Opcje tematu
#694718 - 19/10/2006 21:11 Własna Firma
host Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 14/04/2004
Witam. Widząc jak EXP założył tutaj temat dotyczący planu marketingowego, to ja zakładam "Własna Firma". Otóż za parę dni mam zamiaru z przyjacielem otworzyć własną Działalność Gospodarczą... Chodzi o to, że mamy plan w co zainwestować, co robić, kapitał też mamy, ale właśnie chodzi o ale

1. Może ktoś podpowiedzieć jaki rodzaj działalność otworzyć? Jeżeli będzie dwóch właścicieli? Wspólnicy I na razie tylko tyle, żadnych pracowników dodatkowych.

2. Czy nie mając jeszcze założonej działalności gospodarczej, można wynająć lokal w biurowcu i już zacząć tam się urządzać?

To na razie tyle... Jeżeli ktoś wie i chciałby podzielić się wiedzą to zapraszam do wpisywania się

Pozdrawiam

Do góry
Bonus: Unibet
#694719 - 19/10/2006 21:39 Re: Własna Firma
odgdog Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 31/08/2004
Odpowiadam na podstawie swojej wiedzy, jeszcze niewielkiego doświadczenia i trochę z pamięci bez sprawdzania przepisów

Quote:

1. Może ktoś podpowiedzieć jaki rodzaj działalność otworzyć? Jeżeli będzie dwóch właścicieli? Wspólnicy I na razie tylko tyle, żadnych pracowników dodatkowych.
[/qoute]

Zakładam, że to będzie na początku mała firma. Do wyboru macie spółkę cywilną (każdy z was odpowiada za zobowiązania spółki również majątkiem osobistym), spółka jawna (za zobowiązania odpowiadacie w pierwszej kolejności majątkiem spółki, a dopiero bo wyczerpaniu tego majątku - majątkiem osobistym), spółka komandytowa (najpierw majątek spółki, a potem jeden wspólnik do określonej w umowie spółki kwoty, a drugi w pełni majątkiem osobistym)

Quote:

2. Czy nie mając jeszcze założonej działalności gospodarczej, można wynająć lokal w biurowcu i już zacząć tam się urządzać?

Przedsiębiorcą zostajesz po uzyskaniu wpisu do Ewidencji Działalności Gospodarczej. Jeżeli najmiesz lokal wcześniej najmiesz go we własnym imieniu, a nie imieniu firmy (to tak jest napisane trochę skrótowo). I wynajem dla Ciebie, jako osoby fizycznej nie stanowi "kosztu uzyskania przychodu" i nie będziesz mógł zmniejszać dochodów o te koszty -> zapłacisz większy podatek. Ale możesz zawrzeć umowę z właścicielem na miesiąc, czy 2 jako osoba fizyczna, a potem zawrzeć nową umowę z firmą.
Ale jak zaznaczam - nie jestem tego na 100% pewny.

Do góry
#694720 - 19/10/2006 21:47 Re: Własna Firma
host Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 14/04/2004
Dzięki odgdog...

Do góry
#694721 - 20/10/2006 09:11 Re: Własna Firma
moonlight Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 12/10/2005
Witam, tak wbije się w temat, ponieważ też mam pewien pomysł na działalność gosp, ale zastanawiam się czy nie założyć firmy np. w Anglii. Tam mogę mieć małe biuro , ale swoje przedstawicielstwo mieć oczywiscie w Polsce... 2 lata temu z bratem prowadziłem działalność , w Polsce, i troche do naszych urzędów się zniechęciłem

Moze ktoś moze opisać z własnego doświadczenia lub "wrzucić" ciekawe linki jak to wygląda prowadzenie działalności ze wspólpracy z angielskim urzędem skarbowym, itp. Czy nie będzie żadnych kłopotów z naszym US, że firma angielska a pracuje w 95 % na terenie Polski ...

Pozdrawiam, i dzięki za odpowiedzi

Do góry
#694722 - 21/10/2006 06:29 Re: Własna Firma
moonlight Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 12/10/2005
Nikt się nie interesował założeniem firmy w Anglii ? Na zmywakach wszyscy pracujecie ?

Do góry

Moderator:  Biszop, rafal08