[QUOTE]Oryginalnie wysłał terminator:
[qb]Unia Polityki Realnej - Janusz Korwin-Mikke. Kiedyś miałem okazję byćna jego spotkaniu przedwyborczym, około godzinny wykład jakiego udzielił pamiętam do dziś. Zupełnie nowe trendy, inne spojrzenie na rzeczywistość - niestety brakuje mu poparcia, bo nasze przestraszone społeczeństwo boi się nowości.

iwo: [/qb][/QUOTE]Nie tyle boi się, co nie rozumie tego w ogóle. Od 80 lat socjalizm w polsce mamy i to jaki.
Ja sympatyzuję z dwiema liberalnymi gospodarczo partiami, a mianowicie z UPR i LPR. Jak ktoś już wcześniej wspomniał, UPR jest partią konserwatywno-liberalną a nie liberalną. JKM w swych książkach pisze o poszanowaniu wartości tradycynych, katolickich. Jest przeciwko aborcji, eutanazji, feminizmowi itp. (natomiast jest za legalizacją narkotyków). I wbrew pozorom UPR jest bardzo bliska LPR'owi. Jedyna wyraźna różnica to retoryka. Ale dobry polityk to skuteczny polityk. Rozumie to Roman Giertych i poparcie ma kilka razy większe niz Janusz Korwin-Mikke. Mam nadzieję że UPR się zreformuje i ujrzymy w przyszłości koalicje LPR-UPR (a może któras z tych partii będzie rządzić samodzilnie?).
A partie takie jak PO (wcześniej AWS z UW) niby liberalne, a podatki wzrastały, nawet za Balcerowicza. Prędzej socjalistą można go nazwać liż liberałem.
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Scamander:
Które partie według was są lewicowe/prawicowe i dlaczego?
[/QUOTE]Przede wszystkim należy rozpatrywac to w dwóch płaszczyznach: gospodarczej i moralnej.
SLD - lewicowa w obu płaszczyznach; wyraźnie socjalistyczna
Samoobrona - jak wyżej
PO, UW - niby liberalne, przynajmniej w słowach, ale administracji i podatków za ich rządów (UW, AWS, UD) przybywało; moralnie to tak po środku; a więc centro-lewica jak dla mnie
PiS - chedecko-lewicowa; socjalizm (chyba większy niż w Samoobronie) plus poszanowanie wartości katolickich
LPR - liberalna gospodarczo, konserwatywna moralnie; zdecydowanie prawicowa
UPR - konserwatywno-liberalna, a więc prawicowa w obu płaszczyznach
PSL - konserwatywna lecz socjalistyczna raczej
[QUOTE]Oryginalnie wysłał jerome:
z tego co widzę to szykuje nam siękoalicja PIS-PO-PSL-LPR czyli nowy AWS
[/QUOTE]Ale na 100% bez LPR.
[QUOTE]Oryginalnie wysłał twist:
Janusz Korwin-Mikke jak wyjezdza z nafta jest zabawny, przeciez to tyle kilometrow stad. Idiota kupiłby sobie globus.
[/QUOTE]A bliżej do USA jest z Izraela lub któregoś z 'tygrysów wschdów'?
A najbliższa koalicja będzie sie składała z PO, PiS i ewentualnie PSL. LPR i Samoobrona? Wolne żarty...