NOWI ZUZLOWCY ŁÓDZIEGO KLUBU
Czwarty żużlowiec mistrzostw Europy juniorów Czech Tomas Suchanek, 22-letni Mariusz Fielrej z Unii Leszno, 24-letni Maciej Jąder z Unii Leszno, ostatnio startujący w Iskrze Ostrów oraz młodzieżowiec Marian Micał ze Stali Rzeszów - to czterech nowych zawodników Towarzystwa Żużlowego Łódź.
Wczoraj prezes Michał Filanowski przeprowadził ze wszystkimi ostateczne rozmowy i kwestia kontraktów jest już dograna. Dokumenty zostaną podpisane natychmiast, gdy w Krajowym Rejestrze Sądowym zarejestrowane zostanie nowe łódzkie stowarzyszenie żużlowe. Dziś w tej placówce odbędą się ostateczne rozmowy.
Jak zapowiadaliśmy, łódzcy działacze tworzą zespół młody, głodny sukcesów. Skład TŻ Łódź mają jeszcze uzupełnić znany z występów w ub. sezonie w ŁTŻ Mariusz Lisiak oraz Anglik Stuart Robson, choć ten ostatni ma jeszcze nieco wygórowane żądania finansowe.
Pozyskanie Mariusza Fielreja i Macieja Jądera zawodników Unii Leszno to pierwszy akt współpracy między leszczyńskim klubem a TŻ Łódź. Mimo że Jąder był wystawiony na listę transferową z kwotą 190 tys. zł, to łódzcy działacze nie wydali na niego ani złotówki. Brawa należą się prezesowi Unii Rufinowi Sokołowskiemu, który zgodnie ze złożoną obietnicą wyciąga pomocną dłoń w kierunku łódzkiego żużla.
Objawieniem sezonu może być Mariusz Fielrej. Zawodnik ten urodził się 22 czerwca 1980 roku. Jego KSM wynosi 3,32. Jest wychowankiem leszczyńskiej Unii. Licencję uzyskał w 1997 roku. Był dotąd finalistą MDMP, DPP (1999 - Toruń) i Brązowego Kasku (1998 - Ostrów). Startował w finałach MMPPK w Pile i Srebrnego Kasku.
- Ustaliłem już wszystkie szczegóły kontraktu z prezesem Filanowskim i kiedy rejestracja łódzkiego klubu będzie potwierdzona, składam podpis na umowie - powiedział nam Mariusz Fielrej. - Nie jest mi żal przechodzić z Ekstraligi do drugiej ligi. Co więcej, starty w Łodzi traktuję jako wyzwanie, by pokazać się z jak najlepszej strony. W Lesznie miałem okazję podpatrywać tak doskonałego zawodnika jak Roman Jankowski. Myślę, że wiele się od niego nauczyłem.
Najważniejsze teraz dla mnie są starty w Łodzi i zyskanie sympatii łódzkich kibiców żużla. Znam łódzki tor jeszcze z dawnych startów. Wierzę, że w Łodzi powstanie silna drużyna, którą będzie stać na wywalczenie z powrotem miejsca w pierwszej lidze.
[
Linked Image]