Opcje tematu
#5691215 - 02/01/2013 16:49 e-papieros - jaki wybrać?
Jiinx Offline
journeyman

Meldunek: 16/03/2002
Witam.

Zastanawiam sie ostatnio nad kupnem elektronicznej fajki. Nie chce jednak kupować kota w worku. Ktoś może używa czegoś takiego? Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Czy faktycznie można wyeliminować palenie normalnych papierosów na rzecz elektronicznej chmury? Z góry dzięki za odpowiedź smile

Do góry
Bonus: Unibet
#5691228 - 02/01/2013 17:17 Re: e-papieros - jaki wybrać? [Re: Jiinx]
Ghost Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/02/2003
Ja mam takie coś:
http://www.e-dym.pl/OFERTA_ALLEGRO/895-2x_e-papieros_Visione_eGO_3_NAJLEPSZY!!!POLECAMY!.html

Taki zestaw jest przeważnie polecany początkującym na forach dotyczących e-palenia. Bardzo dobra cena i jakość.

Można jak najbardziej wyeliminować palenie normalnych papierosów, ale trzeba chcieć rzucić tongue

Ja od miesiąca nie zapaliłem żadnego. Również 4 osoby u mnie z rodziny się przerzuciły/są w trakcie przerzucania (2 największych nałogowców jeszcze pali po 2-3 normalne papierosy dziennie).

Dodatkowo doszła jeszcze niezła oszczędność pieniędzy, bo ten początkowy wydatek szybko się zwraca.
W zasadzie same plusy smile

Do góry
#5691286 - 02/01/2013 18:38 Re: e-papieros - jaki wybrać? [Re: Jiinx]
raiders_ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 18/03/2004

Do góry
#5693111 - 03/01/2013 16:56 Re: e-papieros - jaki wybrać? [Re: Jiinx]
davccio Offline
a.k.a. "dave_k.o."

Meldunek: 19/11/2003
Wszystkie epapierosy są mniej wiecej podobne , bo zasada działania jest zawsze ta sama wiec czy kupisz za 30 zl czy za 100 za sztuke to bedzie to samo, bardziej liczy się wybranie dobrego liquidu który bedzie ci smakował, tutaj nie da rady aż mocno eksperymentować bo jeden zakup ( 30 ml) starcza min na miesiac takze za duzo sie nie przetestuje, co do szkodliwosci epalenia to nie ma na razie konkretnych badań jednak chyba raczej nie szkodzą tak jak tradycyjny papieros który zawiera około 4000 szkodliwych substancji. Ja pale od 2 miesiecy, jednak jak pije to efajka juz mi nie wystarcza i pale normalne smile

Do góry
#5693583 - 03/01/2013 22:21 Re: e-papieros - jaki wybrać? [Re: Jiinx]
Napo Offline
I Love This Game

Meldunek: 13/07/2007
No wlasnie nie ma konkretnych badan, a osoby palace epapierosy pala je glownie z ekonomicznych względów. Oszczędza sie i na papierosach i na ogniu. Jednak komu brak ognia, moze spróbować w podobny sposob. wink

Do góry
#5693718 - 03/01/2013 23:33 Re: e-papieros - jaki wybrać? [Re: Jiinx]
Lamer Offline
veteran

Meldunek: 21/03/2004
Do końca bym się z davccio nie zgodził odnośnie sprzętu do e palenia (czy za 30 czy za 100) że to będzie to samo - ważna jest pojemność baterii, gwint, a co za tym idzie - co można dokręcić do tych baterii (jaki parownik)
Z tego co przez jakieś 2,5 roku zaobserwowałem najbardziej rozwijają sie zestawy EGO z gwintem 510 - co chwilę wymyślane są nowe clearomizery, atomizery itp. W dwóch zdaniach się tego nie opisze, są całe fora tematyczne gdzie można poszperać.
Odnośnie zestawu zaproponowanego przez Ghosta - moim zdaniem jak najbardziej dobry zestaw na start. E-dym jest znanym dostawcą epapierosów i akcesoriów (ściemy z ewentualną reklamacją nie powinno być) a sam zestaw: dobra pojemność baterii (może trochę długie, ale coś za coś) odnośnie clearomizerów znajdujących się w tym zestawie, to trudno powiedzieć bo ostatnimi czasy pojawiło się tego w pip na rynku (vivi mini, vivi nova, champion, T3 Rs i kij wie co jeszcze- co chińczyk trochę inaczej sznurek ułoży to już nazwa zmieniona)ale te clearomizery są jednymi z nowszych (jeżeli idzie o rozwiązanie) nie ciekną, powinny dobrze oddawać smak i nieźle "kopcić") Chociaż różnie może być - bo sztuka sztuce nie równa i brak powtarzalności ( to czasem grzałka zbyt ciasno nakręcona, to czasem silikon na uszczelce za mocno dociśnięty, to jeden sznurek za dużo lub za mało dany) tak więc często bez własnej ingerencji clearomizer może nie zdawać egzaminu - i nie piszę tego, aby odradzać epalenie - wręcz przeciwnie, żeby się nie zrazić, że pierwszy mach zaleciał szmatą - naprawdę nie trzeba wielkich zdolności manualnych, aby poprawić to co małe chińskie rączki czasem spierdzieliły

