|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Witam, sytuacja wygląda tak - od roku mamy neta z UPC 4 mega, ale od tego roku mamy drugiego laptopa w pokoju obok i chcielibyśmy podpiąć neta też do niego. Tylko za bardzo nie wiem jak sie do tego zabrać... Czy potrzebny jest router, albo należy to zgłosić do UPC?? Ma ktoś podobne doświadczenia w tym temacie...
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Ekspertem nie jestem ale router to chyba jedyne wyjście. Jeżeli się mylę, to niech mnie ktoś poprawi. Możecie kupić router WiFI, wtedy nie będą potrzebne kable do podpięcia lapa w drugim pokoju. Sama konfiguracja routera jest banalnie prosta. Wszystko w instrukcji jest napisane 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Nie trzeba informować UPC o rozdzieleniu łącza. Jeśli nie macie routera, można skorzystać ze zwykłego kabla sieciowego i podłączać się przez pierwszego lapa (strasznie uciążliwe). Tak jak powiedział Szewa, najlepszy router wifi, z tym, że pamiętajcie o zabezpieczeniu łącza (w instrukcji będzie na 99%).
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Dokładnie, najlepsze rozwiązanie to router wifi. Ja mam i jest ok. Kumplowi poleciłem to założył, ale nie zabezpieczył łącza.. I chyba pół bloku mu się podpinało, bo taki miał transfer 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Tak, przy routerze WiFi zabezpieczenie to podstawa, bo w przeciwnym razie możecie komuś neta sponsorować 
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
Jeżeli tylko na 2 kompy chcecie, to macie modem UPC i wyjście na usb i sieciówkę, wystarczy 1 komp pod 1 drugi pod drugie i ok. O jakies ściganie z UPC zapewniam nigdy nie będzie. Pzdr
|
|
|
|
|
Profesor
|
|
Profesor
Z ciekawości zapytam ile kosztuje taki router ?
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Jeżeli tylko na 2 kompy chcecie, to macie modem UPC i wyjście na usb i sieciówkę, wystarczy 1 komp pod 1 drugi pod drugie i ok. O jakies ściganie z UPC zapewniam nigdy nie będzie. Pzdr Czyli wystarczy zwykły kabel sieciowy?? Bo ten drugi laptop to raczej tak raczej okazyjnie będzie podpinany i szkoda kasy na router...
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Najtańszy koło stówki.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Czyli wystarczy zwykły kabel sieciowy?? Bo ten drugi laptop to raczej tak raczej okazyjnie będzie podpinany i szkoda kasy na router... Na jednym kompie udostępniasz łącze, na drugim ustawiasz, żeby się łączył za pomocą innego kompa.
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
Z ciekawości zapytam ile kosztuje taki router ? W zestawie masz kabel pod sieciówkę i usb, nic nie trzeba kupowac. Mam z upc net i na bank jest ok.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Co do UPC. Oni na nizszych ofertach zabraniaja dzielenia sygnalu na wiecej niz 1 komputer. Ale na forum czytalem, ze to tylko taki przepis i nic poza tym. Jesli nie rozdzielasz sygnalu na blok itp to nic sie nie czepia. To sie tyczy Chello easy i starter. Od chello light (teraz 4mbs) to juz automatycznie mozna 3 kompy miec podlaczone. Ja mam chello easy 2mb/s i chyba sobie kupie router wifi. na allegro d-linka najprostszy to ok. 110zl i starczy. Na forum o chello jest nawet instrukcja jak go skonfigurowac.
Oczywiscie siec blokujesz haslem aby nie sponsorowac komus neta.
Wifi najwygoniej.
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Dzięki chłopaki za pomoc 
|