|
|
veteran
|
|
veteran
Na nip sie oczekuje okolo dwoch tygodni przysylaja na chate:)
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
nie odgdog a nie jest tak nie jestem pewien zeby dostac pit od pracodawcy to musi byc podany nip pracownika bo pracodawca tez musi sie rozliczyc z tego wszystkiego z US nie tylko pracownik. Dlatego wydaje mi sie ze pracowal tak dorywczo na czarno bez zadnej umowy.. No jest. NIP w formularzach to zawsze pierwsza pozycja  Dlatego się pytałem czy dostał oraz czy pracował legalnie. @Gnacik: na dosłanie PIT'a mieli czas do końca lutego. Mogli nie wysłać i w ogóle Cię nie ma w papierach u nich. Jednakże ze spółek kapitałowych nie może wyparować złotówka bez śladu w księgowości. Dlatego ja bym zadzwonił czy wysłali, czy wyślą, itp. a wniosek o NIP składaj tak, czy siak. Zawsze się przyda, a już jest z głowy
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
A jednak nie. źle doczytałem. Jutro zapytam się laski, co się zajmuje w robocie ZUS'ami i odpowie "pewnie". Ona się tylko takimi rzeczami zajmuje  Kolejny nabity post  Więc tak jak pisałem wczśniej. Zasada jest taka, że przy umowach zlecenia jest ZUS. od tego są różne wyjątki
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
jesli o NIP chodzi to moze ja napisze jak to u mnie wygladalo bo ostatnio go zalatwialem
1. w US pobiera sie druczek NIP-3 2. druczek sie wypelnia i idzie z nim do UP gdzie urzednik wypelnia swoja czesc 3. tak wypelniony NIP-3 zanosimy do US i czekamy az nam przysla decyzje o nadaniu NIPu (u mnie trwalo to ponad 2 tygodnie)
|
|
|
|
|
enthusiast
|
|
enthusiast
Mam pytanie odnośnie umowy zlecenie 1.Czy obowiązuje jakiś okres wypowiedzenia???JEdni mówią,żę 2 tyg.a inni że możesz zostać zwolniony w każdej chwili. 2.Czy na tej umowie należy Ci się jakaś przerwa. Z góry dzięki za odpowiedź.:)
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
1. Jeżeli nie ma przewidzianego terminu wypowiedzenia w umowie, to może zostać rozwiązana z dnia na dzień 2. nie
|
|
|
Link skopiowany do schowka