Do góry
#5693946 - 04/01/2013 00:55 Re: e-papieros - jaki wybrać? [Re: Jiinx]
Bzyku Offline
Blade Runner

Meldunek: 04/05/2004
Też sobie kupiłem tego EGO niedawno.

Ale jakoś nie mogę się do tego przekonać.

Raz, że jest to dosyć nieporęczne. Cały ten e-fajek jest za duży by go trzymać w kieszeni. Pół biedy teraz kiedy jest zima bo można go jeszcze w kurtce upchnąć. Ale jak będzie ciepło to chyba jedynym rozwiązaniem jest smycz i na szyję.

Dwa, to to, że nie da się nim "napalić". Jeśli wiecie, o co mi chodzi. Zapalę zwykłą fajkę i przez jakiś czas mi się nie chce. Tego to mógłbym palić godzinę bez przerwy i dalej by mi się chciało kurzyć. Przy tym bym wchłonął tej nikotyny x razy więcej niż zwykle.

Także trzeba do tego samokontroli (żeby nie palić tego za dużo). Podoba mi się w efajkach wybór smaków. Waniliowe, porzeczkowe i inne... Na pewno zapach nie ma porównania do zwykłych papierosów.

Niemniej na razie nie mogę się przestawić na nie. I tylko "popalam" sobie te e-papierosy na przemian ze zwykłymi.

Może za słaby liquid kupiłem (12mg)? Muszę spróbować z mocniejszym.

Do góry
#5693981 - 04/01/2013 01:38 Re: e-papieros - jaki wybrać? [Re: Jiinx]
Lamer Offline
veteran

Bzyku - ja zaczynałem od 18mg - teraz palę właśnie 12mg - płyny prawie od samego początku: "samoróbki" bazy i aromaty zamawiam w inawerze (jednym to smakuje, innym nie)- kopciłem 2 paczki papierosów dziennie - teraz wypalam około 4 do 5 ml płynu dziennie (jest to dosyć dużo) - przechodząc na efajka 2,5 roku temu - odrazu odstawiłem analogi - czasem jeszcze zapalę zwykłego (jak ktoś poczęstuje:)) - ale nawet już nie smakuje - a odnośnie ciągłości palenia to może fakt, że często pykam, ale mach czy dwa i odkładam na jakiś czas, a analoga ciągnęło się, aż zaczął w palce parzyć, odnośnie sposobu noaszenia EGO to obrączka i smyczka poza domem na codzień nieodzowne (bardzo praktyczne za kierownicą, mach czy dwa - puszczasz i wisi na szyji)

Do góry
#5694133 - 04/01/2013 03:25 Re: e-papieros - jaki wybrać? [Re: Jiinx]
Bzyku Offline
Blade Runner

Ze 3 kartridże dziennie spalasz? To chyba cholernie dużo.

Ja jak pierwsze dwa dni paliłem tylko tą e-fajkę, to nawet jednego nie zużyłem tongue

No, ja jeszcze będę z tym próbował. Nie po to wydałem przeszło dwie stówki na ten cały sprzęt, żeby teraz leżał odłogiem. Tylko muszę kupić jakiś 18mg liquid.
Może jest mi potrzebny po to żeby skutecznie odzwyczaić się od zwykłych, a potem w razie czego wrócić do słabszych?

