adresie zamieszkania posiadajac jedynie IP oszusta i pare poszlak.
Mysle ze inni oszusci na perwno sledzili ten temat i cala ta sprawa nie bedzie jedynie nauczka dla Rafika99 ale i dla innych zlodzieji. Niech wszyscy wiedza, ze kazdy jest do zlapania.
Pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
|
|