#5691215 - 02/01/2013 16:49
e-papieros - jaki wybrać?
|
journeyman
Meldunek: 16/03/2002
|
Witam. Zastanawiam sie ostatnio nad kupnem elektronicznej fajki. Nie chce jednak kupować kota w worku. Ktoś może używa czegoś takiego? Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Czy faktycznie można wyeliminować palenie normalnych papierosów na rzecz elektronicznej chmury? Z góry dzięki za odpowiedź 
|
Do góry
|
|
|
|
#5691228 - 02/01/2013 17:17
Re: e-papieros - jaki wybrać?
[Re: Jiinx]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 27/02/2003
|
Ja mam takie coś: http://www.e-dym.pl/OFERTA_ALLEGRO/895-2x_e-papieros_Visione_eGO_3_NAJLEPSZY!!!POLECAMY!.html Taki zestaw jest przeważnie polecany początkującym na forach dotyczących e-palenia. Bardzo dobra cena i jakość. Można jak najbardziej wyeliminować palenie normalnych papierosów, ale trzeba chcieć rzucić Ja od miesiąca nie zapaliłem żadnego. Również 4 osoby u mnie z rodziny się przerzuciły/są w trakcie przerzucania (2 największych nałogowców jeszcze pali po 2-3 normalne papierosy dziennie). Dodatkowo doszła jeszcze niezła oszczędność pieniędzy, bo ten początkowy wydatek szybko się zwraca. W zasadzie same plusy 
|
Do góry
|
|
|
|
#5691286 - 02/01/2013 18:38
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 18/03/2004
|
|
Do góry
|
|
|
|
#5693718 - 03/01/2013 23:33
|
veteran
Meldunek: 21/03/2004
|
Do końca bym się z davccio nie zgodził odnośnie sprzętu do e palenia (czy za 30 czy za 100) że to będzie to samo - ważna jest pojemność baterii, gwint, a co za tym idzie - co można dokręcić do tych baterii (jaki parownik) Z tego co przez jakieś 2,5 roku zaobserwowałem najbardziej rozwijają sie zestawy EGO z gwintem 510 - co chwilę wymyślane są nowe clearomizery, atomizery itp. W dwóch zdaniach się tego nie opisze, są całe fora tematyczne gdzie można poszperać. Odnośnie zestawu zaproponowanego przez Ghosta - moim zdaniem jak najbardziej dobry zestaw na start. E-dym jest znanym dostawcą epapierosów i akcesoriów (ściemy z ewentualną reklamacją nie powinno być) a sam zestaw: dobra pojemność baterii (może trochę długie, ale coś za coś) odnośnie clearomizerów znajdujących się w tym zestawie, to trudno powiedzieć bo ostatnimi czasy pojawiło się tego w pip na rynku (vivi mini, vivi nova, champion, T3 Rs i kij wie co jeszcze- co chińczyk trochę inaczej sznurek ułoży to już nazwa zmieniona)ale te clearomizery są jednymi z nowszych (jeżeli idzie o rozwiązanie) nie ciekną, powinny dobrze oddawać smak i nieźle "kopcić") Chociaż różnie może być - bo sztuka sztuce nie równa i brak powtarzalności ( to czasem grzałka zbyt ciasno nakręcona, to czasem silikon na uszczelce za mocno dociśnięty, to jeden sznurek za dużo lub za mało dany) tak więc często bez własnej ingerencji clearomizer może nie zdawać egzaminu - i nie piszę tego, aby odradzać epalenie - wręcz przeciwnie, żeby się nie zrazić, że pierwszy mach zaleciał szmatą - naprawdę nie trzeba wielkich zdolności manualnych, aby poprawić to co małe chińskie rączki czasem spierdzieliły
|
Do góry
|
|
|
|
#5694133 - 04/01/2013 03:25
|
Blade Runner
Meldunek: 04/05/2004
|
Ze 3 kartridże dziennie spalasz? To chyba cholernie dużo. Ja jak pierwsze dwa dni paliłem tylko tą e-fajkę, to nawet jednego nie zużyłem  No, ja jeszcze będę z tym próbował. Nie po to wydałem przeszło dwie stówki na ten cały sprzęt, żeby teraz leżał odłogiem. Tylko muszę kupić jakiś 18mg liquid. Może jest mi potrzebny po to żeby skutecznie odzwyczaić się od zwykłych, a potem w razie czego wrócić do słabszych?
