Strona 5 z 11 < 1 2 3 4 5 6 7 ... 10 11 >
Opcje tematu
#697431 - 25/10/2006 13:33 Re: Walka z Piractwem
camillo Offline
enthusiast

Meldunek: 27/10/2005
Pozwol ze przytocze jeszcze raz przyklad z moja kuzynka.
Osoba pracujac tak ciezko, dajac tak wiele od siebie w zadnym wypadku nie jest nagradzana (w sensie materialnym ale i duchowym) za jej wklad pracy. Nikt nie wznosi jej za to na rekach.
Nasze punkty widzenia sa dalekie od siebie i nie chce prowadzic z Toba jakiejs "wrogiej" dyskusji.
Co do tych 10 zl. za Windows: przy liczbie sprzedanych egzemplarzy nizsza cena bylaby jak najbardziaj na miejscu.
Niestety, Microsoft jest odpowiednikiem OPEC z branzy paliwowej (moim zdaniem!).
Co do Linuxa, w tym punkcie masz racje.

Do góry
Bonus: Unibet
#697432 - 25/10/2006 14:13 Re: Walka z Piractwem
Ozeszlol Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 10/05/2004
W tym kraju to idzie tylko nerwy stracić .

Znalazłem ciekawostke ...

http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=8328

1. ktos puka
2. sprawdzasz
3. otwierasz okno szeroko
4. \"rzut dyskiem\" - jak najdalej
5.pytanie gdzie jest dysk? - kosmici zabrali , na orbicie!!!

Na przystankach w szkołach wszędzie już mowia o bestialskiej akcjii policjii . Sytuacja powoli sie łagodzi , zobaczymy jak dalej to bedzie wygladać .

Do góry
#697433 - 25/10/2006 15:00 Re: Walka z Piractwem
Belisariusz Offline
old hand

Meldunek: 16/03/2002
Quote:

Wystarczy sobie dysk wsadzić do kieszeni (są też takie kieszenie podpinane pod USB do których wsadzasz swojego twardziela) jak zapukają to szybko gdzieś chowasz i mówisz, że owszem komputer posiadasz ale spalił się dysk kilka dni temu i jeszcze nie zdążyłeś kupić nowego. Płyt nielegalnych w zasadzie nie mam, bo filmy ściągam na dysk, oglądam i wyrzucam. Podobnie z programami. Z DC też już nie korzystam.Raczej w szafkach z ciuchami Ci nie będą grzebać za dyskiem. Będę się musiał jedynie pozbyć sporej ilości płyt audio. Ale do mnie raczej w pierwszej kolejności nie zapukają więc zdążę się zabezpieczyć na czas

Sraju baju w kompie jest dyle śladów, że nie ma sesu ta zabawa.

Do góry
#697434 - 25/10/2006 15:06 Re: Walka z Piractwem
Belisariusz Offline
old hand

Meldunek: 16/03/2002
Quote:

.

Co do rudy śl. bo kiedyś byłem w tej gównianej sieci to sprawa wyglądała tak, że facet rozprowadzał przez serwer nielegalnie oprogramowanie i kasował za to ładną kasę. Nie było sensu coś kombinować bo policja obserwowała wszystkich zamieszanych przez kilka tygodni i wchodziła na pewniaka. W tyłek dostał tylko ten co rozpeowadzał nielegalnie oprogramowanie reszta robiła za świadków i nawet nikt im kompów nie pozabierał wystarczyło, że poszli na wspólpracę.

Do góry
#697435 - 25/10/2006 16:04 Re: Walka z Piractwem
Llama Offline
Ana <3

Meldunek: 21/06/2005
Quote:

Quote:

...nie cytuj w ten sposob...

A mam cytować całą wiadomość ? Bez sensu.

Generalnie mogłem wyciąć dowolny fragment.

Windows ? Windows XP to koszt 340 zł kupujesz jednorazowo nawet na kilka lat - czy to jest dużo ? NIE Ile ma kosztować 10 zł ? Zapewniają Tobie pomoc jak chcesz czy wsparcie. Nie chcesz Windowsa możesz używać Linuxa.

