|
|
GRILL MASTER
|
|
GRILL MASTER
jesli jest jeszcze ktos taki kto nie ogladal filmu "Dzien Swira" to dzisiaj o 23:15 na TVNie, film jest komedia albo dramatem, zalezy z jakiego punktu patrzec, polecam bo to klasyka polskiego filmu 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Komediodramat gwoli uściślenia 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Hmm.. nie wiem czy to wstyd czy nie, ale wczoraj pierwszy raz obejrzałem "Dzień Świra". Chyba mam jakiś spaczony gust, ale film dla mnie nie jest żadną rewelacją. Kilka tekstów dobrych, dużo przekleństw (za dużo). Pod koniec już mi się przysnęło. Jakoś nie jestem zwolennikiem takiego kina  Zaraz obejrzę "Doomsday" i zobaczę co to takiego 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
"Dzień Świra" widziałem dużo wcześniej. Dla mnie film świetny. Niezwykle prawdziwy w swoim przesłaniu, zabawny, a jednocześnie refleksyjny. Ciężko to połączyć, a w tym wypadku, moim zdaniem się udało. Rola Kondrata genialna. Z resztą - on raczej poniżej pewnego poziomu nie schodzi. Ilość kultowych już tekstów spora: brioszki, dziubek, angielski, robotnicy, wypłata pensji  Przekleństwa są, bo jak tu nie przeklinać  w takiej rzeczywistości. Moim zdaniem pasują do klimatu. Jedno muszę przyznać - rzeczywiście jest taki moment filmu, w którym akcja (o ile można tu o czymś takim mówić) bardzo zwalnia i już do końca się ... wlecze. Dla mniej wytrwałych - może to być męczące.
|
|
|
|
|
member
|
|
member
czy ktoś z was oglądał Dwóch i pół? bo jeśli tak to ma ktoś może napisy do 5 sezonu. mam napiprojekt i tam nie ma.
|
|
|
|
|
enthusiast
|
|
enthusiast
Battlestar Galactica połowa sezonu i przerwa aż do początku 2009 roku 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Czy ktoś może mi wytłumaczyć głębie (o ile taka w ogóle jest), filmu "No country for old men".
Wciągałem wszelkiej maści kloce, które teoretycznie ciężko byłoby strawić (Requiem, Memento, Donnie Darko itd.) i jakoś w końcu potrafiłem sobie przyswoić przesłanie, ale za cholerę nie potrafię skumać o co chodzi w tym filmie.
Próbowałem poszukać czegoś na necie na temat produkcji, ale im więcej czytałem, tym mnie rozumiałem o co naprawdę chodzi.
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.
SLAV
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
"Dla mnie jest to film o zabijaniu „Starego Porządku”, który jest prawdziwym głównym bohaterem. Zarówno Moss jak i szeryf Bell należą do tego dawnego odchodzącego świata. Film tak naprawdę (w moim oczywiście subiektywnym odczuciu  pokazuje konfrontację dwóch systemów wartości, z których jeden musi zostać na końcu pokonany. Widzimy T. Lee Jones`a, flegmatycznego i żyjącego zgodnie z pewnym tradycyjnym schematem. Rewelacyjna jest scena, kiedy opowiada żonie Moss`a o rzeźniku zbijającym bydło. Kończy opowieść stwierdzeniem na temat „nowego urządzenia” do uboju. Tutaj pojawia się mrugnięcie do widza, który spodziewa się, że właśnie w tym momencie szeryf zda sobie sprawę ze sposobu w jaki uśmiercony został człowiek na drodze. Nie następuje to jednak, bo – co wynika wprost z samej opowieści – ten sposób zabijania nie mieści się w „starej” rzeczywistości ......Rewelacyjne było takie nawiązanie do morderstwa na drodze. Podobnie Moss, zwracający się do swojej żony w tradycyjny teksański sposób ( „tak psze pani”:), wiozący w nocy wodę dla umierającego meksykanina czy rozmawiający ze strażnikiem granicznym (błyskawiczne porozumienie) nie może odnaleźć się w nadchodzącym świecie. Obydwaj wydają się w swoich działaniach odrobinę nieudolni i nieprzystosowani do zmian. Ostatnie sceny są bardzo ważne