Strona 5 z 5 < 1 2 3 4 5
Opcje tematu
#6860 - 29/09/2001 04:28 Re: Re: Wybory 2001
sikor Offline
addict

Meldunek: 26/04/2001
[QUOTE]Oryginalnie wysłał macgaj:
[qb]Za NATO przeciw UE.
NAFTA - UE - nie znam dobrze warunków na jakich mielibyśmy wstąpić do NAFTY(z tego co wiem nie było by tyle ceregieli co z UE) ale jak patrzę na wyrzeczenia jakie nas czekają po wstąpieniu do UE to mnie krew zalewa.
np ostatnio:Jak każdy kraj będziemy musieli odprowadzać do Uni obowiązkową składke. Z tej składki dostaniemy kredyt(albo i nie) na inwestycje w Polsce(to już jest głupie w samym założeniu).Nie dostaniemy kredytu jeżeli projekty zagospodarowania pieniędzy nie będą odpowiadały uni(tylko czemu o tym nie mówi się w naszej TV),czyli np:na budowe drogi nie dostaniemy nic a na budowe oczyszczalni i owszem...gdzie jest paradoks tej sytuacji?Flaszke temu kto pierwszy na to wpadnie.[/qb][/QUOTE]
Pieniądze z Unii płyną każdego roku, i to coraz więcej, w tym roku ok 800 mln Euro. Prawie każdego roku pieniądze nie są w pełni wykorzystane bądź przez półgłówków z ministerstw ( np. Polska zapomniała wpłacić składkę na oświatę do Unii 5 mln Euro, z której Polscy studenci mieli zagwarantowane 15 mln na dotacje dla najzdolniejszych) bądź przez nie umiejętność zrobienia porządnego biznesplanu - to nie żart. PHARE, STRUDER to programy, które od chyba czterech lat egzystują w Polsce. To, że nie ma gwarancji dotacji jest rzeczą zrozumiałą. Bo jaka ta Unia by nie była (rozbudowana administracja), to najpierw chce zobaczyć czy ten co ma dostać pieniądze to wie czego chce, czy potrafi je zagospodarować a nie zmarnować i czy ma jakiekolwiek przygotowanie fachowe do rozporządzenia większymi kwotami. Wydaje mi się, że takie postępowanie jest właściwe. Sam brałem udzial w przygotowaniu dla STRUDERA biznesplanu. Biznesplan musi być sporządzony według norm Unii (wiele dotacji przeznaczonych na uczenie takich rzeczy), jest bardzo dokladnie analizowany i sprawdzany w Brukseli. Jedynie długo się czeka, jeśli chodzi o pieniądze bezpośrednio Z Brukseli. Pieniądze przekazywane fundacjom Polskim bądż rządowi a później gminom są marnowane. Najczęściej dotacje dostawali kolesie regionalni na takiej zasadzie, że nagle ukazywało się w podrzędnej gazecie ogłoszenie na 24 godziny przed uplywem terminu na złożenie wniosku. Wiadomo, że w takim czasie nie ma szans na sporządzenie właściwego wniosku ( oczywiście "kolesie" mieli taką informację odpowiednio wcześniej). Na szczęście Bruksela ograniczyła ten proceder i większość dotacji jest bardziej kontrolowanych przez Unię Wiele rzeczy zostało wybudowanych z.pieniędzy Unijnych tylko jakość dziwnie tego się nie pokazuje. Myślę, że dyskutować na ten temat można godzinami,najlepszym i to namacalny argumentem za wejściem do Unii Polski jest przykład Hiszpanii czy Grecji. Przed wejściem były to kraje o słabej gospodarce, niepewnej demokracji i o dużym opóźnieniu cywilizacyjnym w stosunku do rozwiniętych krajów zachodnioeuropejskich. A teraz chcialbym aby Polska była na tym poziomie za 10 lat, ale to raczej mało prawdopodobne. Chociaż - Irlandia. Oby.
pozdrowienia i życzę wszystkim sukcesu w typowaniu.

Do góry
Bonus: Unibet
#6861 - 29/09/2001 04:38 Re: Re: Wybory 2001
macgaj Offline
addict

Meldunek: 07/04/2001
[QUOTE]Oryginalnie wysłał sikor:
[qb]
Pieniądze z Unii płyną każdego roku, i to coraz więcej, w tym roku ok 800 mln Euro. [/qb][/QUOTE]

...ale super teraz to już nic nie musimy robić.Po co pracować skoro coraz więcej pieniędzy płynie do nas z Uni.Fantastyczne urządznie ta Unia - nic nie robisz a pieniądze same płyną.SUUUUUUUPER.

