#588720 - 26/05/2006 10:34
Granie u buków zagranicznych jest NIELEGALNE!
|
stranger
Meldunek: 19/05/2006
|
oto co mówi kodeks karny skarbowy: "Kto wbrew przepisom ustawy lub warunkom zezwolenia urządza lub prowadzi grę losową, zakład wzajemny lub grę na automacie, podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych albo karze pozbawienia wolności do lat 2, albo obu tym karom łącznie. Tej samej karze podlega, kto na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej uczestniczy w zagranicznej grze losowej lub zagranicznym zakładzie wzajemnym. Zatem nie można również dzięki internetowi brać udziału w organizowanych poza terytorium Rzeczpospolitej Polskiej zakładami bukmacherskimi." źródło: http://prawo.vagla.pl/node/5620od dzisiaj gram u naziemnych bo jak mnie namierzą to katastrofa. którego naziemnego buka polecacie?
|
Do góry
|
|
|
|
#588721 - 26/05/2006 10:35
Re: Granie u buków zagranicznych jest NIELEGALNE!
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 19/03/2006
|
|
Do góry
|
|
|
|
#588722 - 26/05/2006 10:41
|
veteran
Meldunek: 22/06/2004
|
|
Do góry
|
|
|
|
#588723 - 26/05/2006 10:44
|
member
Meldunek: 17/03/2005
|
to przeciez by musieli zamknac polowe Polakow za takie" przestepstwo" widac ze w US nie maja bo robic:( ehh ta POLSKA
|
Do góry
|
|
|
|
#588726 - 26/05/2006 10:52
|
enthusiast
Meldunek: 14/04/2006
|
1 sprawa Polskie US nie ścigaja za to bo jest to dla nich za trudne do dochodzenia a bukmacherzy nie są skorzy dowspółpracy w tym kierunku.
Zawsze jednak gdyby była taka sytuacja można powiedzieć, że czujemy sie Europejczykami i działamy według prawa europejskiego o swobodnym przepływie pieniędzy. Jak róznież gramy u bukmacherów zarejestrowanych w UE i wtedy to chyba nie do końca mogą nam cos zrobić....
|
Do góry
|
|
|
|
#588729 - 26/05/2006 11:48
|
member
Meldunek: 29/03/2006
|
Pytajnick to ajkiś pożyteczny idiota na forum!!!
A kogo obchodzi gdzie wyślę moje pieniadze i gdzie je przegram. I co za to że przegrywam mam jeszce płacić podatek?? jakiś debilizm. A jak pojadę do niemiec i gram z laptopa prze terytorium niemiec albo kolega bstawia z niemiec na moim koncie , albo jak wchodzę przez proxy to co to jest an Terytorium Kaczolandu ??? Czy jak siedzę dupą na terytorium RP czy jak korzystam przez roaming przez Orange z laptopa w Pomellen w Niemczech albo z cafe internet jestem w Niemczech an mistrzostawch świta w Hanoverze i gram to co już nie podlegam?? Błehehhehhe
|
Do góry
|
|
|
|
#588730 - 26/05/2006 12:13
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 03/03/2006
|
Quote:
Pytajnick to ajkiś pożyteczny idiota na forum!!!
A kogo obchodzi gdzie wyślę moje pieniadze i gdzie je przegram. I co za to że przegrywam mam jeszce płacić podatek?? jakiś debilizm. A jak pojadę do niemiec i gram z laptopa prze terytorium niemiec albo kolega bstawia z niemiec na moim koncie , albo jak wchodzę przez proxy to co to jest an Terytorium Kaczolandu ??? Czy jak siedzę dupą na terytorium RP czy jak korzystam przez roaming przez Orange z laptopa w Pomellen w Niemczech albo z cafe internet jestem w Niemczech an mistrzostawch świta w Hanoverze i gram to co już nie podlegam?? Błehehhehhe
Najpierw naucz się pisać 
|
Do góry
|
|
|
|
#588731 - 26/05/2006 12:16
|
member
|
Umiem pisać a że szybko piszę i przestawiam litery to co z tego ? Nie mam czasu an pierdoły Pytajnicka z US !!!-pracownika Min Fin !!!
|
Do góry
|
|
|
|
#588733 - 26/05/2006 13:15
|
member
|
Otwieram nową stronę internetową www.stopbukmacherce.pl Honorowy członek ( prawdziwy ! ;-) - pytajnick !!! Założenia: 1) Dążymy do tego aby ludzie przestali grać a firmy bukmacherskie zniknęły z rynku najpierw Polski potem Europy i świata ;-) 2) wymuszenie na władzach skarbowych, policji i prokuratorach i detektywie Rutkowskim dokonywania prowokacji w ramach istniejących przepisów prawa , które jest doskonałe tylko należy je egzekwować ! ;-) 3) Zamykania różnych forum o takiej tematyce jak tu - promocja uzależnień i dodatkowo moderatorzy nieźle się na tym obławiają- ciekawe czy płacą podatki ( jest tyle przecież potrzeb społecznych- becikowe, senioralne, ZUS,KRUS, powstają coraz to nowe urzędy i ministerstwa) 4) Likwidacja buków naziemnych - nie spełniają tak swojej roli , mają wysoką marżę i ludzie nie chcą u nich grać z uwagi na podatek- nieefektywne ekonomicznie i szkodliwe 5)Blokowanie użytkownikom neostarady i sieci kablowych dostępu do serwerów na których znajdują się firmy bukmacherskie. Telekomunikacja Polska powinna założyć filtry an łączach i wyłapywać słowa typu : obstaw, zakład itp aby uniemożliwić użytkownikowi obstawienei kasy. 5) Zobowiązanie banków do składania raportów o każdej transakcji powyżej 5 EURO, która może wydawać się że służy do transferu środków na konta firm bukmacherskich i nałożenie filtrów w bankach 6) Likwidacja Inteligo i mBanku jako banków platform z których najczęściej korzystają gracze hazardziści 7) Delegalizacja moneybookesr i ich polskiego konta 8) Usunięcie reklam ze stadionu Legii - Expekt itp - zakłócają piękną atmosferę stworzoną przez warszawskich kibiców chcących delektować się pięknem widowiska sportowego 9) itd itd Cdn
|
Do góry
|
|
|
|
#588734 - 26/05/2006 13:17
|
a.k.a. "Experto" King Of The Hill
Meldunek: 12/08/2002
|
Quote:
najważniejsze to jest to by nie dobierały się banki (skąd te przelewy ,dlaczego itd) wiem że zdecydowanej więkoszości zakaz gry w zakłady bukmacherskie dobrze by zrobił
Dlatego najlepiej miec konto bankowe w innym panstwie.