dla filmu. Po zastanowieniu stwierdzam, że kończy się on idealnie  Moss ginie w czasie „fristajlowego” najazdu, należących do „nowych czasów” Meksykanów (którzy „zabijają nawet psy”  Szeryf wchodząc do motelowego pokoju poddaje się. Widać jak patrzy na zamknięte okno w łazience i zdaje sobie sprawę, że Chigurh jest gdzieś obok. Nie podejmuje jednak walki tylko siada zrezygnowany w fotelu. Porażka zmusza go, żeby wyłączyć się z życia i odejść na emeryturę (która symbolizuje przecież swoistą „śmierć”). Chigurh po zabiciu żony Moss`a ma poważny wypadek, z którego wychodzi cało. W moim przekonaniu symbolizuje to, że nawet los nie jest w stanie zatrzymać „nowego” zła. Śmierć „Starych Czasów” podsumowuje T. Lee Jones w końcowym opisie snów. Nic dodać nic ująć. To nie jest już kraj dla starych ludzi..... To tak - w dużym skrócie - wygląda moja refleksja na temat filmu. Jakoś mnie zasmucił. To zawsze przykre gdy ktoś odchodzi – niezależnie czy jest to Stary Porządek rzeczy czy Melquiades Estrada ;)) " pozwolilem sobie wkleic wypowiedz uzytkownika filwebu mysle, ze dobrze przedstawil obraz filmu
|
|
|
|
|
Tenis Trader
|
|
Tenis Trader
Już jutro na kanale "Żal TV" powtórka wszystkich spotkań z udziałem Polaków na Euro.
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
Ziomek21 - sprawdz na stronie hatak.pl Pav - i to wlasnie jest "zbrodnia na ludzkosci"
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
31 odcinek Pitbulla to juz ostatni jak narazie?? kiedy beda nastepne ??
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
An Amercian Crime
BARDZO dobry film. Żałuję strasznie, że oparty na faktach. Żeby za dużo fabuły nie zdradzać napiszę tylko, że jest to historia dwóch dziewczynek, które zostają oddane pod opiekę pani Baniszewski. Przez jedno nieprawdziwe zdanie spokojne życie zmienia się w horror...
Wg mnie bardzo mocne 4/5 lub jak kto woli 8/10. Na imdb 7,6.
PS. Jak ja bym dorwał tą babę w swoje ręce... Brakuje mi słów, bo jestem świeżo po filmie...
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
micha$ dzięki za propozycję tego filmu. Ostatnio czytałem całą historię o tych dziewczynkach. Nie wiedziałem, że została zekranizowana. Zaraz go sobie ściągnę i obejrzę.
Faktycznie, jest to prawdziwa historia, i to straszna. Jeszcze nie obejrzałem, ale po przeczytaniu historii polecam.
|
|
|
|
|
wieczny student
|
|
wieczny student
Film obejrzałem jakiś czas temu i jest bardzo dobry. Ściśle powiązany z rzeczywistością
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Zbrodnia Pani Baniszewski [ zbrodnia.killer.radom.net] Jeżeli ktoś chce przeczytać sobie artykuł o tym to zapraszam. Ale w ten sposób można dowiedzieć się co zajdzie w filmie. (chyba)
|
|
|
|
|
pokakulka
|
|
pokakulka
Rowniez polecam. Bardzo dobry film. Tylko od razu jakos przykro sie robi ze takie sytuacje maja miejsce na tym swiecie...
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Cos jak The girl next door? :/
Tamten byl wstrzasajacy.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Cos jak The girl next door? :/
Tamten byl wstrzasajacy. Dokładnie ta sama historia
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
31 odcinek Pitbulla to juz ostatni jak narazie?? kiedy beda nastepne ??
the girl next door i an american history to te same filmy czyfilmy ktore opisuja ta sama historie tylko?? jak 2 inne filmy to ktory lepszy??
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Dwa różne. Czytałem, że An American Crime jest bardziej drastyczny (wymowny). The Girl Next Door jeszcze nie widziałem, ale w tym tygodniu nadrabiam.
|
|
|
Link skopiowany do schowka
|
|