Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
jpl
a.k.a. "Klajd Frog"
a.k.a. "Klajd Frog"
Witam

Chcę wynająć jak najprędzej mieszkanie.

Do tej pory szukałem w przeróżnych ogłoszeniach, anonsach itp i zero efektow.

Od kilku dni noszę się z pomysłem pójścia do Agencji Nieruchomości.
Słyszałem, że za jednorazową opłatą (200-250zł) agencja przedstawia mi tyle ofert aż jakas wybiorę.
Korzystał ktoś kiedys przy okazji wynajmu z pomocy agencji ?
Jak to wygląda w praktyce. Czy rzeczywiście łatwiej jest znależć mieszkanko dzieki agencji ?
Warto korzystac z ich usług?

Bede wdzieczny za kazda wypowiedz w tej kwestii smile

Bonus: Unibet
X
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
X Offline
Przede wszystkim sprawdz prosze wiarygodnosc takiej agencji. Znam przypadki, gdzie osoby przy ich pomocy wykupily calkiem nieswiadomie zadluzone mieszkanie i klka innych przypadkow potwierdzajacych watpliwej jakosci uslugi wyzej wymienionych tez bym mogl przytoczyc.

A odpowiadajac na pytanie. Tak, z godnych zaufania Agencji warto korzystac, choc musisz sie liczyc z dodatkowymi kosztami w postaci ich prowizji.

jpl
a.k.a. "Klajd Frog"
a.k.a. "Klajd Frog"
Originally Posted by XsebaX
Przede wszystkim sprawdz prosze wiarygodnosc takiej agencji. Znam przypadki, gdzie osoby przy ich pomocy wykupily calkiem nieswiadomie zadluzone mieszkanie

ja chce tylko wynająć smile

X
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
X Offline
To byl przyklad. Wynajmujac mieszkanie takze mozesz napotkac rozne nieprzewidywalne, przykre niespodzianki. Powodzenia smile

old hand
old hand
Podstawowa zasada.
Znajdź agencję, która opłatę pobiera w przypadku podpisania przez Ciebie umowy z właścicielem, tzn. po złożeniu Twojego autografu na papierze.
Uczciwe agencje obwożą (czasem niezłe cizie) swoich klientów po mieszkaniach do wynajęcia i nie pobierają żadnych opłat. Nawet gdy na żaden lokal się nie zdecydujesz.
Unikaj pieprzonych niby-agencji, które najpierw żądają kasy za jakieś adresy, a później każą radzić sobie samemu z gówno wartą listą telefonów.
Nie daj się wychu...ać.
I nie płać żadnej kasy na dzień dobry!!!

old hand
old hand
Czy warto?

Jeżeli nie żal ci na jednorazową opłatę dla agencji, ok. 40-50% mięsiecznej ołaty za mieszkanie, które wynajmiesz, jeżeli chcesz być wożonym od drzwi do drzwi, a nie latać z gazetą po mieście i słyszeć ciągle w słuchawce telefonu - "nieaktualne", to warto.
Znam to z praktyki.
Pozdrawiam i życzę sukcesu w tej jakże nieprzyjemnej, acz koniecznej zawiercidupie.

jpl
a.k.a. "Klajd Frog"
a.k.a. "Klajd Frog"
Właśnie znajomy jak wynajmowal swoje mieszkanie to zaplacil na dzien dobry 200 zl i dopiero wtedy agencja przedstawiala mu kolejne oferty az znalazl takie mieszkanie jakie mu odpowiadalo.

Jesli tak da rade to wiadomo, ze lepiej zaplacic gdy juz sie zdecyduje na jakies mieszkanie ktore mi zaproponuja. No ale zobaczymy jak to bedzie...

jpl
a.k.a. "Klajd Frog"
a.k.a. "Klajd Frog"
Macie jakies rady na co zwracac uwage przy wynajmie? Na co uwazac itp

Pooh-Bah
Pooh-Bah
Co do opłaty 200zł za przedstawienie ofert to dosyć dziwne, jak szukałem mieszkania do wynajęcia wraz z moją Lubą, to korzystaliśmy w sumie z około 5 biur nieruchomości, a tylko w jednej wzięli od nas opłatę w wysokości 50zł.W pozostałych było to bezpłatne. Niestety nie znaleźliśmy za ich pomocą mieszkania,gdyż w interesujących nas standardach,właściciele nie akceptowali posiadanego przez Nas psa. Nawet jeśli mielibyśmy wpłacić im większą kaucję.

Moderatorzy  Biszop, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
10 zarejestrowanych użytkowników (latajaca_holenderka, burbon, rymoholik, rafal08, Sensei, alfa, betowiec, aker, ElNinho[mmdea], forty), 4,689 gości, oraz 6 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,306
Posty5,840,401
Użytkownicy24,790
Najwięcej online15,603
Jul 4th, 2026