Strona 1 z 8 1 2 3 4 5 6 7 8 >
Opcje tematu
#275312 - 03/01/2005 21:46 Excel - pomoc
poldek Offline
stranger

Meldunek: 03/01/2005
Postów: 2
Liczac na to, ze znajdzie sie jakis zaawansowany uzytkownik Excela sklonny mi pomoc - jedno pytanie.

Zalozmy iz zebralismy w jednym arkuszu pewne dane, np wyniki meczow rozegranych w ramach jakiejs ligi przez kilka sezonow i chcemy stworzyc kilka subarkuszy zawierajacych tylko pewien ich wycinek, np. historia meczow tylko jednego zespolu. Jak dokonac takiej selekcji?

Nie wiem czy zbyt pobieznie przejrzalem dostepne funkcje czy po prostu w ramach excela jest to niewykonalne (w co nie chce mi sie wierzyc), ale poki co nie mam pomyslu jak sie do tego zabrac. Np. korzystajac z fukcji logicznej "jeżeli" jestem w stanie jedynie wyzerowac komorki, ktore nie spelniaja warunkow "selekcji", a celem jest przefiltrowanie i wyswietlenie kolejnych wynikow, co zreszta oszczedza chocby wielkosc pliku.

Pewnie latwiej to zrobic przy uzyciu jakiegokolwiek jezyka programowania, ale z tym u mnie krucho na dzien dzisiejszy, tym bardziej bede wdzieczny za pomoc!

Do góry
Bonus: Unibet
#275313 - 04/01/2005 15:19 Re: Excel - pomoc
Belisariusz Offline
old hand

Meldunek: 16/03/2002
Postów: 835
Skąd: Bytom
Nie wiem czy to ci pomoże ale w menue masz dane i tam znajdziesz autofiltr potem już możesz sobie sortować dane jak chcesz. Pierwszym wierszu muszą być nazwy poszczególnych kolumn.


Edited by Belisariusz (04/01/2005 15:21)

Do góry
#275314 - 06/01/2005 20:51 Re: Excel - pomoc
krzyszt0f Offline
member

Meldunek: 13/07/2004
Postów: 183
jest cos takiego jak tabele przestawne, ale nie wiem jak to sie dokladnie robi

Do góry
#275315 - 06/01/2005 21:45 Re: Excel - pomoc
Stach Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 26/04/2003
Postów: 2401
Najprościej: dane->lista->utwórz listę
Tworzy się je nad kolumnami które chcesz filtrować.

Do góry
#275316 - 06/01/2005 22:46 Re: Excel - pomoc
ikeram Offline
stranger

Meldunek: 21/12/2004
Postów: 10
Skąd: Przasnysz
witam!
może zerknij w ten arkusz http://redmad.fm.interia.pl/EngFootball0304.zip coś takiego znalazłem trzeba uaktualnić nowymi wpisami.Tak przynajmniej mi sie wydaje nie przegładałem jeszcze tego dokładnie.

Do góry
#275317 - 07/01/2005 10:25 Re: Excel - pomoc
poldek Offline
stranger

Meldunek: 03/01/2005
Postów: 2
Przede wszystkim dzieki za odzew.
Z filtrowaniem jest taki problem, ze przefiltrowane dane nie poddaja sie obrobce w sposob "dynamiczny". W drugim arkuszu chce analizowac dane wrzucone do pierwszego, ale niestety jedyne wyjscie to kopiowanie interesujacej mnie proby do trzeciego arkusza, pomocniczego. Troche meczace, wiec caly czas sie zastanawiam ktoredy droga..

Z tabelami przestawnymi tak naprawde o co chodzi? Bo zdawalo mi sie ze to sie przydaje tylko gdy chce do tabeli z tytulami w skrajnym wierszu dorzucic boczna kolumne.

Czy jesli nie ma mozliwosci "pelnego" filtrowania danych, to jakims rozwiazaniem moze byc napisanie makra? tyle, ze tu tez jestem zielony.

Do góry
#275318 - 08/01/2005 00:30 Post deleted by Conrad
Anonymous
Unregistered



Do góry
#275319 - 12/01/2005 17:08 Re: Excel - pomoc
viking24 Offline
addict

Meldunek: 04/08/2003
Postów: 696
Skąd: Stalowa Wola
Witam. Potrzebuje pomocy w arkuszu excela.Otoż w komórkach mam dane liczbowe, które sa kopiowane ze stronki i to sa wartości z jednym miejscem po kropce np 10.2 i np 2.4 i inne wartości .takich komórek jest dużo a chodzi mi o to żeby jakos zamienic te kropki na przecinek bo wtedy dopiero dokonywane są dalsze obliczenia w arkuszu.Jednak zamiana reczna każdej kropki na przecinek jest czasochłonne Prosze mi powiedziec jak wybrnac z tego .Dzięki

Do góry
#275320 - 12/01/2005 18:11 Re: Excel - pomoc
Feher Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 28/08/2001
Postów: 3383
Skąd: Warszawa
Witam,

"Edycja" ---> "Zamien" (w gorne pole "kropka" w dolne "przecinek") i na koniec "Zamien wszystko"

Pozdrawiam
Feher

Do góry
#275321 - 12/01/2005 18:59 Re: Excel - pomoc
viking24 Offline
addict

Meldunek: 04/08/2003
Postów: 696
Skąd: Stalowa Wola
Wielkie dzieki za pomoc

Do góry
#275322 - 17/01/2005 19:59 Re: Excel - pomoc
grzech Offline
veteran

Meldunek: 18/12/2004
Postów: 1356
Mi udało się przefiltrować mecze tylko pod względem domowy i wyjazdowy. Po wprowadzeniu formuły wyświetla mi 1, 2 lub 0. Wybieram drużynę - pokazuje mi wyniki i 1, 2 lub 0. A może ktoś wie jak otrzymać wszystkie mecze drużyny (dom+wyjazd)??

Do góry
#275323 - 18/01/2005 22:31 Re: Excel - pomoc
Stach Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 26/04/2003
Postów: 2401
Trzeba stworzyć listy w kolumnach gdzie mamy nazwy zespołów. Z rozwijanej listy dla np. dla kolumny home wybieramy interesujący nas zespół. Wówczas widzimy oczywiście tylko wszystkie domowe spotkania tegoż zespołu.
Edycja--> Przejdź do-->Specjalnie-->zaznacz Tylko widoczne komórki-->Ok. Teraz kopiujemy ten obszar i wklejamy do innego arkusza. W ten sposób uzyskaliśmy wszystkie domowe mecze wybranego przez nas zespołu.
Analogicznie robimy dla kolumny away.

Do góry
#275324 - 29/01/2005 15:14 Re: Excel - pomoc
Stach Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 26/04/2003
Postów: 2401
Mam inne pytanie. Ma ktoś formułę jak stworzyć azjatycki handicap ćwiartkowy typu +0,25 -0,25 ze zwykłych kursów? To chyba nie jest trudne, ale nie mogę dać sobie rady.
Robię to tak: dzielę stawkę na pół i tworzę dwa handicapy 0:0 i 0:0,5 (lub jak ktoś woli x2) - jednak używając kursów 1x2 w ten sposób wcale to nie wychodzi asian 0,25 (dostaję dwa zakłady o różnych kursach, a powinny być dwa zakłady o takim samym kursie). Podział stawki powinien być chyba inny, ale nie wiem jaki.

Do góry
#275325 - 19/04/2005 10:55 Re: Excel - pomoc
gwozdecki Offline
addict

Meldunek: 05/01/2004
Postów: 643
Skąd: Kluczbork
Mam pytanko potrzebuje zrobic prosta tabele Ligi Polskiej w ktorej beda tylko nazwy druzyn, kolejka, oraz bramki strzelone i stracone. Czy ktos moze ma cos takiego zrobionego, badz moze mi podpowiedziec jak to zrobic?

Bawilem sie, ale nie zabardzo mi sie udalo zrobic cokolwiek
Bede wdzieczny za pomoc.

Do góry
#275326 - 20/05/2005 18:57 Re: Excel - pomoc
Zbigniew Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 30/03/2003
Postów: 4759
Skąd: Kurdestan
Z Excelem dopiero zaczynam pracować i nie znam jego funkcji. Czy jest możliwość, że po wprowadzeniu wartości do komórek i obliczeniu będą pojawiały się tylko odpowiednie komórki? Podam na przykładzie:
Mam dwie komórki i do nich wprowadzam wartości. Po obliczeniu mają się pojawić komórki, w których zmieniły się wartości, a te, w których się nie zmieniły żeby zostały ukryte.

I jeszcze jedno pytanie: czy da się zablokować pojedyncze komórki, żeby nie można było nic z nimi robić?

Do góry
#275327 - 20/05/2005 21:04 Re: Excel - pomoc
McKracken Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 04/10/2001
Postów: 1679
Skąd: Melbourne
jesli chodzi o drugie to owszem trzeba najpierw z menu "narzedzia" wybrac "ochrona"->"chron arkusz" (zalozenie hasla nie jest konieczne), a pozniej zaznaczasz konkretna komorke(i) i PPM->"Formatuj komorki"-> zakladka "ochrona" -> zaznacz "zablokuj" i gotowe

a jesli chodzi o pierwsze to nie bardzo kumam, moze podaj bardziej konkretny przyklad...

