|
|
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
|
|
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Czy orientuje się ktoś czy i kiedy będą nowe odcinki "House MD" z 4 serii? Czekam i czekam...
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Łomatko scurkom!!! To smutna wiadomość. Ale dziękuję za informację.
|
|
|
|
|
podwórkowy attaché
|
|
podwórkowy attaché
Właśnie obejrzałem nowy pilotowy odcinek Knight Rider i muszę powiedzieć że jest fajny choć trochę unowocześniony jak na nasze czasy , ale wyjaśnia się tam sprawa ze starym Michaelem , ale nie będę spojlerami was obsypywał dlatego zachęcam do obejrzenia . Nikt nie wspominał bo nie pamiętam czy ktoś oglądał serial Skins ale jest już 2 sezon i pierwszy odcinek za mną 
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Zielona Mila na TVN'ie. Jeden z tych filmow, ktore obejrzalem z otwarta geba, mimo reklam ogladam go drugi raz - no fenomen poruszajacy do granic.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Gone Baby Gone - najlepszy film jaki obejrzałem w ciągu paru ostatnich miesięcy. Naprawdę warto poświęcić na niego dwie godziny swojego życia. Nie spodziewałem się, że Ben Affleck może nakręcić coś tak intrygującego i dającego do myślenia a jednocześnie nie przekombinowanego i bez zawiłych rozkminek filozoficznych, które nużą wszystkich za wyjątkiem twórców. Dodam, że film jest nakręcony bardzo sprawnie i w zasadzie od pierwszego ujęcia wytwarza się niesamowity klimat. Polecam!
|
|
|
|
|
Blade Runner
|
|
Blade Runner
INTO THE WILD Wszystko za życie (2007)
Reżyseria: Sean Penn Obsada: Emile Hirsch, Kathleen Kenner, Vince Vaughn, William Hurt Muzyka: Eddie Veder Produkcja: USA Gatunek: Biograficzny / Kino drogi Filmweb: 8.91/10 IMDB: 8.3/10
W 1992 roku po ukończeniu Uniwersytetu Emory wybitny uczeń i sportowiec Christopher McCandless decyduje się zerwać z dotychczasowym, nudnym życiem. Rozdaje swoje rzeczy, przekazuje swoje oszczędności (24000$) na cele charytatywne i rusza autostopem na Alaskę, aby żyć w dzikiej głuszy. Spotyka go wiele przygód, które na zawsze ukształtują jego życie. (filmweb)
Kto z nas nie miał myśli by rzucić to wszystko w cholerę? Zatłoczone, betonowe miejskie mury, wyścig szczurów obserwowany na każdym kroku, gdzie pieniądz rządzi światem... Kto z nas gdzieś w duszy nie marzył by uwolnić się od tego wszystkiego i być naprawdę wolnym? Zapewne wielu, ale tylko bardzo nieliczni mają odwagę by to zrobić.
Ten film jest o takim marzycielu (historia autentyczna), który miał powody by porzucić całe swoje dotychczasowe życie, zatrzeć wszelkie ślady i wyruszyć w podróż swojego życia. I najpiękniejsza w tym filmie jest ta podróż - piękne krajobrazy, ciekawi, nie sztampowi ludzie, których bohater spotyka na swej drodze (raczej nie przeciętni amerykanie).
W końcu bohater dociera do swojego "raju", czyli na Alaskę, gdzie jednak zdaje sobie sprawę, że może niekoniecznie wybrał dobrze. Może marzenia o wolności to tylko mrzonka trwająca do czasu? Może zbyt pochopnie odrzucił wiele wspaniałych rzeczy, wszystkie poświęcając na ołtarzu własnego "widzimisię"?
Ja osobiście oglądałem ten film jak zahipnotyzowany - sprawił to wspaniały klimat tego filmu, który mnie wciągnął. Piękne zdjęcia, plenery, znakomita muzyka, gra aktorska. Wszystko to składa się w jedną spójną całość na wysokim poziomie. Sean Penn odwalił kawał dobrej roboty.
