Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
Strona 1 z 2 1 2
#1173482 28/04/2007 01:42
A
journeyman
journeyman
A Offline
Czy do wykonywania tego zawodu potrzebne są jakieś uprawnienia, certyfikaty lub zdane egzaminy państwowe? Jeśli tak to jakie i kto je robi ?

Bonus: Unibet
P
addict
addict
P Offline
Na pewno trzeba być księgowym z conajmniej kilkuletnim stażem, i zdać kurs np. taki http://www.skwp-katowice.lap.pl/oferta.php?opcja=kursy#2

A
journeyman
journeyman
A Offline
Nie chodziło mi o kurs, który można zrobić tylko o coś co jest konieczne, żeby wykonywać ten zawód. Na studiach od przyszłego semestru mogę wybrać rachunkowość i zastanawiam się czy po skończeniu studiów będe mógł podjąć pracę w tym kierunku czy jeszcze będę musiał zdobywać dodatkowe kwalifikacje, żeby wogóle myśleć o szukaniu pracy w tym zawodzie.

P
addict
addict
P Offline
http://www.aci.pl/zawody.php?id=33

http://www.gazetaprawna.pl/index.php?action=showNews&dok=1726.66.114.2.2.2.0.1.htm

http://ksiegowosc.infor.pl/porady-na-dzis/37216,Wymagania-w-stosunku-do-glownego-ksiegowego.html

w skrócie:
- studia ekonomiczne + 3 lata praktyki
- mile widziane studia podyplomowe lub branżowe certyfikaty

A
journeyman
journeyman
A Offline
Dzięki.

Joker
Joker
ja jestem głównym ksiegowym , zawod jak zawod , mnie daje utrzymanie , jesli nie lubisz grzebac w przepisach , to daj sobie z nim spokoj
POZDRO
ELDO

veteran
veteran
Originally Posted by ELDORADO
ja jestem głównym ksiegowym , zawod jak zawod , mnie daje utrzymanie , jesli nie lubisz grzebac w przepisach , to daj sobie z nim spokoj
POZDRO
ELDO

A jaka uczelnie i jaki kierunek/specjalnosc skonczyles??

Joker
Joker
Originally Posted by pszek
POZDRO
ELDO

o sporo lat temu Akedemie Ekonomiczną we Wrocławiu rok 1992, kierunek bankowośc , praca w bankach jakies 10 lat , potem certyfikaty ksiegowe , no i jestem Głownym Ksiegowym od 3 lat , osobiscie nie znam głownego ksiegowego prosto po skonczeniu studiow , zawod ten wymaga doswiadczenia , no i ta odpowiedzialnosc , w swietle przepisow prezes odpowiada znacznie w wezszym zakresie od glownego ksiegowego , ktory za wcale nie za przekrety , ale za na przyklad za nie dopatrzenie moze powedrowac do kicia, no ale patrząc z drugiej strony główny ksiegowy nigdy nie bedzie bezrobotny smile
POZDRO
ELDO

A
journeyman
journeyman
A Offline
Ja też nie licze na zostanie zaraz po studiach głównym księgowym chciałem tylko wiedzieć co trzeba mieć aby ten zawód wykonywać. A w tym zawodzie podoba mi się właśnie to, że bezrobocie raczej w nim nie grozi.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
POZDRO
ELDO

Jak duża firma, to na bank do pomocy jest E&Y, PWC, Deloitte, KPMG, HLB lub "moja" malutka firma. A wtedy: problem -> telefon do firmy -> firma się meczy wink
Co tydzień widuję się z głównymi księgowymi z baaardzo dużych firm z mojej okolicy i oni anie nie są jacyś super rozgarnięci, ani nie lubią grzebać w przepisach. Od tego mają ludzi i firmy zewnętrzne wink

