Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
Strona 2 z 11 1 2 3 4 10 11
Zysk Daje Ryzyko
Zysk Daje Ryzyko
Originally Posted by lelu
Kto sie orientuje gdzie w Londynie jest biuro w ktorym moge zlozyc formularze o zwrot podatku ? Szukam na stronce IRS ale tam nie moge nic znalezc :/
bede bardzo bardzo wdzieczny

pozdr

wpisz w wyszukiwarce revenue tax office London

Bonus: Unibet
L
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
L Offline
http://www.digita.com/taxcentral/home/onlinetaxreturn/default.asp

https://online.hmrc.gov.uk/

ciekawe jak to dziala
ja sie troche boje i poczlapie na euston
swoja droga to ktoro dotyczy mnie?
# the main tax return form (SA100)
# the employment form (SA101)

B
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
B Offline
up smile

czy ktos moze polecic jakas ubezpieczalnie auta ktora nie zada potwierdzenia no claim bonus? Wiem ze w razie odpukac wypadku, zderzenia jest lipa ale zastanawiam sie czym moze warto zaryzykowac w celu placenia duzo nizszych skladek. Niestety z tego co slyszalem wiekszosc ubezpieczycieli zada potwierdzenia otrzymania znizek przez lub zaraz po wykupieniu ubezpieczenia.

druga sprawa, czy ktos bral moze kredyt w polskim banku podajac angielskie dochody? chodzi mi o wieksze sumy np 200 tys.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Barciu chyba nie ma takiego ubezpieczyciela, kiedys to bylo Tesco, ale sie chyba to juz zmienilo. Zalatw sobie lepiej znizki w PL - to bedzie chyba latwiejsze do zrobienia:)
Przetlumacz pozniej all i bedzie ok.

B
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
B Offline
LEWY tlumaczenie sciemnionych znizek nabytych w Polsce to moja opcja awaryjna smile Oczywiscie nie wszystkie firmy ubezpieczeniowe beda je akceptowac, ale jak juz zaakceptuja to raczej tego nie sprawdza smile

L
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
L Offline
hmm odkopujac ten temat przypomnielm sobie o zwrocie podatuk i wszedlem raz jeszcze na te linki z poczatku 2iej strony tematu. Chcac sie zarejestrowac trzeba dokonac takiego wyboru:

Please select the services you wish to use.

Individual

* Self Assessment (SA)
* Site content tools
* VAT
* VAT EC Sales List (ECSL)
* VAT Registration
* VAT Reverse Charge Sales List (RCSL)

co tu wybrac?:> bylem zatrudniony przez 3 miesiace, legalnie, placilem taxa i NI wink

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Barciu hmmm nie chodzilo mi o sciemnianie tylko zalatwienie normalnych znizek w PL. Moze masz znajomosci w ubezpieczalni smile
Pamietaj tylko aby zrobic tak, ze auto masz juz wyrejestrowane tzn ubezp. wycofane. W UK jest tylko znizka na 1 auto, mi nie uznali znizek dlatego ze mialem juz ubezpieczenie w PL.

B
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
B Offline
Problem w tym ze w Polsce mialem auto na siebie przez krotki okres, a tak to na ojca zeby bylo taniej. Z lenistwa nawet nie bylem wspolwlascicielem (w papierach) wlasnego samochodu. Wiec jestem golutki bez znizek, przeprowadzilem sie i ubezpieczenie podskoczylo mi drastycznie dlatego zaczalem kombinowac.

Prawde powiedziawszy myslalem ze da rade samemu wystawic sobie znizke na sciemniona firme w PL, albo nawet istniejaca ale jakas mala i dac do tlumacza i na tej podstawie dostac no claim bonus.

Znam 2 osoby w PZU moze one mi wystawia lewe zaswiadczenia.

Trza kombinowac smile

Ja zeby odzyskac podatek z zeszlego nie korzystalem z uslug zadnego biura, nawet sie nigdzie nie rejestrowalem. Wyslalem w kopercie formularze P85 i p86 oraz kopie P45 do Home Revenue & Customs i po chyba 2 miesiacach dostalem czek do domu (wysylaja nawet do Polski).

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
przed powrotem do Polski, bylem w Revenue, wypelnilem P85 Leaving form i zostawilem moje P45 i P60 poniewaz staram sie o zwrot podatku ( zaznaczylem, ze do Anglii juz nie wroce ) i facetka powiedziala mi, ze jest juz wszystko ok, sprawy formalne sa juz zalatwione i mam czekac w Polsce na czek, mija kilka tygodni a tu do chaty przychodzi mi P86 i P91 shocked, po co mi i im to? przeciez wiedza juz wszystko co powinni, przegladalem neta, jest kilka wskazowek na temat ale moze ktos z forumowiczow juz to przerabial ? wink

