Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
Strona 8 z 17 1 2 6 7 8 9 10 16 17
Pooh-Bah
Pooh-Bah
moze ktos zamiescic nowa plyte Makowieckiego, bo cos mi ostatnio torrenty nie chodza??

Bonus: Unibet
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Witam!
Czy ktos ma konto na pay pal ? musze zapłacic za wygrana aukcje na e-bay ale mam problemy z zalozeniem konta w tym systemie gdyż żadnej mojej karty nie przyjmuje. do zaplaty jest 55,5 Euro (ok 200 PLN).
oferta ważna do jutra wieczór
za pomoc dorzuce 20 zł :-)

Proszę o kontakt, jeśli ktoś jest chętny pomóc (gg 1645103 lub PW)

Dzięki

Pozdrawiam

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Zbigniew jesteś? ;] Ty studiujesz coś związanego z matematyką, prawda? Musisz znać wszystkie te wzory? Współczuje =/

Powiedzcie mi jeszcze skąd wiem jak narysować parabole jeśli nie mam miejsc zerwoych, no i czy dobrze to policzyłem ;] Przy takim przykładzie np.

f(x) = x^3+18x-7
f' = 3x^2+18
f'>0 <-> 3x^2+18>0

Według mnie tu nie ma miejsc zerowych tongue Czyli rysuje po której stronie układu parabole i jak ramionka? ;] No i dlaczego właśnie tak.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by Kameleon
Zbigniew jesteś? ;] Ty studiujesz coś związanego z matematyką, prawda? Musisz znać wszystkie te wzory? Współczuje =/

Powiedzcie mi jeszcze skąd wiem jak narysować parabole jeśli nie mam miejsc zerwoych, no i czy dobrze to policzyłem ;] Przy takim przykładzie np.

f(x) = x^3+18x-7
f' = 3x^2+18
f'>0 <-> 3x^2+18>0

Według mnie tu nie ma miejsc zerowych tongue Czyli rysuje po której stronie układu parabole i jak ramionka? ;] No i dlaczego właśnie tak.

Zapytaj Llamy laugh On zna się na matmie i ma dobre uzasadnienia laugh

@Llama: no offence wink

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Lalmy już nie ma to jak ma pomóc? frown

wink

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Llamy*

Profesor
Profesor
A gdzie Llamia ? że nie wspomne o Schranzer'ze itp ?

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
może być i Riverside, czy jak on tam się teraz nazywa tongue

Zbynia chyba nie ma. na gadulcu nie odpowiada

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by Stoin
A gdzie Llamia ? że nie wspomne o Schranzer'ze itp ?

hehe Schranzer - fan tenisa i Azjatek smile

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Llama pomocy ;]

Nienawidze matmy puke

Kolos z tego gówna frown Stoin zastępujesz czasem matematyka, pójdziesz za mnie? grin

I see dead people
I see dead people
smile

nO cZeŚć ZiąMy

tongue

Ana <3
Ana <3
odgdog zazdrości mi światłego umysłu frown

grin wink Szranc nicka zmienił.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by [T
-error]smile

nO cZeŚć ZiąMy

tongue

eo zią

<mar3k> jakim cudem jeszcze cie tam trzymają?!
<zerco> tak naprawde to oni nie potrzebują informatyków ale my im tego przecież nie powiemy laugh
<zerco> nie ma co robić więc ja głownie IRCuje i czytam komiksy a Andrzej pije bo 'jest za stary na takie pierdoły'
<zerco> Koleś ma już ze 128 nadgodzin tylko dlatego, że kilka razy był zbyt najebany aby o 17 wyjść z serwerowni laugh

[T]-error jesteś informatykiem? grin

I see dead people
I see dead people
Originally Posted by [T
-error]smile

nO cZeŚć ZiąMy

tongue

eo zią

<mar3k> jakim cudem jeszcze cie tam trzymają?!
<zerco> tak naprawde to oni nie potrzebują informatyków ale my im tego przecież nie powiemy laugh
<zerco> nie ma co robić więc ja głownie IRCuje i czytam komiksy a Andrzej pije bo 'jest za stary na takie pierdoły'
<zerco> Koleś ma już ze 128 nadgodzin tylko dlatego, że kilka razy był zbyt najebany aby o 17 wyjść z serwerowni laugh

[T]-error jesteś informatykiem? grin

Jestem trzeźwy jak dzika świnia [w pracy]

Nie jestem informatykiem.

Jestem od zadań specjalnych [poniekąd]

Hyhy ...