Do góry
#275328 - 21/05/2005 10:30 Re: Excel - pomoc
buczacza Offline
enthusiast

Meldunek: 12/06/2004
Postów: 229
Skąd: walbrzych
Prosze o pomoc co wpisac do komorek aby obliczyc formule
Rn = Ro + K × (W - We) chodzi mi zeby po wpisie do komorek liczb i wpisie wyniku 1 X lub 2 obliczyl mi nowa wartosc dla obu druzyn.nie wiem czy dobrze wyjasnilem ale tu jest opis:
http://www.eloratings.net/system.html
bardzo mi na tym zalezy jesli to duzo wyjasnien to jak zaczac?

Do góry
#275329 - 22/05/2005 17:04 Re: Excel - pomoc
Zbigniew Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 30/03/2003
Postów: 4759
Skąd: Kurdestan
Quote:

a jesli chodzi o pierwsze to nie bardzo kumam, moze podaj bardziej konkretny przyklad...



Chcę zrobić arkusz do tworzenia progresji stopniowych i wiem jak to zrobić, ale chcę żeby to ładnie wyglądało, więc dobrze by było gdyby np. dla progresji 5-stopniowej nie wyświetlało pustych kolumn z innymi poziomami.

Do góry
#275330 - 22/05/2005 20:16 Re: Excel - pomoc
McKracken Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 04/10/2001
Postów: 1679
Skąd: Melbourne
sprobujmy, chodzi ci o to ze jesli masz progresje do np stopnia 3ciego to nie wyswietla ci stopni wyzszych?
jesli tak to mozesz uzyc funkcji CZY.PUSTA w polaczeniu z funkcja JEZELI i wtedy po wpisaniu powiedzmy stawki uzupelniane sa pozostale komorki tegoz poziomu, czyli dopoki nie wpiszesz stawki dla poziomu 4 wiersz tego poziomu pozostaje "czysty"

Do góry
#275331 - 22/05/2005 20:40 Re: Excel - pomoc
Zbigniew Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 30/03/2003
Postów: 4759
Skąd: Kurdestan
Nic z tego nie rozumiem, ale dzięki

Do góry
#275332 - 22/05/2005 21:26 Re: Excel - pomoc
Zbigniew Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 30/03/2003
Postów: 4759
Skąd: Kurdestan
To teraz inne pytanie: jeśli w funkcji JEŻELI komórka nie spełnia warunków i następuje FAŁSZ to czy można jakoś zrobić, aby ta komórka pozostała pusta (żeby się nie pojawiało się w niej FAŁSZ ani inny napis)?

Do góry
#275333 - 22/05/2005 21:32 Re: Excel - pomoc
Zbigniew Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 30/03/2003
Postów: 4759
Skąd: Kurdestan
Quote:

To teraz inne pytanie: jeśli w funkcji JEŻELI komórka nie spełnia warunków i następuje FAŁSZ to czy można jakoś zrobić, aby ta komórka pozostała pusta (żeby się nie pojawiało się w niej FAŁSZ ani inny napis)?



niaktualne: jeżeli następuje FAŁSZ to wyświetla spacje

Do góry
#275334 - 22/05/2005 21:34 Re: Excel - pomoc
Feher Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 28/08/2001
Postów: 3383
Skąd: Warszawa
np:

=JEŻELI(A1=1;1;"")

Jezeli A1=1 to pojawi sie 1 jezeli A1<>1 to komorka nie wyswieli zadnej wartosci. Funkcja wyswietla wartosci PRAWDA/FALSZ jezeli nie zadeklarujesz jakie wartosci ma wyswietlac.

Składnia funkcji jezeli
JEŻELI(test_logiczny;wartość_jeżeli_prawda;wartość_jeżeli_fałsz )

Pozdrawiam

Do góry
#275335 - 11/06/2005 05:09 Re: Excel - pomoc
bcn1899 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/05/2005
Postów: 3939
Zadanie wydawalo sie proste, ale z jakiegos powodu, w docelowej komorce ciagle pojawia sie "0" wiec b prosze o pomoc. W skoroszycie Excela mam 7 arkuszy. Chce w osmym arkuszu miec podsumowanie zbiorcze z konkretnych komorek z pozostalych arkuszy. Jak to zrobic?

Do góry
#275336 - 11/06/2005 05:16 Re: Excel - pomoc
bcn1899 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/05/2005
Postów: 3939
AAA, przepraszam, nieaktualne pytanie...

Do góry
#275337 - 21/08/2006 13:28 Excel - pomoc
Zbigniew Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 30/03/2003
Postów: 4759
Skąd: Kurdestan
Chciałbym, aby w komórce, gdy wartość jest ujemna, to jest ona wyświetlana na czerwono, a gdy dodatnia to na zielono. Jak to zrobić?

Do góry
#275338 - 21/08/2006 14:51 Re: Excel - pomoc
Spartan Offline
journeyman

Meldunek: 29/08/2004
Postów: 96
Skąd: Wroclaw
Witam,
To może ja pomogę...

Aby ujemne wyswietlane były na czerwono:
Zaznaczasz komórki, PPM -> Formatuj komórki -> Liczby -> wybierasz kategoria: liczbowe, i po prawej stronie okienka wybierasz sposób wyświetlanai liczb ujemnych -> OK

Aby na zielono:
To normalnie trzeba wybrać kolor czcionki zielony:
Zaznaczasz komórki, PPM -> Formatuj komórki -> Czcionka -> wybierasz kolor.

PS
Domyślam się że taki arkusz to do tworzenia bilasnu gry ;-) a więc życzy tylko ZIELONYCH liczb... ;-)

Do góry
#275339 - 21/08/2006 14:57 Re: Excel - pomoc
Zbigniew Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 30/03/2003
Postów: 4759
Skąd: Kurdestan
Tak, arkusz do statystyk :] Dzięki bardzo.

Do góry
#275340 - 27/08/2006 06:34 Re: Excel - pomoc
Mario_B Offline
journeyman

Meldunek: 14/06/2001
Postów: 55
Skąd: Dębica
Witam
Mam prośbe o pomoc dla znajacych sie na excelu i vb
Mam arkusz do prowadzenia statystyk dla jednego sezonu w danej lidze który liczy serie z/r/p i u/o analizuje 2 drużyny i robi tabele i właśnie z ta tabela mam problem.
W vb mam ustawione tylko jedną zależnośc aby ustawiał drużyny tylko wg punktów zdobytych. Chciałbym jeszcze ustawic 2 warunek aby ustawiał (po punktach) wg różnicy strzelonych bramek i 3 warunek wg liczby najwiecej strzelonych bramek
Arkusz wysłałbym na maila

Do góry
#275341 - 27/08/2006 20:48 Re: Excel - pomoc
Mario_B Offline
journeyman

Meldunek: 14/06/2001
Postów: 55
Skąd: Dębica
sprawa arkusza juz nieaktualna

Do góry
#275342 - 29/10/2006 13:54 Re: Excel - pomoc
Mistrzunio80 Offline
addict

Meldunek: 14/02/2006
Postów: 502
Panowie mam pytanie. Zerknijcie na ten obrazek .

http://img153.imageshack.us/img153/1136/excelgo8.jpg

Chciałbym się dowiedziec jak zrobić żeby w przypadku wygranego kuponu (literka W w rubryce RESULTS) EXCEL automatycznie mnożył stawkę i kurs dla danego zakładu i w rubryce WYGRANA wpisywał wynik - w polu PROFIT zysk netto. Natomiast w przypadku przegranej (czerwona literka L w rubryce RESULTS) w kolumnie WYGRANA pojawiała się stawka ale poprzedzona minusem np. w polu STAKE 3 natomiast w polu WYGRANA i PROFIT -3. Pozdro .

Do góry
#275343 - 29/10/2006 14:01 Re: Excel - pomoc
Mistrzunio80 Offline
addict

Meldunek: 14/02/2006
Postów: 502
I jeszcze dwie rzeczy - w jaki sposób zsumowac, ile jednostek/kapitału mam aktualnie w grze - tzn. trzeba by było zsumować zainwestowane jednostki i odjąć od tego te L i W (czyli te juz rozliczone mecze). I ostatnia sprawa - po każdym dniu chciałbym zrobić podsumowanie w wierszu niżej np. zielonym wypełnieniem ale nie chciałbym żeby te wartości były liczone dla statystyk. Czyli po prostu chciałbym zsumowac daną kolumnę wykluczając wartości wpisane w komórkach z zielonym wypełnieniem lub np. niebieską czcionką .

Dzieki za konkretne odpowiedzi

Do góry
#275344 - 29/10/2006 19:07 Re: Excel - pomoc
Feher Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 28/08/2001
Postów: 3383
Skąd: Warszawa
Quote:

Panowie mam pytanie. Zerknijcie na ten obrazek .

http://img153.imageshack.us/img153/1136/excelgo8.jpg

Chciałbym się dowiedziec jak zrobić żeby w przypadku wygranego kuponu (literka W w rubryce RESULTS) EXCEL automatycznie mnożył stawkę i kurs dla danego zakładu i w rubryce WYGRANA wpisywał wynik - w polu PROFIT zysk netto. Natomiast w przypadku przegranej (czerwona literka L w rubryce RESULTS) w kolumnie WYGRANA pojawiała się stawka ale poprzedzona minusem np. w polu STAKE 3 natomiast w polu WYGRANA i PROFIT -3. Pozdro .




