Strona 6 z 11 < 1 2 ... 4 5 6 7 8 10 11 >
Opcje tematu
#99249 - 17/02/2004 20:38 Re: partie polityczne
lucek Offline
member

Meldunek: 23/05/2001
[QUOTE]Oryginalnie wysłał terminator:
[qb]Unia Polityki Realnej - Janusz Korwin-Mikke. Kiedyś miałem okazję byćna jego spotkaniu przedwyborczym, około godzinny wykład jakiego udzielił pamiętam do dziś. Zupełnie nowe trendy, inne spojrzenie na rzeczywistość - niestety brakuje mu poparcia, bo nasze przestraszone społeczeństwo boi się nowości. iwo: [/qb][/QUOTE]Nie tyle boi się, co nie rozumie tego w ogóle. Od 80 lat socjalizm w polsce mamy i to jaki.
Ja sympatyzuję z dwiema liberalnymi gospodarczo partiami, a mianowicie z UPR i LPR. Jak ktoś już wcześniej wspomniał, UPR jest partią konserwatywno-liberalną a nie liberalną. JKM w swych książkach pisze o poszanowaniu wartości tradycynych, katolickich. Jest przeciwko aborcji, eutanazji, feminizmowi itp. (natomiast jest za legalizacją narkotyków). I wbrew pozorom UPR jest bardzo bliska LPR'owi. Jedyna wyraźna różnica to retoryka. Ale dobry polityk to skuteczny polityk. Rozumie to Roman Giertych i poparcie ma kilka razy większe niz Janusz Korwin-Mikke. Mam nadzieję że UPR się zreformuje i ujrzymy w przyszłości koalicje LPR-UPR (a może któras z tych partii będzie rządzić samodzilnie?).

A partie takie jak PO (wcześniej AWS z UW) niby liberalne, a podatki wzrastały, nawet za Balcerowicza. Prędzej socjalistą można go nazwać liż liberałem.

[QUOTE]Oryginalnie wysłał Scamander:
Które partie według was są lewicowe/prawicowe i dlaczego?
[/QUOTE]Przede wszystkim należy rozpatrywac to w dwóch płaszczyznach: gospodarczej i moralnej.
SLD - lewicowa w obu płaszczyznach; wyraźnie socjalistyczna
Samoobrona - jak wyżej
PO, UW - niby liberalne, przynajmniej w słowach, ale administracji i podatków za ich rządów (UW, AWS, UD) przybywało; moralnie to tak po środku; a więc centro-lewica jak dla mnie
PiS - chedecko-lewicowa; socjalizm (chyba większy niż w Samoobronie) plus poszanowanie wartości katolickich
LPR - liberalna gospodarczo, konserwatywna moralnie; zdecydowanie prawicowa
UPR - konserwatywno-liberalna, a więc prawicowa w obu płaszczyznach
PSL - konserwatywna lecz socjalistyczna raczej

[QUOTE]Oryginalnie wysłał jerome:
z tego co widzę to szykuje nam siękoalicja PIS-PO-PSL-LPR czyli nowy AWS
[/QUOTE]Ale na 100% bez LPR.

[QUOTE]Oryginalnie wysłał twist:
Janusz Korwin-Mikke jak wyjezdza z nafta jest zabawny, przeciez to tyle kilometrow stad. Idiota kupiłby sobie globus.
[/QUOTE]A bliżej do USA jest z Izraela lub któregoś z 'tygrysów wschdów'?

A najbliższa koalicja będzie sie składała z PO, PiS i ewentualnie PSL. LPR i Samoobrona? Wolne żarty...

Do góry
Bonus: Unibet
#99250 - 17/02/2004 20:51 Re: partie polityczne
mpbrowar Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 05/12/2002
Do tej pory jeszcze nikt sie nie wypowiedział "z obozu" Samoobrony. Dziwne to zważywszy, że co 4-ty Polak udzielił im poparcia. Więc gdzie ludzie jesteście ? Czego się nie wypowiadacie ? Wiem, wiem, nie macie własnego zdania, bo waszymi ustami wypowiada się wasz fuhrer ... hmm, lider.

Do góry
#99251 - 17/02/2004 20:59 Re: partie polityczne
Nobody1111 Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 17/12/2003
Co uważacie że jest gorsze: Samoobrona czy SLD?