B
old hand
old hand
B Offline
Originally Posted by odgdog
POZDRO
ELDO

Jak duża firma, to na bank do pomocy jest E&Y, PWC, Deloitte, KPMG, HLB lub "moja" malutka firma. A wtedy: problem -> telefon do firmy -> firma się meczy wink
Co tydzień widuję się z głównymi księgowymi z baaardzo dużych firm z mojej okolicy i oni anie nie są jacyś super rozgarnięci, ani nie lubią grzebać w przepisach. Od tego mają ludzi i firmy zewnętrzne wink
Jak zna życie to napewno mówisz o firmach gminnych i państwowych gdzie wszyscy to kolesie z nominacji

old hand
old hand
[/quote]
Jak zna życie to napewno mówisz o firmach gminnych i państwowych gdzie wszyscy to kolesie z nominacji [/quote]

laugh

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
laugh

confused

old hand
old hand
ELDO nie czarujmy sie,że "Z nominacji" laugh a kiedy ona była ta nominacja laugh kto cie nominował laugh chyba ze ktos z rodziny laugh to rozumie to nie pisz, ze przyadkowo crazy

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by Belisariusz
Originally Posted by odgdog
POZDRO
ELDO

Jak zna życie to napewno mówisz o firmach gminnych i państwowych gdzie wszyscy to kolesie z nominacji

Jedna to firma państwowa, a druga na bank w sporej części prywatna. Dokładnie w jakiej - nie wiem.
I to nie są firmy "gminne"

Joker
Joker
widze ze temat żyje laugh
głownym ksiegowym trudno zostac z nominacji , bo trzeba sie znac dobrze na przepisach i na rachunkowosci no i miec odpowiednie predyzpozycje do tego zawodu
był vakat na to stanowisko zgłosiłem sie , mialem papiery , doswiadczenie i zdobylem je , a swoj zawod lubie , bo zawsze interesowało mnie to jak "przepływaja" pieniadze smile
#odgdog , no to widziales raczej kiepskich głownych ksiegowych , o ja natomiast w swoim zyciu widzialem o wiele wiecej kiepskich prawnikow niz kiepskich glownych ksiegowych , moze dla tego , ze duzo prawnikow jest wlasnie z nominacji tongue

POZDRO
i miłego łykendu

C
veteran
veteran
C Offline
Originally Posted by pszek
POZDRO
ELDO

o sporo lat temu Akedemie Ekonomiczną we Wrocławiu rok 1992, kierunek bankowośc , praca w bankach jakies 10 lat , potem certyfikaty ksiegowe , no i jestem Głownym Ksiegowym od 3 lat , osobiscie nie znam głownego ksiegowego prosto po skonczeniu studiow , zawod ten wymaga doswiadczenia , no i ta odpowiedzialnosc , w swietle przepisow prezes odpowiada znacznie w wezszym zakresie od glownego ksiegowego , ktory za wcale nie za przekrety , ale za na przyklad za nie dopatrzenie moze powedrowac do kicia, no ale patrząc z drugiej strony główny ksiegowy nigdy nie bedzie bezrobotny smile
POZDRO
ELDO

Widze, ze kolega jest po tej samej uczelni co ja crazy
Tylko ja z 10 lat pozniej cool
Ja szesc dlugich lat pracowalem jako ksiegowy.. zajebista robota jak ktos ma predyspozycje.

D
member
member
D Offline
lepiej swoje biuro rachunkowe założyć

Joker
Joker
Originally Posted by doyle
lepiej swoje biuro rachunkowe założyć
mozna , ale ja wole 8 godzin ,a potem "relax take it easy " grin

D
member
member
D Offline
Eldo szczęściarzu, tez bym tak chciał :-) ale jak za 2 lata skoncze studia to pracy pewnie nie znajde, wiec trzeba bedzie myslec o czyms innym, wiec moze biuro rachunkowe

Strona 1 z 2 1 2

Moderatorzy  Biszop, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
4 zarejestrowanych użytkowników (rafal08, forty, ElNinho[mmdea], Lukasz111), 1,728 gości, oraz 6 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,284
Posty5,834,830
Użytkownicy24,790
Najwięcej online13,128
Sep 24th, 2025