Do góry
#5694165 - 04/01/2013 03:40 Re: e-papieros - jaki wybrać? [Re: Bzyku]
fechu Offline
I love mecz.pl

Meldunek: 12/03/2003
Cześć jestem Łukasz, byłem nałogowcem przez 13 lat... wink

@Bzyku, a dużo kopciłeś fajek?

Ja rzuciłem w pizdu z dnia na dzień jakieś półtora miecha temu i nic mnie już nie ciągnie. Trzeba tylko dobrze sobie w głowie poukładać. Najgorsze są (przynajmniej dla mnie były)przyzwyczajenia np. zawsze jak dzieciaki rano odwożę to po tym od razu była faja w aucie, po pierwszej kawie w pracy to samo, po sytym jedzeniu i (czego obawiałem się najbardziej) przy piwie.

I co? I nic smile Tak dobrze się nastawiłem psychicznie, że mogę powoli twierdzić, że wygrałem z nałogiem.

Aha, ponoć jak ktoś rzuci to często szuka pretekstu żeby wrócić. Miałem jedną mega stresującą sytuację "za kółkiem", łapy, nogi się trzęsły, ale nie zajarałem. Po tym już jestem pewien, że dam radę.

Nie chcę żeby mnie ktoś odebrał, że cwaniakuję, ale te e-papierosy, gumy i inne wspomagacze to pic na wodę. Jak się ma rzucić to trzeba to zrobić definitywnie bo inaczej się wróci...prędzej czy później. Chociaż jest to moje subiektywne zdanie smile

Powodzenia w walce z nałogiem.

Do góry
#5694190 - 04/01/2013 03:51 Re: e-papieros - jaki wybrać? [Re: Jiinx]
Bzyku Offline
Blade Runner

Ja palę około paczki dziennie.

Natomiast jedno wyjaśnienie. Ja nie kupiłem e-papierosa po to, żeby rzucać palenie. Uważam, że to bezsensowne. Jedno palenie zastępujesz innym i w sumie dalej palisz. Albo się rzuca, albo nie.

Ja kupiłem to po to, by ograniczyć koszty. Tylko i wyłącznie z tego powodu.
No dobra. I po to jeszcze by chałupy nie zasmradzać.

Do góry
#5694220 - 04/01/2013 04:01 Re: e-papieros - jaki wybrać? [Re: Bzyku]
fechu Offline
I love mecz.pl

Meldunek: 12/03/2003
A chyba że tak.

Kolega też się przerzucił na e-szluga i jako jedną z zalet podał:

"No i wiesz, mogę sobie teraz jarać w biurze" laugh

Do góry
#5694239 - 04/01/2013 04:12 Re: e-papieros - jaki wybrać? [Re: Bzyku]
Lamer Offline
veteran

Originally Posted By: Bzyku
Ja palę około paczki dziennie.

Natomiast jedno wyjaśnienie. Ja nie kupiłem e-papierosa po to, żeby rzucać palenie. Uważam, że to bezsensowne. Jedno palenie zastępujesz innym i w sumie dalej palisz. Albo się rzuca, albo nie.

Ja kupiłem to po to, by ograniczyć koszty. Tylko i wyłącznie z tego powodu.
No dobra. I po to jeszcze by chałupy nie zasmradzać.

Dokładnie z tego samego powodu przeszedłem na epapierosa.
Bzyku Piszesz o kartridżach - to mogę wnioskować, że Masz atomizer dokręcany do baterii, a nie clearomizer (jeśli rzeczywiście Masz atomizer z takimi wciskanymi plastikowymi wkładami - to mi to zupełnie nie pasowało)
Ja aktualnie jadę na czymś takim - dalej nie jest to w 100% bezproblemowe rozwiązanie, ale chyba jedno z lepszych jakie do tej pory natrafiłem
T3

Do góry
#5694273 - 04/01/2013 04:36 Re: e-papieros - jaki wybrać? [Re: Jiinx]
Bzyku Offline
Blade Runner

Sorry, pomyliłem terminy. Chodziło mi o to, co wkleiłeś. To, gdzie wlewa się płyn.
Te nazwy powymyślali... jakieś hybrydy z angielskiego. Jeszcze nie jestem na tyle w temacie by to opanować tongue

@Fencerinho - ja akurat nie mam zamiaru palić tych e-papierosów ani w żadnym biurze, ani w autobusie, ani w innych miejscach w których do tej pory nie paliłem zwykłych papierosów. To najprostsza droga do tego, żeby palić coraz więcej. Na zasadzie "bo mogę to palę".

