Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
Strona 9 z 19 1 2 7 8 9 10 11 18 19
(J) Offline
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Kurcze. Szukam samochodu koło 15 tys zł. Coś z japońców najlepiej. Zastanawiam się nad taką Hondą:

http://otomoto.pl/honda-accord-1-8-16v-klimatyzacja-C5996272.html

co myślicie? smile

Bonus: Unibet
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
J dołóż zapewne jakeis 50tys do przebiegu a to juz jest zdecydowanie za duzo

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Kierowca - lat ponad 30 wink
znizki w PZU OC okolo 50 % , AC okolo 30 % ( mialem wieksze ale mam przerwe w ubezpieczeniu ), miasto Bydgoszcz 400 tys., cena auta powiedzmy 30tys., pojemnosc powyzej 2 litrow i teraz mam pytanie, ile moge zaplacic za ubezpieczenia OC+AC ????

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
LINC napisz mi na priv dane samchodu, tj rok marke model benzyna, gaz , od ilu masz prawko to rano w pracy policze w wolnej chwili PZU ile mniej wiecej CIe to wyniesie, jezeli auto jest nie starsze niz 10 lat policze takze w Benefi wink Pozdrawiam

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
linc na stronach jest mnostwo kalkulatorow

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by Sturmwind
J dołóż zapewne jakeis 50tys do przebiegu a to juz jest zdecydowanie za duzo

Nikt nie cofa z 250 na 205k.
Sama dwójka z przodu źle wygląda i dlatego robią 170-180k.

Tutaj albo ma taki przebieg albo cofka z dużo wyższego.
Wg mnie może to być oryginalny przebieg. W sumie 25k rocznie przy 1.8 benz. to nie jest wcale tak mało.
Raczej tutaj bym uważał na stan auta bo chyba ktoś młody użytkował.
Koła, czarne szyby i sama marka Honda mogą świadczyć o tym, że auto użytkował jakiś zwolennik szybszej jazdy. Raczej nie była to głowa rodziny albo emeryt. I wtedy to 200k w takich rękach może być gorsze niż 300k u spokojnego kierowcy, który dba o auto....
Taka jest moja opinia.
Ogólnie auto mi się nie widzi. Kolejna sprawa to sprzedający - komis. Hmm, doświadczenie mi mówi, że ciężko będzie aby to auto było warte tej ceny.....

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
to co rivex - poszukaj u prywatnego jakiegos , nigdy nie kupiłem auta z komisu i jakos mi sie nie usmiecha..

sprobuj znalezc goscia - popytaj wsrod znajomych ktory Ci sciagnie z zagranicy fajna bryke w dobrym stanie

L
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
L Offline
Panowie takie pytanko, dla ludzi ktorzy znaja sie troche na nawigacji.
Poszukuje odbiornika GPS do modelu HP Ipaq rz1710. Nie ma on bluetootha wiec potrzebuje polaczenia kabelkowego (zakladam za port podczerwieni sie nie sprawdza ??). Moze ktos ma cos takiego albo moglbuy doradzic ? Na allegro same bluetoothy albo przez USB np do laptopa, ja takiego USB to chyba nie podlacze do palmtopa

pozdr

M
stranger
stranger
M Offline
wiatm expertow bo czytajac co niektore wypowiedzi jestem pewny ze tacy sie tutaj znajduja smile

Panowie co myslicie o takim aucie ?

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/s...dsAsString=&lang=pl&pageNumber=1

i ogolnie jak sie sprawuja alfy romeo ?

pozdrawiam

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
maniek nie chcesz tego przerabiac na gaz prawda ?

M
stranger
stranger
M Offline
hmm nie wiem jeszcze... nie orientuję sie za bardzo czy warto a co odradzasz Sturmwind..?
ponawiam pytanie co sądzicie o tym aucie i ogólnie o alfach smile
pozdrawiam

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
zaraz biszop przyjdzie i napisze ze jestem niekompetentny ale co tam.

dla mnie zakladanie gazu do silników ktore zyja z benzyny co swietokradztwo i wogole :>

jak kogos nie stac na lanie 10 litrow benzyny to niech sobie kupi seicento albo cos tego - ja stajac przed wyborem gaz a cos innego - a chcac jezdzic oszczedniej biore diesel.

ta alfa nie spali Ci wiecej jak 9-10 litrow benzyny po miescie - przy dobrze ustawionym gazie musisz liczyc te 11.5-12.5.

