|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
To jej przecież świetny biznes  Dajesz gościowi arkusze, on wpłaca połowę kasy(takie zabezpieczenie dla niego  ) , a jak się nie sprawdzi, to i tak masz kasę 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
Ma ktoś prezentacje o pomyłkach komentatorów sportowych?
Lub jakaś takach gdzie w biblogrofii nie ma żadnej ksiązki :>? Ja mam "Jezyk prasy sportowej", na poczatku temat mi sie wydawal latwy, ale gdy chcialem stworzyc bibliografie to meczylem sie strasznie, ale mysle jakos sie udalo  A w czym masz problem przy swojej prezentacji? Pozdro A nie chcesz się podzielic bo ja za rok mam mature a nie chce mi się zbytnio czytac lektur i szukam tematów wolnych. Piwko postawie 
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
Ma ktoś prezentacje o pomyłkach komentatorów sportowych?
Lub jakaś takach gdzie w biblogrofii nie ma żadnej ksiązki :>? Ja mam "Jezyk prasy sportowej", na poczatku temat mi sie wydawal latwy, ale gdy chcialem stworzyc bibliografie to meczylem sie strasznie, ale mysle jakos sie udalo  A w czym masz problem przy swojej prezentacji? Pozdro A nie chcesz się podzielic bo ja za rok mam mature a nie chce mi się zbytnio czytac lektur i szukam tematów wolnych. Piwko postawie  PW 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Wy też nie możecie dokonać pamiątkowego wpisu ? 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
No to jakie lektury obstawiacie, że będą na maturze? MOże macie jakieś przecieki?  Ja obstawiam "Potop" oraz "Zbrodnię i karę"
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Zbrodnia i Kara mogła by byc ale Potop już nie. Zbyt zawiła;/
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
byle latwe dla mnie moglby byc makbet ;] ale pewnie nie bedzie ze wzgled ze byl roku temu a szkoda;] no ale jak mowie, latwe i zeby nie trzeba przyrownac do czegos czego nie znam 
|
|
|
|
|
member
|
|
member
1)Przedwiośnie (mój zdecydowany faworyt  ), 2)Lalka, 3)Pan Tadeusz myśle że bedzie coś z w/w... i wcale bym się nie obraził takim stanem rzeczy  oby tylko nie było jakiegoś durnowatego wiersza, typu Morsztyn albo Naborowski wogóle to powtarzacie liryke? jak się nie myle to na nowej maturze jeszcze nie było wiersza...
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Panowie matura to bzdura mowie Wam. Stres nie jest zupelnie potrzebny, naprawde nie warto. na polskim wypisujecie informacje z tektu, robicie wnioski i zrobione. nie ma co kombinowac i szukac niewiadomo czego. ja nie przeczytalem zadnej lektury co byla rok temu na maturze i jakos zyje i mam sie dobrze a polaka chyba zdalem na poziomie 70 %.
jak to mowia iziiiiiii ;]
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
hm a kto mi powie jedna rzecz. Mianowicie - jesli zdaje sie 4 przedmioty (polak + angol + jeden z wyboru (np. wos) + drugi z wyboru (np gegra)).
zdalem sobie angol, polak i wos kazdy na wiecej niz 30% czyli wszystko do przodu. Jednak gegra[4 przedmiot] poszla mi zalozmy na 15 % i teraz co ? mam normalna maturke czy mam maturke z amnestia ? bo slyszalem, ze podchodzac-bedac na egzaminie- nr 4 pisemnym moge go nie zdac i dostaje normalna mature... ale ostatnio znowu slyszalem ze 4ty tez jest objety amnestia
i teraz dupa sam nie wiem ;]
[pozdr
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Jestem podobnego zdania. Pójdzie gładko. Czytałem może z 5 lektur przez całe LO teraz tylko czytam wszystkie streszczenia i powinno wystarczyć, przynajniej czuje się mocno. Wiersze to mi się wydaje że sa na rozszerzeniu. Liryki nie ma co powtarzać bo tego za dużo a szanse na wiersz sa według mnie małe. Analize wiersza to zawsze mozna na miejscu zrobić bez zadnych wiadomości o autorze jego stylu itd. Osobiście chciałbym Dżume albo Pana Tadeusza czy Potop z którego mam temat na ustną. Jakoś mi sie wydje że może być jakaś ksiązka z tej literatury bardziej współczesnej może jakaś okresu wojennego.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
A i jeszce mam takie pytanko. Kto był matką Antygony bo nie umie znaleźć a nie daje mi to spokoju?
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
google.com - antygona charakterystyka - pierwszy wynik - "Antygona była córką Edypa, króla Teb oraz jego matki i żony, Jokasty".
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
Lelu, jezeli ten 4 przedmiot byl jako "dodatkowy" to normalnie zdales mature. Do zdania matury wystarczy zaliczyc 3 wybrane przedmioty, a przedmioty dodatkowe sie nie licza. Na polskim obstawiam "Nie- boska komedia" i "Wesele", z racji tego,ze rok Wyspianskiego jest. Jeszcze moze jakas przyjemna lektura z romantyzmu sie trafi typu "Kordian"  Pozdro
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
To nie ma nic do rzeczy, że jest rok Wyspiańskiego. Oni najzwyczajniej w świecie losują te lektury (oczywiście z sensem, tzn. odrzucając te co były np. w ostatnich 3-4 latach i jakieś wybitnie trudne/nudne jak "nad Niemnem"). Takie jest moje zdanie na ten temat.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
mam nadzieje, ze nie bedzie swietoszka, bo wywalilem go z moich drogocennych opracowan a tym samym nie bede sie nad nim zastanawial ;]
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Co do Antygony, to jej przecież nie ma w spisie lektur  (info brane z informatora maturalnego)
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
ja przewiduje wesele, bo jest rok wyspianskiego wiec jakos tak by pasowalo, szczegolnie, ze dawno nie bylo. Ktos napisal Przedwiosnie, Pan Tadek, Lalka - na moje moglo by byc, akurat tutaj umiem ale Lalki nie bedzie, bo byla juz za duzo razy. Swietoszek... Wsumie moglby byc i wydaje mi sie, ze tez prawdopodobny. Jakies gowna Kochanowskiego tez moga byc, bo praktycznie nie bylo jeszcze. a jakie tematy wzieliscie na ta ustna? ja jutro juz koncze pisac, naucze sie jakos tego i mam nadzieje, ze pojdzie ok, ale troche sie obawiam. Wosu sie troche boje... No ale jak cos to amnesty of Roman  no ale jednak wolal bym sie gdzies dostac 
|
|
|
Link skopiowany do schowka
|
|