Zakladam, ze nazwy kolumn sa od A(Day) do K(Profit) i pierwszy wiersz z typem jest w wierszu 13

w kolumnie WYGRANA w komorce J13 wpisz formule
=Jeżeli(I13="W";F13*G13;-G13)

w kolumnie Profit
=JEŻELI(I13="W";J13-G13;-G13)

Pozdrawiam

Do góry
#275345 - 29/10/2006 19:33 Re: Excel - pomoc
Feher Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 28/08/2001
Postów: 3383
Skąd: Warszawa
Quote:

I jeszcze dwie rzeczy - w jaki sposób zsumowac, ile jednostek/kapitału mam aktualnie w grze - tzn. trzeba by było zsumować zainwestowane jednostki i odjąć od tego te L i W (czyli te juz rozliczone mecze).




=SUMA(g13:g100)-SUMA(g13:PRZESUNIĘCIE(i12;ILE.NIEPUSTYCH(i13:i100);0;1;1))

Quote:

I ostatnia sprawa - po każdym dniu chciałbym zrobić podsumowanie w wierszu niżej np. zielonym wypełnieniem ale nie chciałbym żeby te wartości były liczone dla statystyk. Czyli po prostu chciałbym zsumowac daną kolumnę wykluczając wartości wpisane w komórkach z zielonym wypełnieniem lub np. niebieską czcionką .

Dzieki za konkretne odpowiedzi




Tu proponuje dodatkowa kolumne

Pozdrawiam

Do góry
#275346 - 29/10/2006 22:08 Re: Excel - pomoc
Mistrzunio80 Offline
addict

Meldunek: 14/02/2006
Postów: 502
Dzieki wielkie za pomoc - jezeli ktos byłby zainteresowany to tutaj znajduje się watek http://groups.google.pl/group/ms-news.pl...4a1d?hl=pl&

Do góry
#275347 - 30/10/2006 19:42 Re: Excel - pomoc
nivet Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/01/2006
Postów: 4725
Witam Panowie

Jest taka nietypowa sprawa. Mam Excela ale niestety w jezyku angielskim, orientuje sie mniej wiecej co jest co bo uzywam juz ponad rok w takiej wersji, ale nie ma kurcze jakiejs polskiej wersji (spolszczenia) (pliku zmieniajacego jezyk)(to samo tyczy sie worda) ???

Prosze o pomoc.

Do góry
#275348 - 31/10/2006 07:50 Re: Excel - pomoc
ooiioo Offline
enthusiast

Meldunek: 18/05/2005
Postów: 286
spolszczenia to chyba nie ma,
ale moze to troche pomoze
http://excel.republika.pl/bazawiedzy/formuly/slownikfunkcji/slownikfunkcji.htm

Do góry
#275349 - 31/10/2006 18:44 Re: Excel - pomoc
Mistrzunio80 Offline
addict

Meldunek: 14/02/2006
Postów: 502


Panowie jeszcze jedna sprawa - chodzi o ten fragment.Chciałbym wprowadzić taką formułę ale to jest dośc skomplikowane

- Jeżeli A14 zawiera się w przedziale 0,2 - 0,3 i jednocześnie C14 jest większe od 1,5 to w polu D14 chciałbym żeby pokazywał się komunikat Accept! na zielonym tle, jeżeli warunki te są niespelnione to chciałbym żeby pojawił się komunikat Reject! na czerwonym tle.

- Jednocześnie chciałbym dopisac jeszcze inne założenia
Jeżeli A14 zawiera się w przedziale 0,3 - 0,5 i C14 jest większe od 1,25 to chciałbym żeby także w polu D14 pojawiło się to samo co wcześniej

- I jeżeli A14 jest wieksze od 0,5 i jednoczesnie C14 jest większe od 1,2 to ..... (to samo co wcześniej).

Móglby mi ktoś podpowiedzieć jakiej funkcji użyc?

Dzieki z góry

Do góry
#275350 - 31/10/2006 19:43 Re: Excel - pomoc
lekki Offline
addict

Meldunek: 13/01/2005
Postów: 614
uzyj formatowania warunkowego ...

Do góry
#275351 - 31/10/2006 20:39 Re: Excel - pomoc
Mistrzunio80 Offline
addict

Meldunek: 14/02/2006
Postów: 502
zgadza sie - formatowanie warunkowe dla kolorów ale musze pokombinowac z tą formułą - ciezko bedzie zmieścić to wszystko w jednej komórce

Do góry
#275352 - 31/10/2006 22:17 Re: Excel - pomoc
Mistrzunio80 Offline
addict

Meldunek: 14/02/2006
Postów: 502
okej poradziłem sobie robiąc kazda formułę w osobnej komórce

Do góry
#275353 - 01/11/2006 11:58 Re: Excel - pomoc
ooiioo Offline
enthusiast

Meldunek: 18/05/2005
Postów: 286
jezeli dalej chcesz miec to w jednej komorce to np. moze to byc tak:
=JEŻELI(ORAZ(A14>=0,2;A14<=0,3;C14>=1,5);"accept!";(JEŻELI(ORAZ(A14>=0,3;A14<=0,5;C14>=1,25);"accept!";(JEŻELI(ORAZ(A14>=0,5;C14>=1,2);"accept!";"reject!")))))

Do góry
#275354 - 01/11/2006 16:24 Re: Excel - pomoc
Mistrzunio80 Offline
addict

Meldunek: 14/02/2006
Postów: 502
Zgadza się - działa bez zarzutu . Ja zrobiłem te formuły w trzech osobnych komórkach - każdą osobno, a potem zastosowałem funkcję LUB - jeżeli jakiś warunek został spełniony (może być tylko jeden bo one się wzajemnie wykluczają) to po prostu w komórce obok pojawiał się napis ACCEPT!. Swoją drogą przy takich ostrych kryteriach selekcji przechodzi mi jakieś 20% typów, które wcześniej grałem .

Do góry
#908884 - 30/01/2007 11:26 Re: Excel - pomoc [Re: Mistrzunio80]
Mistrzunio80 Offline
addict

Meldunek: 14/02/2006
Postów: 502
Mam takie pytanie - chcialbym zrobic w Excelu stawkowanie 1/10 2/10 itd. jednak za kazdym razem Excel konwertuje mi to na format daty, a w przypadku innego formatu traktuje to jak formule i wpisuje sam wynik. Ktos ma jakies pomysly jak to zrobic poprawnie? \:\)

Do góry
#909160 - 30/01/2007 13:19 Re: Excel - pomoc [Re: Mistrzunio80]
ooiioo Offline
enthusiast

Meldunek: 18/05/2005
Postów: 286
mysle ze mozesz to zrobic tak (szczegolowy opis ;\) )
zaznaczasz interesujaca komorke(i),
prawym klawiszem "formatuj komorki",
kategoria: "ulamkowe",
typ: "jako dziesiate (3/10)

chyba o to Ci chodzilo ;\)

Do góry
#909332 - 30/01/2007 13:58 Re: Excel - pomoc [Re: ooiioo]
Mistrzunio80 Offline
addict

Meldunek: 14/02/2006
Postów: 502
Dzieki ooiioo za zainteresowanie tematem :).

Faktycznie dokladnie o to mi chodzilo ale jest problem z wpisaniem 10/10 - po prostu za kazdym razem wyskakuje 1 - pozostale dane zgadzaja sie chociaz tez trzeba zaznaczyc ze wpisujac np. 4/10 trzeba poprzedzic to wpisaniem 0 - wtedy dopiero Excel klasyfikuje to jako ulamek :). Zastanawiam sie czy da rade zrobic tak zeby po 9/10 nastepowalo 10/10 i potem 11/10, 12/10 - a nie 1 2/10 :). Jezeli mialbys czas i checi to sprobuj to wykonac - ja tez dam znac gdy znajde juz rozwiazanie:).

Pozdrawiam

Do góry
#909796 - 30/01/2007 15:40 Re: Excel - pomoc [Re: Mistrzunio80]
ooiioo Offline
enthusiast

Meldunek: 18/05/2005
Postów: 286
alez prosze ;\)

tradycyjnie formatujesz interesujace komorki,
kategoria: "niestandardowe"
w polu typ wpisujesz: ?/10

powinno dzialac \:\)

Do góry
#911998 - 30/01/2007 22:09 Re: Excel - pomoc [Re: ooiioo]
Mistrzunio80 Offline
addict

Meldunek: 14/02/2006
Postów: 502
Dzieki wielkie - dziala! \:\)

Do góry
#923283 - 02/02/2007 20:21 Re: Excel - pomoc [Re: Mistrzunio80]
Zbigniew Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 30/03/2003
Postów: 4759
Skąd: Kurdestan
Ja mam takie pytanko trochę nietypowe.

Chciałbym nauczyć się Excela. Trochę go umiem, raczej nie mam problemów, gdy coś muszę w nim zrobić, ale są to raczej proste rzeczy. A ja chciałbym go poznać w takim stopniu żeby w CV bez oporów móc napisać, że znam ten program.