Sikor ja jestem jeszcze młody,ale wiem że nikt mi nic za darmo nie da...a jak da to na pewno w niedalekiej przyszłości zabierze 5x tyle .
...czekam na typ z tenisa
Pozdro

Do góry
#6862 - 29/09/2001 04:40 Re: Re: Wybory 2001
juan_carlos Offline
veteran

Meldunek: 08/07/2001
co do rozdziału pięniędzy unijnych to było dokładnie tak jak napisał sikor... wiem bo się tym zajmuję zawodowo... cała grupa podejrzanych instytucji różnych fundacji i pseudofirm długo na tym żerowała
a teraz w czym się objawia kontrola unii nad kasą? w skrócie polega to na tym że chłopaki dają kasę a potem naciskają żeby ta kasa do nich wróciła
projekty w znacznej większości dotyczą różnych monitoringów i konsultacji... i te rzeczy robią instytucje z państw ue... takie kółeczko z niewielkim zyskiem dla polski...
macgaj w wyborach do rady rodziny kandydowałem ale przegrałem z młodszą siostrą

Do góry
#6863 - 29/09/2001 06:05 Re: Re: Wybory 2001
sikor Offline
addict

[QUOTE]Oryginalnie wysłał macgaj:
[qb]

...ale super teraz to już nic nie musimy robić.Po co pracować skoro coraz więcej pieniędzy płynie do nas z Uni.Fantastyczne urządznie ta Unia - nic nie robisz a pieniądze same płyną.SUUUUUUUPER.

