Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
Strona 3 z 5 1 2 3 4 5
P
Live fast, die young
Live fast, die young
P Offline
w prawie jak nigdzie indziej znajomosci graja role. A, ze radza sobie ludzie bez? Wyjatek potwierdza regule. W kazdym innym zawodzie jestes dobry, dostajesz robote, a tutaj tak nie jest.

Jakby tak zrobic badania powiazan zawodow rodzicow ze studiami dzieci to z prawem moglaby konkurowac chyba tylko medycyna. To nie przypadek, i tu, i tu znajomosci daja lepszy start. a czesto gesto w ogole jakies szanse. A, ze ktos jest slabym lekarzem albo prawnikiem...trudno jelenia zawsze znajdzie wsrod 40 mln ludzi i do leczenia, i do bronienia.

Bonus: Unibet
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by polskignom
w prawie jak nigdzie indziej znajomosci graja role. A, ze radza sobie ludzie bez? Wyjatek potwierdza regule. W kazdym innym zawodzie jestes dobry, dostajesz robote, a tutaj tak nie jest.

Jakby tak zrobic badania powiazan zawodow rodzicow ze studiami dzieci to z prawem moglaby konkurowac chyba tylko medycyna. To nie przypadek, i tu, i tu znajomosci daja lepszy start. a czesto gesto w ogole jakies szanse. A, ze ktos jest slabym lekarzem albo prawnikiem...trudno jelenia zawsze znajdzie wsrod 40 mln ludzi i do leczenia, i do bronienia.

smile

Nieprawda. Jeżeli naprawdę jesteś dobry to sobie poradzisz. Powiem więcej - poradzisz sobie bardzo dobrze. I żadne znajomości nie będą Ci potrzebne.

Żeby była jasność - ja nie twierdze, że nie ma ludzi, którzy "jadą" na tausiu/wujku etc.,ale twierdzenia takie są też krzywdzące dla ludzi, którzy świetnie sami dają sobie radę. Ciężką pracą i pokaźnym rozumem wink można zwojować dużo więcej niż dobrym zdaniem tatusia.

D
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
D Offline
Up tongue

Studiuje ktoś może na Polibudzie warszawskiej? :/

A może ktoś się orientuje czy ciężko przejść przez rekrutację? tongue

old hand
old hand
A jakby ktoś się wybierał na studia do Łodzi, to chętnie pomogę smile

Studiuję w Łodzi i jestem napraaaaaaaaaaawdę zadowolona.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by Damianoon
Up tongue

Studiuje ktoś może na Polibudzie warszawskiej? :/

A może ktoś się orientuje czy ciężko przejść przez rekrutację? tongue

Na polibudzie to chyba wszędzie braki były.

old hand
old hand
Zależy na czym.
We Wro na ochronę środowiska i SKP brali bez matmy i fizy. Tzn.co do SKP to nie jestem pewna, możliwe, że trzeba było mieć jedno, ale na ochronę środowiska wystarczyło mieć zdaną maturę.

addict
addict
Na politechnikę łatwiej jest się dostać, niż utrzymać i nie ma tu znaczenia o której mówimy. Są oczywiście wydziały/kierunki na które jest sporo osób na 1 miejsce, ale z reguły jest też sporo takich gdzie pozostaje wakat.

B
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
B Offline
czy ktos może potwierdzic info ze w przyszłym roku zmiejszy sie liczba miejsc na rożnych kierunkach w polsce? słyszałem ze Polski nie stac by kształcic tylu studentow

D
addict
addict
D Offline
Czy ktos sie orientuje jak wyglada studiowanie medycyny (platne studia)? Ile takie studia kosztuja? Trudno sie dostac? smile Oczywiscie chodzi mi o kierunek lekarski1

veteran
veteran
Originally Posted by Destination
Czy ktos sie orientuje jak wyglada studiowanie medycyny (platne studia)? Ile takie studia kosztuja? Trudno sie dostac? smile Oczywiscie chodzi mi o kierunek lekarski1

Hm. To nie są tanie studia. W Poznaniu jest to koszt coś około 15-20 tysięcy złotych za rok, więc to raczej opcja dla zamożnych osób. Nie podam Ci dokładnej kwoty, ale myślę że zamyka się ona w tych widełkach smile

old hand
old hand
mi się obiło o uszy, że nawet do 30 tys. dochodzi.

