|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Czy ktos na forum chodowal kiedys drzewko Bonsai, jesli tak to moze jakies spostrzezenia, uwagi, porady lub wskazowki dla poczatkujacego botanika  wogole sie nie interesuje roslinkami ale te drzewka mnie uwiodly  jaki gatunek drzewka najlepiej wybrac?? w jaki sposob je przycinac?? jak podlewac?? jestem kompletnie zielony w tym temacie jak narazie. W pokoju mam tylko same kaktusy, wiec... za duzo robty przy nich nie mam  wydaje mi sie ze przy Bonsai bedzie o wiele wiecej 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Kup sobie rosiczkę- to jest dopiero czad  Kolega miał, ale ją przekarmił i uwiędła (a może zdechła?  )
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
ja sie zainteresowalem, ale na zainteresowaniach sie skonczylo  poczawszy od doboru dobrej sadzonki (zeby miala szanse przezyc 12 miesiecy w naszym klimacie) nie sugeruj sie tymi na allegro, znaczna czesc z nich -szczegolnie te najatrakcyjniejsze, nie nadaja sie na nasz klimat dalej co idzie to trzeba jej dac urosnac zeby moc formowac, z tego co mi powiedziano nie mozna formowac odrazu bo nic z tego nie bedzie.. ja qpilem sobie bukszpan, ktos mi doradzil, ale pozniej okazao sie ze musze poczekac zeby cokolwiek z nim zrobic.. no i ogolnie rzecz iorac przeszlo mi, a minal rok ;] trzeba naprawde sie uprzec zeby zrobic bonsai, chociaz nagroda moze byc naprawde niesamowita poszukaj forum o bonsai na google, ja tam pytalem 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
|
|
|
|
|
podwórkowy attaché
|
|
podwórkowy attaché
no niby fajne , ale wracając do tego drzewka to one nie jest takie tanie jak się domyślałem 
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
Witam W tej materii mogę się wypowiedzieć a to dlatego że moja mama ma małą hodowlę i to na każdym etapie wtajemniczenia 1. Można kupić już duże drzewko ale koszt takiego cuda jest dosyć spory 2. Przy zakupie sadzonek wychodzi taniej ale rzadko kiedy dorastają do takich rozmiarów do jakich chcielibyśmy  Szczególnie że bardzo wolno rosną Jeśli przesiadasz się z kaktusów to może być problem np. nie podlewa się ich w "tradycyjny sposób" a wstawia do jakiejś miski i one (cytuje mamę) "sobie piją"  Jest przy nich trochę roboty, szczególnie jak masz kilka drzewek. Ogólnie jest ciężko je utrzymać na dłuższą metę. Co do gatunków to spytam się mamy jak wrócę do domu.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
wiem ze jest przy tym duzo roboty, "wyrosniete" i "ulozone" juz osobniki to koszt ponad 150zl, mala sadzonke mozna spokojnie kupic za okolo 20-30 zl, szkoda wydac 150 zl i stracic to cudo po nieudolnych probach hodowania, moze najpierw warto kupic mlodego osobnika i nauczyc sie go pielegnowac??
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
ja pierdole.... a nie lepiej sie z kolegami napic.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
ja pierdole.... a nie lepiej sie z kolegami napic. to swoja droga 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
mam swoje drzewko które ma już około 30 lat, nie chce mi sie obecnie dokladnie sprawdzac ile, jak chcesz moge Ci wyslac pare ciekawych informacji na emaila bo dysponuje ciekawą broszurką oraz mam cała ksiazke jak hodowac i pielegnowac tego typu drzewka.
pozdr,
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
J mam 3 na kompie  Właśnie jestem w trakcie przerabiania jednej z jpegów do pdfa.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
ja mam "Bonzai z naszych drzew" jakiegos niemca o trudnym nazwisku, możesz podac tytuly książek jakimi Ty dysponujesz ?
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Bonzai z naszych drzew, Wolfgang Hohlhepp 101 praktycznych porad - Bonsai, Harry Tomlinson Bonsai - Sztuka miniaturyzacji drzew i krzewów, Andrzej Płochocki Ta ostatnia ma prawie 200 stron i zajmuje 100MB, dlatego jej nigdzie nie wrzucę dopóki nie przerobię  Myślę, że powinienem zrobić to jutro lub pojutrze. Wrzucę wszystko razem, chyba że mnie uprzedzisz z Niemcem o trudnym nazwisku 
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
Jedyny kontakt z tymi drzewkami to mialem w wakacje jak zalapalem taka fuchę zeby pilnowac drzewek w Sopocie podczas wystawy ale w nocy. I powiem , że ladne drzewka , stare ( niektore po 80 lat) ale i drogie....jedno drzewko ktore pilnowalem to kosztowalo 30 000 Euro.... Ale chyba niemialbym cierpliwosci zeby cos takiego wyhofowac 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
oOo wielkie dzięki Zibi 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Drzewka BONSAI - Poradnik Poradnik ten zawiera podstawowe informacje o hodowli drzewek BONSAI .Informacje zamieszczone w tym poradniku pomogą każdemu początkującemu hodowcy znajdzie tu miedzy innymi informacje o tym jak drutować drzewka , kiedy podcinać itp. Poradnik jest w formie strony internetowej bardzo przyjazny dla osoby czytającej. http://www.speedyshare.com/632693431.html
|
|
|
Link skopiowany do schowka
|
|