Ten silnik 2.0 TS tak naprawdę debiutował w 99 roku i jest poprzednikiem 2.0 JTS - obydwa są jednostkami bezawaryjnymi i raczej powinieneś być z nich zadowolony. Należy zadać sobie pytanie do czego Ty chcesz to autko wykorzystywać i czy jesteś zainteresowany akurat tym egzemplarzem z Niemiec. Sorry ale Niemcy nie robią mając takie autostrady 95000 km za 10 lat smile Ja robie po 3000km miesięcznie i to jezdzac prywatnie.

Jeśli chciałbyś diesla to 2.4 JTD - on był bodaj w dwóch wersjach 136 koników i coś 150.

Generalnie nie słyszałem złych słów o tych alfach. Wiadomo, jak w każdym aucie jakieś głupoty sie pojawiaja ale generalnie zalezy od tego kto i jak tym jezdzi, a takich samochodów nie kupują generalnie ludki do jezdzenia do kościoła i na piknik smile

M
stranger
stranger
M Offline
dzięki za opinie smile

hmm właśnie to tez mnie zdziwilo. 90 000km w 10 lat ? Zgadzam sie to dosyć dziwne jak na niemieckie drogi, hmm więc sugerujesz ze licznik moze byc cofany...? ( hmm nie wiem czy dobrze to ujołem, nie znam sie za bardzo na fachowej terminologi)

Szukam własnie czegoś w tych "klimatach", podoba mi sie ta alfa, dodam ze to będzie mój pierwszy samochód.

M
stranger
stranger
M Offline
hmm tak wogóle to mam pytanie jeszcze jedno pytanie

przebieg 170 tys km u alfy romeo 156 rocznik 19998-99 to duzo czy mało? sprecyzuje, chodzi mi o żywotność tego auta/modelu

licze na odp wink

pozdrawiam

M
stranger
stranger
M Offline
literówka - chodzi mi oczywiście o rocznik 1998-99 wink

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
nie bierz tego auta na 1-szy samochód..nie utrzymasz go pod nogą...

M
stranger
stranger
M Offline
Hmm nie do końca sie zrozumieliśmy. To by był mój pierwszy samochód na własnośc, wcześniej 2 lata woziłem sie oplem astra 1.6 ojca.

To czy bym go utrzymał pod nogą czy też nie to inna kwestia, ale ciekawi mnie sa Wy expreci sądzicie o alfach, o ich awaryjnośc itp. bo podoba mi sie ta marka, ten desing.

czekam na spostrzeżenia wink

Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
No i przyszedl i teraz pojedzie tak jak Sturmwind wykrakal laugh
LOL, co za tekst, nikk wypadaloby napisac z wielkiej litery ale to najwyrazniej juz swiadczy tylko o piszacym w ten sposob:]

Nie wypowiadam sie o tenisie, sportach amerykanskich i wielu innych bo sie poprostu nie znam, wielu sie tu wypowiada o samochodach i pisze jakies bzdury ze silnik SDI podkrecony do 140 koni i podobne,
na samochodach troche sie znam, mialem ich poprostu wiele i sa moja pasja jak dla wielu siedzenie caly dzien na forum albo na czacie;-)

Co do Alfy, zeby nie bylo ze sie wypowiadam bezpodstawnie, mialem 2 wiec cos moge powiedziec, jedna to byl wlasnie wspomniany TS, skrot oznacza Twin Spark czyli silnik przeciwsobny, charakterystyczny dla Alfy, producenci nie oferuja zbyt wiele takich silnikow poniewaz sa dosc kosztowne w produkcji, skomplikowane w obsludze i relatywnie awaryjne co glownie wynika ze zlej obslugi w czasie eksploatacji.
Silniki maja ta zalete ze cechuja sie wysoka kultura pracy zwlaszcza na niskich obrotach, dzieki idealnemu wywazeniu samego silnika praktycznie nie do osiagniecia przy tradycyjnych silnikach rzedowych tej klasy
co do gazu do tego silnika, mozna montowac ale akurat jak Sturmwind uwazam ze montaz gazu to profanacja silnika, do tego Twin Sparki nie znosza najlepiejgazu, a jesli juz ktos sie uprze to instalacja dedykowana do tego silnika i tyko wloska.
Wiecej sie nie wypowiem bo nie montowalem i wiekszosc zlych opinii jest od samych uzytkownikow.
Silnik JTS, w nim zastosowano bezposredni wtrysk paliwa i wprowadzono aluminiowy blok oraz pozbyto sie lancucha rozrzadu, jak dla mnie wszystkie zmiany in minus po dosc istotna, a mianowicie te zabiegi skutkuja nizszym zuzyciem paliwa.
Po za tym, juz nie ten charakterystyczny dzwiek, wzrost poziomu trudnosci obslugowych.