|
Do góry
|
|
|
|
#588735 - 26/05/2006 13:24
|
member
Meldunek: 08/05/2006
|
wrazieczego ten przepis będziemy mogli zaskarżyć, bo jest on niezgodny z prawem UE
|
Do góry
|
|
|
|
#588736 - 26/05/2006 13:24
|
member
|
Ja mam konto ale u buka -zawsze wpłacam i nigdy nie wypłacam więc nie mam problemu z US. ;-)
|
Do góry
|
|
|
|
#588737 - 26/05/2006 13:40
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 27/03/2003
|
Quote:
A ktoś wie czy została za to skazana jakakolwiek osoba w Polsce ? albo za reklamy ?
Jeśli tak proszę o przykład ,ja jeszcze nie słyszałem by komukolwiek i ktokolwiek dał jakąś karę za bukmacherkę w internecie co nie znaczy że się zaczną do nas dobierać bo prędzej czy póżniej wydaje mi się że zaczną ,najważniejsze to jest to by nie dobierały się banki (skąd te przelewy ,dlaczego itd) wiem że zdecydowanej więkoszości zakaz gry w zakłady bukmacherskie dobrze by zrobił
http://www.mecz.org/ubbthreads/showflat.php?Cat=0&Number=2241532&an=0&page=12#2241532 
|
Do góry
|
|
|
|
#588742 - 26/05/2006 17:59
|
addict
Meldunek: 07/06/2005
|
|
Do góry
|
|
|
|
#588743 - 26/05/2006 17:59
|
ATP & WTA Tour
Meldunek: 28/10/2004
|
Quote:
na eurosporcie juz sa reklamy BAW
od roku juz sa emitowane
|
Do góry
|
|
|
|
#588745 - 26/05/2006 19:48
|
veteran
Meldunek: 12/12/2005
|
Quote:
oto co mówi kodeks karny skarbowy: "Kto wbrew przepisom ustawy lub warunkom zezwolenia urządza lub prowadzi grę losową, zakład wzajemny lub grę na automacie, podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych albo karze pozbawienia wolności do lat 2, albo obu tym karom łącznie. Tej samej karze podlega, kto na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej uczestniczy w zagranicznej grze losowej lub zagranicznym zakładzie wzajemnym. Zatem nie można również dzięki internetowi brać udziału w organizowanych poza terytorium Rzeczpospolitej Polskiej zakładami bukmacherskimi."
źródło: http://prawo.vagla.pl/node/5620
od dzisiaj gram u naziemnych bo jak mnie namierzą to katastrofa. którego naziemnego buka polecacie?
Kto PłODZI takich BURAKóW ? ? ?
|
Do góry
|
|
|
|
#588746 - 26/05/2006 19:57
|
member
|
Otwieram nową stronę internetową www.stopbukmacherce.pl Honorowy członek ( prawdziwy ! ;-) - pytajnick !!! Założenia: 1) Dążymy do tego aby ludzie przestali grać a firmy bukmacherskie zniknęły z rynku najpierw Polski potem Europy i świata ;-) 2) wymuszenie na władzach skarbowych, policji i prokuratorach i detektywie Rutkowskim dokonywania prowokacji w ramach istniejących przepisów prawa , które jest doskonałe tylko należy je egzekwować ! ;-) 3) Zamykania różnych forum o takiej tematyce jak tu - promocja uzależnień i dodatkowo moderatorzy nieźle się na tym obławiają- ciekawe czy płacą podatki ( jest tyle przecież potrzeb społecznych- becikowe, senioralne, ZUS,KRUS, powstają coraz to nowe urzędy i ministerstwa) 4) Likwidacja buków naziemnych - nie spełniają tak swojej roli , mają wysoką marżę i ludzie nie chcą u nich grać z uwagi na podatek- nieefektywne ekonomicznie i szkodliwe 5)Blokowanie użytkownikom neostarady i sieci kablowych dostępu do serwerów na których znajdują się firmy bukmacherskie. Telekomunikacja Polska powinna założyć filtry an łączach i wyłapywać słowa typu : obstaw, zakład itp aby uniemożliwić użytkownikowi obstawienei kasy. 5) Zobowiązanie banków do składania raportów o każdej transakcji powyżej 5 EURO, która może wydawać się że służy do transferu środków na konta firm bukmacherskich i nałożenie filtrów w bankach 6) Likwidacja Inteligo i mBanku jako banków platform z których najczęściej korzystają gracze hazardziści 7) Delegalizacja moneybookesr i ich polskiego konta 8) Usunięcie reklam ze stadionu Legii - Expekt itp - zakłócają piękną atmosferę stworzoną przez warszawskich kibiców chcących delektować się pięknem widowiska sportowego 9) itd itd
|
Do góry
|
|
|
|
#588748 - 27/05/2006 08:17
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 09/05/2004
|
Quote:
[...]Za nakłanianie do przestępstwa.
... i czerpanie zysków pochodzących z przestępstwa 
|
Do góry
|
|
|
|
#588749 - 27/05/2006 08:27
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 19/03/2006
|
|
Do góry
|
|
|
|
#588750 - 27/05/2006 09:02
|
enthusiast
Meldunek: 07/01/2006
|
Quote:
ta sprawa blake1 tak troszke dziwna 20 zł itd ,z tego wynika że poważnych problemów nikt jeszcze nie miał więc nie schizujmy bądźmy spokojni .