Y
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Y Offline
Originally Posted by Destination

ceny znajdziesz na google, zalezy jaka uczelnia Cie intersuje smile

mieszkam 200 metrow od ŚUM'u (okropnie brzmi ten skrot...ŚAM, bylo duzo lepsze...), obok wydzialu gdzie jest stomatologia, maja tam boisko do kosza i siedze tam praktycznie codziennie od maja do wrzesnia i czesto gram z tamtejszymi studentami to z tego co nimi rozmawiam to jest tam cholernie ciezko, oni nawet grajac w kosza wymieniaja sie wiedza i przypominaja sobie jakies regułki, w tych chwilach ciesze sie, ze ja studiuje na Polibudzie laugh dostac sie tam nie jest az tak ciezko, utrzymac sie to jest dopiero wyzwanie smile powodzenia zycze smile

C
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
C Offline
Czy ktos tutaj studiuje prawo? Chciałbym sie dowiedzieć jakie wyniki trzeba osiagnąc na maturze aby dostać sie na uczelnie (nie mowie tutaj o jakims UJ). Wiadomo ze najbardziej punktowana jest historia(chyba) a pozniej WOS jezeli chodzi o te studia do tego oczywiscie polski. Słysząłem ze studia te to ciezka sprawa i rowniez chciałbym by mi to ktos przyblizył. Jakie są tam przedmioty ? Poważnie myślę o tych studiach na maturze wybiorę historię i zstanawiam sie by do tego dorzucic WOS.

M
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
M Offline
Ja. Na UW. Zeby sie dostac na studia dzienne wyniki trzeba miec dobre, nie powiem. Zawsze jednak mozna isc na studia niestracjonarne (wieczorowe), które od dziennych roznia sie tylko tym i tylko tym, ze sie za nie placi (na Warszawskim taka atrakcja kosztuje 7 patyków rocznie).

Moze wiele osob sie zdziwi, ale polski nie jest tutaj brany pod uwage. Poza WOSem i historia liczy sie jezyk obcy. Ja z roz. wosu mialem 88% z roz. historii 72, z podst. angola 97 (w zeszlym rok taki poziom bardziej oplacalo sie zdawac, teraz to sie chyba zmienilo)

Nie mam w rodzinie zadnego prawnika, innego rodzaju znajomosci tez nie posiadam, ale prawda jest taka, ze po ukonczeniu tego wydzialu, jesli jest sie osoba w miare ogarnieta trudno nie znalezc roboty. Inna sprawa, ze konczy go ok 1/4-1/3 zaczynajacych smile
Jestem na pierwszym roku i jezeli dotrwam do drugiego, to potem powinno byc z gorki. Srednio na tym etapie odpada polowa osob.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
W tym roku przeliczniki są takie, że w przypadku UW nawet nie ma co startować z poziomiem podstawowym na najbardziej oblegane kierunki. No chyba, że dwa przedmioty na rozszerzeniu i ten jeden na podstawie napisze się wyjątkowo dobrze.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
1/4-1/3 osob konczy prawo na UW? Dziwne. Znam troche osob i jakos nie narzekaja. Nawet mam znajomych, ktorzy maja studia rownolegle i ciagna prawo + SGH. I jeszcze sa tacy co prace z tym pogodza. Zajec jest nieduzo ale troche zakuwania potem do egzamow...

M
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
M Offline
Ja taka wersje znam od starszych kolegow z wydzialu oraz wykladowcow.
rivex, zapytaj o to znajomych.

Co do tych znajomosci to denerwuje mnie ciagle otwarcie powtarzanie, ze bez 'plecow' to ani rusz. Dla mnie to cos nienormalnego, co nie powinno byc akceptowane, a wydzwiek takiego stawiania sytuacji jest jednoznacznie negatywny. Cos jak popularne okreslenie 'reka reke myje', czy partyjne 'kolesiostwo'. Tymczasem poczawszy od studentow, przez rozne organizacje po kadre profesorska, 'plecy' traktowane sa jako chwyt marketingowy. Przyklad tutaj: http://www2.wpia.uw.edu.pl/ (baner po prawej stronie). I jak w tym kraju ma byc normalnie?

A
old hand
old hand
A Offline
u mnie na pierwszym roku było 300 osób, a na drugim zostało ok. 100 i do tego bardzo dużo ludzi ma warunki w grudniu. Takie są realia studiowania prawa.
mat2000: co do tej górki od drugiego roku to też bym uważał wink

veteran
veteran
Ja tam nie wiem, co Wy tak na to prawo narzekacie. Ja obecnie jestem na 2 roku na UAM w Poznaniu, studia stacjonarne. Pierwszy rok to była sielanka. Wiadomo, że nie było przedmiotów stricte prawniczych, bo one zaczynają się na 2 roku, ale niektóre do łatwych nie należały. Sesja ciągła, sam wybierasz sobie przedmioty które chcesz zdawać (przez cały okres studiów mamy 5 obowiązkowych przedmiotów) i do tego możemy w pewnym zakresie sami sobie ustalać plan zajęć wink Życie jak w Madrycie. Ja w zeszłym roku spokojnie studiowałem i jeszcze 3 razy w tygodniu do pracy chodziłem, a i balety, takie dwudniowe, w tygodniu się zdarzały wink