Mam kilka e-booków, ale są to pozycje raczej uczące od samych podstaw.

Nie koniecznie potrzebuję e-booka. Wolałbym nawet książkę tradycyjną.

Proszę o polecenie czegoś dobrego \:\)

Do góry
#927745 - 04/02/2007 02:33 Re: Excel - pomoc [Re: Zbigniew]
McKracken Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 04/10/2001
Postów: 1679
Skąd: Melbourne
jezeli nie potrzebujesz nauki od podstaw to wystarczy klawisz F1 w Excelu i tam znajdziesz odpowiedz na (prawie) kazde pytanie. Najlepszym sposobem na opanowanie tego programu jest stawianie sobie nowych (chocby nawet fikcyjnych) zadan i wykonanie ich w ten czy inny sposob. Jakakolwiek ksiazka moze co najwyzej podsunac ci rozwiazanie, ale nauczyc cie, za wiele nie nauczy. Excel to sa tylko kolejne doswiadczenia, ktore wykorzystujesz i rozwijasz pozniej sam.

Do góry
#928315 - 04/02/2007 11:20 Re: Excel - pomoc [Re: McKracken]
Zbigniew Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 30/03/2003
Postów: 4759
Skąd: Kurdestan
Wydaje mi się, że bez książki nie będę wiedział jakie Excel ma możliwości, co w nim mogę zrobić, a czego nie.

W sumie to dobry pomysł z tą pomocą, ale nie wiem czy dałbym radę wymyślać sobie te fikcyjne cele.

Do góry
#928442 - 04/02/2007 12:16 Re: Excel - pomoc [Re: Zbigniew]
Mistrzunio80 Offline
addict

Meldunek: 14/02/2006
Postów: 502
Zbigniew - poszukaj sobie w internecie kursow multimedialnych do Excela i potem zrob to samo co w lektor tylko na innym przykladzie - wg mnie to najszybsza metoda nauki - przez obserwacje - sam tak sie uczylem :).

Do góry
#931309 - 05/02/2007 00:48 Re: Excel - pomoc [Re: Zbigniew]
McKracken Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 04/10/2001
Postów: 1679
Skąd: Melbourne
Originally Posted By: Zbigniew
Wydaje mi się, że bez książki nie będę wiedział jakie Excel ma możliwości, co w nim mogę zrobić, a czego nie.

W sumie to dobry pomysł z tą pomocą, ale nie wiem czy dałbym radę wymyślać sobie te fikcyjne cele.


no i tu wlasnie jest pies pogrzebany - Excel jest programem, ale przede wszystkim jest narzedziem do rozwiazywania problemow. dlatego tez nie da sie go "nauczyc" od A do Z. nie sadze, zeby znalazla sie choc jedna osoba, ktora moze powiedziec, ze zna Excela w 100%. drog do rozwiazania danego problemu jest wiele, kwestia zeby wybrac ta najwydajniejsza i najefektywniejsza, a tego w ksiazkach nie znajdziesz. wszystko to beda tylko fikcyjne przyklady, a to czy ty bedziesz potrafil je pozniej zastosowac, a nawet znalezc lepsze od podanego rozwiazanie, zalezy juz tylko od ciebie.
jestem samoukiem i potrafie zrobic w excelu naprawde duzo, duzo wiecej niz uzytkownik okreslany mianem dobrego, a wciaz widze na codzien, ze caly czas ucze sie czegos nowego (nie mowie nawet o visual basic, bo ten juz jest dawno zaprzegniety przeze mnie do pracy). na pewno trudno samemu jest wymyslec sobie problem do rozwiazania, ale czytajac helpa, latwiej jest je sobie tworzyc, wiedzac na co excela stac.
jezeli przyblizysz jakiego typu zagadnienia do rozwiazania cie interesuja, moze bede w stanie podrzucic ci pare pozycji, z ktorych korzystalem (polecam tez zainteresowanie sie VBE, znacznie poszerza "excelowe" horyzonty ;\) )

Do góry
#931632 - 05/02/2007 11:05 Re: Excel - pomoc [Re: McKracken]
Mistrzunio80 Offline
addict

Meldunek: 14/02/2006
Postów: 502
A ja mam do Was dwa pytania bo na grupie dysk. MS Office narazie nic nie odpisuja. Sa to dosc trudne zadania no ale moze ktos wie jak to zrobic :).

1). W komorce A1 wpisuje nazwe druzyny, komorki A2 i A3 tez sa wypelnione jakas trescia, komorka A4 to autofiltr natomiast w komorkach A5:A20 znajduja sie dane dotyczace wynikow danej druzyny gdzie W to zwyciestwo, D to remis i L to porazka - dane te caly czas beda aktualizowane. I teraz chcialbym sie dowiedziec jaka serie zanotowala ta druzyna w ostatnich 10-ciu meczach czyli np. 5-2-3. Potrzebna mi jest formula, ktora bedzie zliczac ile W,D,L bylo w ostatnich 10-ciu meczach :). Co musialbym zmienic zeby obliczyc serie 5 ostatnich meczow?

2). W sumie bardzo podobne zadanie tylko chodzi mi o zsumowanie ostatnich 10 komorek w kolumnie czyli odnoszac to do bukmacherki: w kolumnie A mamy Wygrana z danego zakladu np. 300zl, w kolumnie B stawke za jaka zagralismy np. 200zl i w kolumnie C zysk netto czyli 300-200=100zl. I teraz wypelniamy tak kilka komorek w tych kolumnach i chcemy policzyc ile np. zarobilismy/stracilismy na ostatnich 5-ciu lub 10 zakladach. Dokladnie mam na mysli cos takiego co jest w BA na stronie glownej - kolumna "Last 10" :).

Pozdrawiam i dziekuje za ewentualna pomoc \:\)

Do góry
#933661 - 05/02/2007 23:10 Re: Excel - pomoc [Re: Mistrzunio80]
McKracken Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 04/10/2001
Postów: 1679
Skąd: Melbourne
Originally Posted By: MJankowski3
A ja mam do Was dwa pytania bo na grupie dysk. MS Office narazie nic nie odpisuja. Sa to dosc trudne zadania no ale moze ktos wie jak to zrobic :).

1). W komorce A1 wpisuje nazwe druzyny, komorki A2 i A3 tez sa wypelnione jakas trescia, komorka A4 to autofiltr natomiast w komorkach A5:A20 znajduja sie dane dotyczace wynikow danej druzyny gdzie W to zwyciestwo, D to remis i L to porazka - dane te caly czas beda aktualizowane. I teraz chcialbym sie dowiedziec jaka serie zanotowala ta druzyna w ostatnich 10-ciu meczach czyli np. 5-2-3. Potrzebna mi jest formula, ktora bedzie zliczac ile W,D,L bylo w ostatnich 10-ciu meczach :). Co musialbym zmienic zeby obliczyc serie 5 ostatnich meczow?
(...)

tak na szybko:

jak mowisz, zakres A5:A20 to wyniki oznaczane jako W, D lub L. Poniewaz zakres jest ruchomy, gdyz nie wiadomo w ktorej kolejce znajduje sie ostatni wynik, musimy wykonac maly "taniec":

w komorce A21: =ZŁĄCZ.TEKSTY(A5;A6;A7;.....;A19;A20)
w komorce A22: =PRAWY(A21;5)
i w koncu w A23: =SUMA(DŁ(A22))-SUMA(DŁ(PODSTAW(A22; "W";"")))&SUMA(DŁ(A22))-SUMA(DŁ(PODSTAW(A22; "D";"")))&SUMA(DŁ(A22))-SUMA(DŁ(PODSTAW(A22; "L";"")))
jako wynik otrzymamy ciag cyfr np. "221" oznaczajacy ilosc odpowiednio W, D i L w ostatnich 5ciu meczach.

Dla ostatnich 10ciu meczow nalezy w komorce A22 zamienic 5 na 10.

Znam maniakow, ktorzy polaczyliby to wszystko w jedna megaformule i wepchneli to w jedna komorke, ale wtedy niepredko bys doszedl na czym polega metoda osiagniecia celu ;\) z pewnoscia rowniez zastanowiwszy sie dluzej mozna znalezc inne, moze wydajniejsze rozwiazanie.

Drugie zadanie rzeczywiscie jest podobne, mysle ze sam jestes w stanie je rozwiazac \:\) jak nie da rady to daj znac, powodzenia ;\)

Do góry
#933674 - 05/02/2007 23:27 Re: Excel - pomoc [Re: McKracken]
McKracken Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 04/10/2001
Postów: 1679
Skąd: Melbourne
Originally Posted By: McKracken

tak na szybko:
(...)


no i wlasnie, "na szybko"

w formule w A23 wszystkie funkcje SUMA sa oczywiscie najzupelniej zbedne, mozesz usunac je z formuly i tez bedzie dzialac jak nalezy

Do góry
#935090 - 06/02/2007 14:14 Re: Excel - pomoc [Re: McKracken]
Mistrzunio80 Offline
addict

Meldunek: 14/02/2006
Postów: 502
McKracken --> dzieki za zainteresowanie :). Te formuly sa dosc skomplikowane, na grupie dysk. otrzymalem taka formule =LICZ.JEŻELI(PRZESUNIĘCIE(A1;ILE.NIEPUSTYCH(A:A)-10;;10);"W") przy zalozeniu ze dane znajduja sie w kolumnie A poczawszy od komorki A1 - i faktycznie dziala to bardzo dobrze (tam gdzie W analogicznie mozna wpisac L lub D). Tylko ze wstyd sie przyznac ale nie moge zmodyfikwoac tej formuly dla zalozenia, ze dane znajduja sie tez w kolumnie A ale poczawszy od komorki A5.