Ja natomiast zastanawiam się która firma bukmacherska jako pierwsza nada reklame w Polskiej TV
W sportowym expresie na jedynce bardzo często się podniecają ile to placi hill za 'każdego postawionego dolara' 
|
Do góry
|
|
|
|
#588752 - 27/05/2006 12:09
|
Pooh-Bah
Meldunek: 30/11/2004
|
Mnie zastanawia jedna rzecz: Wg prawa w krajach gdzie sa zarejstrowane bucki miejscem zawarcia zakladu jest kraj gdzie stoi serwer i gdzie zarejstrowany jest bukmacher. Nie pamietam dokladnie gdzie ale w dwoch regulaminach cos takiego spotkalem wiec pewnie tak jest.
U nas prawo zakladow przez internet nie obejmuje i dziennikarze wymyslili, ze niby jest to nielegalne bo zaklad zawiera sie w Polsce. Ale czy tak na pewno jest czy tylko jakis dziennikarz to wymyslil i potem inni powtarzaja?
I jeszcze: Co wtedy jak grałbymm z laptopa siedzac na łódce która jest zarejstrowana w Niemczech? W koncu to chyba nie jest terytorium RP?
A jesli ktos znalazłby moje dane (np. po transakcji w Allegro), załozyl konto u jakiegos bukmachera, wygral na tym koncie i wyplacił pieniadze na moje konto w banku to co wtedy? Moge isc do wiezienia?
Wojtek
|
Do góry
|
|
|
|
#588754 - 27/05/2006 13:13
|
enthusiast
Meldunek: 07/01/2006
|
Quote:
oto co mówi kodeks karny skarbowy: "Kto wbrew przepisom ustawy lub warunkom zezwolenia urządza lub prowadzi grę losową, zakład wzajemny lub grę na automacie, podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych albo karze pozbawienia wolności do lat 2, albo obu tym karom łącznie. Tej samej karze podlega, kto na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej uczestniczy w zagranicznej grze losowej lub zagranicznym zakładzie wzajemnym. Zatem nie można również dzięki internetowi brać udziału w organizowanych poza terytorium Rzeczpospolitej Polskiej zakładami bukmacherskimi."
od dzisiaj gram u naziemnych bo jak mnie namierzą to katastrofa. którego naziemnego buka polecacie?
Ale teraz mamy IV RP i można grać hehe
|
Do góry
|
|
|
|
#588755 - 27/05/2006 13:50
|
Pooh-Bah
Meldunek: 14/03/2005
|
Quote:
Czyli nawet jakby ktos chcial byc uczciwy i zaplacic 10% podatku, to i tak moze zostac ukarany za to, iz gra u bukow zagranicznych 
|
Do góry
|
|
|
|
#588756 - 27/05/2006 14:09
|
member
|
Problem moi drodzy leży w interpretacji sądu i musiałby się tu wypowiedzieć w temacie albo Trybunal Konstytucyjny albo jakiś Sąd Admnistarcyjny czy jakiś inny piperzony sędzia co sypie wyroki na niewinnych ludzi ( wiem co mówię bo w dwóch sprawach gzdie byłem winny uniewinniono mnie z braku dowodów i mojego nieprzyznania siuę a w innej skazon bo nie miałem świadków a jego chołota kłamała) .
Bo co znaczy an terytorium Rz-plitej??
To że jesteśmy an niej fizycznie czy jak??
Przecież równie dobrze można powiedzieć że serwer jest w innym Państwie a my przy pomocy internetu zawieramy zakład na serwerze maltańskim i wg tamtego prawa zawieramy zakłady tylko przy pomocy komputera znajdującego się na terytorium RP.
Ale jakby nam się udało obrabować bank na Mlacie z 1 mln doalrów przy pomocy komputera w Polsce to gzdie bylibyśmy sądzeni i jakie państwo i władze by domagały się naszego skazania?
Oczywiście że na Malcie.
Ale zawsze jakiś sędzia idiota może powiedzieć że nasza dupa jest tutaj na tej ziemi ( jak oblicze tej ziemi ;-))
Poza tym nasze pieniądze są tam u buka na Malcie czy w Austarlii a nie w Polsce - i to też jest argument za tym że nie jest to na terytorium RP.
|
Do góry
|
|
|
|
#588757 - 27/05/2006 14:11
|
member
|
a ja swoją kasę mogę nawet spalić więc równie dobrze mogę wysłać do buka na drugi koniec świata. Pod warunkiem że zarobiłem ją uczciwie i odprowadziłem w kraju podate od zarobku..... ale to już temat na inną bajkę ;-)
|
Do góry
|
|
|
|
#588758 - 27/05/2006 15:12
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 23/04/2006
|
Quote:
a ja swoją kasę mogę nawet spalić więc równie dobrze mogę wysłać do buka na drugi koniec świata. Pod warunkiem że zarobiłem ją uczciwie i odprowadziłem w kraju podate od zarobku..... ale to już temat na inną bajkę ;-)
nie mozna palic kasy wlasnie anie jej niszczyc to tez jest karalne ... 
|
Do góry
|
|
|
|
#588759 - 27/05/2006 16:18
|
member
|
poważnie?? No dobra to sama mi się sapaliła -powiem że odpalałem papierosa i nastąpił samozapłon? Wiadomo dziecko plus zapałki plus kasa =pożar
|
Do góry
|
|
|
|
#588763 - 16/07/2006 17:40
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 08/07/2005
|
Quote:
ja mam takie pytanie do wszystkich? Jak jest z us można grać u buka netowego i wypłacać kase na konto bankowe? Od jakiej kwoty bank może powiadomić us o dziwnych przelewach?Wiadomo ogrom ludzi gra ale nie wiem co mam o tym myśleć licze na sensowne odpowiedzi
mi z koleji siedzi w głowie kwota 25tys,i wtedy dopiero zaczynają dokładnie przygladać sie kontu,ale głowy nie daje sobie uciąć
|
Do góry
|
|
|
|
#588766 - 16/07/2006 17:47
|
veteran
Meldunek: 22/06/2004
|
jeśli chodzi o 4 tyś to możesz być spokojny! Gdbyby to było 10 000 EUR podzielone nawet na 1000 przelewów to by to sprawdzili ale 1 tyś EUR to napewno Cię nie ruszą 
|
Do góry
|
|
|
|
#588767 - 16/07/2006 18:11
|
journeyman
Meldunek: 12/06/2006
|
Przecież gdy wpłat i wypłat będzie się dokonywać za pomocą Moneybookers to US nie będzie mógł dotrzeć do tego że gramy u buków.
