Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
Strona 2 z 3 1 2 3
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
Originally Posted by kfjatek
Originally Posted by $port
Burrito

Nalesnik - z maki przennej robiony na duzej patelni podobnie jak zwykly nalesnik, odstawiony na 2 godziny aby ochlonal.
farsz: mieso z kurczaka-podsmazone na patelni, pomidor, ogorek, cebula, papryka, przyprawy do smaku sol i pieprz oraz OBOWIAZKOWO COS OSTREGO!!!
To czym różni się burrito od tortili ? confused

Bardzo sie rozni.
To co zwykles jadac w pies-budach na miescie nie przypomina ani jednego ani drugiego.
Czerwone Sombrero, mozesz sprobowac, mimo ze i tak mizernie podaja to przynajmniej roznozniaja jedno od drugiego

Bonus: Unibet
?
?
Originally Posted by Kameleon
Chciałem napisać jajecznica, dobrze że przeczytałem temat laugh

Kartacze są przepyszne smile

Nazywane też cepelinami. Oryginalna potrawa litewska, znana doskonale w okolicach Puńska i Sejn, ale nie tylko. Przygotowuje się ją z ziemniaków, mięsa, cebulki, przypraw. Kartacze to obrazowo mówiąc – duże owalne pyzy ziemniaczane z nadzieniem mięsnym. Ciasto podobnie jak na cepeliny . Różnica polega na kształcie klusek. Kartacze są okrągłe a cepeliny jak cygaro.

Składniki:
1,2 kg mączystych ziemniaków
40 dag mielonej wieprzowiny
30 dag mielonej wołowiny
2 cebule
łyżeczka oleju
po 5 dag słoniny i boczku
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Połowę ziemniaków obrać, opłukać, zetrzeć na drobnej tarce. Starte ziemniaki odcedzić z soku na sicie. Sok zachować, odstawić w misce na ok. 30 minut. Resztę ziemniaków wyszorować, ugotować w łupinach w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, obrać i zmielić lub przecisnąć przez praskę. Cebule obrać, posiekać, jedną podsmażyć na oleju. Mięso włożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę, dokładnie wymieszać. Masę przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki wymieszać z surowymi. Sok z surowych ziemniaków ostrożnie zlać, a pozostałą na dnie miski skrobię dodać do masy ziemniaczanej, zagnieść. Z ciasta ziemniaczanego uformować gruby wałek. Odkrawać kolejno kawałki grubości około 2 cm, na każdym kłaść po łyżce masy mięsnej, ciasto dokładnie zlepiać, formując okrągłe kluski wielkości małego jabłka. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, wkładać stopniowo kartacze, nie przerywając wrzenia. Gotować na najmniejszym ogniu ok. 50 minut od wypłynięcia. Słoninę i boczek pokroić w małą kostkę, wytopić, dodać resztę cebuli, zeszklić. Kartacze wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerzach. Polać tłuszczem ze skwarkami i cebulą.

Aż mi się jeść zachciało laugh

w przepis wkradł się chochlik frown czas gotowania to ok.5 a nie 50 minut. Nie było mnie w kuchni z 10 i jak zajrzałem do garnka, na powierzchni pływało samo mięso a z ciasta zrobiła się "lapatocha". Takim oto sposobem, na obiad będą pulpety z sosem pieczeniowym wink

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Farsz do zepelinow mozna robic z roznych rzeczy: grzybow, kapusty, soczewicy, a nawet na slodko z bialym serem

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Frytki + bialy tłusty ser (najlepiej imperial) + ostry keczup

niebo, niebo, niebo grin

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
przestancie, żona pojechala na tydzien z synkiem do tesciowej a ja chleba nie mam

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by Sturmwind
przestancie, żona pojechala na tydzien z synkiem do tesciowej a ja chleba nie mam
laugh

Było trzeba nie wydawać ostatnich 2 PLN na peffki w STS laugh

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
akurat by 5 bułek było. czosnek mam i wodzionka gotowa laugh

?
?
poszedłem do kuchni opędzlować płatki na mleku na kolacje wink ale sięgając do lodówki po mleko zauważyłem kluski do rosołu, to sobie "pomyślałem" laugh podgrzeje mleko i z kluseczkami wpapusiam grin w między czasie zauważyłem syrop malinowy ( taki do piwa ) i dodałem do grzejącego się mleka smile

czasem moja inwencja twórcza w kuchni mnie przeraża grin

F
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
F Offline
chleb + ser żółty + cebula + przecier pomidorowy - klasyk

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
heh. jednak co kraj to obyczaj. dla Ciebie klasyk, a dla mnie egzotyka wink

L
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
L Offline
kanapka ala loipop

kolejnosc od spodu .... maslo ...ser ...majonez...szynka...majonez...ser...majonez...szynka...majonez...ser

nie wiem czemu ale najbardziej mi smakuje taka kanapka:)

GRILL MASTER
GRILL MASTER
wszystko co z grilla laugh

M
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
M Offline
Schabowy z frytkami grin

[Linked Image]

Placek po węgiersku, albo zbójnicku albo jeszcze jakoś...

Ogólnie chodzi o placka ziemniaczanego z gulaszem złożonego na raz a na wierzchu pomidor i żółty ser który się rozpuści...

[Linked Image]

?
?
Originally Posted by loipop
kolejnosc od spodu .... maslo ...ser ...majonez...szynka...majonez...ser...majonez...szynka...majonez...ser

shocked nie za mało majonezu wink

?
?
Originally Posted by Bankier$
Ogólnie chodzi o placka ziemniaczanego

jak dla mnie to tylko ze śmietaną i cukrem grin

L
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
L Offline
f4ls0n....ale cienko tym majonezem ;bbb

T
rzut rozny
rzut rozny
T Offline
Originally Posted by Bankier$
Schabowy z frytkami grin

[Linked Image]

Placek po węgiersku, albo zbójnicku albo jeszcze jakoś...

Ogólnie chodzi o placka ziemniaczanego z gulaszem złożonego na raz a na wierzchu pomidor i żółty ser który się rozpuści...

[Linked Image]

....i Kolega wie co dobre <mniam> :)))))

?
?
temat odżył hura grin

A
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
A Offline
ja ostatnio chili szamię, dobre na trawienie. z grilla bardzo dobra jest karkowka w miodzie i w soku pomaranczowym. lubie poeksperymentowac ale też zdrowo. sos taco mi ostatnio wyszedł całkiem fajny, teraz sadze sie na gaspacho i suszi.
jestem fanem ostrej i orientalnej kuchni, tylko ciezko bedzie u mnie w miescie dostac wasabi frown mysle ze tego wodorosta juz predzej ale to niekoniecznie... k***wa 400k ludzi i nikt nie pomyslal zeby wasabi sprzedawac, nawet papryki chili nie moge dostac tylko z proszku musze walic smirk
w koncu ursus upadł i od tylu lat nie umiemy sie po tym podniesc...

L
member
member
L Offline
Kaszanka z bialym serem

Strona 2 z 3 1 2 3

Moderatorzy  Biszop, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
11 zarejestrowanych użytkowników (latajaca_holenderka, burbon, rafal08, Sensei, aker, forty, Lukasz111, alfa, poozon, 11kera11, rymoholik), 1,865 gości, oraz 4 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,278
Posty5,830,658
Użytkownicy24,790
Najwięcej online13,128
Sep 24th, 2025