Rozrywka ? Gdyby nie podobali się ludziom nie mieli by takich pieniędzy. To ludzie szaleją za nimi a nie oni przymuszają ich do słuchania czy oglądania.

Co do cen/niedostępności dóbr dla wszystkich powiem tak. Jeśli nie dajesz dużo z/od siebie - nie bierzesz.

i to jest piękna puenta tego tematu.
sam pamiętam, jak kupowałem kasety magnetofonowe, z niecierpliwością czekałem na film w kinie, albo video.

ogromne kwoty na to szły,

a teraz? net nas rozpuścił. przeciętny komp w polsce a raczej jego hardware to 3000zł, soft+media to jakieś 5000. lekko licząc.... a ile na ten soft wydaje przeciętny polak?
3zł za dvd razy 20....

Do góry
#697436 - 25/10/2006 17:14 Re: Walka z Piractwem
DaN3000 Offline
journeyman

Meldunek: 07/05/2005
Quote:

Na gazete wydaje 50 Centow, choc pracuje nad nia naprawde wielu ludzi w pocie czola. Dlaczego mam wydac 95 razy tyle na jedna gre? Albo 40 razy tyle na film? Bo komus zabraknie na Zamek w rozowym kolorze? Niech taka gwiazdka zarabia tyle co jej kamerzysta (nawet "troche" wiecej) i bedzie ok.

Oni oklaskuja sie nawzajem i w dupie maja tych, ktorzy wlasnie im ten ich wypas finansuja.

Dlatego popieram "PIRACTWO"!

Chciałbym mieć Ferrari Enzo, tylko że kosztuje milion dolców, ale wątpię żeby jego wyprodukowanie kosztowało chociażby połowę tego. Czyli nieźle na nim zdzierają. Jak sobie jeden ukradnę to na pewno firma niewiele straci - jedna złota klamka w willi szefa mniej. Popierasz mnie?

Do góry
#697437 - 25/10/2006 18:46 Re: Walka z Piractwem
hbr Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/05/2005
ja tak

Do góry
#697438 - 25/10/2006 18:56 Re: Walka z Piractwem
Adammm Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 01/10/2006
Quote:

Quote:

Na gazete wydaje 50 Centow, choc pracuje nad nia naprawde wielu ludzi w pocie czola. Dlaczego mam wydac 95 razy tyle na jedna gre? Albo 40 razy tyle na film? Bo komus zabraknie na Zamek w rozowym kolorze? Niech taka gwiazdka zarabia tyle co jej kamerzysta (nawet "troche" wiecej) i bedzie ok.

Oni oklaskuja sie nawzajem i w dupie maja tych, ktorzy wlasnie im ten ich wypas finansuja.

Dlatego popieram "PIRACTWO"!

Chciałbym mieć Ferrari Enzo, tylko że kosztuje milion dolców, ale wątpię żeby jego wyprodukowanie kosztowało chociażby połowę tego. Czyli nieźle na nim zdzierają. Jak sobie jeden ukradnę to na pewno firma niewiele straci - jedna złota klamka w willi szefa mniej. Popierasz mnie?

ja tez Cie popieram

Do góry
#697439 - 25/10/2006 21:15 Re: Walka z Piractwem
Baqu Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 28/09/2004
w 100 % nie popieram

Do góry
#697440 - 26/10/2006 07:50 Re: Walka z Piractwem
Jonathan Sarkos Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 15/08/2003
Quote:

Motorem napedowymn dzialan każdej firmy jest zysk. Nic tego nie zmieni. Gdybyś mial swoją firmę nie zachowywałbyś się inaczej. Ale jest i druga strona medalu: znmsz historię o właścicielu fabryki, ktoremu zesuła sie maszyna i wezwał do naprawy bardzo dobrego fachowca ? Fachowiec przyniósł tylko młotek, pochodził kilkanaście minut obok maszyny, w końcu podszedł do jednego miejsca i stuknął. Raz. Wszytko wróciło do normy. Potem przyszedł rachunek. Na 1000 dolarów. Właściciel był oburzony i zażądał szczegółowego rozliczenia. Kiedy przyszła, wyglądała tak: "uderzenie młotkiem: 1 dolar, wiedza gdzie uderzyć 999 dolarów". I o to samo chodzi tutaj.