|
Do góry
|
|
|
|
#5694165 - 04/01/2013 03:40
[Re: Bzyku]
|
I love mecz.pl
Meldunek: 12/03/2003
|
Cześć jestem Łukasz, byłem nałogowcem przez 13 lat...  @Bzyku, a dużo kopciłeś fajek? Ja rzuciłem w pizdu z dnia na dzień jakieś półtora miecha temu i nic mnie już nie ciągnie. Trzeba tylko dobrze sobie w głowie poukładać. Najgorsze są (przynajmniej dla mnie były)przyzwyczajenia np. zawsze jak dzieciaki rano odwożę to po tym od razu była faja w aucie, po pierwszej kawie w pracy to samo, po sytym jedzeniu i (czego obawiałem się najbardziej) przy piwie. I co? I nic  Tak dobrze się nastawiłem psychicznie, że mogę powoli twierdzić, że wygrałem z nałogiem. Aha, ponoć jak ktoś rzuci to często szuka pretekstu żeby wrócić. Miałem jedną mega stresującą sytuację "za kółkiem", łapy, nogi się trzęsły, ale nie zajarałem. Po tym już jestem pewien, że dam radę. Nie chcę żeby mnie ktoś odebrał, że cwaniakuję, ale te e-papierosy, gumy i inne wspomagacze to pic na wodę. Jak się ma rzucić to trzeba to zrobić definitywnie bo inaczej się wróci...prędzej czy później. Chociaż jest to moje subiektywne zdanie  Powodzenia w walce z nałogiem.
|
Do góry
|
|
|
|
#5694220 - 04/01/2013 04:01
|
I love mecz.pl
Meldunek: 12/03/2003
|
A chyba że tak. Kolega też się przerzucił na e-szluga i jako jedną z zalet podał: "No i wiesz, mogę sobie teraz jarać w biurze" 
|
Do góry
|
|
|
|
#5694239 - 04/01/2013 04:12
|
veteran
Meldunek: 21/03/2004
|
Ja palę około paczki dziennie.
Natomiast jedno wyjaśnienie. Ja nie kupiłem e-papierosa po to, żeby rzucać palenie. Uważam, że to bezsensowne. Jedno palenie zastępujesz innym i w sumie dalej palisz. Albo się rzuca, albo nie.
Ja kupiłem to po to, by ograniczyć koszty. Tylko i wyłącznie z tego powodu. No dobra. I po to jeszcze by chałupy nie zasmradzać.
Dokładnie z tego samego powodu przeszedłem na epapierosa. Bzyku Piszesz o kartridżach - to mogę wnioskować, że Masz atomizer dokręcany do baterii, a nie clearomizer (jeśli rzeczywiście Masz atomizer z takimi wciskanymi plastikowymi wkładami - to mi to zupełnie nie pasowało) Ja aktualnie jadę na czymś takim - dalej nie jest to w 100% bezproblemowe rozwiązanie, ale chyba jedno z lepszych jakie do tej pory natrafiłem T3
|
Do góry
|
|
|
|
#5694273 - 04/01/2013 04:36
|
Blade Runner
|
Sorry, pomyliłem terminy. Chodziło mi o to, co wkleiłeś. To, gdzie wlewa się płyn. Te nazwy powymyślali... jakieś hybrydy z angielskiego. Jeszcze nie jestem na tyle w temacie by to opanować  @Fencerinho - ja akurat nie mam zamiaru palić tych e-papierosów ani w żadnym biurze, ani w autobusie, ani w innych miejscach w których do tej pory nie paliłem zwykłych papierosów. To najprostsza droga do tego, żeby palić coraz więcej. Na zasadzie "bo mogę to palę".