|
Do góry
|
|
|
|
#588768 - 16/07/2006 18:23
|
Meldunek: 16/05/2003
|
Obowiązek informowania o podejrzanych przepływach pieniężnych oraz wszystkich operacji, dotyczy transakcji których wartość przekracza 15 tys. euro. Na potrzeby Głównego Inspektora Informacji Finansowej zbudowany został system analityczny, który śledzi wszystkie operacje.
W praktyce wyglada to tak, że banki i inne zobowiazane do tego instytucje przesyłają do GIIF specjalne pliki, i te dane są przetwarzane - łączone są operacje na tym samym peselu lub regonie.
Natomiast czym innym jest US i podatki. Jeśli US poprosi Cię o historię konta, musisz wytłumaczyć się ze wszystkich wpływów na rachunku. Jeśli to będzie przelew z innej instytucji, US może to potraktowac jako przychód. Jeśli uzna, że jest to przychód z nielegalnego źródła, podatek 75% plus ew. kara.
Zapytaj kogos z US, bo tu wszyscy są przekonani, że US nic nie może. Problem w tym, że buki rachunki w polskich bankach założyli jakies trzy lata temu i US ma czas. 5 lat od zakończeniu roku, w którym miałeś złożyć rozliczenie za poprzedni rok podatkowy. Przez te 5 lat odsetki sobie rosną.
pozd
|
Do góry
|
|
|
|
#588769 - 16/07/2006 19:41
|
member
Meldunek: 15/07/2006
|
Kto to sobie wymyślił z tym nielegalnym graniem hehehehe Kompletna bzdura!!
|
Do góry
|
|
|
|
#588771 - 16/07/2006 20:44
|
old hand
Meldunek: 10/07/2006
|
|
Do góry
|
|
|
|
#588772 - 16/07/2006 21:14
|
old hand
Meldunek: 18/09/2005
|
|
Do góry
|
|
|
|
#588773 - 16/07/2006 21:18
|
journeyman
Meldunek: 03/05/2006
|
Natomiast czym innym jest US i podatki. Jeśli US poprosi Cię o historię konta, musisz wytłumaczyć się ze wszystkich wpływów na rachunku. Jeśli to będzie przelew z innej instytucji, US może to potraktowac jako przychód. Jeśli uzna, że jest to przychód z nielegalnego źródła, podatek 75% plus ew. kara.
|
Do góry
|
|
|
|
#588774 - 16/07/2006 21:21
|
journeyman
Meldunek: 03/05/2006
|
nielegalny przychód czyli przychód z przestępstwa nie może byc opodatkowany !!!
|
Do góry
|
|
|
|
#588778 - 16/07/2006 21:49
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 04/02/2004
|
Jakoś ludzie pracują na kontraktach u zagranicznych pracodawców poza granicami Polski, a mieszkają w Polsce i US się do nich nie przyczepia to czemu miałby się przyczepiać do nas.
|
Do góry
|
|
|
|
#588779 - 16/07/2006 22:08
|
|
Quote:
Jakoś ludzie pracują na kontraktach u zagranicznych pracodawców poza granicami Polski, a mieszkają w Polsce i US się do nich nie przyczepia to czemu miałby się przyczepiać do nas.
Ale oni płacą podatki. Przypomnij sobie trwające właśnie zamieszanie wokół podatków płacących przez osoby pracujące w UK. Nie mamy podpisanej umowy o podwójnym opodatkowaniu i US żąda od tych osób dopłacenia podatku według skali obowiazującej w kraju. Ludzie wymeldowują się z Polski, a US i tak ma zamiar ich ścigać.
US to cyniczna hydra, mógłbym poopowiadać o róznych ciekawych przypadkach.
|
Do góry
|
|
|
|
#588780 - 16/07/2006 22:14
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 04/02/2004
|
Oni mają tam taki burdel, że jednych ścigają, a innych nie  W moim przykładzie miałem na myśli głównie marynarzy, ale tutaj to też jest różnie.
|
Do góry
|
|
|
|
#588782 - 16/07/2006 22:42
|
member
Meldunek: 23/06/2005
|
Dajcie spokój, nie w takich krajach jak Polska organy rządowe nie wiedza jak ugryźć tą sprawę. Argument o tym, że serwer i pieniądze jest na granicą (a tym samym nasze operacje bukmacherskie) wytrąca wszelkie argumenty lokalnemu ustawodawstwu. Zresztą jeżeli na górze nie bardzo się orientują jak ugryźć ten problem, to co dopiero lokalne urzędowe pionki. Założę się, że gdybym przyszedł do Urzędu Skarbowego z 100$ w ręku i powiedział, że własnie wróciłem z wycieczki z Las Vegas i wygrałem w kasynie, to babka w okienku popatrzała by jak na głupiego i tak na prawdę nie wiedziałaby co zrobić, podobnie pewnie było by na komisariacie policji. Inny problem to zaksięgowania na wyciągu z konta. Tutaj w razie kontroli trzeba się ostro tłumaczyć, jeżeli mamy na papierze jakiś przychód, ale zawsze można powiedzieć, że straty były większe, co jest bardzo wiarygodne, bowiem większość ludzi jednak na bukmacherce przegrywa. Statystycznie 0.68% wplaconej kasy zostaje na zawsze u bukmachera. Tak więc dla rządu problemem nie są obstawiający, czyli wy, a problemem są firmy bukmacherskie zarejestrowane w offshorach, które od tych waszych przegranych nie odprowadzają (praktycznie) podatku. Jedyne co moga robić rządy takich krajów jak Polska, to straszyć... Nie wątpliwie strach taki jest na rękę stacjonarnym bukmacherom, co zreszta widac nawet w tym wątku  A dla tych co zarabiają tysiące na bukmacherce online, zawsze znajda się jakieś łatwe obejścia, np. wypłata kasy z bukmachera do moneybookers, a z moneybookers to jekiejś firmy, która wydaje czeki podróżnicze, pozostaje tylko wycieczka do jakiegoś miasta np. w Niemczech, Czechach żeby je zrealizować i na koncie bankowym w Polsce nie ma ani śladu...
