|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Tym razem moj problem dotyczy zgubionego mandatu....W lipcu otryzmalem mandat za spozywanie...niestety ten mandat gdzies mi sie zapodzial i moze ktos wie co w takiej sytuacji zrobic zeby moc go zaplacic? (do kogo isc itd.)
|
|
|
|
|
addict
|
|
addict
nie placic proste pewnie dostales 50 zl . daj spokoj z tym i tyle.
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Vit_a mylisz się  owego czasu dostałem parę mandatów (tylko to były mandaty za szybka jazdę autem)nie płaciłem, to komornik zawitał, a wtedy to już zonk odsetki itd. Co do tego gdzie szukać, to idź na policję  zapytaj sie. pozdroo
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Nie idź na policję  bo jeszcze znajdą jakiś paragraf  MATTAT po jakim czasie przyszedł komornik ?
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
No tak wlasnie myslalem.... Nas bylo trzech to wlasnie do kumpla w zeszlym tygodniu wpadl komornik z pismem ze jak nie zaplaci to jakeigos tam czasu to trafi do rejestru dluznikow i musial zaplacic o 16zl wiecej (pierwotny mandat wynosi 100zl) i dlatego sie tym zainteresowalem tak mialbym to w tylku.Pozdrawiam i dzeki za odpowiedz:)
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Najpierw przychodziły upomnienia po jakiś paru miesiącach, a później zjawił się komornik, nie miło płacić było odsetki, ale młody to głupi.
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
krycha olewaj ten mandat,nawet jak kiedyś tam nawiedzi Cie komornik to odsetki będą pewnie groszowe znam to z doświadczenia i nigdy nie płacę w terminie
|
|
|
|
|
addict
|
|
addict
Najpierw przychodziły upomnienia po jakiś paru miesiącach, a później zjawił się komornik, nie miło płacić było odsetki, ale młody to głupi. no przeciez munapisalem zeby nie szedl poczekal na upomnienia do komornika nie dostanie tak szybko  iles ty mial \do zaplaty hehe pewnie z 2 kola 
|
|
|
|
|
a.k.a. "Experto" King Of The Hill
|
|
Tym razem moj problem dotyczy zgubionego mandatu....W lipcu otryzmalem mandat za spozywanie...niestety ten mandat gdzies mi sie zapodzial i moze ktos wie co w takiej sytuacji zrobic zeby moc go zaplacic? (do kogo isc itd.) buahahaha, no ja wyrzucam mandaty po otrzymaniu i jakos sie tym nie przejmuje 
|
|
|
|
|
enthusiast
|
|
enthusiast
Ja dostalem kiedys mandat od strazy miejskiej za zle parkowanie... to byly okolice sierpnia 2006. Oczywiscie nie zaplacilem, ale pozniej sobie przypomnialem o tym mandacie (grudzien 2006)... Nie moglem go nigdzie znalezc wiec napisalem maila do strazy miejskiej z prosba o przyslanie numeru konta. Po dwoch dniach dostalem numer konta, wpisalem w polu tytulem numer rejestracyjny i marke. Nikt mnie nie neka od tego czasu 
|
|
|
|
|
|
|
u mnie tak, ze mam prawko na dawny dawny adres gdzie nie jestem zameldowany od kilku lat, komornicy nekaja biednych ludzi pod tamtym adresem  oczywiscie wiecej niz polowa mandatow juz sie przedawnila  to jest wlasnie polska, policyjne panstwo, karac chca za wszystko, jednak jak odebrac te kase z mandatow? Nie maja pojecia, zalosne.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Ja w czerwcu spuscilem w kiblu swój mandat , mamy pazdziernik poki co bez konsekwencjii 
|
|
|
|
|
|
|
nie no jak spisali adres gdzie meiszkasz to nie bedzie letko  albo gdy pracujesz to pod koniec roku sciagaja + odsetki ustawowe 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
ale on nie napisal ze nie chce tego zaplacic , a temat nie brzmi jak oszukac panstwo...
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Ja mandatów też nie płace i cisza jest. Chyba że biorą z podatku.. % u komornika to groszowe sprawy.
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
wydaje mi sie ze nie macie racji.....od mandatu nie naliczane sa odsetki....komornik pobiera tak zwane koszty egzekucyjne....nie wiem jak jest teraz...ale kiedys niestety zdarzylo mi sie pracowac w Urzedzie Skarbowym
|
|
|
|
|
Blade Runner
|
|
Blade Runner
Przypomniało mi się jak kiedyś pojechaliśmy z kumplem autem do centrum miasta coś tam załatwić. Zaparkował i się zastanawialiśmy, czy tu jest strefa płatnego parkowania (oznakowania zero). Babka siedząca w aucie obok powiedziała, że na pewno nie. To sobie poszliśmy. Wracamy, a tu mandat - jednak była strefa. Kumpel się wkurzył i zastanawiał się: płacić, czy nie płacić. Pojechaliśmy coś zjeść, zaparkowaliśmy przy szkole, do której kiedyś inni kolesie z klasy przyjeżdżali autami, parkowali i nigdy nic tam nie płacili. To sobie zaparkowaliśmy i poszliśmy zjeść. Wracamy, a tu... mandat  Okazało się, że parkowanie bezpłatne tylko w weekendy (a do szkoły chodziliśmy w weekendy właśnie). Teraz kumpel już nie miał dylematu, wyrzucił oba te mandaty w cholerę i powiedział, że na pewno nie zapłaci 
|
|
|
|
|
$
|
|
$
u mnie tak, ze mam prawko na dawny dawny adres gdzie nie jestem zameldowany od kilku lat, komornicy nekaja biednych ludzi pod tamtym adresem  oczywiscie wiecej niz polowa mandatow juz sie przedawnila  to jest wlasnie polska, policyjne panstwo, karac chca za wszystko, jednak jak odebrac te kase z mandatow? Nie maja pojecia, zalosne. to w toerii nie mailes czasem obowiazku zawiadomic o zmianie zameldowania ? ale to oczywiscie tylko teoria  i widze ze nic niewarta 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
ile jest czasu na zaplate mandatu? Dostalem za predkosc 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Hm ja dostaje przeważnie za nieopłacone parkowanie ale moim zdaniem te mandaty nie maja podstaw prawnych, np. w niemczech fotki robią auta i nikt sie nie wywinie z tego a tak jakiś dzieciak moze Ci zabrać mandat zza wycieraczki i skad bedziesz wiedział... Zresztą i tak zawsze mam cos na szybko do załatwienia wiec po co  Ale ostatnio to już szczyt. Widzę chodzą i tam spisują więc wyciągam kartę wypsuję, na zagarach 16:17 to wiadomo od 16:20 zaznaczam i tak mam 30min wykupione, wkładam i wysiadam z auta. Wracam po 20 minuatch a tam mandat i wg. kontrolera nie mialem wykupionego parkowania o godzinie 16:28  Zajechałem sobie do siedziby, mowie ze taka i taka sprawa (15 minut koles analizował te papierki pod kątem tego ze ja sie pomyliłem) i mowi ostatecznie:... trzeba podanie napisać, a jako ze byłem mega zdenerwowany to wzięłem kartkę napisalem jedno zdanie, dołączyłem te papierki i wyszedłem  mija miesiąc a tu zero odzewu 
|
|
|
Link skopiowany do schowka
|
|