|
Do góry
|
|
|
|
#5694316 - 04/01/2013 05:13
|
Blade Runner
|
Może trochę moda. Moda wśród palaczy nie mogących zerwać z nałogiem i szukających alternatyw. A ta regularnie stosowana jest tańsza niż zwykłe papierosy. Chociaż są też bardziej hardkorowe wersje tych alternatyw. Kumpel z pracy, który groszem nie śmierdzi (żona nierób, syn nierób który długów narobił i komornika na kark wszystkim ściągnął) poszedł jeszcze dalej. Kupuje całe liście tytoniu na czarnym rynku. Osusza je, mieli maszynką do makaronu i skręca. Wychodzi mu to nieco ponad złotówkę za paczkę  I nie finansuje swoim nałogiem mafii z Wiejskiej.
|
Do góry
|
|
|
|
#5694718 - 04/01/2013 16:42
[Re: fechu]
|
journeyman
Meldunek: 16/03/2002
|
W moim przekonaniu nałogowcem zostaje sie do końca życia. Nawet jeśli "wygra" sie z nałogiem to jest to ciągłe walczenie żeby nie zapalić bo to może być początkiem powrotu do palenia. Tak samo jak alkoholicy. Mogą przestać pić ale to jest tylko do momentu kiedy nie spróbują "szklaneczki" piwa czy czegokolwiek.
|
Do góry
|
|
|
|
#5696950 - 05/01/2013 21:13
[Re: Ghost]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 25/07/2001
|
Ja mam takie coś: http://www.e-dym.pl/OFERTA_ALLEGRO/895-2x_e-papieros_Visione_eGO_3_NAJLEPSZY!!!POLECAMY!.html Taki zestaw jest przeważnie polecany początkującym na forach dotyczących e-palenia. Bardzo dobra cena i jakość. Można jak najbardziej wyeliminować palenie normalnych papierosów, ale trzeba chcieć rzucić Ja od miesiąca nie zapaliłem żadnego. Również 4 osoby u mnie z rodziny się przerzuciły/są w trakcie przerzucania (2 największych nałogowców jeszcze pali po 2-3 normalne papierosy dziennie). Dodatkowo doszła jeszcze niezła oszczędność pieniędzy, bo ten początkowy wydatek szybko się zwraca. W zasadzie same plusy ja tez uzywam ten zestaw i jest ok jakby ktos mogl polecic jakis inny parownik do tej baterii bylbym wzdzieczny ps. pale od 2 miesiecy, analogow 0, a wczesnie palilem prawie dwie paki na dzien 
|
Do góry
|
|
|
|
#5696967 - 05/01/2013 21:19
[Re: The Boss]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 25/07/2001
|
Ja mam takie coś: http://www.e-dym.pl/OFERTA_ALLEGRO/895-2x_e-papieros_Visione_eGO_3_NAJLEPSZY!!!POLECAMY!.html Taki zestaw jest przeważnie polecany początkującym na forach dotyczących e-palenia. Bardzo dobra cena i jakość. Można jak najbardziej wyeliminować palenie normalnych papierosów, ale trzeba chcieć rzucić Ja od miesiąca nie zapaliłem żadnego. Również 4 osoby u mnie z rodziny się przerzuciły/są w trakcie przerzucania (2 największych nałogowców jeszcze pali po 2-3 normalne papierosy dziennie). Dodatkowo doszła jeszcze niezła oszczędność pieniędzy, bo ten początkowy wydatek szybko się zwraca. W zasadzie same plusy ja tez uzywam ten zestaw i jest ok jakby ktos mogl polecic jakis inny parownik do tej baterii bylbym wzdzieczny ps. pale od 2 miesiecy, analogow 0, a wczesnie palilem prawie dwie paki na dzien chodzi o ta cala koncowke przykrecana do baterii
|
Do góry
|
|
|
|
|
|