Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
Z
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Z Offline
nie wiedzialem jak sprecyzowac temat

moj problem brzmi tak czy moze znacie taka liste ktore banki patrza sie na zgodnosc wlasciciela konta podanych na przelewie??

np wpisujesz zly nr i w jednym banku przejdzie przelew a w drugim bedzie anulowany

Bonus: Unibet
L
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
L Offline
na pewno nie inteligo ;]

nie wiem czy w ogole cos takiego istnieje

pozdr

Pooh-Bah
Pooh-Bah
jaki walek sie kroi? grin
przelew krajowy to chyba wszedzie przejdzie.
kilka razy wysylalem z mbanku badz otrzymywalem przelew z wpisanym XXX zamiast imienia i nazwiska.
jesli zas chodzi o przelewy zagraniczne, to na infolinii inteligo dowiedzialem sie, ze sa one ksiegowane, podobnie jak krajowe, po numerze konta, co zreszta sie potwierdzilo.
natomiast w mbanku powiedziano mi, ze musi byc pelna zgodnosc danych, a jesli takowej nie ebdzie to pieniadze zwyczajnie odesla.
jak jest w praktyce to nie wiem.

Z
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Z Offline
ok dzieki za info o to mi chodzilo smile

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
A to dziwne. Bo słyszałem o sprawie, że banki mają obowiązek sprawdzać czy numer konta należy do osoby podanej w danych, jeśli nie, a prześlą pieniądze, to ponoszą 50% winy.
Zresztą sprawa w sądzie była...

Z
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Z Offline
ale sam moj ojciec mowil ze tak jest ze jedna czesc spr a inni nie no i wlasnie pomylisz sie o jeden nr i kasa pojdzie np do ojca tadeusza na nowego maybacha zamiast do bukmacheera o nwaziwe "xxx" smile

Pooh-Bah
Pooh-Bah
ano pojdzie, a wtedy pozostaje liczyc na dobra wole ojca tranzystorysty ze odda laugh
jakis czas temu do kumpla dzwonila babka z inteligo, czy by sie laskawie zgodzil oddac 5 paczek, ktore ktos mu przez pomylke wyslal.
to samo powiedzial mi przed chwila gosc na mlinii. dobra wola omylkowego adresata. jesli zla to postepowanie reklamacyjne, z ktorego zdaje sie gowno wynika, tymbardziej, jesli gosc juz ta kase sobie wyplaci, to nie ma na co blokady zalozyc. w dalszej kolejnosci sad. o wspolodpowiedzialnosci nic nie powiedzial.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Jeśli jest orzeczony błąd przelewu, a szczęśliwiec nie chce kasy oddać to bank wypłaca poszkodowanemu połowę kwoty (nawet jeżeli on sam źle wpisał dane do przelewu!).
O takiej sytuacji słyszałem (moja mama pacuje w banku, to się nasłucham o różnych ciekawych akcjach tongue ).

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
ja niedawno dostalem omyłkowo przelew na 1200zł na konto, wiec wchodze na inteligo i patrze co sie dzieje a tu przelew zatytułowany 'wynagrodzenie za listopad' grin dobrze ze nie zamierzalem wyplacac tej kasy od razu albo wplacic gdzies na buki bo zadzwonil do mnie jakis koles i powiedzial ze zaszła pomyłka i wyslal pieniadze na złe konto co trzeba. okazało sie ze to byla jakas wieksza firma co handlowala na allegro i jakims cudem gdzies im sie moj nr. konta zawinął. kase oczywiscie oddałem, a w nagrode za moją uczciwosc kolejnego dnia, choc nic sie nie upominałem dostałem 50zł za całe to zamieszanie smile

?
Pooh-Bah
Pooh-Bah
? Offline
Originally Posted by micha$
Jeśli jest orzeczony błąd przelewu, a szczęśliwiec nie chce kasy oddać to bank wypłaca poszkodowanemu połowę kwoty (nawet jeżeli on sam źle wpisał dane do przelewu!).
O takiej sytuacji słyszałem (moja mama pacuje w banku, to się nasłucham o różnych ciekawych akcjach tongue ).

To moznaby sie z kims umowic i mialoby sie polowe przelewu extra do podzialu tongue.

Moderatorzy  Biszop, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
4 zarejestrowanych użytkowników (rafal08, Sensei, burbon, latajaca_holenderka), 2,180 gości, oraz 7 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,294
Posty5,839,323
Użytkownicy24,790
Najwięcej online15,603
Jul 4th, 2026