Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
Strona 2 z 4 1 2 3 4
L
enthusiast
enthusiast
L Offline
Dzieki za odpowiedzi:)

Dziabor a to w Chorwacji o czym piszesz to gdzie dokładnie jest? Może jakaś strona internetowa tego?

O Pradze wczesniej juz myślałem, a teraz coraz bardziej mnie to miasto zachęca:)

Bonus: Unibet
B
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
B Offline
Pieszo oczywiscie. sposob przekraczania wiadomo. Przemysl-Bus do granicy-Piesze przejscie-Marszrutka do Lwowa (jezdza jak wariaci laugh ), dalej pociag gdzie sie chce tongue

musze obczaic lot do kijowa. dzieki za info.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Ponawiam pytanie.

Moze wiecej szczegolow co do tego Lazurowego Wybrzeza Wschodu grin

Tylko nie odsylajcie mnie do wujka!

B
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
B Offline
Originally Posted by nOcnY
Ponawiam pytanie.

patrz wyzej tongue

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Chodzi mi o jakies szacunkowe ceny, miescja itp grin

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Ponawiam pytanie.

Ja jeszcze nie byłem, dlatego wypowiadać się nie będę, ale słyszałem od znajomych/czytałem w necie/przewodnikach wiele o Krymie i na pewno jest to miejsce warte odwiedzenia. Ładne krajobrazy, mnóstwo zabytków, czyste i bardzo ciepłe morze, tani alkohol grin

Tutaj wszystko jest ładnie opisane: http://krym.ovh.org/ Zdjęcia też można pooglądać smile

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Ktos wspominal o Chorwacji - wyglada ciekawie.

Plitvice Lakes National Park
ale LublinPower zaznaczyl ze maja byc kluby , laski itp , a same plitvice to zaliczasz w 3-6h robisz foty i spadasz bo tam nie ma co robic .

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Chłopak z jednej strony chce laski, a z drugiej strony nie chce morza. Ciężko coś takiego znaleźć, bo w sezonie letnim te dwa pojęcia są ze sobą nierozerwalnie związane grin

B
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
B Offline
nocny jesli powaznie myslisz o Ukrainie to nastaw sie na przygode. jesli chcesz sloneczko hotelik to Kanary. zakladam ze masz jaja i jednak cisniesz na wschod. wiec smile Z Opola pociagiem do Przemysla. przekraczasz granice tak jak napisalem wyzej. wjechac na ukraine ni ma problemu. musisz tylko wiedziec dokad jedziesz. meta to podstawa. jest cos takiego jak hospitality club. tam zagadaj z kims z Krymu. na tym etapie angielski wystarcza. Zalatwiasz nocleg, zdobywasz adres. dasz go celnikowi. cel pobytu - zwiedzanie smile Ladujesz we Lwowie. to najlepszy punkt do dalszej podrozy. Stad pociagiem dostaniesz sie wszedzie. Jest tylko maly problem. Najlepiej zeby ktos wczesniej kupil bilety. z kupnem na miejscu moze byc czasem problem. na ogol mowia Ci ze nie ma biletow. trzeba troche sie z nimi podroczyc. po 10 minutach okazuje sie ze jednak sa. W kiosku kupujesz wodeczke. Nemiroff podstawa - Twoj drugi bilet. Pociagi na wschodzie to totalny czad. nie ma zamknietych przedzialow. bierzesz taka nasza kuszetke. super sprawa. tam sa 4 klasy pociagow. 2 klasa to jak nasze Intercity tongue Jest samowar takze nawet herbatke wypijesz. Rano budzisz sie w ... no wlasnie. Nie wiem gdzie chcesz jechac. Symferopol, Sewastopol, Bakczysaraj (dawniej stolica Chanatu krymskiego), Eupatoria, Bałakława, Jałta, Sudak, Kaffa (Teodozja) i Kercz (z twierdzą Jenikale) tu pociagiem dotrzesz na pewno. Opcja 1 to cisniesz do osoby z hospitality club. Opcja 2: na dworcu gadasz z babuszka i u niej kimasz za 10 dolcow. Tanie zarcie, tanie picie. Po prostu wyczes na maksa. Zyjesz jak poczak w masle. 500 euro na 2 tyg dla 2 osob to kasa praktycznie nie do wydania (zakladajac ze codziennie pijesz litr wody na + zarcie w dobrej restauracji). Wracasz to sama trasa. Najgorsza sprawa to przekraczanie granicy. Na ogol mase ludzi. Trzeba zagadac z celnikiem, dac w lape, walnac scieme. My mowilismy ze jestesmy grupa dziennikarzy wracajacych ze szkolenia. po godzinie przy -20 szczesliwy przekraczam granice. tak bylo w styczniu po sylwestrze. Dobra przygoda. Kraj piekny. Warto jechac z kims kto zna rosyjski. chociaz podstawy. Inaczej moze byc ciezko. We Lwowie jeszcze spoko. Po polsku dogadasz sie. Jednak im dalej na Wschod tym znajomosc rosyjskiego bardziej konieczna.

pozdrawiam!

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
A jakie jest prawdopodobienstwo zamieszkania na stale gdzies w lasku pod jedna z ukrainskich wsi? grin

B
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
B Offline
A jakie jest prawdopodobienstwo zamieszkania na stale gdzies w lasku pod jedna z ukrainskich wsi? grin

duze prawdopodobienstwo ze obudzisz sie bez kasy.. moze bez niczego smile

kurde az mnie scisnelo. Jak sobie przypomnialem moje 2 wypady smile Szkoda ze zdjec nie mam tutaj, tylko na kompie w PL. blee...

to jak jedziesz? smile

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Bliskie zeru smile

To nie jest dziki wschód laugh

Tam z kałachami po ulicach nie biegają, nie bój się. Nikt Cię nie porwie dla okupu wink

Jeżeli chodzi o sprawy bezpieczeństwa, to można być spokojnym.