W
Wiara Gwarancja Wygranej
Wiara Gwarancja Wygranej
W Offline
ja przed powrotem wypełniłem też to P85 i dałem P60 o zwrot podatku wszystko ok i czekać do 8 tygodni,zaznaczyłem że do Anglii nie wrócę wcześniej niż przed 01.10.2009 ,oczywiście dałem żeby mi hajs przelali na konto w barclaysie i adres do Polski podałem też bo znając życie dostane czek ,kartę wysłałem znajomemu na koncie nie ma jeszcze hajsu z podatku a czekam już od 21 lipca wypełniłem ,czyli 3 miesiące już ,do Polski miesiąc temu dostałem jakiś list z Reveniu coś o podatku ,o p85 ,coś że jak wróce do Anglii mam wypełnić p86 takie pisemko jakeś krótkie...czekam czekam bo prawie 700 paundów sie przyda hee

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Ogolnie to cos im sie nie spieszy z tymi zwrotami.
W Revenue bylem sie rozliczyc jakos na poczatku lipca i powiedzieli, ze wszystko all right i czekac max 8 tyg. Minelo te 8 tyg. i nic. Zapewne maja tam burdel jak to wszedzie w tych biurach angielskich i trzeba czekac....

W
Wiara Gwarancja Wygranej
Wiara Gwarancja Wygranej
W Offline
no właśnie trzeba czekać cierpliwie

pamiętam że w 1 roku czekałem blisko 3 miesiące

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Witajcie.. moze ktos mi pomoze.. Wybieram sie na kilka dni do Newcastle na poczatku grudnia, czy ktos moglby napisac jak najlepiej byloby poruszac sie.. czy oplaca sie wynajac samochod? Przekopalem internet i wychodzi jakies 25-30 funciakow za dobe wynajmu bez limitu kilometrow plus oczywiscie benzyna... Wypad na gor do Edynburga i gdzies na dol.. moze Londyn ale z Newcastle troche daleko.. jak wygladaja trasy czy taniej wyjdzie wlasnie wynajetym samochodem czy pociagiem.. Czy latwo sie dostosowac do lewostronnego ruchu? Co byscie polecali ogolnie..

I na koniec gdzie z Newcastle warto pojechac.. co zwiedzic.. Dzieki za wszelkie podpowiedzi.. Jakby co to chetnie poprosze info na priva.. moze jakas fajna strona internetowa..

Pozdro

Pooh-Bah
Pooh-Bah
ja Ci tylko moge napisac ze łatwo jest sie dostosowac do lewostronnego ruchu, na poczatku tylko chce sie zmieniac biegi prawą ręką a tu szyba, no i jak dojezdzasz do rąda to korci skręcić w prawo ;P ale pozatym luzik

L
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
L Offline
kurde ja musze jakos te formularze poskladac o zwrot podatku :/ sie zbieram do tego juz z 2 miesiace ;]
btw. moze ktos wie czy da sie to sciagnac gdzies z neta i wydrukowac ? poprosilbym kumpla zeby to zaniosl - nie musialbym wysylac droga pocztowa

pozdro

B
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
B Offline
Linc ja tym durnium tez 2 razy wyslalem P85 i P86 z P45 + jeszcze chcieli jakis uzupelniajacy P91. Wszystko trwalo nieskonczenie dlugo, ale w koncu dostalem czek z kaska (do PL tez wysylaja) Wyslij im jeszcze raz wszystko co chca i powinno byc git. Lelu wszystkie formularze sa do pobrania w necie, wystarczy zapytac wujka google.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
gOOniek w Newcastle warte zobaczenia jest chyba stadion Srok grin pomimo tego, ze teraz nisko lataja i slaba "sraja" wink

jesli chodzi o transport to autobus z National Express na linii Londyn Stansted - Edinburgh w 2 strony kosztuje okolo 55-60 funtow i jedzie okolo 10-13 godzin w jedna strone, czas zalezy od trasy jaka jedzie i sa postoje w duzych miastach - to takie info/ciekawostka dla Ciebie

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Akurat bede mieszkal rzut beretem od St. James's Park smile Informacji na razie niewiele.. myslalem ze wiecej osob jest w Anglii smile Jako ze bede tam miedzy 30.11 a 5.12 mam chrapke aby przejechac sie na mecz LIverpool - West Ham... Znalazlem ceny biletow.. na trybune za bramka 99 funciakow na boczna 129.. czy to normalne ceny czy zbladzilem? laugh Czy jest w ogole szanas na dostanie sie na mecz na Anfield Road z miesiecznym wyprzedzeniem?

Pytania poprzdnie tez pozostaja otwarte.. Dzieki Linc.. 10-13 godzin w autokarze.. podziekuje i wezme sobie jakis samochod smile

Zysk Daje Ryzyko
Zysk Daje Ryzyko
witam,
odnośnie podatku może ktoś korzystał z http://www.euro-tax.pl i może napisać coś więcej??

Pooh-Bah
Pooh-Bah
jakbys jechał do glasgow to bym mógl ci bardziej pomóc, a w newcastle nie byłem za duzo srok ;P

Strona 2 z 11 1 2 3 4 10 11

Moderatorzy  Biszop, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
8 zarejestrowanych użytkowników (aker, Sensei, latajaca_holenderka, Lukasz111, betowiec, JelineK, alfa, forty), 2,638 gości, oraz 7 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,283
Posty5,833,279
Użytkownicy24,790
Najwięcej online13,128
Sep 24th, 2025