|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Panowie ja raczej mam zapytanie w kwestii ubezpieczenia AC, gdyz zmieniam samochod, i chcialbym na rok, przynajmniej pierwszy wykupic autocasco, i tu mam pytanie, co w glownej mierze przyczynia sie do ceny za AC, czy wartosc samochodu, pojemnosc silnika? co jeszcze... dziekuje za odpowiedz komus kto w tej kwestii wie wiecej ode mnie  1.Wartosc samochodu wg tabel (nie wartosc wg umowy kupna, ale jesli kupiles taniej niz w tabeli to potrafia kombinowac tak, aby wpisac wartosc z umowy) 1a. Wiek auta - jak auto powyzej 7-8 lat to ciezko ubezpieczyc gdzies - chyba ze kontynuacja 2. Zabezpieczenia (rozumiem ze AC przeciw kradziezy +stluczkowe) czyli alarm, jakies dodatkowe systemy, marka samochodu (patrza jakie marki w ich danych sa jako najchetniej kradzione) 3. Wiek usera i miejscowosc (im mniejsza tym taniej - duzo taniej)+ przebieg twoich ubezpieczen 4. Opcja (mozesz wybrac zaleznie od firmy gdzie ubezpieczasz - tzn np takie opcje - kierujacym moze byc ktos inny niz wlasciciel, naprawa tylko na nowych, oryginalnych czesciach, brak wkladu wlasnego (czyli ze TU ponosi calosc kosztow nprawy), brak obnizki wartosci w ciagu roku (bo jak ci ukradna samochod po pol roku to mowia ze jest mniej warty niz na poczatku i to wyplaca, to samo przy stluczce)) 5. Silnik - pojemnosc, moc - biora to pod uwage
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
A co moglibyście mi polecić do 1500 zł.
Biorę pod uwagę przede wszystkim Golfa I, co jeszcze mógłbym kupić za takie pieniądze?
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
|
|
|
|
|
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
|
|
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
Biorę pod uwagę przede wszystkim Golfa I, co jeszcze mógłbym kupić za takie pieniądze? Corse 1 generacji, niezle autko, wyglad juz antyczny ale spokojnie ustrzelisz cos we w miare dobrym stanie, nadajace sie posmigania po miescie i okolicy. Zaleta sa tanie i dostepne czesci, przy odrobinie szczescia mozna szukac czegos nawet po lifcie czyli z ciut inna deska (ladniejsza) i innym wlotem powietrza, Kolega polecal rower ale chyba nie o to Ci chodzilo. Golf lepszy jesli chodzi o wielkosc, Corsa lepsza o tyle ze latwiej trafic nie zmasakrowany egzemplarz, bo wiekszosc golfow pierwszej serii ma wioskowy epizod, a tam maniacy "tjunigu" potrafia zrobic rozne cuda o ktorych fabryka nawet nie snila.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Biorę pod uwagę przede wszystkim Golfa I, co jeszcze mógłbym kupić za takie pieniądze? A może Cinquecento, kupisz za 1500 rocznik chyba 95-96, pali malo, jak na krotkie trasy bedzie ok, czesci tanie i dostepne.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Post ten i powyższy do kasacji/ pomyliłem tematy.
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
Witam Panowi, mam pytanie do osób obeznanych (widze parę osób znających sie jest). Chcę kupić samochód za około 20k myślę nad focusem lub almerą, oba w dieslu. Czy to w miarę dobry wybór, czy może lepiej wybrac jakiegoś starszego niemca (vw golf IV?, audi a4?), a może jakąś carismę? Nie mam jakiś określonych preferncji, grunt to tani w użytkowaniu i niezawodny:) (tak to tylko w erze co??) Aha czy ktoś z forum ściąga furki z zachodu lub ma jakiegoś uczciwego godnego polecenia kolegę? (jak coś to priv) Pzdr.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
pytanie :
czy silniki w ibizie FL to sa te same co w golfach ? chodzi mi o jednostki diesla
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Wie ktoś może ile oleju wchodzi do Audi a6 2.5 TDi ?
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Wie ktoś może ile oleju wchodzi do Audi a6 2.5 TDi ? taki jeden duży słonecznikowy z biedronki powinien wystarczyc 
|
|
|
|
|
enthusiast
|
|
enthusiast
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
jedynie honda Civic, tylko jaki jej przebieg?
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
ogromne przebiegi tych samochodow , nie zraza cie to ?
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
w Pasku 170 000 to ogromny przebieg ???
|
|
|
|
|
enthusiast
|
|
enthusiast
Jakby przerażały mnie przebiegi to kupiłbym nówkę. Bez sensu. Jak samochód 10-letni to nie spodziewam się, że będzie miał przebiegu 50 tys.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
170 , 220 ...w benzynie to duzo czy pastuch czy nie ... w dieslu to ok ... przy pastuchu przygotuj sie na czeste wymiany przegubow niezaleznie od stylu jazdy.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Pav, z tych co wymieniles to chyba w takiej kolejnosci Civic na rowmni z Primera a na koncu Passat Jesli ja mialbym kupowc auto do 16 tys. to cos z tego Punto II, Corsa C, P206, Stilo, Fabia, Ibiza, Astra II, Focus, rocznikowo od 2001 do 2004, z przebieg do 100tys. i co najwazniejsze tansze w utrzymaniu ( paliwo, ubezpieczenia, czesci )
|
|
|
|
|
enthusiast
|
|
enthusiast
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
Pav, z tych co wymieniles to chyba w takiej kolejnosci Civic na rowmni z Primera a na koncu Passat Jesli ja mialbym kupowc auto do 16 tys. to cos z tego Punto II, Corsa C, P206, Stilo, Fabia, Ibiza, Astra II, Focus, rocznikowo od 2001 do 2004, z przebieg do 100tys. i co najwazniejsze tansze w utrzymaniu ( paliwo, ubezpieczenia, czesci ) Że niby dlaczego Passat na końcu? ja jeźdze Passatem 1,9 TDI z 2000 r i spisuje sie świetnie, bardzo dobry komfort jazdy, mnóstwo miejsca w środku, atrakcyjny wygląd, jedynie na co narzekają ludzie to na przednie zawieszenie, że na naszych drogach często trzeba robic bo z aluminium, ale jako całokształt to polecam ten samochód
|
|
|
Link skopiowany do schowka
|
|