Do góry
#936445 - 06/02/2007 20:29 Re: Excel - pomoc [Re: Mistrzunio80]
McKracken Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 04/10/2001
Postów: 1679
Skąd: Melbourne
zeby dostosowac ja do twoich wymagan formula ta powinna wygladac tak:
=LICZ.JEŻELI(PRZESUNIĘCIE(A5;ILE.NIEPUSTYCH(A5:A65536)-10;;10);"W")
zakres podany dla funkcji ILE.NIEPUSTYCH okresla zakres zawierajacy wyniki, tu podalem od A5 do ostatniej komorki w kolumnie, oczywiscie mozesz to skrocic wg swoich potrzeb.
zeby otrzymac wynik w jednej komorce w postaci np 221, musisz formule rozszerzyc o pozostale kryteria - wtedy bedzie ona wygladac tak:
=LICZ.JEŻELI(PRZESUNIĘCIE(A5;ILE.NIEPUSTYCH(A5:A65536)-10;;10);"W")&LICZ.JEŻELI(PRZESUNIĘCIE(A5;ILE.NIEPUSTYCH(A5:A65536)-10;;10);"D")&LICZ.JEŻELI(PRZESUNIĘCIE(A5;ILE.NIEPUSTYCH(A5:A65536)-10;;10);"L")

Do góry
#936892 - 06/02/2007 23:39 Re: Excel - pomoc [Re: McKracken]
Mistrzunio80 Offline
addict

Meldunek: 14/02/2006
Postów: 502
Wlasnie kombinowalem w ten sam sposob i wszystko jest ok ale dopiero wtedy gdy wpiszemy dane w co najmniej czterech wierszach. W przypadku gdy mamy np. L, L, W wyswietla sie komunikat o bledzie #ADR! :).

Do góry
#936899 - 06/02/2007 23:47 Re: Excel - pomoc [Re: Mistrzunio80]
Mistrzunio80 Offline
addict

Meldunek: 14/02/2006
Postów: 502
Sorki - robilem to na przykladzie komorek zaczynajacych sie od J7 - w przypadku A5 blad #ADR! przestaje sie pojawiac dopiero gdy wpiszemy dane do szostego z kolei wiersza (A10). Pozdrawiam :).

Do góry
#940718 - 08/02/2007 09:09 Re: Excel - pomoc [Re: Mistrzunio80]
Mistrzunio80 Offline
addict

Meldunek: 14/02/2006
Postów: 502

Do góry
#1020673 - 06/03/2007 02:07 Re: Excel - pomoc [Re: Mistrzunio80]
maycj Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 06/08/2002
Postów: 2020
Skąd: only wawa
To ja sie podepne...
Mam taki problem.

Za każdym razem jak do excela kopiujw sie na przyklad wyniki spotkań takiej wpostaci:
1-2
3-1
2-2
1-4
to excel automatycznie odzytuje je jako data i zmienia wartość tych komórek na:
2-sty
1-mar
2-lut
4-sty
...itd

czy dalo by sie zrobić tak żeby excel tak nie robil i zostawil te komórki w spokoju????

pozdr

Do góry
#1020702 - 06/03/2007 03:10 Re: Excel - pomoc [Re: maycj]
gruda Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 20/10/2002
Postów: 2455
Skąd: Gran Canaria
zanim wkleisz dane, sformatuj kolumne w ktorej znajda sie wyniki jako TEKST.

Do góry
#1023559 - 06/03/2007 21:44 Re: Excel - pomoc [Re: gruda]
maycj Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 06/08/2002
Postów: 2020
Skąd: only wawa
ok, dzieki \:\)

Do góry
#2222670 - 02/04/2008 05:56 Re: Excel - pomoc [Re: maycj]
bcn1899 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/05/2005
Postów: 3939
jest skrot w excelu z klawy, zeby do formuly "$" wstawic, ale nie pamietam jaki i znalexc nie moge, bede wdzieczny za pomoc...

--
pzdr.bcn1899 *NO HAY EXPLICACIÓN PARA ESTA LOCA PASIÓN*

Do góry
#2222742 - 02/04/2008 06:26 Re: Excel - pomoc [Re: bcn1899]
Pav Offline
enthusiast

Meldunek: 18/11/2004
Postów: 279
Originally Posted By: bcn1899
jest skrot w excelu z klawy, zeby do formuly "$" wstawic, ale nie pamietam jaki i znalexc nie moge


Shift+4?

Do góry
#2222765 - 02/04/2008 06:33 Re: Excel - pomoc [Re: Pav]
bcn1899 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/05/2005
Postów: 3939
Originally Posted By: Pav
Shift+4?


ten skrot wstawia $ jako takiego, wydaje mi sie jednak, ze jest skrot, ktory juz gotowa forume modyfikuje i uzupelnia o $, myle sie?

--
pzdr.bcn1899 *NO HAY EXPLICACIÓN PARA ESTA LOCA PASIÓN*

Do góry
#2222797 - 02/04/2008 06:43 Re: Excel - pomoc [Re: bcn1899]
ooiioo Offline
enthusiast

Meldunek: 18/05/2005
Postów: 286
Originally Posted By: bcn1899
jest skrot w excelu z klawy, zeby do formuly "$" wstawic, ale nie pamietam jaki i znalexc nie moge, bede wdzieczny za pomoc...

do kazdej komorki mozna dopisac znaki $ w formule, zaznaczajac cala formule w polu edycji formuly i naciskajac F4....

ps. ...formule...formule..formuly... mam nadzieje ze idzie to zrozumiec \:\)

Do góry
#2222798 - 02/04/2008 06:44 Re: Excel - pomoc [Re: bcn1899]
maycj Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 06/08/2002
Postów: 2020
Skąd: only wawa
F4

Do góry
#2222817 - 02/04/2008 06:50 Re: Excel - pomoc [Re: maycj]
bcn1899 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/05/2005
Postów: 3939
BINGO! dziękuję!



--
pzdr.bcn1899 *NO HAY EXPLICACIÓN PARA ESTA LOCA PASIÓN*

Do góry
#2238128 - 08/04/2008 00:25 Re: Excel - pomoc [Re: bcn1899]
HenkSiracius Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 05/02/2008
Postów: 3444
Skąd: Bytom
mam problem z filtrem zaawansowanym \:\) konkretnie potrzebuje w miare czytelny, prostym jezykiem napisany opis i zasade dzialania, funkcjonalnosc i zastosowanie, i do tego jakis przyklad zadania (sciagnalem z internetu, ale jest cale rozwiazane i nijak nie moge sie za nie zabrac)

Do góry
#2239341 - 08/04/2008 09:27 Re: Excel - pomoc [Re: HenkSiracius]
McKracken Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 04/10/2001
Postów: 1679
Skąd: Melbourne
wcisnij F1 (Pomoc) i wpisz "filtr zaawansowany" - tam wszystko jest opisane prostym jezykiem. co do przykladow, to przyklady maja to do siebie, ze sa podane wraz z rozwiazaniem, wiec nie do konca rozumiem czego wlasciwie szukasz - zadania do samodzielnego rozwiazania?

Do góry
#2241569 - 09/04/2008 04:47 Re: Excel - pomoc [Re: McKracken]
maycj Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 06/08/2002
Postów: 2020
Skąd: only wawa
Witam, czy jest w excelu formuła która liczy ile razy dany znak pojawił się w danym ciągu tekstowym?

Np. Ile razy wystepuje "a" w słowie "Warszawa".

wydaje mi sie ze powinna byc, ale jakos nie moge znalezc. moze da sie to jakos skombinowac z kilku formuł.

Ewemtualnie przydała by mi sie formuła która poda pozycje, nie pierwszego, a na przykład siódmego wystąpienia danego znaku w danym ciagu tekstowym.

dzięki

pozdr

Do góry
#2242033 - 09/04/2008 05:50 Re: Excel - pomoc [Re: maycj]
micha$ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 25/11/2005
Postów: 6311
Skąd: Uć
Zliczanie tutaj znalazłem: http://www.cpearson.com/excel/excelF.htm
Z tym, że to jest wersja amerykańska. Nie wiem jaki jest odpowiednik w polskim excelu.

Code:
Counting Characters In A String

The following formula will count the number of "B"s, both upper and lower case, in the string in B1.

=LEN(B1)-LEN(SUBSTITUTE(SUBSTITUTE(B1,"B",""),"b",""))

Do góry
#2242061 - 09/04/2008 05:54 Re: Excel - pomoc [Re: micha$]
micha$ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 25/11/2005
Postów: 6311
Skąd: Uć
Tutaj mozesz poszukać: http://www.mvps.org/dmcritchie/excel/strings.htm od "Extract" w dół.