Do góry
#99252 - 17/02/2004 21:10 Re: partie polityczne
haarer Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 14/11/2003
nie oszukujmy się..
Samoobrona to twór czerwonych tajnych służb na ewentualność utraty władzy przez SLD.
W nieco podobny sposób zabezpieczyła się tracąca wpływy UW i powstała "nadzieja Polski" - PO.
Ludzie - takie numery istnieją od zawsze
poczytajcie, bo w księgarniach jest nowe wydanie

SUN TZU "Sztuka wojny".

wniosek: SLD to najgorsze, co może być. Mają ogromne wpływy i pieniądze - i tylko szybka delegalizacja i uwięzienie wielu prominentnych członków da radę tej zarazie

Do góry
#99253 - 18/02/2004 00:41 Re: partie polityczne
donic Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 11/10/2002
[QUOTE]Oryginalnie wysłał lucek:
[qb] JKM w swych książkach pisze o poszanowaniu wartości tradycynych, katolickich. Jest przeciwko aborcji, eutanazji, feminizmowi itp. (natomiast jest za legalizacją narkotyków). I wbrew pozorom [/qb][/QUOTE]Właśnie JKM to jest ten, kórego chciałbym widzieć na wysokim stołku. Ten gość ma łeb nie od parady.
Nie tylko narkotyki, nie tylko przeciwko aborcji ale jest tez za karą śmierci co w 100% popieram.
Dla morderców nie ma zmiłuj. Moj kolega, który zabił 72 letnią sasiadke za 20 zł wyszedł po 12 latach. Gwałciciele powinni dostawać tyle co teraz mordercy. JKM na zapytanie jednego z internautów, dlaczego jest za kara śmieci dał przykład: " Jaką karę dać mordercy, który w więzieniu zabije straznika?" Chodzi o to, że gdzie by nie był, tam jest groźny, dlatego takich s****ysynów nalezy palić na stosie, wieszać itd...
Powinno byc jakies konkretne prawo. Teraz sąd dał przykład, gdzie złodziej został zabity przez właściciela posesji, że złodzieje tez powinni liczyc się z konsekwencjami utraty życia, a właściciel powinien mieć prawo ranić gnoja, a nawet zabić jesli trzeba. Polskie prawo jest poyebane maksymalnie.

Do góry
#99254 - 18/02/2004 01:00 Re: partie polityczne
Scamander Offline
enthusiast

Meldunek: 14/02/2002
zgadzam sie z pszedmówcą. A co do charakteryzacji partii politycznych to polecam
http://www.prawica.net/modules.php?name=News&file=article&sid=464&mode=&order=0&thold=0

Do góry
#99255 - 18/02/2004 01:20 Re: partie polityczne
mpbrowar Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 05/12/2002
Co do kary śmierci to myślę, że wszyscy się tu obecni z tym poglądem zgadzamy. Co więcej - większość taką karę za szczególnie okrutne przestępstwa wymierzyłaby chętnie osobiście, czyż nie ?

Do góry
#99256 - 18/02/2004 20:11 Re: partie polityczne
Hornblower Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 07/11/2003
[QUOTE]Oryginalnie wysłał haarer:
[qb]nie oszukujmy się..
Samoobrona to twór czerwonych tajnych służb na ewentualność utraty władzy przez SLD.
W nieco podobny sposób zabezpieczyła się tracąca wpływy UW i powstała "nadzieja Polski" - PO.

SUN TZU "Sztuka wojny".

wniosek: SLD to najgorsze, co może być. Mają ogromne wpływy i pieniądze - i tylko szybka delegalizacja i uwięzienie wielu prominentnych członków da radę tej zarazie[/qb][/QUOTE]święte słowa, panowie domorośli politycy
więcej czytać, to będziecie posiadać więcej danych i lepiej oceniać rzeczywistość !!!!

Do góry
#99257 - 18/02/2004 21:40 Re: partie polityczne
Tetfol Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 07/06/2002
[qb]nie oszukujmy się..

SUN TZU "Sztuka wojny".

wniosek: SLD to najgorsze, co może być. Mają ogromne wpływy i pieniądze - i tylko szybka delegalizacja i uwięzienie wielu prominentnych członków da radę tej zarazie[/qb][/QUOTE]Nie no hareer PO powstało bo UW chciało sie zabezpieczyć. Przecież gdyby nie powstało PO UW dostało by sie do parlamentu bez problemu. Wręcz przeciwnie powstanie PO rozbiło UW. Nawt wasz idol Korwin Mikke tak mówił jak byłem na spotkanie przed referendum.

Do góry
#99258 - 19/02/2004 03:34 Re: partie polityczne
Scamander Offline
enthusiast

Ludzie którzy są teraz w PO uciekli z UW ponieważ wiedzięli że ta partia jest spalona. A kto założył PO? Płażyński. A kim on był za rządów AWS-UW? Ludzie oni jusz byli. Tylko się pszefarbowali, a Wy jesteście ślepi.