Pisałem już kiedyś chyba na tym forum ile kosztuje wyprodukowanie pary butów Nike czy Adidas, w któych być może chodzisz, a któe w Polsce kosztują pewnie od 200 PLN wzwyż (nie wiem, nie używam, dawno skreśliłem już takie firmy z moich kolekcji ). Otóż kosztuje około 10 PLN. I tak jest i tak już będzie.

Do góry
#697441 - 26/10/2006 08:54 Re: Walka z Piractwem
siwy212 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 09/02/2004
Quote:

Quote:

.

Co do rudy śl. bo kiedyś byłem w tej gównianej sieci to sprawa wyglądała tak, że facet rozprowadzał przez serwer nielegalnie oprogramowanie i kasował za to ładną kasę. Nie było sensu coś kombinować bo policja obserwowała wszystkich zamieszanych przez kilka tygodni i wchodziła na pewniaka. W tyłek dostał tylko ten co rozpeowadzał nielegalnie oprogramowanie reszta robiła za świadków i nawet nikt im kompów nie pozabierał wystarczyło, że poszli na wspólpracę.

dokładnie Belisariusz akcja wzieła sie na bank z tego ze ktos rozprowadzał na duza skale oprogramowanie. Kiedys w akademiku w Białymstoku tez skasowali goscia ktory sprzedawal programy a do nikogo wiecej sie nie przyczepili a tam to w kazdym pokoju po 2-3 komputery i dodatkowo internet na lewo

Do góry
#697442 - 26/10/2006 09:56 Re: Walka z Piractwem
lupus Offline
antimadrista

Meldunek: 06/01/2005
Ja oczywiscie nie popieram piractwa na wielka skale, czyli dla zarobku, ale na wlasne potrzeby jak najbardziej.

Oczywiscie w pewnych granicach.

Ceny plyt w Polsce sa tak niewiarygodne, ze nie zdziwie sie jak za pare lat przekrocza 100zl.
Jesli ktos jest fanem muzyki, i chcialby kupic kilka plyt nowych w sklepie to czeka wydatek rzedu kilkuset zlotych.
Paranoja. I tak kazdy wie, ze wiekszosc z tego to pieprzona marza koncernow plytowych.

Tu nie chodzi i okradanie artystytow, choc ich coraz mniej teraz, wiekszosc tego co jest na topie to sa produkty od poczatku przemyslane przez owe koncerny.

Do góry
#697443 - 26/10/2006 10:20 Re: Walka z Piractwem
Ozeszlol Offline
Carpal Tunnel

W niektórych sklepach w Stalowej już nie mozna kupic offica
Powód : skonczyły sie ..

http://www.echodnia.eu/podkarpackie/?cat=10&id=38690
Na fotce widać biuro mojej sieci .

Nadal panuje " psychoza "

Do góry
#697444 - 26/10/2006 11:01 Re: Walka z Piractwem
gnacik Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 22/03/2006
Quote:

Motorem napedowymn dzialan każdej firmy jest zysk.

Pisałem już kiedyś chyba na tym forum ile kosztuje wyprodukowanie pary butów Nike czy Adidas, w któych być może chodzisz, a któe w Polsce kosztują pewnie od 200 PLN wzwyż (nie wiem, nie używam, dawno skreśliłem już takie firmy z moich kolekcji ). Otóż kosztuje około 10 PLN. I tak jest i tak już będzie.