Do góry
#2242129 - 09/04/2008 06:09 Re: Excel - pomoc [Re: micha$]
maycj Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 06/08/2002
Postów: 2020
Skąd: only wawa
hehe no właśnie. dzięki
szkoda ze sam na to nie wpadlem

Do góry
#2242462 - 09/04/2008 17:58 Re: Excel - pomoc [Re: maycj]
Mistrzunio80 Offline
addict

Meldunek: 14/02/2006
Postów: 502
Albo ewentualnie funkcja VBA :-)

Code:
Function Zliczanie(Wyrażenie As Variant, Znak As Variant) As Integer

Zliczanie = Len(Wyrażenie) - Len(Replace(Wyrażenie, Znak, "", 1, -1, vbTextCompare))

End Function


Funkcja nie uwzględnia różnicy w wielkości liter. Jeżeli chcesz żeby różnice były uwzględniane wystarczy zamienić ostatni argument (vbTextCompare) na vbBinaryCompare.

Do góry
#2242599 - 09/04/2008 20:24 Re: Excel - pomoc [Re: Mistrzunio80]
micha$ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 25/11/2005
Postów: 6311
Skąd: Uć
Na stronach Microsoftu jest soporo opisów. Wystarczy wpisać w google: "ciąg znaków excel".

Do góry
#3378110 - 04/09/2009 03:46 Re: Excel - pomoc [Re: micha$]
Kodi Offline
enthusiast

Meldunek: 30/09/2001
Postów: 385


mam kilka arkuszy z danymi które są wprowadzone według takiego samego schematu. intersują nas kolumny: DATA i WARTOŚĆ. chciałbym zsumować wartości z tych arkuszy w rozbiciu na miesiące.... czyli np. miesiąc maj, wartości z tego miesiąca sa sumowane ze wszystkich arkuszy w jednej komórce.

testowałem SUMA.JEŻELI ale nie wiem jak zmusic funkcje zeby zliczała z wielu arkuszy oraz jak wyznaczyć przedział czasu (miesiac) a nie tylko dzień - jak to uparcie funckja robi.

Do góry
#3378169 - 04/09/2009 04:03 Re: Excel - pomoc [Re: Kodi]
maycj Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 06/08/2002
Postów: 2020
Skąd: only wawa
Zrób sobie kolejną kolumne o nazwie MIESIĄC i będziesz miał problem z głowy. Wartość zapewne można jakoś automatycznie ściągnąć z DATY.

Do góry
#3378948 - 04/09/2009 08:48 Re: Excel - pomoc [Re: Kodi]
ooiioo Offline
enthusiast

Meldunek: 18/05/2005
Postów: 286
Originally Posted By: Kodi


mam kilka arkuszy z danymi które są wprowadzone według takiego samego schematu. intersują nas kolumny: DATA i WARTOŚĆ. chciałbym zsumować wartości z tych arkuszy w rozbiciu na miesiące.... czyli np. miesiąc maj, wartości z tego miesiąca sa sumowane ze wszystkich arkuszy w jednej komórce.

testowałem SUMA.JEŻELI ale nie wiem jak zmusic funkcje zeby zliczała z wielu arkuszy oraz jak wyznaczyć przedział czasu (miesiac) a nie tylko dzień - jak to uparcie funckja robi.

daj zalacznik to cos sie wymysli wink

Do góry
#3406575 - 17/09/2009 20:02 Re: Excel - pomoc [Re: ooiioo]
Kodi Offline
enthusiast

Meldunek: 30/09/2001
Postów: 385
dziex za pomoc, jakoś te wszystkie problemy ominołem. kazdy arkusz zliczam oddzielnie a problem daty ominołem przy pomocy różnicy funkcji >suma.jezeli i <suma.jezeli.

Do góry
#3507585 - 11/11/2009 23:19 Re: Excel - pomoc [Re: Kodi]
Zielony Offline
a.k.a. "IcE22"

Meldunek: 13/08/2004
Postów: 340
Witam
Czy moze mi ktos powiedziec jak napisac formułe gdzie:
>0 =1
=0 =0
<0 =2
Prosze o pomoc

Do góry
#3507602 - 11/11/2009 23:24 Re: Excel - pomoc [Re: Zielony]
ooiioo Offline
enthusiast

Meldunek: 18/05/2005
Postów: 286
zakladam ze chodzi o komorke a1

=jeżeli(a1>0;1;jeżeli(a1=0;0;2))

Do góry
#3507652 - 11/11/2009 23:34 Re: Excel - pomoc [Re: ooiioo]
Zielony Offline
a.k.a. "IcE22"

Meldunek: 13/08/2004
Postów: 340
Chodzi mi o kmorke d9

Do góry
#3507671 - 11/11/2009 23:37 Re: Excel - pomoc [Re: Zielony]
ooiioo Offline
enthusiast

Meldunek: 18/05/2005
Postów: 286
to jak udalo Ci sie uruchomic excela to chyba dasz rade tez przerobic ta formule smile

Do góry
#3507696 - 11/11/2009 23:41 Re: Excel - pomoc [Re: ooiioo]
Zielony Offline
a.k.a. "IcE22"

Meldunek: 13/08/2004
Postów: 340
Wyskakuje mi cos takiego #name?

Do góry
#3507721 - 11/11/2009 23:52 Re: Excel - pomoc [Re: Zielony]
ooiioo Offline
enthusiast

Meldunek: 18/05/2005
Postów: 286
to napisz cos wiecej... gdzie to wyskakuje, gdzie masz dane, gdzie wpisujesz forumule itp. albo daj link do pliku...

Do góry
#3510848 - 13/11/2009 08:16 Re: Excel - pomoc [Re: ooiioo]
McKracken Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 04/10/2001
Postów: 1679
Skąd: Melbourne
albo po prostu wpisz:
=if(d9>0,1,if(a1=0,0,2))
bo najwyrazniej masz angielska wersje excela

Do góry
#3510857 - 13/11/2009 08:17 Re: Excel - pomoc [Re: McKracken]
McKracken Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 04/10/2001
Postów: 1679
Skąd: Melbourne
poprawka, bo pominalem jedno odniesienie do d9. wpisz:
=if(d9>0,1,if(d9=0,0,2))

Do góry
#3821727 - 22/04/2010 19:45 Re: Excel - pomoc [Re: McKracken]
kamtek Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 29/10/2004
Postów: 2529


jak zrobic zeby w kolumnie T, zliczal sie zysk/strata z kolumny J w zaleznosci od dyscypliny ?

Do góry
#3821906 - 22/04/2010 20:57 Re: Excel - pomoc [Re: kamtek]
Feher Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 28/08/2001
Postów: 3383
Skąd: Warszawa
Formuła dla komórki T2:

=SUMA.JEŻELI(G:G;S2;J:J)

Możesz ustawić też konkretny zakres np:

=SUMA.JEŻELI(G20:G1000;S2;J20:J1000)

W kolejnych wierszach w formule odpowiednio S3,S4 i S5

Pozdrawiam

Do góry
#3821994 - 22/04/2010 21:37 Re: Excel - pomoc [Re: Feher]
kamtek Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 29/10/2004
Postów: 2529
wielkie dzieki piwo

Do góry
#4730864 - 15/06/2011 21:38 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
kiki1981 Offline
enthusiast

Meldunek: 12/11/2005
Postów: 200
Prosze o pomoc moze ktos umie mi pomoc i napisac ta formule w excelu.

Oto zadanie:

Prawdopodobienstwo nie zdobycia bramki przez gospodarzy wynosi 6%, natomiast prawdopodobienstwo nie zdobycia bramki przez gosci 37%.

Oblicz prawdopodobienstwo ze rezultat koncowy miedzy tymi druzynami bedzie 0-0


Z gory dzieki

Do góry
#4730907 - 15/06/2011 21:57 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
maycj Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 06/08/2002
Postów: 2020
Skąd: only wawa
Nie potrzeba excela do tego smile

6%*37%=2,22%

Do góry
#4730919 - 15/06/2011 22:02 Re: Excel - pomoc [Re: maycj]
kiki1981 Offline
enthusiast

Meldunek: 12/11/2005
Postów: 200
Originally Posted By: maycj
Nie potrzeba excela do tego smile

6%*37%=2,22%


Podziekowal bardzo

Pytanie skomplikowane a jakze proste :-)

Duze piwo dla ciebie

Do góry
#5092641 - 13/12/2011 22:47 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
jozimzbazin Offline
stranger

Meldunek: 13/12/2011
Postów: 2
witam!
może zerknij w ten arkusz http://redmad.fm.interia.pl/EngFootball0304.zip coś takiego znalazłem trzeba uaktualnić nowymi wpisami.Tak przynajmniej mi sie wydaje nie przegładałem jeszcze tego dokładnie.

