|
|
old hand
|
|
old hand
Witam. We wtorek wyjezdzam do Anglii i chcialem zapytac bardziej doswiadczonych kolegow, czy mogliby mi podpowiedziec o czym nie powienienem zapomniec? Nie mowie o jakis pierdolach, typu bilety, czy kasa;] Cos ojciec mi mowil, ze mozliwe, ze wypadaloby miec jakies zaswiadczenie o ubezpieczeniu w Polsce(oczywiscie wystawione w urzedzie), to prawda? Chodzi mi wlasnie o takie rzeczy. Bede wdzieczny za kazda sugestie  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
ja wyrobilem sobie Europejska Karte Zdrowia ale pojecia nie mam czy w razie wypadku to by sie przydalo. Nic nie kosztowalo to zrobilem. Ogolnie chyba warto sie ubezpieczyc na pierwsze tyg pobytu, no chyba ze jedziesz typowo zarobkowo na wakacje na 3 miechy wtedy olewka z jakimkolwiek ubezpieczeniem bo tniemy koszty 
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
A jak wyglada sprawa z NIP'em? Jest potrzebny przy podejmowaniu pracy w Anglii?
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
nuuu otrzymujesz angielski NIP to jest NIN National Insurance Number. Radze poczytac jak najwiecej zeby unikac pozniej niespodzianek 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
szukam takiego angielskiego "ceneo" tj porownywarki cen, chce kupic radyjko samochodowego i chcialbym najtanszy sklep znalezc z car audio
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
akurat wszelakich porownywarek tu jest multum niektorzy az smierdza z lenistwa, fuj fuj 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Moze ktos mi przyblizyc procedure o zwrot podatku ?
1) Jesli w roku 2007 pracowalem przez 3 miechy (czerwiec, lipiec, sierpien) to jaki dokument jest mi potrzebny ? P60 ? I gdzie go moge odebrac?
2) Z takim dokumentem mam sie udac do IRS... co jeszcze ze soba warto wziac ?
3) Ile czeka sie +- na zwrot podatku ? Jest mozliwosc odebrania pienidzy tutaj w UK, ale jest tez mozliwosc odebrania w kraju ojczystym - czek, ktory realizuje dostaje w funtach badz przelew na konto... zgadza sie czy cos jest nie tak?
pozdro
|
|
|
|
|
a.k.a. "Experto" King Of The Hill
|
|
a.k.a. "Experto" King Of The Hill
to bylo dawno temu, juz nie pamietam co tam zabieralem, ale podczas wypelniania papierkow zaznaczylem ze chce pieniadze miec przelane na konto bankowe i pod koniec maja dostalem(a bylem tam w kwietniu). Wrocilem do PL i wybralem z bankomatu czy tam do pinnka wplacilem  Poza tym mam pytanie odnosnie internetu, bo sie wybieram za jakis czas, z kim macie umowe i gdzie najlepiej wziac net w UK?
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Wifi cos sciagniesz 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
dzieki Experto. Nadal nie wiem najwazniejszego punkt 1 ;].
Ja wolalbym dostac w funtach chyba mimo wszystko wiec wybiuore jakas taka opcje...
co do neta, ciezko cos sciagnac wifi,... zalezy gdzie sie osiedlisz ;] ja jestem na queens park sporo wifi w powiewtrzu ale wszystko poblokowane
pozdr
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
to bylo dawno temu, juz nie pamietam co tam zabieralem, ale podczas wypelniania papierkow zaznaczylem ze chce pieniadze miec przelane na konto bankowe i pod koniec maja dostalem(a bylem tam w kwietniu). Wrocilem do PL i wybralem z bankomatu czy tam do pinnka wplacilem  Poza tym mam pytanie odnosnie internetu, bo sie wybieram za jakis czas, z kim macie umowe i gdzie najlepiej wziac net w UK? Ja mam neta z BT, kosztuje 40f bo to razem z telefonem. Szybkość obra myślę... 600kb/s leci nawet jak z rapida leci  upload 45kb/s  i nie ma limitów
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Kretol a placisz oprocz abo cosj jeszcze ? bo ja tez mam BT i jest abo i jakies 75Ł co miecha czy tam co dwa... nie znam szczegolow bo dopiero tydzien jestem ale nie jest spoko  pozdr
|
|
|
|
|
Zysk Daje Ryzyko
|
|
Zysk Daje Ryzyko
lelu
do rozliczenia potrzebny Ci jest formularz P45 który powinieneś otrzymać od byłego pracodawcy następnie udajesz sie do tax office tzw reveniu i jeżeli nie przekroczyłeś bodajże 5600 funi a zabierali Ci podatek to możesz liczyć na zwrot podatku a co do internetu przejrzyj ofertę virgina
|
|
|
Link skopiowany do schowka