Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
#1656776 08/10/2007 18:57
A
stranger
stranger
A Offline
witam wink mam do kogos bardzo wielka prosbe, a mianowicie potrzebuje pomocy z matmy z rownan i nierownosci...

ponizej przedstawiam zadanka i jesli ktos moglby mi pomoc bede bardzo wdzieczny wink

a) x(4) + 6x(3) - 8x(2) + 12x + 16 < 0

b) x(4) + 4x(3) - 9x(2) - 16x + 20 = 0

P.S. w nawiasach jest zapisany stopien potegi

Bonus: Unibet
K
addict
addict
K Offline
Heh, juz pamiec szwankuje,

na pierwszy rzut oka zauwaz, ze w b) dla x=1 wychodzi zero, podziel wielomian (tak sie chyba nazywa) przez x-1 i dalej juz z gorki

ostrzegam ze srednio pamietam juz matme ze szkoly sredniej

A
stranger
stranger
A Offline
u mnie tez wlasnie juz problemy z pamiecia....i chodzi o prawidlowy zapis rozwiazania wink (tak aby to mialo wszystko rece i nogi )

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
musisz to zamienic na iloczyn, wylaczasz x^2 przed nawias w tym drugim cos tez i jakos to wychodzilo kiedys laugh

W
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
W Offline
ku** nie pamietam laugh laugh laugh

ni wierze, ze zapomnialem zawsze bylem dobry z matmy ;d

pieprzony system edukacji w Polsce laugh

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Banał tongue

Szukaj pierwiastków wśród takich liczb:
a) +-1, +-2, +-4, +-8, +-16
b) +-1, +-2, +-4, +-5, +-10, +-20

Pierwiastka mam nadzieje, ze wiesz jak szukać. Bierzesz pierwszą z danych liczb, czyli 1 i podstawiasz pod x. Jeżeli wyjdzie 0, to znaczy, że 1 jest pierwiastkiem tego równania. Teraz wystarczy podzielić całość przez (x-1) i już mamy równanie 3 stopnia, z którym postępujemy podobnie. Jak wymyśliłem te liczby? Biorę liczbę przy najniższej potędze (w a) jest to 16, w b) jest to 20), rysuję sobie poziomą kreskę:

Code
--------------------------------
i nad nią wypisuję wszystkie dzielniki tej liczby z plusem i minusem. Teraz biorę liczbę przy najwyższej potędze (w obu przykładach jest to 1) i robie to samo z z ostatnią tylko, że zapisuję to pod kreską.

Wygląda to tak (dla a) ):
Code
    +-1, +-2, +-4, +-8, +-16
--------------------------------
    +-1

Teraz szukając pierwiastka biorę pod uwagę wszystkie kombinacje tych liczb, tzn. 1/1=1, (-1)/1=-1, 2/1=2, (-2)/1=-2, 4/1=4, (-4)/1=-4, itd...
Podstawiasz je po kolei pod równanie aż ci wyjdzie 0. Wtedy jak już pisałem dzielisz całe wyrażenie przez (x-znaleziony pierwiastek) i masz już równanie 3 stopnia tongue

Jeżeli nie znajdziesz pierwiastka to trzeba pogrupować.

Rozpisałem się chyba, ale ogólnie to jest banał.

Następnym razem użyj opcji szukaj i znajdź odpowiedni temat do takich spraw.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by Wahi
ku** nie pamietam laugh laugh laugh

ni wierze, ze zapomnialem zawsze bylem dobry z matmy ;d

pieprzony system edukacji w Polsce laugh

Mam kuzyna w dosyc dobrym LO. Klasa maturalna, profil matematyczny. Maja taka proscizne, ze glowa mala. Jest dosyc slaby z matematyki. I co z tego skoro ma 3 z matematyki. Ja 4 lata temu bylem w maturalnej i wydaje mi sie, ze on mialby problemy ze zdaniem w takiej klasie.
Nietrudno zauwazyc, ze ta reforma i dodanie gimnazjum obnizylo jakosc nauczania. Moj byly nauczyciel od matematyki tak byl zaskoczony slabym poziomem uczniow po gimnazjum, ze po pierwszym roczniku odszedl na emeryture. Mowil, ze nie ma juz sily na takie klasy smile

Moderatorzy  Biszop, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
9 zarejestrowanych użytkowników (betowiec, rymoholik, $-man, Sensei, rafal08, alfa, ANZELMO, latajaca_holenderka, Lukasz111), 901 gości, oraz 6 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,285
Posty5,835,151
Użytkownicy24,790
Najwięcej online13,128
Sep 24th, 2025