Opcje tematu
#844307 - 08/01/2007 15:45 Jesli ktos jest w temacie niech mi pomoze
miller31 Offline
member

Meldunek: 31/03/2004
Witam! Mam takie pytanie. Czy jesli wymelduje sie czasowo to bede mial spokoj z wojskiem? To znaczy czy wezwania nie beda juz przychodzic przez ten czas? Tylko teraz istotna sprawa. Wymeldowanie czasowe stosuja najczesciej osoby wyjezdzajace z naszego kraju do pracy itp. A ja wlasnie nie zamierzam wyjezdzac tylko wymeldowac sie czasowo a pracowac dalej w Polsce. I teraz czy Wku widzac ze sie wymeldowalem czasowo da sobie spokoj z moja osoba czy dokladnie sprawdzi mnie np. w Zusie, czy Urzedzie Skarbowym ,namierzy miejsce mojej pracy i moge miec w przyszlosci niemila wizyte w robocie :_ Kto mi pomoze \:\)

Do góry
Bonus: Unibet
#844320 - 08/01/2007 15:54 Re: Jesli ktos jest w temacie niech mi pomoze [Re: miller31]
kacperek76 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 23/10/2003
ja bardzo chetnie pomoge...
sprawa jest bardzo prosta, abys mogl sie wymeldowac najpierw musisz dostarczyc swistek z WKU ;\) bez tego papierka sie nie wymeldujesz

Do góry
#844322 - 08/01/2007 15:57 Re: Jesli ktos jest w temacie niech mi pomoze [Re: miller31]
SILVER STAR Offline
addict

Meldunek: 14/09/2005
Możesz sie wymeldowac na stale. W tej chwili nie ma obowiazku meldunkowego.Urząd gdzie podlegales zameldowaniu a pózniej sie wymeldowałeś powinien powiadomic WKU o tym fakcie.Więc jesli nie bedą mieli miejsca twojego zameldowania to nie będą mogli ci przysłać żadnego powiadomienia. Ale swoją drogą narażasz sie na świadome uchylanie się od slużby wojskowej.Myśle że brak zameldowania nie rozwiąże ci tego problemu.

Do góry
#844323 - 08/01/2007 15:57 Re: Jesli ktos jest w temacie niech mi pomoze [Re: kacperek76]
LEWY Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 19/01/2005
kacperek czy trzeba się osobiście stawić czy może ktoś z rodziny ? orientujesz się może ?

Do góry
#844331 - 08/01/2007 16:03 Re: Jesli ktos jest w temacie niech mi pomoze [Re: kacperek76]
SILVER STAR Offline
addict

Originally Posted By: kacperek76
ja bardzo chetnie pomoge...
sprawa jest bardzo prosta, abys mogl sie wymeldowac najpierw musisz dostarczyc swistek z WKU ;\) bez tego papierka sie nie wymeldujesz

Pierwsze slyszę że urząd meldunkowy wymaga przy wymeldowaniu dodatkowego dokumentu z WKU.Kilka lat temu się wymeldowywalem i po jakims czasie zameldowalem ale co prawda w innym miejscu.
Podczas wymeldowania nikt odemnie nie zadał dodatkowych dokumentów.Jedynie przy zameldowaniu urzedniczka podsunela mi dodatkowy formularz ktory miał tafić do WKU.Oczywiscie do zameldowania potrzebna jest zgoda głównego najemcy, bądz wlaściciela, ewentualnie jesli ty jestes wlascicielem to akt wlasnosci.

Do góry
#844346 - 08/01/2007 16:10 Re: Jesli ktos jest w temacie niech mi pomoze [Re: LEWY]
kacperek76 Offline
Carpal Tunnel

@ silver star - zgadza sie nie ma obowiazku meldunkowego, ale jak chcesz sie wymeldowac, to bez zalatweinia WKU tego nie dokonasz. Duzo prosciej jest jak jestes odeslany do rezerwy to wtedy wystarczy podac adres tymczasowego pobytu na WKU i po klopocie. Nie wiem jak to wyglada w momencie gdy kogos scigaja kamasze.

@ lewy - co do wizyty w WKU to pewnie moze isc ktos z rodziny, natomiast kwestie wymeldowania zalatwia sie osobiscie

Do góry
#844370 - 08/01/2007 16:22 Re: Jesli ktos jest w temacie niech mi pomoze [Re: kacperek76]
SILVER STAR Offline
addict

@ silver star - zgadza sie nie ma obowiazku meldunkowego, ale jak chcesz sie wymeldowac, to bez zalatweinia WKU tego nie dokonasz. Duzo prosciej jest jak jestes odeslany do rezerwy to wtedy wystarczy podac adres tymczasowego pobytu na WKU i po klopocie. Nie wiem jak to wyglada w momencie gdy kogos scigaja kamasze.