Dokładnie! Mój szef powiedział mi, ze jak cos projektuję to tak aby wykonanie tego kosztowało 200pln, ale aby to było na tyle fajne i ogrinalne, że ludzie kupiliby to nawet za 1000pln

Do góry
#697445 - 26/10/2006 14:50 Re: Walka z Piractwem
DaN3000 Offline
journeyman

Meldunek: 07/05/2005
Quote:

Motorem napedowymn dzialan każdej firmy jest zysk. Nic tego nie zmieni. Gdybyś mial swoją firmę nie zachowywałbyś się inaczej. Ale jest i druga strona medalu: znmsz historię o właścicielu fabryki, ktoremu zesuła sie maszyna i wezwał do naprawy bardzo dobrego fachowca ? Fachowiec przyniósł tylko młotek, pochodził kilkanaście minut obok maszyny, w końcu podszedł do jednego miejsca i stuknął. Raz. Wszytko wróciło do normy. Potem przyszedł rachunek. Na 1000 dolarów. Właściciel był oburzony i zażądał szczegółowego rozliczenia. Kiedy przyszła, wyglądała tak: "uderzenie młotkiem: 1 dolar, wiedza gdzie uderzyć 999 dolarów". I o to samo chodzi tutaj.

Oczywistą rzeczą jest to, że firmy istnieją po to aby przynosić zyski. Jednak nie o to mi chodziło.
Camillo napisał, że popiera piractwo. Chicałem więc wiedzieć czy popiera także "piractwo" w innych formach, czyli np. przywłaszczenie sobie czyjegoś telefonu lub jakiejkolwiek innej rzeczy.

Do góry
#697446 - 26/10/2006 17:23 Re: Walka z Piractwem
yazsm Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 01/12/2004
Ozeszlol możesz napisać jak tam sytuacja związana z tą siecią? Bo mam na roku w Krośnie gościa co pochodzi od was z miasta i z tej sieci i jest z lekka niedoinformowany i spietrany

Do góry
#697447 - 26/10/2006 18:27 Re: Walka z Piractwem
Ozeszlol Offline
Carpal Tunnel

Quote:

Ozeszlol możesz napisać jak tam sytuacja związana z tą siecią? Bo mam na roku w Krośnie gościa co pochodzi od was z miasta i z tej sieci i jest z lekka niedoinformowany i spietrany

Sytuacja wciąż jest niepewna , to tyle co moge powiedzieć .

Do góry
#697448 - 27/10/2006 09:40 Re: Walka z Piractwem
Lord_Viader Offline
veteran

