|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
macie moze pomysl na temat pracy magisterskiej o tematyce gieldowej? jakis latwy do napisania
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
łatwy temat o giełdzie byś chciał? Hmm... A jaka tematyka Cie interesuje? GPW, akcje, opcje i kontrakty, techniczna, fund, foreks, zagadnienia prawne? Licencjata napisałem już  o takej tematyce. Teraz temat wybieram na magisterke i kręci się narazie koło foreksu  Zobaczymy jak to będzie...
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
wole akcje, z forexa, opcji, kontraktow jestem zielony 
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
To moze przeprowadz analize jakiejs spolki ...
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
Np. Podatność rynku na informacje. Giełda jako barometr sytuacji gospodarczej. Pozyskanie kapitału poprzez emisję akcji - wady, zalety, koszty.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
dzieki, moze cos wybiore z tego, jak ktos ma jeszcze cos ciekawego to tez wpisywac 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Czynniki kształtujące ceny akcji na GPW
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
Albo super temat: Ryzyko inwestowanmia w akcje(instrumenty pochodne)
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Tak naprawde to tematyka fajna i znalezc porzadny temat nie jest problemem ...
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
na cos z tego napewno sie zdecyduje, ciekawsze napewno niz jakies kredyty czy leasingi
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
ostatnio zmienilem na temat o NewConnect tylko teraz nie wiem do konca co tam mozna badac  i co ewentualnie ciekawego umiescic w pracy, help 
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
Zbadaj czy rynek ten jest traktowany przez inwestorów jako czysto spekulacyjny czy też część z nich inwesuje tam pieniądze. na inne tematy chyba jest to zamłody rynek.
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Praca magisterska o NC? Chyba ciezko troche bo dopiero co weszlo nie ma zadnych danych archiwalnych ani nic. Juz chyba latwiej posciemniac cos o GPW... tak mi sie wydaje - ale ja sie nie znam 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
wlasnie o to chodzi ze nikt wczesniej o tym nie pisal i moja praca bedzie pionierska przez co mam od razu jakiegos plusa na starcie. Jestem swiadomy ze zadna ksiazka jeszcze o tym nie powstala i ze bede sie opieral na artykułach. Ja myslalem ze moze by zbadac od strony inwestora oplacalnosc inwestowania na tym rynku, ewentualnie zajac sie debiutami bo pierwsze przyniosly kilkaset % wzrostów
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Oplacalnosc - mozna jedynie odnosnie debiutu bo 1,5 miesiaca notowan to za malo. Ale debiuty tez byly specyficzne bo w zdecydowanej wiekszosci indywidualni nie mieli mozliwosci kupna na pierwotnym.
A poza tym: dla mnie ten NC jest nijaki. Marne obroty, spolki bardzo przewartosciowane. Gdyby to weszlo w czasie bessy to tak ale teraz, na szczycie hossy, to nie jest najlepsze miejsce do inwestowani. Ponadto te obroty - bardzo niskie i gra tam sama drobnica. Nawet na spekulacje za male sa te zlecenia wystawiane ....
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
No na pcozatku wystrzelilo w pierwszy dzien po 300% i wiecej. Teraz faktycznie ten NC nic sie nie dzieje ciekawego. Moze wlasnie dlatego ze w pierwszym dniu tak wszystko mocno uroslo.
A jesli chodzi o to ze twoja praca andrzejek 84 bedzie pionierska to ok. Spoko jak czujesz sie na silach pisac jako pionier to czemu nie. Tylko ja mowie ze jest to troche ciezko napisac gdy nie ma w ogole danych historycznych itd. Latwiej zawsze pisac oczyms co jzu jest bardziej zbadane i ktos juz o tym pisal. Chociaz jak tam chcesz. W sumie ta praca i tak do niczego ci sie nie przyda pozniej wiec po co sie meczyc i byc pionierem? Do tego mozna bardzo latwo wtopic z ta praca.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
pogadam jeszcze z promotorka jak ona to widzi, ale nie chce mi sie zmieniac tematu kolejny raz
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Właśnie to jeden z ostatnich momentach gdzie możesz bez nerwów zmienić temat i solidnie przygotować się do napisania pracy. Najlepiej wybierz coś co Cię rzeczywiście interesuje... Wybierać temat tylko, że ma się jakieś plusy, a sam w sobie nie jest ciekawy i nie ma zbyt wielu źródeł to tak trochę na siłę  .
|
|
|
Link skopiowany do schowka
|
|