|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Bristol liczy sobie 400 tys mieszkancow i jest niekwestionowana stolica South West. To 10te miasto UK i moim zdaniem ( nie liczac stolicy, ktora wylaczam z rankingu) - najladniejsze po Edynburgu. Glownie stara, zabytkowa zabudowa (choc nie wszystko przetrwalo ciezkie bombardowania z lat wojny). Swietne polaczenia drogowe, kolejowe, autobusowe, lotnicze (m.in. do 6 polskich miast). W promieniu kilkudziesieciu mil: morze, jeziora w Chew Valley, kanion Cheddar Gorge, walijskie gory Brecon Beacons. Na zachod - kwintesencja angielskiej wsi - rejon Cotswolds. Tuz obok - cudo georgianskiej architektury - miasteczko Bath. Rejon najcieplejszy i najsloneczniejszy na Wyspach.
Minus - wysokie koszty utrzymania Minus
|
|
|
|
|
$
|
|
$
no to niezle  musze sprawdzić czy coś z Gdańska lata do Bristol jak mozesz jeszcze napisać to duzo jest mieszkan do wynajmu? na północy kiedys miałem fajne ogłoszenie za 300f za miesiac cała chata tylko ze dalej od centrum ale jak sie ma auto to obojetne dzięki 
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Lata, a konkretnie easyjet. Za 300 funtow to w Bristolu wynajmiesz pokoj. Nie znam za bardzo poludnia, ale na polnocy miasta ladne i niedrogie (z uwagi na spora odleglosc od centrum) mieszkania sa od ok. 500, a domy 700 funtow w Stoke Gifford lub Bradley Stoke
|
|
|
|
|
$
|
|
$
Ok dzięki jeszcze raz, jak będzie okazja to masz u mnie dostałem telefon od pracodawcy ze we wtorek jest rozmowa kwalifikacyjna o prace w Peterborough, godzina za 8f over za 10f wyzsza stawka wiec zobacze co ciekawego bedzie na tej rozmowie 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Ok dzięki jeszcze raz, jak będzie okazja to masz u mnie dostałem telefon od pracodawcy ze we wtorek jest rozmowa kwalifikacyjna o prace w Peterborough, godzina za 8f over za 10f wyzsza stawka wiec zobacze co ciekawego bedzie na tej rozmowie  troche dziwne, ze overtime tylko 10 przy 8 podstawowej? over zawsze jest 1,5 podstawowej stawki ... tak przynajmniej zawsze myslalem
|
|
|
|
|
$
|
|
$
a nie wiem mozliwe  jak tak to super  jak mialem stawke 5,5 to over mialem za 6.75  tylko ze pewnie agencja brala dla siebie sporo... wiem ze stawka 8f a over niby o wiele wiecej wiec minimum 10f zresztą dowiem sie osobiscie we wtorek 
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Witam, Szukalem tematu o Angli ale ciezko znalezc. Moje pytanie pracował ktoś w Bristol albo był tam? Widziałem kiedys wpis o jakims miescie i ze czasami strach wyjść w nocy ;] Pilne bo mam oferte pracy i mysle nad nią  To jakas bzdeta, poza moze murzynsko-islamskim Easton w srodku nocy, jest pelen spokoj. Przy okazji przypomnialo mi sie, jak na anglia.interia.pl jest do dzis zamieszczony artykul o Bristolu jako miescie blokowisk  Komentarze internautow mowia same za siebie - autor przed napisaniem powinien zobaczyc miasto na wlasne oczy !!! Blokow naliczylem w porywach do 15 ....
|
|
|
|
|
$
|
|
$
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
http://anglia.interia.pl/wasze-artykuly/ciekawe-miejsca/artykul/bristol-z-charakterem,3441
|
|
|
|
|
$
|
|
$
jednak lece z dziewczyną za 2/3 tygodnie do Peterborough  rozmowa kwalifikacyjna pozytywna... a do tego były testy z języka anielskiego - jak na maturze  a potem na laptopie 49 pytań z matematyki niektóre zadania banalne ale niektóre to szok  ale zaliczone  obowiazkowe soboty 5 w roku a w tygodniu pracowac mozna nawet tylko 30h a co tydzień stała płaca 340f a w nocy chyba 400f  czy pracujesz 30h czy 48h wiec super  z tego co czytalem to w Peter jest z 20 polskich sklepów nawet fryzjer itp. 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
http://funciak.blox.pl/2007/09/Peterborough.htmlNie wiem czy Peterborough to dobry wybór  Oczywiście powyższy tekst należy traktować z duuużym dystansem 
|
|
|
|
|
$
|
|
$
hehe co za koleś  dobre  i dobrze ze to ściema na 100% 
|
|
|
|
|
$
|
|
$
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Mają nawet kopaczy na poziomie czwartoligowym, bijących się o awans do League One, także nie powinno być źle  [ Linked Image]
|
|
|
|
|
$
|
|
$
heh nie wiem czy bedziem i sie chcialo chodzic na mecze Peter predzej na puchary, chociaz pamietam ze nie raz stawialem na Peter i zazwyczaj zawsze wygrywali  ale za to bardzo blisko Londynu z 2 godziny jazdy samochodem więc pojdzie sie na lepszy stadion nie raz 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
heh nie wiem czy bedziem i sie chcialo chodzic na mecze Peter predzej na puchary, chociaz pamietam ze nie raz stawialem na Peter i zazwyczaj zawsze wygrywali  ale za to bardzo blisko Londynu z 2 godziny jazdy samochodem więc pojdzie sie na lepszy stadion nie raz  Trzeba być lokalnym patriotą 
|
|
|
|
|
$
|
|
$
oczywiście z szalikiem Arki  ok pójdę zobaczyć na pewno i napisze co i jak 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
a moje pilkarzyki walcza o byt w Division Two  
|
|
|
|
|
$
|
|
$
no to pewnie zobaczymy sie na wyjezdzie  jakies 90 minut drogi 
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Bristol mnie osobiscie bardzo sie spodobal. Wrocilem 3 tygodnie temu, ale z mojego dwumiesiecznego pobytu jestem bardzo zadowolony.  Jest to na pewno swietne miasto do zwiedzania - szczegolnie polecam Avon, Promenade i okolice tych miejsc - jest naprawde pieknie  Co do bezpieczensta, to powiem szczerze, ze niezbyt wiele wiem w tej kwestii, poniewaz rzadko wychodzilem z mojego hotelu po zmroku. W duzej mierze bylo to zalezne od tego, ze konczylem prace o godzinie 22  Pamietam jedna sytuacje, jak po swietach BN wracalem od kumpla z Mansfield - byla godzina moze cos kolo 22 i po drugiej stronie ulicy grupa ok siedmiu angielskich( a moze nie tylko haha) dressow spier**** przed policja i to bylo kilkaset metrow od mojego hotelu hahah - nie wiem co tam dzialo sie pozniej, ale az 3 radiole pod nich podjechaly - strange  Moze moja dziel;nica nie nalezala do bezpiecznych - czasem w nocy slyszalem rozne odglosy jak zasypialem haha Ale generalnie miasto polecam , jest wspaniale. Dodatkowym atutem jest bardzo dobre bezposrednie polaczenie z Balic lub z Pyrzowic - lot trwa ok 2 godzinki z malutkim hakiem  Na poczatku mozna miec drobne problemy z rozszyfrowaniem ich dziwnego akcentu, ale z czasem idzie do niego przywyknac.
|
|
|
Link skopiowany do schowka
|
|