Do góry
#5376523 - 31/05/2012 16:32 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
MichalTD Offline
enthusiast

Meldunek: 13/06/2007
Postów: 201
Problem nie wydaje sie trudny, licze na Wasza pomoc.
W kolumnie A dzien po dniu wpisuje kurs Euro, chce aby komorka b1 zwracala mi aktualną wartość Euro, czyli ostania komorka z kolumny A1. Dzeki za pomoc

Do góry
#5377584 - 31/05/2012 23:31 Re: Excel - pomoc [Re: MichalTD]
ooiioo Offline
enthusiast

Meldunek: 18/05/2005
Postów: 286
Originally Posted By: MichalTD
Problem nie wydaje sie trudny, licze na Wasza pomoc.
W kolumnie A dzien po dniu wpisuje kurs Euro, chce aby komorka b1 zwracala mi aktualną wartość Euro, czyli ostania komorka z kolumny A1. Dzeki za pomoc

rozwiązań jest sporo,
zakładam, że wpisujesz w kolumnie A od pierwszego wiersza, bez pustych wierszy, w wybranej komórce wpisujesz funkcję:
Code:
=ADR.POŚR("a"&ILE.NIEPUSTYCH(A:A))

Do góry
#5377610 - 31/05/2012 23:44 Re: Excel - pomoc [Re: ooiioo]
MichalTD Offline
enthusiast

Meldunek: 13/06/2007
Postów: 201
dziala doskonale, oto mi chodzilo, pozdrawiam

Do góry
#5480103 - 30/07/2012 19:47 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
kiki1981 Offline
enthusiast

Meldunek: 12/11/2005
Postów: 200
http://tinypic.pl/1posqprzl021

Prosze o pomoc w rozwiazaniu tego zadania

Do góry
#5480762 - 31/07/2012 02:48 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
ooiioo Offline
enthusiast

Meldunek: 18/05/2005
Postów: 286
może tak dla b7:
Code:
=ADR.POŚR(ADRES(6;PODAJ.POZYCJĘ(AE7;$E$7:$AC$7;0)+4))

a dla c7 analogicznie smile

Do góry
#5480772 - 31/07/2012 03:01 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
ooiioo Offline
enthusiast

Meldunek: 18/05/2005
Postów: 286
ach ta edycja...
Code:
=ADR.POŚR(ADRES(6;PODAJ.POZYCJĘ(AD7;$E$7:$AC$7;0)+4))


następnym razem dawaj plik excela bo jak widzisz są niepotrzebne problemy wink

Do góry
#5481021 - 31/07/2012 12:34 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
kiki1981 Offline
enthusiast

Meldunek: 12/11/2005
Postów: 200
dzieki ooiioo o to wlasnie chodzilo. pozdro

Do góry
#5481027 - 31/07/2012 13:34 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
kiki1981 Offline
enthusiast

Meldunek: 12/11/2005
Postów: 200
jeszcze jedno:

Jak rozwiazac sprawe jesli max i max-1 sa sobie rowne.
Przyklad 07=25 i Z7=25 wtedy sciaga do komorki B7 i C7 literke K, a chodzi mi o to zeby sciagalo K i Z

Do góry
#5484444 - 02/08/2012 21:18 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
ooiioo Offline
enthusiast

Meldunek: 18/05/2005
Postów: 286
w tamtym rozwiązaniu założyłem, że wartośći się nie powtarzają (tak było na screenie).
Jeżeli ma być inaczej to bez poważniejszych funkcji (tablicowych) się nie obejdzie. Chyba że pomożesz sobie dodatkowym wierszem, który trochę sztucznie posortuje wartości.

Nie wiem skąd masz wartośći do tabeli i do czego zmierzasz. Przykładowo, jak wyobrażasz sobie wynik formuły gdy max=25 i dwie kolejne wartości (jak to nazywasz) "max-1" są sobie równe?

Do góry
#5486595 - 03/08/2012 22:52 Re: Excel - pomoc [Re: ooiioo]
kiki1981 Offline
enthusiast

Meldunek: 12/11/2005
Postów: 200
ooiioo poradzilem sobie z tym problemem wprowadzajac dodatkowa tabele. Dziekuje za podpowiedz jestem ci winny duze piwo.

Do góry
#5496241 - 12/08/2012 14:50 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
kiki1981 Offline
enthusiast

Meldunek: 12/11/2005
Postów: 200
Czy ktos analizowal Średnia bramek (Gospodarze - Goście) na stronie

http://annabet.com/pl/poissoned/?TotalGoals=2%2C3&Odd1=32%2C71&Odd2=29%2C02&Odd3=38%2C28&Marginal=100&usepercent=ON&_language=pl

Probuje dojsc do tego w Excelu ale chyba za cienki jestem.

Do góry
#6131012 - 18/01/2014 06:48 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
Zielony Offline
a.k.a. "IcE22"

Meldunek: 13/08/2004
Postów: 340
Witam.
Wpadł Mi w ręce ciekawy arkusz kalkulacyjny który typuje wysokie kursy ale tylko na gości . Poniżej parę spotkań na dzisiaj z ligi angielskiej. Zobaczymy co z tego wyjdzie jutro wink.Pozdrawiam

[IMG=http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/811/oo0w.png][/IMG]

Do góry
#6131015 - 18/01/2014 06:50 Re: Excel - pomoc [Re: Zielony]
Zielony Offline
a.k.a. "IcE22"

Meldunek: 13/08/2004
Postów: 340
<a target="_blank" href="https://imageshack.com/i/mjoo0wp"><img src="http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/811/oo0w.png" border="0"></a>

Do góry
#6131020 - 18/01/2014 07:00 Re: Excel - pomoc [Re: Zielony]
Zielony Offline
a.k.a. "IcE22"

Meldunek: 13/08/2004
Postów: 340

Do góry
#6131023 - 18/01/2014 07:07 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
Zielony Offline
a.k.a. "IcE22"

Meldunek: 13/08/2004
Postów: 340

Do góry
#6131024 - 18/01/2014 07:10 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
Zielony Offline
a.k.a. "IcE22"

Meldunek: 13/08/2004
Postów: 340
W razie pytań proszę PM .
Dobranoc

Do góry
#7001201 - 06/09/2017 21:57 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
Ezquerro Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 28/11/2002
Postów: 2151
Skąd: Glasgow/Głowno/Łódź
mam taki mały problem może ktoś będzie w stanie mi pomóc;
potrzebuje wyciągnąć z dużej tabeli dane za pomocą formuły nie filtra.
jeżeli np, w kolumnie A wystąpi któraś z liczb od 1-6 a następnie w kolumnie B i C komórki będą puste to żeby wypisał mi tekst z kolumny D jeżeli taki przypadek wystąpi. a jeżeli będzie kilka takich przypadków to niech będzie to pierwszy napotkany.

umiem to zrobić dla jednej liczby ale nie dla możliwych 6ciu liczb frown help

Do góry
#7001235 - 07/09/2017 01:25 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
ooiioo Offline
enthusiast

Meldunek: 18/05/2005
Postów: 286
to daj tę formułę dla jednej liczby,
bo chyba nie bardzo rozumiem o co chodzi

Do góry
#7001295 - 07/09/2017 14:56 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
Akhu Online   tired


Meldunek: 12/10/2003
Postów: 26581
Jeśli możesz to pokaż plik, albo chociaż mały wycinek pliku wink

Do góry
#7001347 - 07/09/2017 18:25 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
Ezquerro Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 28/11/2002
Postów: 2151
Skąd: Glasgow/Głowno/Łódź
to może inaczej opisze zadanie.
wyobraź sobie 4 kolumny(A,B,C,D) i np. 100 wierszy.
w kolumnie A znajdują się litery alfabetu
chciałbym aby formuła znalazła mi wiersz dla którego:
1.komórka w kolumnie C jest pusta,
2.komórka w kolumnie B jest pusta.
3.natomiast w kolumnie A w komórce będzie którakolwiek z 6ciu liter wybranych np. abcdef.
i wtedy formuła jesli napotka pierwszy taki wiersz to wypisze tekst z komórki z kolumny D z tego znalezionego wiersza.
czy to jest jaśniej?

dla np 1. litery to zrobiłem to tak
stworzyłem tablice i zapisałem w menagerze zadan o nazwie tablica
=WYBIERZ({1\2};$A$1:$A$100&$B$1:$B$100&$C$1:$C$100;$D$1:$D$100)
i
wpisałem formułe
=WYSZUKAJ.PIONOWO("a"&""&"";tablica;2;FAŁSZ)

Do góry
#7001419 - 07/09/2017 21:25 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
Akhu Online   tired


Meldunek: 12/10/2003
Postów: 26581
Ja to zrozumiałem tak:

=JEŻELI(ORAZ(CZY.PUSTA(B1);(CZY.PUSTA(C1));(LUB(A1="a";A1="b";A1="c";A1="d";;A1="e";;A1="f")));D1;" ")

Jeśli nie o to chodzi, to wydaje mi się, że bez przykładowego pliku się nie obędzie.

Do góry
#7001649 - 08/09/2017 18:30 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
Ezquerro Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 28/11/2002
Postów: 2151
Skąd: Glasgow/Głowno/Łódź
twoja formuła będzie dobra tylko dla konkretnego wiersza i bym musiał stworzyć kolejną kolumnę obok, a ja chciałbym aby formuła sama znalazła wiersz z takimi parametrami i wypisała wtedy to co jest w tym wierszu z kolumny d wink

Do góry
#7001667 - 08/09/2017 19:08 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
Akhu Online   tired


Meldunek: 12/10/2003
Postów: 26581
No i jednak nie rozumiem smile

Jeszcze dopytam, aczkolwiek raczej się poddaje...gdzie ma wypisać to co jest w kolumnie D?