Najlepszym wyborem wg mnie jest JTD, a konkretniej wersja 150 konna z 16 zaworowa glowica, najlepszy stosunek mocy do zuzycia paliwa, doskonaly moment obrotowy i to ze byl montowany nie tylko w Fiatach ale takze w Oplach i Sabach (tu ma 2 turbiny).
Starszy 8 zaworowy dosc awaryjny i mimo nominalnie minimalnie mniejszej mocy odczucia duzo slabsze.
Sa tez jednostki 2,4 JTD ale to juz sporo wieksza jednostka ktora wiecej pali i jest trudniejsza w obsludze.

Ogolnie szukalbym diesla, spalanie w 2.0TS ponizej 10 litro tylko w katalogu, silnik ten lubi wysokie obroty, a to skutkuje zuzyciem paliwa, na trasie zdarzalo sie zejsc w okolice 9 litro, mialem tez JTD 120 koni i tam realne zuzycie na trasie to 6.5 litra ropy przy dynamicznej jezdzie jak najbardziej realne.

Alfe albo sie kocha albo nienawidzi, ci ktorzy kochaja te samochody nie widza usterkowosci, stac ich na wizyty w serwisach i ogolnie nie beda nigdy narzekac,
mi Alfy bardzo sie podobaja, stylistyka praktycznie kazdego modelu jest doskonala.
Ja cenie sobie praktycznosc i tu juz Alfa wypada slabo i mimo ze bardzo mi sie podobaja zrezygnowalem bo samochod dla mnie ma jezdzic i byc wzglednie bezproblemowy.

Teraz mam inna marke ale w srodku wlasnie silnik JTD w wersji 150 koni, i jestem bardzo zadowolony bo po przejechaniu ok 50 tysi nie mam najmniejszych uwag co do silnika, warto dodac ze diesle fiata sa pierwszymi w ktorych zastosowano common rail.
Drugi rodzaj diesla ktory jest najczesciej spotykany to silniki TDI VW ktore pracuja na pompowtryskiwaczach, sa glosniesze, nizsza kultura pracy, oczywiscie w zaleznosci kto czym jezdzi ten bedzie chwalil, ja chwale JTD nie tyle kosztem TDI tylko dla tego ze zalety tego silnika stawiam wyzej niz zalety silnika TDI.

Z wyraznych minusow Alfy wymienilbym:
- dosc wysoka awaryjnosc dotyczaca drobnych usterek
- wysokie koszty eksploatacji
- koniecznosc korzystania z serwisow
- ogolnie kiepskie wykonanie wnetrza, zwlaszcza w tanszych odmianach
- wysoki spadek wartosci wraz z uplywem lat

Ostatnie akurat jest plusem przy zakupie starszych rocznikow, wazniejsze usterki juz powinna miec za soba, a takze najwyzszy spadek wartosci.
Przebieg tej z linku malo realny choc czasami trafiaja sie takie perelki, zreszta w dobrym serwisie spokojnie zweryfikuja ze stanem faktycznym, sa czesci ktore powinny byc przy tym przebiegu oryginalne.

Tyle od przemadrzalego Biszopa, jesli cos rozjasnilem/pomoglem to milo, a mam nadzieje ze nic nie przeklamalem;-)

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
ja nie pisze ze jestes przemadrzaly a nicka napisalem normalnie nie myslac o duzej literze wiec nie ma tu drugiego dna laugh

co moge co wiem to pomagam - mialem juz 14 samochódów wiec jakas tam wiedze posiadam - pewnie nie taka jak Ty bo widze ze gleboko w mechanice siedzisz:)

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
a i o 140 koniach w SDI to nie ja pisalem - nawet nie ma co tego porownywac do TDI-ków:>

Strona 9 z 19 1 2 7 8 9 10 11 18 19

Moderatorzy  Biszop, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
10 zarejestrowanych użytkowników (11kera11, betowiec, JelineK, Sensei, Szuman, alfa, burbon, latajaca_holenderka, Lukasz111, rafal08), 2,540 gości, oraz 5 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,274
Posty5,828,740
Użytkownicy24,790
Najwięcej online13,128
Sep 24th, 2025