Aktorzy - bardzo dobra rola Emile'a Hirscha - aktora, którego zupełnie wcześniej nie kojarzyłem. Tutaj zagrał główną rolę, i kto wie? Może ten film będzie dla niego odskocznią do jakiejś ciekawszej kariery? Znakomity drugi plan - przede wszystkim pozytywnie mnie zaskoczył Vince Vaughn, naprawdę ciekawa kreacja. Również Kathleen Keener czy nominowany za tę rolę do Oskara Hal Holbrook spisali się świetnie.
O zdjęciach czy muzyce nie będę się rozpisywał - to po prostu trzeba zobaczyć, posłuchać i się wczuć. Ja w każdym razie zaraz poszukam piosenek z tego filmu, chętnie sobie ich posłucham jeszcze raz. A w niedługim czasie zapewne jeszcze raz chętnie wybiorę się w podróż wraz z Alexem "superpodróżnikiem".
Znakomity, klimatyczny film. Polecam.
9/10
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
W trzecim sezonie to Dexter chyba na Rambo będzie polował bo ten próbował mu dziewczyne poderwać  Nowy Rambo w starym dobrym stylu ;> Dobry filmik :]
|
|
|
|
|
addict
|
|
addict
LOST 4 sezon opłaca się ściągać? Bo słyszałem, że tak naciągane, że niedługo ich Scofield będzie z wyspy wyciągał, hehe.
Ja nadal jaram się 'road movies', a może raczej widokami usa. To oznacza, że dalej będę Was dręczył pytaniami, czy są piękne krajobrazy w tych filmach lub czy po prostu warto samo z siebie.
Dzikość serca - ? Wożąc panią Daisy - ? Co gryzie Gilberta Grape’a - ? (aż wstyd się przyznać że nie oglądałem :)) Wbrew regułom - ?
Jest tu jakiś godny polecenia?
|
|
|
|
|
Blade Runner
|
|
Blade Runner
"What's eating Gilbert Grape?" to nie jest film drogi. To dramat obyczajowy - znakomity. Jednak jest tam dobrze uchwycony klimat amerykańskiej wsi (środkowa część USA), co powinno ci się spodobać. Poza tym jako film jest świetny - no i warto go obejrzeć choćby ze względu na najlepszą rolę w karierze Leonardo Di Caprio. Zdecydowanie polecam 
|
|
|
|
|
Ana <3
|
|
Ana <3
Wożąc panią Daisy Majstersztyk w wykonaniu Morgana Freemana. Cudny dramat obyczajowy, ciepły film o przyjaźni starszej pani, ze starszym lokajem  ale film drogi to to z pewnością nie jest  Morgan parę razy ją do sklepu zawiózł 
|
|
|
|
|
addict
|
|
addict
Poszukuję napisów do arcydzieła Rambo. Wersja CAM.XVID-CAMERA.avi Jakoś do tej pory nie znalazłem, kładę to na karb weekendowej nieporadności, ale nic nie pasuje. Proszę o linki.
|
|
|
|
|
Blade Runner
|
|
Blade Runner
THERE WILL BE BLOOD Aż poleje się krew (2007)
Reżyseria: Paul Thomas Anderson Obsada: Daniel Day-Lewis, Paul Dano, Dillon Freasier Produkcja: USA Gatunek: Dramat Filmweb: 7.78/10 IMDB: 8.80/10
Historia o rodzinie, chciwości, religii i ropie naftowej, której akcja ma miejsce w Teksasie i opowiada o początkach i życiu wydobywcy cennego surowca (w tej roli Daniel Day-Lewis). (filmweb)
Film, który czasami jest przyrównywany do dzieł Stanleya Kubricka, moim zdaniem nie bez powodu. Zwłaszcza widać tu pewne analogie do 2010: Space Odyssey - mam na myśli początek filmu, wykorzystanie dźwięku (słynne bicie serca u Kubricka), czy surowość realizacji, która jeszcze potęguje wartość przekazu.
There Will Be Blood to film genialny - nie waham się użyć tego słowa. Jest to geneza kapitalizmu, wraz z jej przedstawicielem, Danielem Plainview (w tej roli Daniel DayLewis. Daniel ma mnóstwo negatywnych cech - wykorzystuje prostych ludzi do budowy swojego naftowego imperium. Interesują go przede wszystkim zyski - dla nich poświęca wiele rzeczy, gotów jest na upokorzenia (scena w kościele) by tylko jeszcze móc powiększyć swoje imperium. Jest cyniczny, zachłanny i nienawidzi ludzi - liczy się tylko sukces.
