Opcje tematu
#933 - 17/04/2001 03:44 NASI WRESZCIE DOCENIENI!!!
YOGI Offline
enthusiast

Meldunek: 25/01/2001
Witam po świętach i mam dobrą wiadomość.
Jak pewnie niektórzy wiedzą Eurosport nadaje program "ONE WORLD, ONE CUP". Dają w nim skróty wszystkich meczów eliminacyjnych z każdej grupy. Ale to nie wszystko. W każdym odcinku jest opisywany jeden zespół (oczywiście narodowy) - i to nie byle jaki. Czymś trzeba sobie na to zasłużyć. A w najbliższym odcinku będzie to nasza reprezentacja!!! Nareszcie będzie można zobaczyć obiektywną ocenę ostatnich poczynań Engela i spółki.
Program będzie 03.05.2001 (czwartek) na kanale Eurosport. Nie wiem tylko o której godzinie, ale to nie powinno stanowić problemu.
I aby tak dalej, a będą Sokoły Engela!

Do góry
Bonus: Unibet
#934 - 17/04/2001 04:01 Re: NASI WRESZCIE DOCENIENI!!!
lok Offline
veteran

Meldunek: 07/02/2001
wolalbym aby to caly czas byly ORŁY.na dodatek bieliki,takie jak w naszym godle .

Do góry
#935 - 17/04/2001 05:56 Re: NASI WRESZCIE DOCENIENI!!!
Conrad Offline
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"

Meldunek: 14/11/2000
Będę w podróży w czwartek, ale może pokażą powtórkę. Ostatnim razem widziałem program o Radzińskim z Anderlechtu, też chyba na Eurosporcie. Jaka szkoda, że nie może wystąpić w reprezentacji Polski. To jest rasowy napastnik, który jest nam potrzebny.

Do góry
#936 - 02/05/2001 22:08 Re: NASI WRESZCIE DOCENIENI!!!
YOGI Offline
enthusiast

Magazyn One World/One Cup będzie w najbliższy czwartek o 23.15.
Ciekawe czy autorzy uwzględnią ostatni mecz ze Szkocją i wyciągną z tego jakeś wnioski (dla niektórych dość oczywiste).

Do góry
#937 - 04/05/2001 03:02 Re: NASI WRESZCIE DOCENIENI!!!
Conrad Offline

Przypominam, że za niecały kwadrans zaczyna się program.

Do góry
#938 - 05/05/2001 20:26 Re: NASI WRESZCIE DOCENIENI!!!
Paragon Offline
member

Meldunek: 26/01/2001
ehhh... stracilem caly obiektywizm tego programu przez to, ze mam eurosport po polsku

nie podobalo mi sie jedynie to, ze Oli mowil po angielsku, a ponadto uzyl tez takiego zwrotu: "and so I decided to play for THEM"... jak to them... zdecydowal sie grac dla nich... dla jakich nich?!? dla NAS, dla POLSKI, ale zwrot "for them" bardzo mi sie tu nie podobal...

pozdr.
Paragon

Do góry
#939 - 06/05/2001 05:32 Re: NASI WRESZCIE DOCENIENI!!!
Conrad Offline

Oglądałem ten program, i tłumaczenie było cały czas nieprecyzyjne. Często odchodziło od prawdziwego znaczenia wypowiedzi. Jeśli chodzi o "them" to po angielsku nie mógł powiedzieć "us" (czyli: my) bo nie miałoby to sensu. Ale mógł powiedzieć "...decided to play for Poland." Niestety tego nie zrobił, ale i tak w czasie podejmowania decyzji miał chyba rację mówić "them." Dopiero później mógł mówić "us" kiedy już był naszym reprezentantem.

Do góry
#940 - 07/05/2001 14:15 Re: NASI WRESZCIE DOCENIENI!!!
Paragon Offline
member

Jeśli chodzi o "them" to po angielsku nie mógł powiedzieć "us" (czyli: my) bo nie miałoby to sensu.

- rzeczywiscie, nie mialoby to sensu... nie pomyslalem...

ale i tak w czasie podejmowania decyzji miał chyba rację mówić "them."

- nie jestem pewien, bo nie nagrywalem, ale na 99,9% Oli mowil to juz daaaawno po podjeciu decyzji i zagraniu kilku meczow z bialym orzelkiem... [wiem, wiem Oli mogl to mowic w czasie przeszlym, ale i tak bardzo mnie to draznilo]

pozdr.
Paragon

Do góry
#941 - 08/05/2001 22:12 Re: NASI WRESZCIE DOCENIENI!!!
YOGI Offline
enthusiast