Do góry
#7001670 - 08/09/2017 19:21 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
Ezquerro Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 28/11/2002
Postów: 2151
Skąd: Glasgow/Głowno/Łódź
twoja formuła sprawdza tylko pierwszy wiersz, a ja chce aby formuła sprawdziła wszystkie wiersze i znalazła ten który spełnia kryteria i wypisała zawartośc komurki z tego znalezionego wiersza z kolumny D np. w komórce H1

Do góry
#7001672 - 08/09/2017 19:33 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
Akhu Online   tired


Meldunek: 12/10/2003
Postów: 26581
Ale jak skopiujesz w dół na wszystkie wiersze, to takie coś nie wystarczy?

Do góry
#7001682 - 08/09/2017 19:44 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
Ezquerro Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 28/11/2002
Postów: 2151
Skąd: Glasgow/Głowno/Łódź
no właśnie nie, nie mogę kopiować w dół musze mieć wynik w jednej komórce frown

Do góry
#7001686 - 08/09/2017 19:53 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
Akhu Online   tired


Meldunek: 12/10/2003
Postów: 26581
Bez zobaczenia na żywych danych jak to ma wyglądać nie rozumiem sensu tego działania, więc się poddaje, może ooiioo pomoże.
Powodzenia wink

Do góry
#7001701 - 08/09/2017 20:22 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
Ezquerro Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 28/11/2002
Postów: 2151
Skąd: Glasgow/Głowno/Łódź
specjalnie stworzyłem przykładowy plik excel, zawarłem też rozwiązanie tylko dla jednego parametru a,
www.1x2.talktalk.net/mecz.xlsx

Do góry
#7002259 - 09/09/2017 15:33 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
Ezquerro Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 28/11/2002
Postów: 2151
Skąd: Glasgow/Głowno/Łódź
udało mi się skrócić formułe dla jednej wartości

=INDEKS(D:D;PODAJ.POZYCJĘ("a"&""&"";A1:A100&B1:B100&C1:C100;0))
zatwierdzamy ctrl shift enter

ale nadal nie potrafie sobie poradzić w przypadku kilku wartości np a,b,c,d,e,f frown
jakieś pomysły?

Do góry
#7003184 - 11/09/2017 11:04 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
ooiioo Offline
enthusiast

Meldunek: 18/05/2005
Postów: 286
trudno ogarnąć o co chodzi, bo jakby sam piszesz rozwiązanie wink
czy nie wystarczy tylko pominąć kolumny A, skoro wartość ma tam być dowolna? czyli tablicowo:
=INDEKS(D:D;PODAJ.POZYCJĘ(""&"";B1:B100&C1:C100;0))

Do góry
#7003263 - 11/09/2017 18:40 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
Ezquerro Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 28/11/2002
Postów: 2151
Skąd: Glasgow/Głowno/Łódź
właśnie nie można pominąć kolumny A bo wtym jest właśnie problem! napisałem kod w którym w kolumnie A ma jest jedna literka a, a ja chce mięć że w kolumnie A może być np, jedna z 6 literek z alfabetu a,b,c,d,e niezależnie która z tych 6ciu będzie.
jaśniej się nie da

Do góry
#7003264 - 11/09/2017 18:41 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
Ezquerro Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 28/11/2002
Postów: 2151
Skąd: Glasgow/Głowno/Łódź
oczywiście mogę zrobić kilka formuł dla każdej literki z osobna ale wtedy będę miał 6 wyników a ja chce mieć 1 wynik

Do góry
#7004290 - 13/09/2017 20:51 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
Ezquerro Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 28/11/2002
Postów: 2151
Skąd: Glasgow/Głowno/Łódź
ponieważ nie umiem zrobić formuły aby zwracała jedną wartość dla mojego przypadku zdecydowałem się rozbić to na 6 formuł. która tworzy małą tabelke E1:E6. z której to teraz chce znaleźć najmniejszą wartość i wpisać w h1. I tu pojawia się problem ponieważ. wartości w tej nowej tabeli to daty amerykańskie i funkcja MIN pokazuje 0. przykład daty to (9/15/17 20:41), czy da się z takich wartości znaleźć najmniejszą?

Do góry
#7004675 - 14/09/2017 14:51 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
Akhu Online   tired


Meldunek: 12/10/2003
Postów: 26581
Zrób sobie tę tabelkę z rozbiciem od F1:F6

w E1:E6 zrób sobie tabelkę z =PODAJ.POZYCJĘ(F1;D:D;0) itd.

w G1 sobie wpisz =WYSZUKAJ.PIONOWO(MIN(E1:E6);E1:F6;2;FAŁSZ)

Ukryj kolumny E i F i voila masz jedną komórkę z danymi które chcesz.

Trochę łopatologiczny sposób, ale może będzie grin

Do góry
#7005215 - 15/09/2017 01:02 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
Ezquerro Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 28/11/2002
Postów: 2151
Skąd: Glasgow/Głowno/Łódź
Dzięki działa, tylko jest jeszcze jeden mały problem, w przypadku gdy jedna z moich formuł nie znajdzie wartości (brak, #na) to wtedy twoja formuła traktuje ja jako najmniejszą, jak to wykluczyć?

Do góry
#7005221 - 15/09/2017 05:46 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
Ezquerro Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 28/11/2002
Postów: 2151
Skąd: Glasgow/Głowno/Łódź
Znalazłem rozwiązanie, wystarczyło dodać jeżeli.nd do twojej formuły

Do góry
#7005311 - 15/09/2017 14:47 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
Akhu Online   tired


Meldunek: 12/10/2003
Postów: 26581
piwo

Do góry
#7007816 - 21/09/2017 17:29 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
Ezquerro Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 28/11/2002
Postów: 2151
Skąd: Glasgow/Głowno/Łódź
Wiem że mogę usunąć duplikaty z kolumny jednym przyciskiem ale czy jest możliwość w formule licz.warunki aby z określonej kolumny nie liczył dupkikatow?

Do góry
#7007850 - 21/09/2017 19:49 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
Ezquerro Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 28/11/2002
Postów: 2151
Skąd: Glasgow/Głowno/Łódź
Poradziłem sobie także nieaktualne

Do góry
#7101722 - 20/02/2018 17:46 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
Ezquerro Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 28/11/2002
Postów: 2151
Skąd: Glasgow/Głowno/Łódź
Google spraedsheet na którym pracuje kilku użytkowników, każdy z nich robi wpisy w kolumnie A, czy jest możliwość Aby w kolumnie B automatycznie wpisało mi kto zrobił wpis do komurki w kolumnie A? może jakaś formuła albo niema takiej możliwości?

Do góry
#7102377 - 21/02/2018 16:59 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
Akhu Online   tired


Meldunek: 12/10/2003
Postów: 26581
Makro:

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
On Error GoTo hendler:
If Target.Column = 1 And Target.Value <> "" And Target.Row > 2 Then

Target.Cells(1, 2) = Environ("Username")
End If
Exit Sub
hendler:

End Sub

Do góry
#7116623 - 13/03/2018 17:00 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
Ezquerro Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 28/11/2002
Postów: 2151
Skąd: Glasgow/Głowno/Łódź
Dzięki Akcji ale coś nie działa,może dlatego że to Google spraedsheet, natomiast działa mi poniższy skrypt:
function onEdit() {
var s = SpreadsheetApp.getActiveSheet();
var r = s.getActiveCell();
var email = Session.getActiveUser().getEmail();
if (r.getColumn() == 1) {
var nextCell = r.offset(0, 1);
nextCell.setValue(new Date());
}
if (r.getColumn() == 1) {
var nextCell = r.offset(0, 2);
Logger.log(nextCell.getValue());
if (nextCell.getValue() == '')
nextCell.setValue(email);
}
}

Tylko mam dwa problemy,jak skrypt przerobić aby.
1. Po usunięciu danych z kolumny 1 aby automatycznie zniknęły dane z kolumny 2 i 3
2. Aby zamiast emaila było wstawiane np.
nick albo imię albo nazwisko

Do góry
#7116649 - 13/03/2018 17:55 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
Ezquerro Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 28/11/2002
Postów: 2151
Skąd: Glasgow/Głowno/Łódź
Z 2 pkt. Sobie poradziłem więc jeszcze ten 1. Pkt

Do góry
#7275843 - 23/01/2019 20:44 Re: Excel - pomoc [Re: poldek]
Ezquerro Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 28/11/2002
Postów: 2151
Skąd: Glasgow/Głowno/Łódź
szukam formuly aby w wierszu znalazł komórke z tekstem TAK i wypisał co jest w komórce zaraz za nią, np w zakresie A1:Z1 znajduje TAK w K1 ale wypisuje mi co jest w L1

Do góry
Strona 1 z 8 1 2 3 4 5 6 7 8 >




Kto jest online
27 zarejestrowanych użytkowników (bukma, Akhu, VVega, aker, haczyk, pavlik, Górnik_Wałbrzych, alfa, Irek, rymoholik, pacyfista, burbon, rafal08, Lukasz111, kemp, Ozi, Józef Małolepszy, Warren, Kretol, pulpet, wHiTe_StAr, Green Arrow, olo1984, igea23, Ojro, 11kera11, buko69), 689 gości oraz 13 wyszukiwarek jest obecnie online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
24690 Użytkowników
106 For i subfor
48263 Tematów
5438685 Postów

Najwięcej online: 3195 @ 19/01/2020 13:01