W tej roli Daniel Day-Lewis jest RE-WE-LA-CY-JNY. To jest po prostu wielki aktor i w tym filmie po raz kolejny to udowadnia. Stworzył kreację, której nienawidzi się coraz bardziej. Znakomicie przedstawione są relacje Daniela z ludźmi - tymi, z którymi mimo wszystko szukał bliskości. To jest charakterologicznie postać przedstawiona świetnie i jeszcze lepiej przez Day-Lewisa zagrana. Dla mnie Daniel Day-Lewis jest murowanym faworytem do Oskara.
Równie znakomitą kreację stworzył Paul Dano jako Eli Sunday (pastor, ksiądz, czy kim on tam u diabła był). W zasadzie postać podobna do Daniela - człowiek, który wykorzystuje innych do własnych celów, mami ich i manipuluje - cel jest ten sam, kasa. To po prostu taki filmowy Rydzyk. Jest godnym przeciwnikiem Daniela i przez większość filmu toczą między sobą walkę na tym polu. Dano zagrał świetnie, a jego ekspresyjna scena z kościoła jest rewelacyjna.
Aha, moment, w którym Day-Lewis wymawia słowa "Those area's have been drilled" to istny majstersztyk.
No, jeszcze trochę napiszę jak zrobiony jest ten film. Można powiedzieć, że to monumentalne dzieło - akcja toczy się bardzo powoli, nawet można rzec, że się wlecze. Film zachwyca swoją surowością wykonania, nie ma tu żadnych niepotrzebnych wstawek, żadnych scen pod publiczkę, żadnych przyśpieszeń akcji tylko po to by zjadacze popcornu nie narzekali. Styl Andersona przypomina bardziej reporterski - nacechowany obiektywnością, starający się jak najrzetelniej przedstawić wydarzenia i unikając wygłaszania osądów, pozostawiając to widzom.
To, co można by próbować zarzucić (bo naprawdę ciężko do czegokolwiek się przyczepić) to fakt, że stosunkowo niewiele scen oddziałuje emocjonalnie na widza. Ja jednak z tego zarzutu nie czynię, bo ewidentnie tak miało być. Paul Anderson poraża swoim beznamiętnym sposobem opowiadania. Oczywiście są momenty, gdzie ten ładunek emocjonalny się uwalnia (scena z kościoła, scena końcowa, scena ostatniej rozmowy Daniela z synem i kilka innych) - dużo pomaga w tych momentach świetna muzyka.
Uważam, że po wspaniałym No Country For Old Men długo się nie doczekam filmu na podobnym poziomie, i się myliłem. Dwa wielkie filmy - dwaj faworyci do Oskara za najlepszy film roku. Dwa filmy nakręcone w zupełnie "nie-oskarowy" sposób. Dwa filmy, których akcja dzieje się w Teksasie... Jestem ciekawy, który z nich akademia wybierze. Że wybór będzie de facto tylko między tymi dwoma, nie mam wątpliwości. Gdyby było inaczej, to uznam to za skandal.
To film perfekcyjny, który każdy powinien obejrzeć.
9,5/10 (pewnie po drugim obejrzeniu będzie dycha)
|
|
|
|
|
Tenis Trader
|
|
Tenis Trader
Świetne te Twoje opisy Bzyku  Nie myślałeś o pracy filmowego recenzenta 
|
|
|
|
|
Blade Runner
|
|
Blade Runner
To chyba nigdy nie czytałeś porządnych recenzji, bo mi do nich bardzo daleko - zwłaszcza jeśli chodzi o wiedzę 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
dzisiaj luknąłem ostatni odcinek PB 3 serii... skończyło się tak, że ewidentnie musi być 4 sezon... wiadomo już czy na serio ma być i jakieś planowane terminy?
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
dzisiaj luknąłem ostatni odcinek PB 3 serii... skończyło się tak, że ewidentnie musi być 4 sezon... wiadomo już czy na serio ma być i jakieś planowane terminy? Pewnie będzie. Najprawdopodobniej październik. W niedzielę wieczorem Polsat pokaże pierwszy odcinek serialu „Wallander”, który powstał w oparciu o powieści Henninga Mankella. Widział już ktoś, czytał?
|
|
|
Link skopiowany do schowka
|
|