Widzę że się rozpętała niezła burza, tylko nie rozumiem o co?
Paragon, drażni cię sposób mówienia przez Oliego o reprezentacji. Częściowo cię rozumiem, ale obiektywnie na to patrząc (a może subiektywnie) nie masz sie czym irytować, bo wszystko jest w porządku.
Trochę dziwnie musiało to zabrzmieć, więc zacznę od początku:
Oli trafił na konwiktorską parę lat temu (niechciany w innych klubach) i dość szybko trafił do składu. Engel wpadł na genialny pomysł przyznania Olisadebe obywatelstwa. Ludzie będący blisko Polonii wiedzą, że starania o to były czynione jeszcze przed jego zabłyśnięciem w lidze. Były one spowodowane zbyt dużą liczbą obcokrajowców w składzie, a że Olisadebe szło coraz lepiej, to czemu nie? Dość ważne były także zyski po ewentualnej sprzedaży Olisadebe, gdyby dobrze grał w reprezentacji. Myślę, że wątek przydatności dla reprezentacji był wtedy na drugim planie.
W końcu dzięki staraniom panów Engela, Romanowskiego i Piekarzewskiego Olisadebe zastał mianowany Polakiem. Tu znowu było sporo kontrowersji. "Nie zna polskiego, Wywiadów udziela po angielsku, Jak trafi za granicę to oleje reprezentację..." Po pierwsze Oli zna język polski (fakt że słabo, ale sam słyszalem ze dwa wywiady po polsku), a że pismaki pytają go po angielsku, to tak odpowiada. Reprezentacji też nie olje, bo sam by na tym stracił. Zasada jest prosta. Dobrze gra w reprezentacji, interesują sie nim dobre (czyt. bogate) kluby i więcej zarabia.
Z tego co napisałem wynikałoby, że Olisadebowski leci tylko na kasę, a do reprezentacji po prostu go kupili. Tak raczej nie jest, a prawda jak zwykle leży po środku. Za to co dla niego zrobili Engel & spółka będzie wdzięczny do konca życia. Przecież w Nigerii zginął by wśród innych talentów i raczej na pewno nie dostał by takiej szansy. Z tego też względu bedzie zawsze coś czuł do tego orzełka na piersi, ale nie wymagajmy od niego za wiele. Z dnia na dzień nie mozna zmienicć narodowości. Należy pamiętać, że przez większą część życia nie był on Polakiem, a jego patriotyzm został stworzony tylko i wyłącznie na użytek mediów.
To tyle co chciałem powiedzieć odnośnie tego THEM, bez względu na tłumaczenie.

Co do programu, to spodziewałem się czegoś lepszego. Dwa wywiady na krzyż, kilka bramek i ładna panorama Warszawy to dla mnie za mało.

Pozdrawiam, YOGI

Do góry
#942 - 09/05/2001 20:36 Re: NASI WRESZCIE DOCENIENI!!!
Paragon Offline
member

Yogi jasne, masz racje, ale w zwiazku z tym coraz bardziej sie zastanawiam nad tym czy Oli powinien grac w reprezie... on sie powinien identyfikowac z Polska, a nie grac w kadrze dlatego, ze sie dzieki temu promuje lub lubi Jurka Engela...

ciesze sie, ze ma sie zenic z Polka... moze to cos troche zmieni... co do dziennikarzy to WYDAJE MI SIE, ze nawet jakby pytali po polsku to i tak odpowiadalby po angielsku... chyba, ze jakies wyjatkowo proste zdanie - wtedy moze po polsku...

ciekawa dyskusja na ten temat sie wywiazala kilka dni temu na pl.rec.sport.pilka-nozna (czy jakos tak - wiadomo o co chodzi...) temat watku "Olisadebe w Playboyu" czy cos w tym stylu...

pozdr.
Paragon

Do góry
#943 - 09/05/2001 21:08 Re: NASI WRESZCIE DOCENIENI!!!
Ufo Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 19/02/2001
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Paragon:
Yogi jasne, masz racje, ale w zwiazku z tym coraz bardziej sie zastanawiam nad tym czy Oli powinien grac w reprezie... on sie powinien identyfikowac z Polska, a nie grac w kadrze dlatego, ze sie dzieki temu promuje lub lubi Jurka Engela...[/QUOTE]

Załóżmy, że niedoceniany w Polsce, skądinąd bardzo dobry i znany piłkarz - Paragon przebywając na wycieczce w Egipcie dostaje propozycję zagrania w reprezentacji tego kraju (oczywiście po załatwieniu formalności).
Co zrobi niedoceniany w Polsce Paragon?
1. Odmawia i idzie oglądać Piramidy
2. Od razu mówi tak, kupuje z miejsca słownik i ksiązki do nauki egipskiego itd.
3. Prosi o chwilę zastanowienia, następnie przyjmuje propozycję, ale w jednej chwili nie zrywa kontaktów z Polską, aby jego identyfikacja z Egiptem była szczera i pełniejsza oraz nie odpowiada na pytania po egipsku...

Mimo wszystko głosuję na 3.

Do góry
#944 - 12/05/2001 23:47 Re: NASI WRESZCIE DOCENIENI!!!
Paragon Offline
member

zdrowo sie Ufo usmialem...

wydaje mi sie, ze Oli dosc szybko zrezygnowal z grania w reprezie Nigerii... gdyby pogral jeszcze z rok bez przyjmowania polskiego obywatelstwa to pewnie i w Nigerii by go dostrzerzono...

ja osobiscie jako Paragon wybralbym zdecydowanie odpowiedz 1, bo mimo wszystko kocham ten kraj

pozdrawiam
Paragon

Do góry