Ja wychodzę z założenia, że jeżeli ktoś nie szuka kłopotów, to ich nie znajdzie.

B
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
B Offline
Fakt jest bezpiecznie. Ale nie w lesie smile Lepiej nie szukac problemow. No i pamietajcie ze Ukraincy nie lubia Polakow...

S
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
S Offline
jesli w pierwszej kolejnosci zalezy Ci na duzej ilosci dyskotek, barow, wszelkiego rodzaju dupek roznych narodowsci to polecam LLoret de Mar kolo Barcelony. Miasteczko nad morzem, typowo turystyczne. Same hotele sklepy i dyskoteki.

Ja bylem tam na 2 tygodnie i bylo mega grin szlo sie spac o 8-9 rano a wstawalo o 15-16 zeby pojsc na plaze lub na basen a wieczorem alkohol i wyrywanie towarow.

Jesli chodzi Ci o fajne miejsce z ladnymi widokami plazami itd to Chorwacja. Natomiast tutaj moze byc ciezej z dyskotekami i fajnymi laskami w duzych ilosciach.

Zdecydowanie odradzam Grecje. Wiekszosc ludzi tam jezdzacych to ludzie starsi. Mlodych chetnych do zabawy jest dosc malo. I pozatym w lato strasznie goraco. Jak ja bylem to temp nie schdozila ponizej 40 stopni w cieniu.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by barciu
Fakt jest bezpiecznie. Ale nie w lesie smile Lepiej nie szukac problemow. No i pamietajcie ze Ukraincy nie lubia Polakow...
Ale co on ma robić w lesie ? laugh

Chyba nie będzie spał pod namiotem, skoro kwatery tanie jak barszcz smile

A co do sympatii/antypatii. Jak to na pograniczu, historia obu narodów jest bardzo skomplikowana, ale nikt Ci raczej nie wypomni, że jesteś Polakiem itp. Przecież cały Lwów żyje z polskich wycieczek. A im dalej na wschód, tym antypatia mniejsza, powiedziałbym, że wręcz zerowa. Po Pomarańczowej Rewolucji wiele się zmieniło, również postrzeganie Polaków. Ukraińcy umieją to docenić.

B
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
B Offline
Pytal jakie sa szanse spania w lesie niedaleko jakiejs wioski smile To mu napisalem ze moga byc problemy..

Spoko, Lwow owszem, pisalem ze dogadasz sie po polsku bez problemu. Dalej jednak rosyjski is a must. Ciezko podrozowac nie znajac cyrylicy. Co do sympatii/antypatii. nie ludz sie ze pomaranczowa rewolucja cos zmienila. Wieksza czesc Ukrainy jest prorosyjska. Tak naprawde nic sie nie zmienilo. I jest wrecz odwrotnie. Im dalej na wschod tym wieszka antypatia do Polakow. Ukraincy Polakow nie lubia ze wzgledow historycznych. Mam przyjaciolke Ukrainke i jest to drazliwy temat. Nikt Cie nie pobije za to ze jestes Polakiem. Ja bym to porownal do sytuacji w Czechach. Owszem Polacy duzo kasy zostawiaja u Pepikow, jednakze Czesi za nami nie przepadaja, wola wlazic w tylek Niemcom.

pozdro tongue

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Skończmy tematy nie związane z turystyką, ja mam trochę inne poglądy na te kwestie, ale to nie miejsce i pora. Nie zmienia to jednak faktu, że na Ukrainę, czy do Czech warto pojechać. No bo jeżeli patrzeć przez pryzmat polityczno - historyczny, to nie powinniśmy praktycznie odwiedzać sąsiadów, bo w Niemczech, Rosji i na Litwie Polaków też nie lubią wink Zostałyby wtedy tylko Białoruś i Słowacja do zwiedzania smile

BTW. Do "czech" to ja mam za darmo laugh

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by barciu
Pytal jakie sa szanse spania w lesie niedaleko jakiejs wioski smile To mu napisalem ze moga byc problemy..

To byla taka przenoscia - chodzilo mi o wieczny spoczynek w jakims worku pod drzewem laugh

D
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
D Offline
Originally Posted by ssaczu
Zdecydowanie odradzam Grecje. Wiekszosc ludzi tam jezdzacych to ludzie starsi. Mlodych chetnych do zabawy jest dosc malo. I poza tym w lato strasznie goraco. Jak ja bylem to temp nie schdozila ponizej 40 stopni w cieniu.

Pozwolę sobie nie zgodzić się z przedmówcą. Osobiście na Rhodes (w okolicach Lindos) dałem ognia jak nigdy! Najlepszy był club ECLIPSE z kilkumetrowym basenem podświetlanym jak z bajki...z którego każdy klient mógł skoczyć w trakcie imprezy a jak skok się spoboał managerce baru to podpływały do niego drinki na materacu...na koszt firmy grin

[Linked Image]

[Linked Image]

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by Szewa
Originally Posted by Dziabor
Chorwacja za 800zl, 14 dni, wyzywienie plus nocleg
W jakim terminie ?

Moja kolezanka z mezem wlasnie wrocila z Chorwacji. 10 dni/1200 od osoby. W tym sniadania i obiady

Strona 2 z 4 1 2 3 4

Moderatorzy  Biszop, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
6 zarejestrowanych użytkowników (rafal08, forty, burbon, aker, latajaca_holenderka, Akhu), 4,790 gości, oraz 6 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,306
Posty5,840,377
Użytkownicy24,790
Najwięcej online15,603
Jul 4th, 2026