Sikor ja jestem jeszcze młody,ale wiem że nikt mi nic za darmo nie da...a jak da to na pewno w niedalekiej przyszłości zabierze 5x tyle .
...czekam na typ z tenisa
Pozdro[/qb][/QUOTE]
No Panowie, ostatni raz biorę dzisiaj udział w dyskusji, choć chętnie bym jeszcze podyskutował, za dużo pracy to uniemożliwia. Unia ma czysty interes dotując Polskę jak i Polska ma w tym ineres. Co za paradoks, ale jak tak spojrzeć to w interesach obie strony muszą mieć jakiś interes jeżeli negocjują bądz
już współpracują. Pytam się, jaki interes ma Unia budując w zapadłej wsi w Bieszczadach( nie pomnę nazwy ) nowoczesną salę gimnastyczną przy istniejącej szkole. Ano ma, ponieważ to w perspektywie kilkudziesięciu lat spowoduje, że osby korzystające będą mieli większą szanse rozwoju a wiadomo, że Polska w najbliższych latach nie sfinansowała by takiej sali. A jaki związek ma to z Unią, ano ma, ponieważ Unia zakłada, że Polska prędzej czy później, wejdzie do Unii. A Polska wchodząca do Unii ze zdrowszym bardziej rozwiniętym społeczeństwem będzie bardziej wzbogacała Unię niż Polska zacofana i biedniejsza. A to dla Unii czysty interes. Japonia w latch siedemdziesiątych, nie mogąc sprzedawać swoich produktów do Ameryki, zaczęła dotować i unowoczęsniać takie państwa jak Malezja, Tajwan. I co się stało, Państwa te stały się ogromnym rynkiem zbytu dla Japonii, podniosły szybko swój poziom cywilizacyjny życia, gdzie na stałe ugruntowała się gospodarka rynkowa i silne podwaliny demoratyzacji życia. Kto na tym skorzystał ? Japonia i te kraje. Podejrzewam, że taki argument do Was mało przemawia. Polacy jeszcze muszą zmienić mentalność. Kilkadziesiąt lat "radosnego socjalizmu" ( większośc z Was nie pamięta tych czasów i bardzo dobrze) spowodawała takie spustoszenie w mentalności i rozwoju psychicznym ludzi, że zmiana takiego stanu rzyczy jest walką na pokolenia. Przykład ostatnie wybory. Zawiść, powiedzenia tego typu jak "stara bieda" , powtarzanie, że jest co raz gorzej i oczekiwanie wieczne, że państwo coś da są rezultatem tych czasów. Państwo decydowało za każdego jak ma żyć. Jeżeli komunizm nie pasował ludziom to nalęzy zmienić naród nie system. Zobaczcie, amerykanin czy holender nie powie, że źle mu się wiedzie, dlaczego bo będzie uważany za nieudacznika. Mentalność, kombinuję jak zaoszczędzić a nie jak zarobić. Inżynier z mentalnością zachodnią myśli nad nowymi rozwiązaniami najpierw patrząc na sens ekonomiczny a póżniej nad nowatorstwem. Komunustyczny inżynier nie miał takiej konieczności, przede wszystkim zadowolić jakiegoś muła partyjnego. Takie powiedzenia w wojsku "... że w wojsku nic nie ginie.. " miało bezpośrednie przełożenie na powszechne zjawisko kradzieży w zakładach pracy. To, że ściągam na egzaminie ja czy ktoś inny nie wzbudza oburzenia wręcz przeciwnie jak nie ściągam to jestem frajer. Gdzie na zachodzie jest dużym wykroczeniem i słusznie, ponieważ uczy od samego początku uczciwej rywalizacji. Takich niby pozornie błachych przejawów mający ogromny wpływ na naszą mentalność jest jeszcze bardzo dużo. Na szczęście to się zmienia. Powracając do meritum tej wypowiedzi, nie ma nic za darmo, oczywiście tak jak nie popracujesz to nie będzie efektów, a to że są dotacje to nie oznacza, że Unia to robi nieświadomie i bez interesu. Ineresem Unii jest Polska rozwinięta gospodarczo, ze zdrowym społeczeństwem. Taka Polska będzie dobrym rynkiem zbytu na towary z Unii, będzie większym gwarantem bezpieczeństwa granicy wschodniej i wzmocni znacznie Unie geopolitycznie. Polska ma szansę szybkiego zaistnienia gospodarczego w Europie ( na marginesie przypomniały mi się słowa Papieża, który odpowiadając komuś na stwierdzenie, że Polska powraca do Europy powiedział, że Polska nie musi powracać do Europy ponieważ tam zawsze była, Polacy wnieśli znaczący wpływ na rozwój kultury i obecnego oblicza Europy ), stać się krajem normalnym gdzie ludzie normalnie żyją i patrzą na siebie życzliwie bez zawiści, że ktoś ma więcj czy lepiej i bez podejrzeń, że jak ktoś coś dla nas robi bezintersownie to jest to podejrzane. Ostatnia dygresja. Zima mróz dziesięc stopni, godzina 22,30 jadę i widzę dwie dziewczyny na przystanku autobusowym, które czekały na autobus do sąsiedniej miejscowości oddalonej o 15 km. Zaproponowałem, że podrzucę je. Wsiadły, ale były przerażone i niepewne czy zaraz je nie zgwałcę w lesie ponieważ moje zachowanie do normalnych nie należało, gdzie w normalnym kraju takie zachowanie jest oczywiste i nie budzi podejrzeń.
pozdrowienia

