UWAGA!!!: typy podaje według kolejki którą podaje strona oficjalna Euroligi, a nie nasze rodzime buki. Tak więc mecze Taugresu ze Scavolini i Benettonu z Maccabi odbędą się w czwartek, a nie jak podają buki w środe (sądzę że bardziej zorientowani są ci z centrali). Natomiast mecz Real – Skipper będzie rozgrywany odwrotnie, czyli jutro, a nie w czwartek.
No cóż ze względu na fajowe kursy u pań, męską Euroligę zostawiam na bok, ale nie mniej jednak napiszę co myślę. Otóż w jutrzejszych spotkaniach po zobaczeniu kursów nie zaprzątał bym sobie głowy graniem na AEK, Olimpiakos, Pau bo chyba nie warto. A co do reszty to:
Krka – Panatinaikos – wszyscy zgodnie w Novym Mescie wypowiadają się że skazani są raczej na porażkę, ale będą robili wszystko by powalczyć o jak najlepszy wynik z Panatinaikosem. Niestety porażka nie unikniona zwłaszcza przy tak znakomitej formie Bodirogi, który w ostatnim meczu ligowym zdobył 28 punktów w tym 9/10 za 2, 2/2 za 3 oraz 4/4 za 1.
TYP 2
Efes – Malaga – mimo wzmocnienia Malagi Mario Bennettem (ze względu na kontuzję ich czołowego zawodnika Danya Abramsa) nie będą w stanie wywieźć z gorącego terenu tureckiego 2 punktów. Sam Kambala (Efes) powiedział przed spotkaniem, że przy obecnej rosnącej z dnia na dzień formie drużyny nikt nie będzie w stanie powstrzymać ich od zwycięstwa na ich terenie.
TYP 1
Partizan – Cibona – jednym słowem, patrząc na składy mecz „młodych gniewnych”, wygra ten któremu najmniej odbije woda sodowa do głowy (bo z pewnością zapanować zawodnikom nad emocjami w tym derbowym pojedynku będzie niezmiernie trudno). Partizan po ostatniej ligowej porażce w derbowym spotkaniu u siebie z Red Starem Belgrad będzie chciał wynagrodzić 7 tysięcznej publiczności tą wpadkę wygraną z Ciboną. Dla mnie zdecydowanego faworyta tu nie ma: Partizan ma nadal kontuzjowanych Petrovica i Ostojica, a to że pokonali Taugres w jakiś sposób na wyjeździe w ostatniej kolejce o niczym nie świadczy zważywszy na ostatnią porażkę ligową, gdzie z kole tak jak drużyna Taugresu u siebie, to oni byli w tym spotkaniu zdecydowanymi faworytami. Coż jak pisałem „młodzi gniewni” i wszystkiego można się spodziewać. Cibona natomiast zagra w swym najmocniejszym ustawieniu i po zwycięstwie w ostatnim meczu ligowym z Krka Move Mesto 83:80 będzie zapewne uskrzydlona. Obydwa te zespoły spotkały się już w Eurolidze i dwukrotnie górą był zespół z Zagrzebia. Wynik będzie sprawą otwartą, a kurs na Cibone 2,6 może być bardzo kuszący.
TYP 1 /2 (ale skłaniam się bardziej ku 1)
Real – Skipper – oj będzie z pewnością ciekawe widowisko. Madryt w ostatnim spotkaniu ligowy ledwo co pokonał u siebie Vallaloid 64:64, dzięki dobrej w grze końcówce Tabaka, który łącznie zdobył 13 pkt i 11 zb oraz Herrerosa 11 pkt. natomiast Skipper gładko poknonał na wyjeździe Udine 93:83. Real po ostatniej kolejce Euroligi znacznie osłabiony jest po kontuzji w ostatnim meczu Raula Lopeza (śr. 10 pkt), natomiast w drużynie Skippera nadal nie występują centrzy Kovacic i van Der Spiegel. Ale w sumie bez nich jak do tej pory bolończycy radzą sobie świetnie. Mecz według mnie na styku, jednak kurs na Skipper 2,55 wpływa znacząco na moją decyzje.
TYP 2
Mecz Alba – Idea opisuje w następnym poście, bowiem spotkanie to jest zaliczane do mojej kategorii „CZARNEGO KONIA”.