Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
Strona 21 z 21 1 2 19 20 21
wtedy kiedy dostanie votum zaufania dla rządu w sejmie.

Bonus: Unibet
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Buszmen, ja znam całą procedurę, i tyle, że od momentu rozwiązania obecnego Sejmu Prezydent ma 2 tygodnie, a potem jeszcze 2 tygodnie ma Tusk, ale chciałbym wiedzieć realnie ... kiedy najprawdopodobniej Tusk definitywnie zostanie Premierem.

Chyba, że wystarczy samo zaprzysiężenie? Bo wtedy de facto Tusk przejmuje obowiązki Premiera, nawet jeżeli nie dostanie wotum zaufania.

chyba styknie zaprzysiężenie. Ale to już zależy jak tam buk rozpatrzy. W polityce są ciency, więc mogą się motać.

G
Inwestor
Inwestor
G Offline
"Rzeczpospolita": - Chcę mocno zadeklarować: niezależnie od tego, jakie są przyczyny porażki PiS, to wyniki wyborów są takie, jakie są, i ja je uznaję. Oczywiste jest więc, że jeśli PO stworzy większość parlamentarną, to Donald Tusk zostanie premierem - powiedział prezydent Lech Kaczyński.
Według konstytucji mogę desygnować Donalda Tuska na premiera 5 listopada. Zapewniam - podkreślił prezydent - że gdyby wybory były tryumfem PiS, Jarosław Kaczyński też przed tym terminem nie zostałby desygnowany na premiera.

L. Kaczyński zastrzegł, że przed desygnowaniem Tuska na premiera chciałby zobaczyć umowę koalicyjną. Dodał, że nasza konstytucja wyraźnie przewiduje też drugi etap powoływania rządu - przez parlament. - Mówiąc krótko: przewiduję konflikt między prezydentem a parlamentem o to, kto ma być premierem, i stawiam w tej sprawie na parlament. Ale nie podjąłem jeszcze decyzji, jak postąpię - powiedział. Prezydent Kaczyński nie wykluczył zwołania Rady gabinetowej w sprawie traktatu europejskiego. Państwo, które by się wycofało z zawartej umowy, po prostu się ośmiesza - powiedział w wywiadzie dla "Rzeczpospolitej".

Strona 21 z 21 1 2 19 20 21

Moderatorzy  Green Arrow, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
9 zarejestrowanych użytkowników (Lukasz111, rymoholik, latajaca_holenderka, Sensei, rafal08, betowiec, alfa, burbon, bukma), 1,850 gości, oraz 4 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,273
Posty5,828,008
Użytkownicy24,790
Najwięcej online13,128
Sep 24th, 2025