A teraz kilka minusów takiego trybu studiowania smile
Po pierwsze, strasznie się rozleniwiasz, jeśli nie miałem ćwiczeń z jakiegoś przedmiotu to nic na niego nie robiłem tak do 2 tygodni przed egzaminem. Są więc to raczej studia dla osób, które umieją sobie narzucić jakiś własny reżim nauki.
Dla wielu osób to było zabójcze, bo obudzili się trochę za późno, z przysłowiową ręką w nocniku.

Aż takiego odsiewu w Poznaniu nie było, ale kilku twarzy już raczej nie widuję na wydziale, podobno część, która nie zdała niektórych egzaminów przeniosła się na niestacjonarne i tu uwaga jest najlepszy wałek. Jak ktoś nie zaliczył 1 roku na stacjonarnych to wylatywał, bo nie było na 1 roku tzw. warunku.
Ale jak się przeniósł na niestacjonarne to mógł wziąć warunek i studiować na 2 roku, tylko że już za to płaci laugh laugh

Generalnie to samo studiowanie prawa jakoś nie zachwyca i jak już wcześniej powiedziałem, trochę rozleniwia. Ja postanowiłem więc wziąć drugi kierunek i muszę powiedzieć, że teraz jestem bardziej zmotywowany do nauki i w ogóle. Studiuję jeszcze Ekonomię na AE w Poznaniu, też dziennie i jeszcze mam piątek wolny smile

Tak jak pisze rivex, połączenie prawa z jakimś innym kierunkiem nie jest problemem, a i perspektywy przyszłej pracy są lepsze smile

Jak ktoś chce do naszego Poznańskiego raju to służę pomocą i informacją wink

S
veteran
veteran
S Offline
Originally Posted by crova
Czy ktos tutaj studiuje prawo? Chciałbym sie dowiedzieć jakie wyniki trzeba osiagnąc na maturze aby dostać sie na uczelnie (nie mowie tutaj o jakims UJ). Wiadomo ze najbardziej punktowana jest historia(chyba) a pozniej WOS jezeli chodzi o te studia do tego oczywiscie polski. Słysząłem ze studia te to ciezka sprawa i rowniez chciałbym by mi to ktos przyblizył. Jakie są tam przedmioty ? Poważnie myślę o tych studiach na maturze wybiorę historię i zstanawiam sie by do tego dorzucic WOS.

Ja studiuje niestacjonarnie prawo na UŚ i musze powiedzieć że gdybym miał jeszcze raz wybierać kierunek to na pewno nie wybrałbym prawa.

na UŚ to wygląda w taki sposób, że można wybrać tryb piątkowy czyli zajęcia są tylko w piątki tyle że od rana do wieczora, albo tryb sobotnio-niedzielny w sumie są trzy grupy ( jedna piątkowa i dwie sobotnio-niedzielne ) z przyjęciem na zaoczne nie ma problemu, panuje tu zasada: skasować(2000 za semestr) i wywalić jak najwięcej, w sumie w tych trzech grupach jest ok 700-800 osób, jeden wykładowca, nawet nie ukrywa tego że dla wszystkich to oni nie mają miejsca... średnio po pierwszym roku odpada 50% osób a na piątym to już jest garstka studentów.

Co mnie bardzo wkurza to, to że nie wiadomo czego się uczyć bo wykładowca poda jaka książka obowiązuje i że trzeba ją umieć całą na egzamin ("Nie ma tu mapek, tekstów źródłowych, tak więc nie ma czego pomijać" to słowa jednego z wykładowców)

Poza tym większość wykładowców na wykładzie robi książkę niemalże kropka w kropkę więc chodzenie na wykłady nie wnosi wiele do uczenia.

Przedmioty jakie mam na pierwszym semestrze to: Historia prawa, Wstęp do prawoznawstwa, logika, łacina.

Na łacinie kobieta, zaczęła od gramatyki łacińskiej, po 4 wykładach nie wiem nic, bo mówi w tempie francuskiego TGV, nie zważa na to że ktoś czegoś nie rozumie, nie powtórzy bo nie ma czasu, notatki też ciężko zrobić w takim tempie wykładu.
Szkoda gadać

Strona 3 z 5 1 2 3 4 5

Moderatorzy  Biszop, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
3 zarejestrowanych użytkowników (rafal08, alfa, burbon), 3,816 gości, oraz 7 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,306
Posty5,840,915
Użytkownicy24,790
Najwięcej online15,603
Jul 4th, 2026