|
Do góry
|
|
|
|
#588783 - 16/07/2006 22:44
|
member
Meldunek: 23/06/2005
|
miało być 68% a nie 0.68% sorry za pomyłkę.
|
Do góry
|
|
|
|
#588784 - 16/07/2006 22:44
|
addict
Meldunek: 20/09/2002
|
Quote:
US zarzuci Ci cos innego :
Art. 3. 1. (6) ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych. Osoby fizyczne, jeżeli mają miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, podlegają obowiązkowi podatkowemu od całości swoich dochodów bez względu na miejsce położenia źródeł przychodów (nieograniczony obowiązek podatkowy).
nie do konca jest to prawda, obowiazek zaplaty naleznego podatku w PL dotyczy tych osob zdobywajacych dochody za granica tylko wowczas gdy w kraju (Polsce) znajduje sie ich tzw. "centrum interesow zyciowych" ; miejsce zameldowania - wbrew pozorom - nie musi miec z w/w wiele wspolnego a wymeldowywanie sie z PL adresu w celu unikniecia opodatkowania jest absurdalne...
|
Do góry
|
|
|
|
#588786 - 16/07/2006 22:56
|
|
Quote:
Quote:
US zarzuci Ci cos innego :
Art. 3. 1. (6) ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych. Osoby fizyczne, jeżeli mają miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, podlegają obowiązkowi podatkowemu od całości swoich dochodów bez względu na miejsce położenia źródeł przychodów (nieograniczony obowiązek podatkowy).
nie do konca jest to prawda, obowiazek zaplaty naleznego podatku w PL dotyczy tych osob zdobywajacych dochody za granica tylko wowczas gdy w kraju (Polsce) znajduje sie ich tzw. "centrum interesow zyciowych" ; miejsce zameldowania - wbrew pozorom - nie musi miec z w/w wiele wspolnego a wymeldowywanie sie z PL adresu w celu unikniecia opodatkowania jest absurdalne...
Tak, to prawda z "centrum intereów życiowych" - ale jak sądzisz, gdzie znajduje się takowe w przypadku 99% Polaków grających w necie ?
Odnośnie podatków "angielskich" - to tylko przykład, jakie mogą być problemy.
Więcej - z http://www.gazetaprawna.pl/?action=showNews&dok=1708.86.3.2.2.1.0.1.htm
DOCHODY ZAGRANICZNE UNIKANIE PODWÓJNEGO OPODATKOWANIA Niezapłacenie podatku może być bardzo kosztowne
• Urząd skarbowy może sprawdzić Polaków pracujących za granicą • To podatnik musi udowodnić, gdzie jest jego miejsce zamieszkania • Fiskus ma sposoby, by wyegzekwować należny mu podatek
Polacy pracujący w Wielkiej Brytanii odgrażają się, że nie będą wracać do kraju. Wszystko dlatego, że umowa, jaką Polska podpisała z Wielką Brytanią, przewiduje jako metodę unikania podwójnego opodatkowania odliczenie proporcjonalne, co powoduje, że Polacy pracujący na Wyspach po przeliczeniu zarobionych pieniędzy na złotówki muszą polskiemu fiskusowi dopłacić 20, a nawet 30 proc. podatku. W konsekwencji – mimo że zarobki Polaków pracujących tam wydają się po przeliczeniu na złote wysokie – praca w Anglii staje się nieopłacalna. W podobnej sytuacji, jak Polacy pracujący na Wyspach, są też nasi rodacy w innych krajach. Metodę odliczenia proporcjonalnego przewidują bowiem umowy, jakie Polska zawarła m.in. z Belgią, Danią, Finlandią czy Holandią.
Najwięcej rodaków, bo ponad 200 tysięcy, pracuje jednak w Anglii. Dlatego właśnie te osoby najgłośniej domagają się zmiany umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania, którą Polska podpisała z Wielką Brytanią, gdyż nie chcą dopłacać podatku w Polsce.
Podatek trzeba płacić
Co sprytniejsi podatnicy nie składają zeznania w polskim urzędzie i nie dopłacają podatku, twierdząc, że fiskus i tak ich nie sprawdzi. Jednak sprawa nie jest wcale prosta, a taki proceder jest przestępstwem skarbowym. To, czy z angielskich dochodów trzeba rozliczyć się w Polsce czy nie, zależy od miejsca zamieszkania danej osoby. Jeśli jest nim nadal – mimo czasowego wyjazdu za granicę – Polska, to osoba pracująca w Wielkiej Brytanii będzie musiała z uzyskanych tam pieniędzy rozliczyć się również w Polsce.
Podatnik dla ustalenia miejsca zamieszkania musi łącznie spełniać dwa warunki. Po pierwsze, faktycznie przebywać w danym kraju. Drugi warunek to zamiar stałego pobytu. Jeśli na przykład Polak wyjechał na Wyspy, tam przebywa, pracuje, tam znajduje się centrum jego interesów życiowych i zamierza w Anglii zostać na stałe, nie musi z zarobionych pieniędzy rozliczać się w Polsce. Niespełnienie jednego z wymienionych warunków powoduje, że dana osoba nadal ma miejsce zamieszkania w kraju i tu też musi się rozliczyć z fiskusem.
