|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Pisał ktoś podstawę biogię?? Podobno prosta była. Kolega skończył po 50 minutach.
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
to ze skonczyl po 50 minutach nie znaczy, ze byla prosta 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Pisał ktoś podstawę biogię?? Podobno prosta była. Kolega skończył po 50 minutach. mój kumpel skończył wczoraj geografię rozszerzoną po godzinie, a ponoć była trudna  aż komisja była zdziwiona (na rozwiązanie arkusza jest 2h 30min) 
|
|
|
|
|
ŁKS Łódź 
|
|
ŁKS Łódź 
Pisał ktoś podstawę biogię?? Podobno prosta była. Kolega skończył po 50 minutach. Ja pisaem. Podstawa. Jak da mnie prosta. Pisałem 1h 15'
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
sa juz odpowiedzi z biologi????????? sa przygladowe rozwiazania,ale nie ma co sie tym sugerowac bo sa tez tam bledy ja pisalem rozszerzenie...ogolnie jakas trudna nie byla ..taka normalna...over 70 jest, zobaczymy jak to bedzie pozniej po wynikach...ale nie jestem zadowolony :|
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
*przykladowe...zapomnialem podac adres www.gazeta.pl [ gazeta.pl] brak edycji :/ dobra juz nie nabijam.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
na maturze z matmy, dają takie arkusze z róznymi wzorami, z których można sobie korzystać, ma ktoś może jakiegoś pdf'a czy coś z tymi wzorami, które tam będą ? ..musze wiedzieć co muszę jeszcze umieć, a nie będzie tego w tym akruszu
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Ta to nie korzystaliscie z nich w 3 klasie ??U nas nasz sor od matmy stawial w pewnym momencie paly tym ktorzy nie mieli na lekcji podpisanych tablic ktore beda obowiazywaly na maturze ;/A co to tego arkusza to go niemam na kompie nigdzie a zdjec chyba niema sensu robic ;/Poszukaj gdzies na cke napewno musi gdzies byc..
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Ta to nie korzystaliscie z nich w 3 klasie ??U nas nasz sor od matmy stawial w pewnym momencie paly tym ktorzy nie mieli na lekcji podpisanych tablic ktore beda obowiazywaly na maturze ;/A co to tego arkusza to go niemam na kompie nigdzie a zdjec chyba niema sensu robic ;/Poszukaj gdzies na cke napewno musi gdzies byc.. ja jestem rocznik 87, maturę zdawałem w ubiegłym roku, a w tym tylko poprawiam matmę, dlatego nie mam tego zbioru 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
na maturze z matmy, dają takie arkusze z róznymi wzorami, z których można sobie korzystać, ma ktoś może jakiegoś pdf'a czy coś z tymi wzorami, które tam będą ? ..musze wiedzieć co muszę jeszcze umieć, a nie będzie tego w tym akruszu w razie jakby ktoś jeszcze potrzebował a nie mógł znaleźć http://www.cke.edu.pl/images/stories/Tablice/popr_tablice_mat.pdf
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Tablice ważna rzecz. Sam sobie kiedyś wydrukowałem tez ze strony CKE żeby się oswoić z tym, co jest w nich zawarte. Najbardziej żałuję, że nie ma w tablicach metody wyznaczników, gdyż bardzo niewiele zadań robiłem z jej użyciem, no i wzory nie za bardzo mi się utrwaliły. Jeszcze mogłoby być więcej o własnościach funkcji.
|
|
|
|
|
a.k.a. "Juvcio Djokovic"
|
|
a.k.a. "Juvcio Djokovic"
o fajnie ze tablice wrzuciliscie  przed chwila powtorzylem Wielomiany i Tryonometrie, z tego bedzie perfekt  a u was jak leca przygotowania do matmy?
|
|
|
|
|
a.k.a. "Juvcio Djokovic"
|
|
a.k.a. "Juvcio Djokovic"
Dla mnie najlepsze jest to ze za Geometrie "najwiecej placa"  bo z tym nigdy nie mialem problemow. Matma rozszerzona juz w poniedzialek... moj zywiol 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
ja powtórzyłem praktycznie wszystko, jak dobrze to sie okaże po wynikach  teraz powierzchownie teoria z wszystkich działów dla utrwalenia itp.  ..aktualnie ciągi i prawdopodobieństwo  aha, co do tej metody wyznaczników, mógłby ktoś to pokazać na jakimś konkretnym przykładzie od początku do końca, bo nie kapuje o co chodzi ? 
