|
|
$
|
|
$
Witam, Szukalem tematu o Angli ale ciezko znalezc. Moje pytanie pracował ktoś w Bristol albo był tam? Widziałem kiedys wpis o jakims miescie i ze czasami strach wyjść w nocy ;] Pilne bo mam oferte pracy i mysle nad nią 
|
|
|
|
|
$
|
|
$
[ Linked Image] wygląda ze zdjęc na ładne miasteczko  podobne jak Whitby na północy które było piękne
|
|
|
|
|
member
|
|
member
ja w lutym jade do Plymouth, niedaleko Bristolu, ale tylko na staż ze studiów, nie do takiej pracy gdzie sie zarabia grube $$ 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
W temacie "Polityka" jeden taki co tam mieszka się wypowiadał. Ale nie pamiętam nicka więc musiałbyś przejrzeć kilkanaście ostatnich odcinków 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Witam, Widziałem kiedys wpis o jakims miescie i ze czasami strach wyjść w nocy ;] Pilne bo mam oferte pracy i mysle nad nią  To wszystko zależy od dzielnicy. Co do pracy i bezpieczeństw, to najlepiej kup sobie rower - przynajmniej na poczatek. Bristol jest słynny przede wszystkim z mostu. No i fajne okolice - blisko do Bath, na południowe wybrzeże, a i do Lobdynu można się wybrać. Poza tym wpisz w wyszukiwarkę na nastepujacych forach: www,gazeta.pl (praca w UK i Irlandii) i www.ang.pl [ ang.pl] (praca za granicą)
|
|
|
|
|
$
|
|
$
Ok  miałem tylko obawy jak ktoś pisał na forum wczesniej.. ale to na 90% nie bristol  jaki tam rower  z panną nie bede na rowerze jezdził  zresztą widziałem ceny rowerów w Whitby to 300f to juz lepiej autko  do miesiąca planuje jakies kupić 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Jak z panną to tandem i jazda, gdzie tam autem będziesz jeździł, rowerem szybciej i z pożytkiem dla zdrowia.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Ok  miałem tylko obawy jak ktoś pisał na forum wczesniej.. ale to na 90% nie bristol  jaki tam rower  z panną nie bede na rowerze jezdził  zresztą widziałem ceny rowerów w Whitby to 300f to juz lepiej autko  do miesiąca planuje jakies kupić  Owszem, możesz kupić przyzwoite auto za jakieś 500f. Pomyśl tylko perspektywicznie co z nim zrovisz jak wyjedziesz do Polski. W dużych magazynach z ogłoszeniami masz na końcu strone z samochodami europejskimi, z kierownicą po lewej stronie. Może poszukaj takiego. Z rowerami to nie przesadzajmy. Ja kupiłem fantastycznego Raleigha za 20 funtów. Wspaniały rower. Do dziś żałuje, że nie mogłem go zabrać do Polski.
|
|
|
|
|
$
|
|
$
Tylko ze wyjezdzam na minimum 1 rok lub 2 więc lepiej zeby kierownica była po prawej  a wrazie czego za drobne mozna sprzedac  rowery? czemu nie  blisko morza, mozna wycieczki porobić a do tego % bez problemu... ps. gdzie kupiłes tak tanio rower?  ogłoszenie, tesco?
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Niewiem jak w Bristolu wyglada sprawa ogolnego bezpieczenstwa w dzien czy po zmroku ale tam gdzie ja mieszkam ( Lincoln ) sa 2 ulice po ktorych jesli nie trzeba chodzic to sie nie chodzi. Pierwsza to Portland St. a na drugiej wlasnie ja mieszkam  Monks Road.
|
|
|
|
|
$
|
|
$
hehe 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
ps. gdzie kupiłes tak tanio rower?  ogłoszenie, tesco? Ogłoszenie w lokalnej prasie, a jeszcze lepiej car boot sale albo flea market, czyli z grubsza nasz rynek/bazar.
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Haz$ od razu dolicz sobie do ceny auta jakies 300-500f za roczne ubezpieczenie i ok 120f rocznie z tytulu podatku. o kosztach eksploatacji oczywiscie nie wspominam (szczerze mowiac auto za 300-500f to loteria)
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
|
|
|
|
|
$
|
|
$
ok prawko dzisiaj odebrane  hm jak tankowaliśmy w 2006 na dwóch roznych stacjach to stało po 0.99 czyli nie tak zle... pamietam bo smialem sie ze zawsze bez jednego pi taniej wygląda McKracken tak wiem w osobnym temacie (pytania o anglie) mam wszystko wyjasnione dzisiaj zalozylem konto bankowe w citibank (darmowe przelewy miedy polskim bankiem citi a UK) tylko ze citi w UK ma 5 placówek i to tylko w Londynie, wiec z tego citi trzeba zrezygnować... jutro zajde do pko gdzie wspolpracuja z netwest a w bristol chyba z 10 banków netwest jest  a opłaty to tylko 4f na mesiac podobno  chyba ze wie ktoś ile kosztuje zwykły przelew do innego banku. tzn wchodzimy do obcego banku w angli i chemy wplacic 1000f np. do innego banku angielskiego (citibank)
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
mozesz zalozyc sobie konto w NatWest i przelewac na Citi, oplata za przelew - zero funtow, oplata za prowadzenie rachunku - zero funtow.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
a przepraszam Moneybookers to od czego jest jak nie przelewy - tez żenią na przelicznikach kursow?
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
W temacie "Polityka" jeden taki co tam mieszka się wypowiadał. Ale nie pamiętam nicka więc musiałbyś przejrzeć kilkanaście ostatnich odcinków  No to jestem 
|
|
|
|
|
$
|
|
$
mozesz zalozyc sobie konto w NatWest i przelewac na Citi, oplata za przelew - zero funtow, oplata za prowadzenie rachunku - zero funtow. ok dzięki  dzisiaj sie dowiedziałem ze citi współpracuje z lloyds i bezpłatne przelewy do citi i w citi polskim mozna zmienic konto na walutowe wiec nie straci sie na kursie 
|
|
|
|
|
$
|
|
$
W temacie "Polityka" jeden taki co tam mieszka się wypowiadał. Ale nie pamiętam nicka więc musiałbyś przejrzeć kilkanaście ostatnich odcinków  No to jestem  napisz w skrócie jak się żyje w Bristol ? 
|
|
|
Link skopiowany do schowka
|
|