Aktualizacja to za mało
Niektórzy Polacy uważają także, że aby zmienić miejsce zamieszkania, wystarczy w urzędzie skarbowym w Polsce złożyć aktualizację NIP-3, wskazując w nim jako nowe miejsce zamieszkania adres w Anglii. Jednak takiego stanowiska nie potwierdziło Ministerstwo Finansów. W odpowiedzi na pytanie Gazety Prawnej MF wyjaśniło, że aktualizacja NIP z podaniem adresu zamieszkania w Anglii nie wystarczy, by uniknąć płacenia podatku w Polsce. Aktualizacja danych przez złożenie do naczelnika właściwego urzędu skarbowego formularza NIP-3 może stanowić kryterium pomocnicze (jeżeli aktualizacja obejmuje dane adresowe), lecz niedecydujące przy ustalaniu zakresu obowiązku podatkowego podatników w Polsce.
Obowiązek udowodnienia przed urzędem skarbowym (jeśli ten o to poprosi), gdzie znajduje się jego miejsce zamieszkania, spoczywa na podatniku. Polski urząd skarbowy ma możliwość wymiany informacji o podatnikach między urzędami w innych państwach. Dlatego zanim podejmiemy decyzję, czy uchylić się od płacenia podatku w Polsce, warto zapoznać się z uprawnieniami, jakimi dysponuje fiskus. Jeśli stwierdzi on, że podatnik celowo nie zapłacił podatku, może surowo go ukarać. A kara może być dotkliwsza niż dopłata podatku.
Urząd wyda decyzję
Organy podatkowe mogą zająć się sprawą podatnika z urzędu, inicjując postępowanie podatkowe. Ordynacja podatkowa gwarantuje prawa nie tylko podatnikom, ale także fiskusowi. Co prawda, podatnik ma prawo do czynnego udziału w każdym stadium postępowania, jeśli jednak nie wykaże inicjatywy i zrezygnuje z tego przywileju, fiskus nie jest bezradny. Urzędnicy w toku postępowania podejmą wszelkie niezbędne działania w celu dokładnego wyjaśnienia stanu faktycznego oraz załatwienia sprawy. Potem wydadzą decyzję podatkową. Wcześniej muszą jednak umożliwić wypowiedzenie się podatnikowi w sprawie zebranych dowodów i materiałów. W tym celu wyznaczają 7-dniowy termin. Brak działań ze strony podatnika nie zablokuje dalszych czynności. Decyzja zostanie wydana i doręczona.
Organy podatkowe mają też sposób na podatników unikających odbioru korespondencji. Zapewniają im to przepisy dotyczące tzw. doręczenia zastępczego. Dzięki tym przepisom, mimo faktycznego niedoręczenia decyzji, po wyczerpaniu wszystkich sposobów, organ uzna decyzję za doręczoną.
Za brak PIT surowe kary
Możliwość prowadzenia postępowania podatkowego to nie jedyna sankcja. Niedopełnienie obowiązków względem fiskusa może podatników dużo kosztować.
– Niezłożenie zeznania rocznego w ustawowym terminie grozi odpowiedzialnością karną skarbową podatnika – przypomina Szymon Daszuta, prawnik w Zespole Doradztwa Podatkowego w kancelarii SALANS.
W zależności od kwoty podatku, podatnik naraża się na karę pozbawienia wolności lub karę grzywny. Zgodnie z art. 54 kodeksu karnego skarbowego podatnik, który uchylając się od opodatkowania, nie składa deklaracji, przez co naraża podatek na uszczuplenie, podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych albo karze pozbawienia wolności, albo obu tym karom łącznie. W przypadkach mniejszej wagi podatnikowi grozi grzywna. Jak wskazuje Grzegorz Wiśniewski, prawnik z Kancelarii Dr Krystian Ziemski & Partners, zgodnie z art. 56 par. 4 k.k.s. na karę grzywny naraża się także ten podatnik, który mimo ujawnienia przedmiotu lub podstawy opodatkowania nie składa w terminie właściwej deklaracji czy zeznania podatkowego.
Przy ustalaniu stawki dziennej brane są pod uwagę dochody sprawcy, jego warunki osobiste, rodzinne, stosunki majątkowe i możliwości zarobkowe. Stawka dzienna w każdym przypadku będzie inna. Nie może ona być jednak niższa od jednej trzydziestej części minimalnego wynagrodzenia ani też przekraczać jej czterystukrotności, a więc nie może wynieść mniej niż 29,97 zł i więcej niż 359 640 zł.
– Istotne jest również, czy z zeznania wynika konieczność dopłacenia podatku czy też nadpłata – mówi Piotr Augustyniak, doradca podatkowy w kancelarii Hogan&Hartson.
Twierdzi, że w pierwszym przypadku odpowiedzialność może być znacznie ostrzejsza. Dodaje, że jeżeli ktoś spóźnił się ze złożeniem zeznania, to lepiej złożyć je po terminie i zapłacić zaległość wraz z odsetkami, niż czekać, aż urząd sam stwierdzi ten błąd.
Będzie egzekucja
Brak zapłaty podatku od dochodów zagranicznych może skończyć się dla podatnika egzekucją z jego wynagrodzenia. Fiskus może też zająć jego nieruchomość. Organem egzekucyjnym jest w tym przypadku naczelnik urzędu skarbowego. Przystępuje on do egzekucji z urzędu na podstawie tytułu wykonawczego, który sam wystawia. Rozpoczęcie egzekucji następuje z chwilą doręczenia zobowiązanemu odpisu tytułu wykonawczego, czyli decyzji.
Fiskus ma też sposób na tych podatników, których majątek znajduje się za granicą. Polski fiskus może skorzystać z pomocy państwa obcego. Organem, który wnioskuje o udzielenie pomocy, jest minister finansów publicznych. Państwo, do którego się zwraca, ma obowiązek udzielenia pomocy, jeżeli zobowiązuje go do tego odpowiednia umowa dwustronna. Istotne jest jednak to, że wykonaniu nie podlega wniosek o udzielenie pomocy, jeżeli kwota należności pieniężnej lub łączna kwota kilku takich należności jest mniejsza od 1500 euro.
