Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
N
enthusiast
enthusiast
N Offline
Witam. Jakiś czas temu kupiłem router firmy linksys WRT54GC
Compact Wireless-G Broadband Router. Skonfigurował mi go brat na komputerze stacjonarnym tak abym mógł połączyć się z internetem na komputerze stacjonarnym. Kupiłem router po to, aby w domu móc swobodnie korzystać z laptopa w każdym miejscu. Połączenie bezprzewodowe zostało zaszyfrowane tak aby niepowołana osoba trzecia nie podłączyła się pod sieć. Wszystko dobrze się łączyło z laptopem do czasu gdy, przeinstalowałem Windowsa XP na przenośnym komputerze. W stacjonarnym nic nie zmieniałem, wszystko zostało tak jak było. Na Laptopie zainstalowałem oprogramowanie od LinkSys. Laptop znajduje router. Połącza się z nim, siła sygnału jest bardzo dobra, ale jak chcę wejść na stronę www, szuka wtedy coś (chyba: odnajdowanie adresu IP) i po chwili jest napisane - ograniczona łączność lub jej brak - ale z routerem nadal jestem podłączony i siła sygnału jest dobra. Nie wiem o co chodzi. Może ktoś ma pomysł lub miał kiedyś taką sytuację. Sieć jest zaszyfrowana, wpisuje normalnie hasła i widzi router laptop, ale nie mogę buszować po stronach www, tak jak bym w ogóle nie miał podłączenia z netem.

Przepraszam za proste pismo, ale chciałem jak najbardziej zrozumiale.

Bonus: Unibet
Q
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Q Offline
sprawdz czy na lapku masz ustawione DNS'y i gateway takie same jak w stacjonarnym

N
enthusiast
enthusiast
N Offline
Hmmmm... a możesz podpowiedzieć gdzie te DNS'y i geteway sprawdzić? Chodzi mi o laptopa....

H
member
member
H Offline
wpisz w przeglądarce zamiast adresu www adres IP: 213.180.130.200 To jest adres IP dla onetu. jesli strona się otworzy to coś jest namieszane z DNSami

H
member
member
H Offline
a jesli się nie otworzy to spróbuj zapingować ten adres.

Q
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Q Offline
w xp: panel sterowania -> Połączenia sieciowe -> Połączenie lokalne -> obsługa -> szczegóły tam masz wszystkie dane, powinny sie zgadzac na obu kompach adresy: brama, dns 1,2

E
Pooh-Bah
Pooh-Bah
E Offline
Moze masz ustawiony router w tryb AP?

Wejdz w przegladarce na IP routera te co masz podane w instrukcji i tam w menu przelacz z AP na router - ogolnie poprzegladaj menu i zobacz co jest nie tak.

Tez kupilem ostatnio lyksys taki bialy i moze dzialac w trybie AP i router i na poczatku byl ustawiony jako AP i nie chcialo dzialac. Wystarczy przelaczyc na router

N
enthusiast
enthusiast
N Offline
Dzięki Panowie za odpowiedź. Za jakiś czas zacznę tym się bawić, zdam potem relację co i jak.

N
enthusiast
enthusiast
N Offline
Siemka, zrobiłem to. Nie pomogły Wasze podpowiedzi, po prostu wziąłem wszystko od montowałem, odinstalowałem z dwóch komputerów i na nowo wszystko od początku zrobiłem i działa. Tylko teraz mam problem jak zaszyfrować te połączenie, żeby nikt inny nie mógł z mego łącza korzystać... Słyszałem, że wystarczy zrobić, żeby filtrowało przez MAC adres czy jakoś tak. Ale dokładnie jeszcze nie patrzyłem. Dzięki z góry za próbę pomocy. Narka

C
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
C Offline
Zabezpieczenia to:

- adres MAC
- szyfrowanie (najlepiej WPA2/PSK2 z AES)
- nie nadawanie nazwy sieci (ssid)

Czy na laptopie nadal korzystasz z tej samej karty, czy wsadziłeś tam np. kartę Linksysa? Jeśli tak to adres MAC się zmienił bo jest on inny dla takiej karty niż dla wbudowanego wifi.

Możesz też sprawdzić maksymalną ilość ustawionych połączeń z routerem (może to być zapisane jako wew. IP, które router naturalnie przydziala).

Spróbuj też zresetować router. Raz miałem taki problem, że przestało mi coś działać i sam restart wystarczył.

N
enthusiast
enthusiast
N Offline
Originally Posted by Conrad
Zabezpieczenia to:

- adres MAC
- nie nadawanie nazwy sieci (ssid)

Czy na laptopie nadal korzystasz z tej samej karty, czy wsadziłeś tam np. kartę Linksysa? Jeśli tak to adres MAC się zmienił bo jest on inny dla takiej karty niż dla wbudowanego wifi.

Możesz też sprawdzić maksymalną ilość ustawionych połączeń z routerem (może to być zapisane jako wew. IP, które router naturalnie przydziala).

Spróbuj też zresetować router. Raz miałem taki problem, że przestało mi coś działać i sam restart wystarczył.

Mi już internet działa, tylko teraz muszę zabezpieczyć te połączenie. Brat mi to podpowiedział. Bo inaczej ktoś może z bliska się podpiąć też pod mego neta i obciążać mi łącze..

Co do szyfrowania to jutro to zobaczę z tym:

Dzięki

C
C Offline
Koniecznie ustaw także filtr adresów MAC, tak żeby tylko Twój laptop lub inne autoryzowane przez Ciebie miały dostęp:

1. Start > Uruchom... > wpisz "cmd"
2. wpisz "ipconfig -all" lub "ipconfig/all"
3. zanotuj adres MAC
4. w routerze ustaw filtrowanie adresów MAC i wpisz ten adres MAC do listy upoważnionych kompów (oczywiście chodzi tylko o wifi - te podłączone kablem zawsze będą działać).

Moderatorzy  Biszop, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
8 zarejestrowanych użytkowników (latajaca_holenderka, burbon, betowiec, rafal08, rymoholik, aker, Sensei, ANZELMO), 12,528 gości, oraz 6 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,294
Posty5,838,280
Użytkownicy24,790
Najwięcej online15,603
12 hours ago