|
|
|
|
|
a.k.a. "Juvcio Djokovic"
|
|
a.k.a. "Juvcio Djokovic"
hmmm a do jakiego dzialu to nalezy? ;p bo nie pamietam... teraz zabieram sie za Figury i Przeksztalcenia... nudny temat... pozdro gnacik
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
aha, co do tej metody wyznaczników, mógłby ktoś to pokazać na jakimś konkretnym przykładzie od początku do końca, bo nie kapuje o co chodzi ?  Wklejam z z forum matematyka.pl: Zadanie - dany jest układ równań: [ Linked Image] Skoro mam układ trzech równań liniowych z trzema niewiadomymi x, y, z, to muszę wyznaczyć 4 wyznaczniki: wyznacznik główny, wyznacznik iksowy, igrekowy i zetowy  Wyznacznik główny tworzę w ten sposób: tworzę macierz 3 na 3 tak, by zawrzeć w niej wszystkie współczynniki przy x, y, z: [ Linked Image] Teraz, aby obliczyć ten wyznacznik, dopisuję sobie pod pierwszą kolumną trójkę i pod trójką dwójkę( po prostu biorę te pierwsze dwa wyrazy z kolumny i przepisuję je pod kolumnę). Pod drugą kolumną dopisuję jedynkę, a pod jedynką dwójkę. Pod trzecią kolumną dopisuję jedynkę, a pod jedynką trójkę. Teraz dodaję trójki wymnożonych wyrazów od lewej do prawej, następnie odejmuję trójki wymnożonych wyrazów od prawej do lewej, a wygląda to tak: [ Linked Image] Jak widzisz, mnożę "na ukos", wierzę, że rozumiesz to moje nieudolne tłumaczenie :-) Wracając do zadania, mamy więc obliczony wyznacznik główny, który wynosi -12. Teraz obliczamy wyznacznik iksowy, czyli tworzymy macierz 3 na 3, ale w pierwszej kolumnie, zamiast liczb przy iksach, wpisujemy te, które występują po drugiej stronie naszych równań, czyli wyrazy wolne i wygląda to tak: [ Linked Image] Dokładnie w taki sam sposób wyliczamy wyznacznik igrekowy i zetowy, gdzie zamias wyrazów przy igrekach i zetach, wstawiamy wyrazy wolne, więc wyznaczniki te będą wyglądały tak: [ Linked Image] [ Linked Image] Widzimy, że wyznacznik główny jest różny od zera, więc nasz układ ma jedno rozwiązanie (x,y,z) takie, że: [ Linked Image] Podstawiamy więc i otrzymujemy: [ Linked Image]
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
Gnacik, zajrzyj sobie do jakiejs ksiazki, takiej gdzie masz kompendium wiedzy i poszukaj hasla: "metoda wyznacznikowa rozwiazywania ukladow rownan". Chcialem Ci to tutaj objasnic, ale to ciezko, bo duzo jest znakow, ktore ciezko tutaj zrobic(wkleic)  Ogolnie to jest dosyc proste i tylko trzeba zapamietac te wzorki na wyznaczniki i tez jestem troche zawiedzony, ze nie ma tego w tablicach, no ale trudno... Ja tez pisze mature z matmy, rozszerzona. Ostatnio strasznie zaniedbalem matme, bo mialem inne przedmioty na glowie, dzisiaj troche sobie popowtarzalem, ale to raczej podstawy. Sa jeszcze dwa dni i zamierzam je poswieciec na intensywna nauke  Pozdro
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
no po biologii luuzz  bedzie z 60% to i tak bez intensywnej nauki sukces 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Zbigniew fajnie, że to zamieściłeś, ale w liceum obowiązuje metoda wyznaczników z dwiema niewiadomymi 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
a macie moze jakies pomoce na fizyke? 
|
|