@ lewy - co do wizyty w WKU to pewnie moze isc ktos z rodziny, natomiast kwestie wymeldowania zalatwia sie osobiscie

Nie wiem czy jestem przeniesiony do rezerwy.Nie mam żadnego przydzialu.A na podstawie wpisu informującego o kategorii wojskowej myślę ze urzedniczka nie musi sie na tym znac ani interpretowac żadnej z nich.Mówiąc krótko , chyba nie musi wiedziec co oznacza kategoria B a co kategoria E.Natomiast jesli mowie ze nikt odemnie nie wymagał zadnego dokumentu od wojska to nie pozostaje ci nic innego jak tylko przyjąć to do wiadomosci i ewentualnie uwierzyć.Powiem szczerze nawet nie wiem gdzie w tej chwili znajduje sie WKU w moim rejonie.Wymeldowywalem sie w roku 2005 , być moze ze od tego czasu zmienily sie jakies wymogi odnosnie tej operacji personalnej , albo jeszce inna możliwość, mianowicie urzedniczka w moim biurze meldunkowym nie wie co potrzeba przedstawic aby sie wymeldować, lub tez w tym twoim biurze meldunkowym , urzedniczka jest nad gorliwa i żąda zbyt wiele, zresztą często mozemy się doszukać takich przypadków.

Do góry
#844387 - 08/01/2007 16:27 Re: Jesli ktos jest w temacie niech mi pomoze [Re: SILVER STAR]
kacperek76 Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: SILVER STAR

Nie wiem czy jestem przeniesiony do rezerwy.Nie mam żadnego przydzialu.A na podstawie wpisu informującego o kategorii wojskowej myślę ze urzedniczka nie musi sie na tym znac ani interpretowac żadnej z nich.Mówiąc krótko , chyba nie musi wiedziec co oznacza kategoria B a co kategoria E.Natomiast jesli mowie ze nikt odemnie nie wymagał zadnego dokumentu od wojska to nie pozostaje ci nic innego jak tylko przyjąć to do wiadomosci i ewentualnie uwierzyć.Powiem szczerze nawet nie wiem gdzie w tej chwili znajduje sie WKU w moim rejonie.Wymeldowywalem sie w roku 2005 , być moze ze od tego czasu zmienily sie jakies wymogi odnosnie tej operacji personalnej , albo jeszce inna możliwość, mianowicie urzedniczka w moim biurze meldunkowym nie wie co potrzeba przedstawic aby sie wymeldować, lub tez w tym twoim biurze meldunkowym , urzedniczka jest nad gorliwa i żąda zbyt wiele, zresztą często mozemy się doszukać takich przypadków.

jak to sie mowi co "kraj to obyczaj" chociaz bardziej na miejscu bedzie stwierdzenie "co region to obyczaj". moze faktycznie wynika to z nadgorliwosci danego urzedasa, ale jak ja bylem sie wymeldowac to bez swistka z WKU wogole nie bylo rozmowy.

Do góry
#844399 - 08/01/2007 16:31 Re: Jesli ktos jest w temacie niech mi pomoze [Re: kacperek76]
SILVER STAR Offline
addict

w tej chwili znalazlem w internecie wymogi do wymeldowania:

Wymeldowanie z miejsca stałego pobytu:

W celu dokonania wymeldowania należy, w odpowiednim Biurze Meldunkowym, przedłożyć następujące dokumenty:

druk zgłoszenie wymeldowania z pobytu stałego
Formularz - do pobrania w formacie .pdf
Uwaga!
należy wydrukować łącznie jako dokument dwustronny w dobrej jakości wydruku
dowód osobisty
mężczyźni do 50 roku życia -książeczkę wojskową
przy wymeldowaniu dzieci - wymagana obecność jednego z rodziców lub opiekunów prawnych
Termin załatwienia sprawy - od ręki

wydaje mi sie ze region tu nie ma znaczenia, prawo jest jedno na terytorium naszego kraju, chyba nadgorliwosc urzedniczki, a oto strona http://www.wroclaw.pl/m3492/p5318.aspx co prawda to wroclawska, ale tak mi znalazla wyszukiwarka.

Do góry
#844567 - 08/01/2007 17:36 Re: Jesli ktos jest w temacie niech mi pomoze [Re: SILVER STAR]
kacperek76 Offline
Carpal Tunnel

zgadzam sie prawo jest jedno, tylko interpretacje bywaja rozne ot to cala polska...

Do góry

Moderator:  Biszop, rafal08