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
eo zią

laugh laugh laugh

Profesor
Profesor
Llama pomocy ;]

Nienawidze matmy puke

Kolos z tego gówna frown Stoin zastępujesz czasem matematyka, pójdziesz za mnie? grin

Owszem ide na siłke z nimi laugh

F = m * a wink

M
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
M Offline

f(x) = x^3+18x-7
f' = 3x^2+18
f'>0 <-> 3x^2+18>0

Co prawda ja nie Zbigniew,ale postaram sie pomoc..pochodna policzona dobrze, zgadza sie,ze jest wieksza od zera,a do tego brak miejsc zerowych...tak wiec parabolka bedzie cala nad osia ox i ramionka do gory (wraz ze wzrostem argumentow rosna wartosci w obu kierunkach ze wzgledu na ten x^2) wink tylko pytanie czy na bank potrzebujesz wykresu pochodnej? jaka byla tresc zadania? jak jeszcze jakies pytania to wal priv postaram sie pomoc jezeli bede umial...jestem jeszcze 15 minut. Pzdr!

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel

f(x) = x^3+18x-7
f' = 3x^2+18
f'>0 <-> 3x^2+18>0

Czy znam wzory? Proste trochę pamiętam, a trudniejsze to Zakuć Zaliczyć Zapomnieć tongue Nie ma sensu ich trzymać w głowie wink

Co do zadania to moim zdaniem są miejsca zerowe. Weź choćby argumenty 7 i -7.

f(7) = 462
f(-7) = -476

Plus - minus, czyli gdzieś musi być przecięta oś OX. Chyba, że są jakieś asymptoty pionowe. Trochę wyszedłem z wprawy, więc ciężko tongue Z obliczeń coś mi wychodzi, że będzie między -0.96 a 0.57 tongue

f(1/3) = -0.96
f(5/12) = 0.57

Prymitywna metoda i nie doprowadzi do rozwiązania, ale widać, że raczej są miejsca zerowe (przynajmniej jedno). Nie wiem jak je znaleźć. Ani tego pogrupować nie można, ani z dzielników się nie wyznaczy.

M
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
M Offline
Originally Posted by Zbigniew

f(x) = x^3+18x-7
f' = 3x^2+18
f'>0 <-> 3x^2+18>0

Czy znam wzory? Proste trochę pamiętam, a trudniejsze to Zakuć Zaliczyć Zapomnieć tongue Nie ma sensu ich trzymać w głowie wink

Co do zadania to moim zdaniem są miejsca zerowe. Weź choćby argumenty 7 i -7.

f(7) = 462
f(-7) = -476

Plus - minus, czyli gdzieś musi być przecięta oś OX. Chyba, że są jakieś asymptoty pionowe. Trochę wyszedłem z wprawy, więc ciężko tongue Z obliczeń coś mi wychodzi, że będzie między -0.96 a 0.57 tongue

f(1/3) = -0.96
f(5/12) = 0.57

Prymitywna metoda i nie doprowadzi do rozwiązania, ale widać, że raczej są miejsca zerowe (przynajmniej jedno). Nie wiem jak je znaleźć. Ani tego pogrupować nie można, ani z dzielników się nie wyznaczy.
miejsce zerowe jest,ale ja zrozumialem,ze Leon pytal czy pochodna sie gdzies zeruje lub zmienia znak (tylko inaczej to ujal albo ja zle zrozumialem tongue ) bo wydaje mi sie,ze jest to zadanie z serii badania funkcji, gdy nie da sie tak latwo znalezc miejsca zerowego wink

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Miało być, że miejsce zerowe będzie między 1/3 a 5/12.

MaRcIn_7, moim zdaniem Kameleon musi zbadać przebieg zmienności funkcji. Wykres pochodnej raczej nie prydasie (jedynie do ekstremów i monotoniczności). Do ekstremów potrzebne miejsce zerowe tongue Jakiś dziwny przykład.

KURVA, właśnie se przypomniałem, że mój kalkulator liczy takie równania.

Wyszły mi 3 miejsca zerowe z kosmicznymi liczbami:
x1 = -0.3857...
x2 = pierwiastek zespolony (no offence, ale podejrzewam, że takiego poziomu nie macie, więc go się nie widzi u was)
x3 = tak jak x2

Tak więc jeden pierwiastek (na wasze warunki :P). Trafiłem z przedziałem, ale chuj wie jak go obliczyć.

Strona 8 z 17 1 2 6 7 8 9 10 16 17

Moderatorzy  Biszop, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
2 zarejestrowanych użytkowników (rafal08, cigar), 1,953 gości, oraz 4 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,273
Posty5,827,462
Użytkownicy24,790
Najwięcej online13,128
Sep 24th, 2025