Nie jest natomiast możliwa egzekucja należności podatkowej przez wydanie europejskiego tytułu egzekucyjnego. Na jego podstawie w całej Unii można dochodzić realizacji praw tylko z orzeczeń sądu, ugody sądowej i z dokumentu urzędowego obejmującego roszczenie, np. aktu notarialnego. Nie jest to jednak możliwe w przypadku decyzji podatkowej wydanej przez urząd skarbowy.
|
Do góry
|
|
|
|
#588787 - 17/07/2006 20:29
|
Blade Runner
Meldunek: 04/05/2004
|
Quote:
Założę się, że gdybym przyszedł do Urzędu Skarbowego z 100$ w ręku i powiedział, że własnie wróciłem z wycieczki z Las Vegas i wygrałem w kasynie, to babka w okienku popatrzała by jak na głupiego i tak na prawdę nie wiedziałaby co zrobić, podobnie pewnie było by na komisariacie policji.
znając Polskę, to babka by cię spławiła. Na komisariacie popatrzeli by jak na wariata i kazali się wynosili, ale gdzieś tam by zgłosili, że był tu jakiś wariat i chciał im dać kasę.
Efekt - za miesiąc wezwanie do sądu - oskarżony o próbę przekupstwa i za to kilka lat paki. A jakbyś się tłumaczył, że chciałeś tylko zapłacić podatek od wygranej za granicą, to US by się wtedy do ciebie dobrał (bo przecież nie zapłaciłeś tego wtedy) i dodatkowo zostawił w samych majtasach.
Był byś więc w pace i bankrut - bo to Polska właśnie 
|
Do góry
|
|
|
|
#588789 - 17/07/2006 20:42
|
newbie
Meldunek: 16/10/2005
|
Heh. To sie temat rozwinął  Czytałem wszystkie wypowiedzi i dalej nie wiem czy podatek trzeba płacić czy nie? Może spróbujmy jakoś podsumować, napisać wszystkie za i przeciw, bo z tej dyskusji nic nie wynika ( Jedni mówią że trzeba płacić a inni że nie). Fakt, że dowiedziałem sie wiele nowych rzeczy o tym jak US może mnie zostawić w samych majtasach, ale też o tym jak można obejść wszystkie procedury. Proponuje, zeby każdy wypisał wszystkie argumenty na TAK i na NIE. Pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
#588791 - 17/07/2006 21:08
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 09/05/2005
|
Quote:
To oczywiście nic nie da, a w Unii to pewnie nie ma mowy o takich zakazach, jednak jakiś problem cały czas pozostaje.
w Grecji juz od kilku lat nie mozna w miejscach publicznych grac w "gry komputerowe" wiec wszystko sie moze zdarzyc
|
Do góry
|
|
|
|
#588792 - 17/07/2006 21:11
|
enthusiast
Meldunek: 16/01/2005
|
najgorsze w tym wszystkim jest to, ze podatku nie da sie zaplacic. ja bym dobrowolnie go uregulowal z powodu wlasnych przekonan, aby byc fair wobec panstwa (nawet gdy ono ma mnie w dupie), tylko ze nie ma jak tego zrobic, bo nie ma na to przepisow...
|
Do góry
|
|
|
|
#588794 - 17/07/2006 22:06
|
stranger
Meldunek: 17/07/2006
|
to może mógłby ktoś napisać jakieś bezpieczne sposoby wypłaty, czy są jakieś anonimowe sposoby, podobno karta netelera jest dobra mógłby ktoś napisać o co chodzi z tą kartą i ile kosztuje używanie jej?
|
Do góry
|
|
|
|
#588795 - 18/07/2006 04:37
|
Pooh-Bah
Meldunek: 14/03/2005
|
Quote:
to może mógłby ktoś napisać jakieś bezpieczne sposoby wypłaty, czy są jakieś anonimowe sposoby, podobno karta netelera jest dobra mógłby ktoś napisać o co chodzi z tą kartą i ile kosztuje używanie jej?
http://www.neteller.prv.pl/ 
|
Do góry
|
|
|
|
#588797 - 19/07/2006 13:45
|
journeyman
Meldunek: 12/06/2006
|
Pixies, piszesz że najlepiej :MB --> transfer ---> wypłata.
A jak się wytłumaczyć wtedy z pieniedzy które dostałem od MB?
|
Do góry
|
|
|
|
#588798 - 19/07/2006 22:23
|
veteran
Meldunek: 28/09/2001
|
Quote:
Quote:
Ale oni płacą podatki. Przypomnij sobie trwające właśnie zamieszanie wokół podatków płacących przez osoby pracujące w UK. Nie mamy podpisanej umowy o podwójnym opodatkowaniu i US żąda od tych osób dopłacenia podatku według skali obowiazującej w kraju. Ludzie wymeldowują się z Polski, a US i tak ma zamiar ich ścigać.
US to cyniczna hydra, mógłbym poopowiadać o róznych ciekawych przypadkach.
Coś chyba nie doczytałeś o tym podwójnym opodatkowaniu w UK  Umowę z UK mamy od dawien dawna (1974 lub 76?), ale sęk w tym, że unikanie podwójnego opodatkowania polega na możliwości odliczenia w Polsce podatku zapłaconego w Wielkiej Brytanii (a i też nie zawsze całego podatku jaki tam zapłaciliśmy) tzw. kredyt podatkowy. Cały ambaras wynika z faktu, że w UK podatki są relatywnie niższe, bo inna jest skala podatkowa i kwoty wolne (zobacz Inland Revenue , więc ludzie muszą dopłacać różnicę między tym co zapłacili tam, a podatkiem jaki im wychodzi w Polsce według naszej skali. Przeliczając ciężko zarobione funty na złotówki w większości wypadków wpadają do najwyższego progu podatkowego w Polsce. Wcześniej nikomu to nie przeszkadzało, a było tak od dobrych 30 lat. Teraz podniósł się krzyk z uwagi na liczne wojaże zarobkowe naszych rodaków  Tak czy owak, nasz kochany rząd ugiął się (który to już raz??) pod naporem tłumu i postanowił renegocjować umowę z UK i zamienić ją na taką pozwalającą zwolnić w PL dochody opodatkowane w UK. Tak jak mamy teraz z Niemcami.