Meldunek: 09/07/2003
Strach i przerażenie ogarnęło gród nad Sanem. O brawurowej akcji stróżów prawa trąbi całe miasto. Mało tego, wczoraj kolega, który pojechał do Francji, wysłał mi mail'a z zapytaniem, cóż to ta komenda wyczynia. A cóż ona wyczynia to dokladnie nie wiadomo. Wersji słyszałem pewnie z dziesięć, każda inna. Są tacy, co mówia o 20 zatrzymanych komputerach, inni o 90, a słyszałem też wersje mówiace o 200, a nawet 700. Ile sieci poza Interblockiem sprawdzono, nie wiadomo, niektorzy mówili, że prawie wszystkie, ale tak naprawdę nie ma na to dowodów. Komenda ogłasza przetarg na budowę nowego magazynu, w którym to zarekwirowane komputery będą spoczywać, stary zapełniony. Co do składu ekipy, która chodzi po mieszkaniach, to zdania są również podzielone. Niektórzy mówią o dwóch policjantach i dwóch informatykach, inni o policjantkach, informatyku i kimśtam, jeszcze inni mówią, że to "Gliniarz i prokurator" oraz informatycy. Hmmm, brakuje tylko koronera... Widziano ich wszędzie: na każdej stalowowolskiej ulicy, koło straży pożarnej, nawet pod wiaduktem, byli w każdej pobliskiej wiosce. Swoją drogą, czułbym się zaszczycony, gdyby zawitał do mnie sam prokuraotor. Boi się ich całe miasto. W pewnej szkole nauczyciel informatyki, wywiózł swój osobisty komputer do rodziców na wieś, ludzie zakopują pudełka pełne płytek dvd, w sklepach brakuje Windowsów (w ciągu jednego dnia sprzedano tyle, co przez cały poprzedni rok). Wczoraj aż mój komputerowo_nic_nie_wiedzący ojciec zadzwonił i spytał czy śpie spokojnie. Odpowiedziałem, że raczej tak, chociaż przez chwilę przed oczami miałem ponurą wizję, jak to strażnik na Załężu wprowadza mnie do celi, a łysy, wydziarany typ, zachrypłym głosem pyta: "Za co?", na co ja odpowiadam: "Za Windowsa"...
Dobra, a teraz do rzeczy: cieszę się, że nie mieszkam w okolicach Wojska Polskiego, czyli tam, gdzie ów Interblock działa. Warunki do ściągania są tam idealne. Pewnie sam ściągałbym to i owo, udostępniał cały mój dysk twardy w otoczeniu sieciowym i miał wizytę tajemniczych gości. Nie pamiętam dokładnie, ale mogło to być z półtora roku temu, gdy wszedłem sobie na stronę internetową Interblocku i było tam coś w stylu "zasobów sieciowych". Gdy się to klikało, wchodziło się do otoczenia sieciowego, można było zobaczyć ile aktualnie komputerów zalogowanych jest w sieci i co na nich jest udostępnione. Pomysł twórców sieci trochę durny, po co umożliwiać praktycznie wszystkim przeglądanie zasobów sieci? Ostatnio już tej możliwości nie było, ale czy w zamian admini nie prowadzili rankingu "najwięcej ssących"? Byli kolesie, którzy ściągali po 60-70 GB tygodniowo. Nic więc dziwnego, że kiedy zaczęła się ogólnopolska akcja, komenda w Stalowej poszła prosto do biura interblocku, popytać właśnie o tych co ssali najwięcej (dziwnie brzmi )...
Zatem, jeśli nie przesadzasz i nie ściągasz stu filmów miesięcznie, tylko kilka, to nie będą sie do Ciebie fatygować. Najgorsze zresztą nie jest samo posiadanie filmów, tylko ich rozpowszechnianie, zarówno w sieciach osiedlowych (jak Interblock), jak i w internecie poprzez sieci p2p.

Na koniec teoria spiskowa, zobaczymy czy się przyjmie. Ackja policji jest zlecona przez Billa Gatesa. Premiera Windowsa Vista już niebawem, tymczasem w magazynach pełno jeszcze Wina XP. Resztę już sami sobie dopowiedzcie...

Pozdrawiam!

Do góry
#697449 - 27/10/2006 10:16 Re: Walka z Piractwem
pyk Offline
old hand

Meldunek: 02/01/2004
Moim zdaniem piractwo jest nawet na reke firmom koputerowym i innym.
Dlaczego?
a no dlatego, ze dzieki internetowi poszczegolne programy sa latwo dostepne, a tym samym ma do nich dostep kazdy kto chce. To powoduje, ze duzo osob je zna, ich obsluge i mozliwosci. Przez co w przyszlosci moze ich uzywac w swojej pracy. Gdyby nie piractwo to zastanowcie sie ile osob umialo by cokolwiek zrobic w Photoshopie czy nawet Officie, ze o innych bardziej zaawansowanych programach nie wspomne.
Dlatego piractwo dla wlasnego uzytku: nauki i zabawy popieram. Natomiast jezeli ktos uzywa programow czy innych produktow w celach zarobkowych to niech kupuje oryginal.

Do góry
#697450 - 27/10/2006 10:30 Re: Walka z Piractwem
JiroJiro Offline
1

Meldunek: 21/05/2003
Quote:

Moim zdaniem piractwo jest nawet na reke firmom koputerowym i innym.

Jest to sprawa oczywista, swojego czasu nawet wujek Bill powiedział na jednej z konferencji że jak ludzie mają używać pirackich programów to niech używają jego. Piractwo przyczyniło się w olbrzymiej części do pozycji MS jako monopolisty.

Do góry
Strona 5 z 11 < 1 2 3 4 5 6 7 ... 10 11 >

Moderator:  Biszop, rafal08