[QUOTE]Oryginalny haarer wysłał:
[qb]nie oszukujmy takie numery istnieją od zawsze
[/qb][/QUOTE]Właśnie.
pozdry
Scamander

Do góry
#99259 - 19/02/2004 03:37 Re: partie polityczne
haarer Offline
Pooh-Bah

Ballack, moze nieprecyzyjnie się wyraziłem.
PO oczywiście nie jest tworem służb, a oczywiście to UW-bis.

Do góry
#99260 - 19/02/2004 03:52 Re: partie polityczne
szczeka Offline
old hand

Meldunek: 20/03/2003
[QUOTE]Oryginalnie wysłał mpbrowar:
[qb]Co do kary śmierci to myślę, że wszyscy się tu obecni z tym poglądem zgadzamy. Co więcej - większość taką karę za szczególnie okrutne przestępstwa wymierzyłaby chętnie osobiście, czyż nie ?[/qb][/QUOTE]Nie wszyscy się zgadzamy. Przez wiele lat byłem zwolennikiem kary śmierci, ale to do niczego nie prowadzi. Dla jakiegoś zwyrodnialca, to nie jest żadna kara. Bo co lepsze dożywocie czy kara śmierci? Wg mnie śmierć.
Ci, którzy zadają śmierć innym powinni za to odpokutować. Najlepszym rozwiązaniem byłyby tortury Ale niestety nie możemy sobie na nie pozwolić, więc proponuję ciężkie prace. Może do łask wrócą kamieniołomy? Niech sk.....ny się pomęczą, niech przemyślą swoje czyny, niech zarobią na chleb, który codziennie dostają, niech jakoś zapłacą za to łóżko, w którym śpią.
Po prostu niech cierpią!

Do góry
#99261 - 20/02/2004 17:05 Re: partie polityczne
Tetfol Offline
Carpal Tunnel

Dzisiaj znowu powróciła kwestia trzynastek . Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Ja sądzę że dodatkowa pensje powinno się zostawic tylko zarabiajacym najmniej. Ustalic granicę kwoty powyżej której 13 nie bedzie sie należała. Np 1500 lub 2000zł.

Do góry
#99262 - 20/02/2004 18:49 Re: partie polityczne
haarer Offline
Pooh-Bah

[QUOTE]Oryginalnie wysłał Ballack:
[qb]Dzisiaj znowu powróciła kwestia trzynastek . Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Ja sądzę że dodatkowa pensje powinno się zostawic tylko zarabiajacym najmniej. Ustalic granicę kwoty powyżej której 13 nie bedzie sie należała. Np 1500 lub 2000zł.[/qb][/QUOTE]jak zfirma jest prywatna, to własciciel może dac i 76 pensję -jego cash
ale w panstwowej? :stop:
i wtedy ograniczenia niepotrzebne - równość i braterstwo chcesz wprowadzać? coś tu śmierdzi rewolucją

Do góry
#99263 - 20/02/2004 19:17 Re: partie polityczne
Banik Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 11/06/2002
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Scamander:
[qb]Ludzie którzy są teraz w PO uciekli z UW ponieważ wiedzięli że ta partia jest spalona. A kto założył PO? Płażyński. A kim on był za rządów AWS-UW? Ludzie oni jusz byli. Tylko się pszefarbowali, a Wy jesteście ślepi.

[QUOTE]Oryginalny haarer wysłał:
[qb]nie oszukujmy takie numery istnieją od zawsze
[/qb][/QUOTE]Właśnie.
pozdry
Scamander[/qb][/QUOTE]Inicjatywe zalozenia Platformy Obywatelskiej podjal Andrzej Olechowski po przegranych wyborach prezydenckich, osiagnal on o ile pamietam 18 czy 19% popracie. I AWS, i UW miala wowczas swoich kandydatow na prezydentow . Olechowski chcial by to poparcie dla niego przelozylo sie w ruch polityczny i stad powstala Platforma Obywatelska. Dopiero pozniej w ramch przeobrazen zaczeli do niej dolaczac politycy z innych ugrupowan, w tym Rokita z SKL-em, poklocony z AWSem, a takze "karierowicze" z UW. Wowczas tez dla medilnych PO zaczelo sie jawic jako partia kierowana przez 3 "tenorow" (Olechowski, Tusk, Plazynski) Dla Plazynskiego program PO okazal sie zbyt liberalny dlatego odszedl. Z politycznego punktu widzenia byl to niezbyt madry ruch wszak PO zyskiwalo na poparciu, moza mniemac, ze nie jest on czlowiekiem "łachym na władze" jak wiekoszosc poperelowskich aparatczykow wraz z ich drugim (ordynacka itp)i 3 pokoleniem (tu przykladow obsadzania wladzy przez dzieci bylych "dygnitarzy", na szczeblu lokalnym jest cala masa).
Argumenty leperowskiej propagandy w stylu "oni juz byli" sa tylko pustym haslem majacym zwrocenie uwagi na "nowa sile" bardziej zaradnych rolnikow z bylych pegerow z Lepperem na czele.
Poza tym to haslo powinno byc propagowane na poczatku lat 90 i skierowane przeciwko SLD ze swoimi pezetperowskimi korzeniami.
Niestety zyjemy w kraju gdzie wiekoszosc ludzi jest wychowana na komunistycznej propagandzie,i jest zupelnie nieczula na zabiegi socjotechniczne ( o wizerunek SLD od zawsze dba jeden z najlepszych polskicg psychlogow, specjalista od psychologii politycznej "Reykowski" nie pamietam dokladnej pisowni) i stad caly ten galimatiast na scenie politycznej...