Do góry
#5694305 - 04/01/2013 05:01 Re: e-papieros - jaki wybrać? [Re: Bzyku]
radeke Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 08/01/2008
No właśnie, co to za jakaś poj#bana moda weszła na tego epapierosa? wszędzie teraz ludzie z tym chodzą, w biurach, na przystankach, ostatnio jakiegoś lansera widziałem jak się tym zaciągał w pociągu metra (wtf?) puke Ja rozumiem, że ten dym nie śmierdzi jak z normalnych fajków, ale bez przesady, niedługo dojdzie do tego że ludzi nie palący będą kupować całe te epapierosy, bo aktualnie taka moda confused

Do góry
#5694316 - 04/01/2013 05:13 Re: e-papieros - jaki wybrać? [Re: Jiinx]
Bzyku Offline
Blade Runner

Może trochę moda.

Moda wśród palaczy nie mogących zerwać z nałogiem i szukających alternatyw. A ta regularnie stosowana jest tańsza niż zwykłe papierosy.

Chociaż są też bardziej hardkorowe wersje tych alternatyw. Kumpel z pracy, który groszem nie śmierdzi (żona nierób, syn nierób który długów narobił i komornika na kark wszystkim ściągnął) poszedł jeszcze dalej.
Kupuje całe liście tytoniu na czarnym rynku. Osusza je, mieli maszynką do makaronu i skręca. Wychodzi mu to nieco ponad złotówkę za paczkę laugh

I nie finansuje swoim nałogiem mafii z Wiejskiej.

Do góry
#5694718 - 04/01/2013 16:42 Re: e-papieros - jaki wybrać? [Re: fechu]
Jiinx Offline
journeyman

Meldunek: 16/03/2002
W moim przekonaniu nałogowcem zostaje sie do końca życia. Nawet jeśli "wygra" sie z nałogiem to jest to ciągłe walczenie żeby nie zapalić bo to może być początkiem powrotu do palenia. Tak samo jak alkoholicy. Mogą przestać pić ale to jest tylko do momentu kiedy nie spróbują "szklaneczki" piwa czy czegokolwiek.

Do góry
#5696950 - 05/01/2013 21:13 Re: e-papieros - jaki wybrać? [Re: Ghost]
The Boss Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 25/07/2001
Originally Posted By: Ghost
Ja mam takie coś:
http://www.e-dym.pl/OFERTA_ALLEGRO/895-2x_e-papieros_Visione_eGO_3_NAJLEPSZY!!!POLECAMY!.html

Taki zestaw jest przeważnie polecany początkującym na forach dotyczących e-palenia. Bardzo dobra cena i jakość.

Można jak najbardziej wyeliminować palenie normalnych papierosów, ale trzeba chcieć rzucić tongue

Ja od miesiąca nie zapaliłem żadnego. Również 4 osoby u mnie z rodziny się przerzuciły/są w trakcie przerzucania (2 największych nałogowców jeszcze pali po 2-3 normalne papierosy dziennie).

Dodatkowo doszła jeszcze niezła oszczędność pieniędzy, bo ten początkowy wydatek szybko się zwraca.

ja tez uzywam ten zestaw i jest ok
jakby ktos mogl polecic jakis inny parownik do tej baterii bylbym wzdzieczny

ps. pale od 2 miesiecy, analogow 0, a wczesnie palilem prawie dwie paki na dzien smile

Do góry
#5696967 - 05/01/2013 21:19 Re: e-papieros - jaki wybrać? [Re: The Boss]
The Boss Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 25/07/2001
Originally Posted By: The Boss
Originally Posted By: Ghost
Ja mam takie coś:

ja tez uzywam ten zestaw i jest ok
jakby ktos mogl polecic jakis inny parownik do tej baterii bylbym wzdzieczny

ps. pale od 2 miesiecy, analogow 0, a wczesnie palilem prawie dwie paki na dzien smile

chodzi o ta cala koncowke przykrecana do baterii

Do góry

Moderator:  Biszop, rafal08