Mam nadzieję, że objaśniłem co nieco. Oczywiście z bukami niewiele ma to wspólnego, więc zrobił się mały offtopikowy wywód 
|
Do góry
|
|
|
|
#588799 - 19/07/2006 22:46
|
enthusiast
Meldunek: 02/05/2006
|
Wy sie przestancie osmieszac piszac o tych bajonskich wyplatach od bukmacherow. Wam sie w glowie poprzewracalo. Kto z was tutaj grajacych ma problem z tym, ze wygral 20000 EUR u bukow? Bo ja mysle, ze tutaj najwiecej do powiedzenia to maja sts'owcy, ktorzy konta pootwierali co dopiero u bukow, jakies bonusy pozgarniali i sie w glowkach popieprzylo. A i slonko ostatnio mocno grzeje 
|
Do góry
|
|
|
|
#588800 - 19/07/2006 22:52
|
veteran
|
Ten temat jest jak bumerang. Powracał będzie zawsze. Po licznie udzielających w tego typu tematach wydaje się, że większość polskich graczy po prostu "goli" zagranicznych buków niemiłosiernie  Na tym forum już chyba wszystko było powiedziane o podatkach i bukach, trzeba tylko pogrzebać w archiwum albo użyć opcji "search".
|
Do góry
|
|
|
|
#588801 - 19/07/2006 22:57
|
|
skottie - ale czy ta umowa na pewno regulowała takie sprawy ? To info z dzisiaj : link W.Brytania: Polacy będą płacić jeden podatek (IAR, PAP, tm/19.07.2006) Jutro Polska i Wielka Brytania podpiszą umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania. Minister finansów potwierdził w Sygnałach Dnia, że dzięki tej umowie tysiące Polaków pracujących na wyspach będą płacić podatek dochodowy tylko brytyjski. Nie będą już zmuszeni do płacenia drugi raz w Polsce. Stanisław Kluza potwierdził, że w tym tygodniu Sejm zajmie się ustawami podatkowymi. Minister powiedział w Sygnałach Dnia, że resort pracuje teraz nad ustawą o finansach publicznych. Kluza zapewnił, że celem rządu jest upraszczanie systemu i obniżanie podatków. Zapowiedział, że w dłuższym okresie podatki będą coraz bliższe systemowi liniowemu. Gość Jedynki dodał, że trzecią ważną ustawą jest budżet. Minister zapewnił, że będzie to budżet stabilizacji. Podkreślił, że państwo nie może i nie będzie wydawać więcej pieniędzy niż ma. Kluza uważa, że poszczególne resorty muszą ograniczyć swe roszczenia wobec budżetu. Minister zapewnił, że sprawie stabilizacji budżetu popiera go premier Jarosław Kaczyński. pozd
|
Do góry
|
|
|
|
#588802 - 20/07/2006 17:42
|
veteran
|
Pixies, Nie bardzo rozumiem twoje pytanie. Opisałem we wcześniejszym poście jak działała poprzednia umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania z UK --> Polacy na podstawie tej umowy mogli sobie odliczać podatek zapłacony w UK, ale jako że był on relatywnie mniejszy (bo dużo wyższa kwota wolna oraz kwoty określające przedziały podatkowe) i to powodowało, że w kraju trzeba było dopłacić jakąś różnicę. Teraz nasz rząd uginając się pod presją tłumu (populizm!) wynegocjował nową umowę, gdzie dochody uzyskane przez naszych krajan w UK, będą zwolnione z opodatkowania w Polsce (chyba od początku 2007 r.). To dobra wiadomość dla Polaków pracujących w UK, bo będą mieli lepszą ochronę podatkową. Ale każdy kij ma 2 końce. Straci na tym budżet państwa, bo wpływy z podatków będą przez to mniejsze. Trzeba będzie to potem jakoś równoważyć... Może jakiś nowy podatek dla kierowców albo może trzeba będzie się czepić tych którzy zarabiają np. na bukmacherce.Generalnie to nasz rząd strzelił sobie trochę w stopę i poszedł pod prąd (ale to ich sprawa). Tendencja światowa jest taka, żeby unikanie podwójnego opodatkowania odbywało się na podstawie umów przewidujących kredyt podatkowy. Metoda mniej korzystna dla podatników, którzy czasami muszą coś dopłacić jeśli zarabiają w innym kraju niż rezydują, ale ma jedną zaletę dla państw - większe wpływy podatkowe). Nie dalej niż w zeszłym roku chyba zamieniono umowę z Beglią ze zwolnieniowej na kredytową (odwrotnie jak teraz z umową z UK). I co? Nikt nie krzyczał? A zapowiedzi naszego "kochanego rządu", że podatki będą prostsze, niższe i bliższe systemowi liniowemu to można sobie między bajki włożyć. Projekt zmian ustawy PIT jakoś nie zawiera rewolucyjnych zmian idących w dobrym kierunku. Ech, napisałem się a i tak będzie jak będzie. Lepiej pójdę w piłkę pograć. 
|
Do góry
|
|
|
|
#588803 - 21/07/2006 23:42
|
old hand
Meldunek: 01/12/2002
|
A ja zapytam o kraje w których granie u bukmachera jest legalne. Kilka razy było już chyba wspominane że Anglia i Austria. Jeszcze jakieś państwa? Australia? Nowa Zelandia? Kanada?... Jak z podatkiem od wygranej/zakładu w tych krajach? Czy gdzieś to jest uregulowane prawnie?
|
Do góry
|
|
|
|
#588804 - 09/11/2006 16:17
|
enthusiast
Meldunek: 19/12/2005
|
Podobno rząd ma zrobić z tym porządek i pieniądze z podatku przeznaczyć na szkolnictwo i służbę zdrowia, oto dzisiejszy news: Link
|
Do góry
|
|
|
|
#588805 - 11/11/2006 12:33
|
stranger
Meldunek: 29/06/2006
|
tak, tyle że przy okazji chcą podwyższyć podatek od gier więc wiadomo co to oznacza
|
Do góry
|
|
|
|
|
|