Do góry
#6864 - 29/09/2001 08:13 Re: Re: Wybory 2001
sikor Offline
addict

[QUOTE]Oryginalnie wysłał sikor:
[qb]
Pieniądze z Unii płyną każdego roku, i to coraz więcej, w tym roku ok 800 mln Euro. Prawie każdego roku pieniądze nie są w pełni wykorzystane bądź przez półgłówków z ministerstw ( np. Polska zapomniała wpłacić składkę na oświatę do Unii 5 mln Euro, z której Polscy studenci mieli zagwarantowane 15 mln na dotacje dla najzdolniejszych) bądź przez nie umiejętność zrobienia porządnego biznesplanu - to nie żart np. jak to miało miejsce kiedy minister AWS Pan Czarnecki nie potrafił - to pół biedy, nie dopilnował swoich fachowców- doprowadzić do sporządzenia właściwego biznesplanu w wyniku czego Polska straciła ok. 100 mln. bezwrotnych dotacji. Oczywiście Pan Czarnecki, którego słowotok doprowadza do mdłości, podejrzewam nie jednego ma się całkiem dobrze. Euro integracji Polski z Unią miałomiejsce PHARE, STRUDER to programy, które od chyba czterech lat egzystują w Polsce. To, że nie ma gwarancji dotacji jest rzeczą zrozumiałą. Bo jaka ta Unia by nie była (rozbudowana administracja), to najpierw chce zobaczyć czy ten co ma dostać pieniądze to wie czego chce, czy potrafi je zagospodarować a nie zmarnować i czy ma jakiekolwiek przygotowanie fachowe do rozporządzenia większymi kwotami. Wydaje mi się, że takie postępowanie jest właściwe. Sam brałem udzial w przygotowaniu dla STRUDERA biznesplanu. Biznesplan musi być sporządzony według norm Unii (wiele dotacji przeznaczonych na uczenie takich rzeczy), jest bardzo dokladnie analizowany i sprawdzany w Brukseli. Jedynie długo się czeka, jeśli chodzi o pieniądze bezpośrednio Z Brukseli. Pieniądze przekazywane fundacjom Polskim bądż rządowi a później gminom są marnowane. Najczęściej dotacje dostawali kolesie regionalni na takiej zasadzie, że nagle ukazywało się w podrzędnej gazecie ogłoszenie na 24 godziny przed uplywem terminu na złożenie wniosku. Wiadomo, że w takim czasie nie ma szans na sporządzenie właściwego wniosku ( oczywiście "kolesie" mieli taką informację odpowiednio wcześniej). Na szczęście Bruksela ograniczyła ten proceder i większość dotacji jest bardziej kontrolowanych przez Unię Wiele rzeczy zostało wybudowanych z.pieniędzy Unijnych tylko jakość dziwnie tego się nie pokazuje. Myślę, że dyskutować na ten temat można godzinami,najlepszym i to namacalny argumentem za wejściem do Unii Polski jest przykład Hiszpanii czy Grecji. Przed wejściem były to kraje o słabej gospodarce, niepewnej demokracji i o dużym opóźnieniu cywilizacyjnym w stosunku do rozwiniętych krajów zachodnioeuropejskich. A teraz chcialbym aby Polska była na tym poziomie za 10 lat, ale to raczej mało prawdopodobne. Chociaż - Irlandia. Oby.
pozdrowienia i życzę wszystkim sukcesu w typowaniu.[/qb][/QUOTE]

Do góry
#6865 - 29/09/2001 15:00 Re: Re: Wybory 2001
Conrad Offline
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"

Meldunek: 14/11/2000
Sikor, myśle że będziemy właśnie mieli rząd mniejscościowy przy poparciu Platformy. Jest to chyba jedyne rozsądne wyjście jeśli Platforma nie zamierza stworzyć koalicję. W żadnym wypadku nie można dopuścić do rządu Leppera czy LPR. Nadal nie widzę możliwości wchodzenia do NAFTA. Czy to znaczy, że Australia może wejść do UE? Dlaczego żadne inne państwo nie próbuje wejść do NAFTA? Myśle, że położenie geograficzne ma tu sens (nie chodzi mi tylko o nazwe) ponieważ największy handel będziemy mieli z sąsiadami. To nawet Anglicy, najwięksi sprzymierzeńcy Ameryki, rozmawiający tym samym językiem, dużo dalej na zachód od nas, są w UE a nie w NAFTA.

Czytałem wypowiedzi Leppera i załamałem się. Ten człowiek nie ma pojęcia o działaniu gospodarki. Podczas gdy rząd chce ciąć wydatki to ten chce gwarantować wysokie świadczenia socjalne, nawet bezterminowo jeśli trzeba. Ale skąd pieniądze wziąć, tym się nie przejmuje. I dlatego chce się pozbyć Balcerowicza (czoć oczywiste jest, że mu się to nie uda), ponieważ ten nie pozwoli na rozkradanie państwa w taki sposób jak by Lepper chciał. Patrząc na Stany widać jak ludzie się przeprowadzają na drugi koniec kraju tylko dla pracy (czytaj dystans Warszawa - Londyn), ale u nas 200km się nie ruszą, skąd. "Nie mam pracy, jest to wina rządu i wszystkich oprócz mnie samego, nie będę się ruszał, niech praca przyjdzie do mnie, pieniądze mi się należą, a tak szczerze to ja nie chcę żadnej pracy tylko dajcie mi pieniądze." To jest ten ekstremalny przykład bezrobotnego. Widziałem na własne oczy jak bezrobotni chodzili po sklepach i nie pytali się czy jest praca, tylko prosili o to by podstęplować im, że tu nie ma pracy, że "szukali." To właśnie takie rozdawanie pieniędzy ciągnie ten kraj w dół jak kula u nogi, a Lepper chce to zwiększyć na jeszcze większą skalę. Tu trzeba wszystko zmienić i skończyć z sojlalizmem na taką skalę. Pomóc trzeba, owszem, ale tym co się naprawdę należy. A inni muszą wiedzieć, że jeśli nie chcą pracować to nić nie dostaną.