Do góry
#99264 - 20/02/2004 19:53 Re: partie polityczne
Tetfol Offline
Carpal Tunnel

Banik Unia Wolności nie miała swojego kandydata na Prezydenta to gwoli ścisłości, co do reszty to zgoda. Ci którzy postrzegają PO jako odpady z UW i AWS po prostu się mylą. Tak jak pisałeś PO powstaało na gruncie poparcia wyborczego zdobytego przez Andrzeja Olechowskiego w wyborach prezydenckich. Nie było tak że wszyscy garneli sie do PO. Do tej partii przeszli ludzie o określonych poglądach. Jesli idzie o SKL to tez nie było tak ze powstało PO i SKL od razu sie ewakuowało z AWS-u. SKL został do Platformy zaproszony przez ich twórcow. Każdy kto śledzi na bieżaco polityke pamieta ze SKL długo sie wachał zanim podjął ostateczną decyzję. Zresztą po wyborach parlamentarnych część SKL-u zorganizowana wokół Balasza PO opuściła. Platforme opuścił jak pisałeś również marszałek Płażyński. Z UW do PO przeszli liberałowie w wiekszości wcześniej skupieni w Kongresie Liberalno - Demokratycznym.

Tak wiec twierdzenia typu ze PO to spadochroniarze, UW bis są nieuprawnione. Na pewno są karierowicze, ludzie którzy skorzystali z okazji aby jak wy to nazywacie załapać sie. Jednak takie twierdzenia o PO jako całości są nieuprawnione.

Do góry
#99265 - 20/02/2004 19:55 Re: partie polityczne
Conrad Offline
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"

Meldunek: 14/11/2000
[qb]Ballack, moze nieprecyzyjnie się wyraziłem.
PO oczywiście nie jest tworem służb, a oczywiście to UW-bis.[/qb][/QUOTE]Akurat o UW (poza ich marketingiem politycznym) mam b. dobre zdanie.

Scamander, tak z ciekawości na kogo będziesz głosował?

Do góry
#99266 - 21/02/2004 00:32 Re: partie polityczne
Scamander Offline
enthusiast

Banik mój błąd. Zgadza się to Olechowski zainicjował PO.
Conrad
Powinieneś jusz wiedzieć, że na UPR
pozdry

Do góry
#99267 - 21/02/2004 00:32 Re: partie polityczne
dardaw Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 14/03/2003
[QUOTE]Oryginalnie wysłał mpbrowar:
[qb]Do tej pory jeszcze nikt sie nie wypowiedział "z obozu" Samoobrony. Dziwne to zważywszy, że co 4-ty Polak udzielił im poparcia. Więc gdzie ludzie jesteście ? Czego się nie wypowiadacie ? Wiem, wiem, nie macie własnego zdania, bo waszymi ustami wypowiada się wasz fuhrer ... hmm, lider.[/qb][/QUOTE]Jest głos z Samoobrony. I to jaki !!!
Uśmiałem sie do łez.

Jeśli ktoś nie zna to ze stronki
http://www.petraman.g3.pl/mp3_2.html otwórzcie tekst pt."Michał z Samoobrony"

Do góry
#99268 - 21/02/2004 03:06 Re: partie polityczne
Tetfol Offline
Carpal Tunnel

[QUOTE]Oryginalnie wysłał dardaw:

Jeśli ktoś nie zna to ze stronki
http://www.petraman.g3.pl/mp3_2.html otwórzcie tekst pt."Michał z Samoobrony"[/QB][/QUOTE]Dobra ta stronka. Ściągnicie sobie Rokita u Olejnik, jebniecie ze śmiechu. Buhaha to Kłopotek się śmieje.

Do góry
Strona 6 z 11 < 1 2 ... 4 5 6 7 8 10 11 >

Moderator:  Biszop, rafal08