Uważam, że na 100% Polska wejdzie do UE. Niektórzy moga krzyczeć, że im się to nie podoba, ale to i tak się stanie za kilka lat. Należy się więc to tego jak najlepiej przygotować. Ci politycy przeciwko wstąpieniu do UE powinni pomagać restrukturyzować nasz przemysł tak by on był efektywny i nowoczesny, by mógł konkurować z Zachodem. Ale oni wolą się skupić na odgrażaniu się, że do Unii nie wejdziemy, że będziemy chronić te zakłady, itd. No pewnie, jak się nic w życiu nie potrafi robić to najlepiej pozwolić tym firmom by nie były w stanie walczyć z konkurencja, a później wszystko zwalić na wejście do Unii. Wspaniałe wytłumaczenie dla tych co nie potrafią pomóc ale chcą być w polityce.

Uważać trzeba też na argumenty jednostronne. Ostatnio modne jest narzekanie na hipermarkety. I człowiek zaczyna współczuć tym ludziom, którzy mają sklepy i biznes będzie się kurczył. Ale nikt nie przedstawia argumentów z drugiej strony. Nikt nie zwraca uwagi na to, że sklepów spożywczych jest zdecydowanie za dużo w naszym kraju. Weżmy rozwinięty kraj w UE, np. Wielką Brytanię. Porównajmy ilość sklepów spożywczych na jednego mieszkańca tam i w Polsce. U nas ten współczynnik jest trzy razy większy! Czyli teoretycznie około 2/3 tych sklepów nie powinno być w tej branży, to się nie może opłacić. W Szczecinku jest miejsce gdzie idąc ulicą 50 metrów przechodzi się kolo 8 sklepów spożywczych!

Do góry
#6866 - 29/09/2001 15:16 Re: Re: Wybory 2001
Conrad Offline

Sikor, przeczytałem Twój tekst i jestem pełen podziwu. Zupełnie się z Tobą zgadzam, złote słowa

Do góry
#6867 - 31/10/2005 10:08 Re: Re: Wybory 2001
Conrad Offline

Quote:

Głosowałem na LRP i jestem oburzony pierwszymi reakcjami na ich 7,5% które graniczą z inwektywami. To obok PiS, jedyna partia która nie jest umoczona w starym politycznym układzie (wyłączam przekazanie bukietu Bierutowi przez jednego co ukradł księzyc).

O co chodziło z tym bukietem?

Do góry
#6868 - 01/11/2005 18:25 Re: Re: Wybory 2001
phantom Offline
old hand

Meldunek: 08/04/2003
he he wybory 2001 to byl czas kiedy nie wiedzialem ze takie forum istnieje,a wtedy we wrzesniu mozna bylo majatek zarobic na wyborach w mixie.
niestety wtedy mialem cala sesje na glowie i tylko tak pobieznie zagralem i kilkanascie baniek wpadlo a gdybym mial wolny czas naprawde mozna bylo zbic majatek.
np. na 1 kuponie puscilem ze uw przegra z:
aws-em,pis-em,samobrona kurs 2.4 !!! i ze bedzie miala mniej niz 4% glosow.
byly tez inne super produkcje mixa no ale niestety nie moglem sie tym profesjonalnie zajac z braku czasu.
codziennie jakies nowe zaklady przychdzily zwiazane z wyborami.

Do góry
#6869 - 01/11/2005 19:20 Re: Re: Wybory 2001
Conrad Offline

Quote:

Kurs 2.8 na SLD <48% głosów mi się podoba.

Oj kiedy to było. Jak ten czas szybko leci...

Do góry
#6870 - 01/11/2005 21:42 Re: Re: Wybory 2001
Maciek Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 09/06/2001
sts i toto i ich oferta na caly tydzien ummm ,godzina 12 w poniedzialek pod stsem valury umm ,koncowka lig w Europie sts zadnych zakladow nie wycofuje kurs na remisy we wloskich u netowych 1,3 ci trzymaja 2,8 do konca umm cale forum sie cieszylo jak typy podawal uqs umm to byly czasy .

Do góry
Strona 5 z 5 < 1 2 3 4 5