Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
Strona 2 z 2 1 2
addict
addict
Originally Posted by gnacik
Prawda jest taka, że początek wojska zawodowego będzie końcem prywatnych uczelni smile

Lol, a co ma piernik do wiatraka?

Bonus: Unibet
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by Vivo
Prawda jest taka, że początek wojska zawodowego będzie końcem prywatnych uczelni smile

Do tej pory jak ktoś nie chciał iść do wojska to zapisywał się do pierwszej lepszej prywatnej uczelni, a jak wejdzie wojsko zawodowe to już nie będzie musiał i tym samym owe uczelnie stracą "klientów" i z biegiem czasu zaczną bankrutować, zostaną tylko takie, które rzeczywiście mogą coś zaoferować, a posiadanie dyplomu z takiej uczelni rzeczywiście będzie otwierało niejedne drzwi do kariery smile

addict
addict
Jakis odsetek grona studentow rzeczywiscie stanowia ludzie o takiej "motywacji", ale zwroc uwage ze kobiety rowniez studiuja na takich uczelniach, a one nigdy nie musialy uchylac sie od wojska. Tak samo nie wszyscy panowie studiowali u prywaciarza wink zeby uciec od wojska. Dlatego nie spisywalbym od razu tychze uczelni na brak chetnych.

M
2fast 2furious
2fast 2furious
M Offline
Originally Posted by marzano
Dla wielu młodych ludzi 2 tysie na rękę to jest niezła kasa i taki kolo, który ledwie gimnazjum skończył bo zapału do nauki nie miał za bardzo zamiast łoić browar pod sklepem czy jakieś dragi łykać (palić, wąchać, wciągać) może zaciągnąć się do służby i żyć na przyzwoitym jak na polskie warunki poziomie.
Cały szkopuł tkwi w tym, że armia nie chce takich ludzi po gimnazjum czy zawodówce. Nie wiem czy tak jest nadal, ale swego czasu, żeby iść na zawodowego żołnierza po zasadniczej służbie, trzeba było mieć maturę.
Dlatego WKU tylko czeka, aż któremuś biednemu studencinie powinie się noga i jak tylko dostaną papierek z uczelni, to od razu ścigają takiego delikwenta.
Swego czasu siedząc grzecznie w kolejce na WKU, widziałem jak kilku delikwentów wychodziło z "pokoju zwierzeń" i cieszyli się jak dzieci, bo nie chcieli ich wziąć, bo nie mają ukończonej szkoły średniej. A gdy nadeszła moja kolej, to podchorąży na dzień dobry podał mi do wyboru dwie jednostki wojskowe i zaczął mi truć dupę, że "wojsko potrzebuje takich wykształconych ludzi jak Pan". Wtedy udało mi się jeszcze wymigać smile Mam nadzieję, że więcej już nie będę się musiał pocić na WKU smile

Btw. POBÓR będzie nadal ! Pobór to rejestracja mężczyzn w wieku 19 lat oraz kobiet po szkołach medycznych. Nie będzie natomiast przymusowego wcielania do wojska mężczyzn w wieku poborowym.

M
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
M Offline
obecnie żeby zostać szeregowym zawodowym wymagane jest poza (między innymi) obywatelstwem polskim i niekaralnością minimum wykształcenie gimnazjalne.

L
antimadrista
antimadrista
L Offline

Do tej pory jak ktoś nie chciał iść do wojska to zapisywał się do pierwszej lepszej prywatnej uczelni, a jak wejdzie wojsko zawodowe to już nie będzie musiał i tym samym owe uczelnie stracą "klientów" i z biegiem czasu zaczną bankrutować, zostaną tylko takie, które rzeczywiście mogą coś zaoferować, a posiadanie dyplomu z takiej uczelni rzeczywiście będzie otwierało niejedne drzwi do kariery smile

laugh

Czuje kolejna nominacje do najsmieszniejszego posta roku

Zuzia Róża
Zuzia Róża
tyle samo liter.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Bazyl wiatraka ma 8 liter a piernik 7 laugh

Zuzia Róża
Zuzia Róża
wiatrak - 7
piernik - 7
grin

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by lupus

laugh

Czuje kolejna nominacje do najsmieszniejszego posta roku

Swój login daj jako najśmieszniejszy post roku, może mi powiesz, że to co napisałem to nieprawda ? znam pełno ludzi co poszło do różnych prywatnych szkól bo nie chcieli iść do wojska

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
cd. ...a teraz skoro nie będzie poboru nie będą musieli wydawać kasy na szkołę tylko spokojnie pracować, więc nie mów, że szkoły te nie stracą uczniów :] wg. mnie minimum 20% szkół prywatnych w przeciągu 2 lat padnie.

M
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
M Offline
Moim zdaniem po prostu przestaną wybierać dziwne kierunki, żeby tylko się dostać, czy też nie pójść do wojska. Zacznie się wybieranie tego w czym naprawdę będą chcieli się kształcić, albo pójdą do roboty.

Strona 2 z 2 1 2

Moderatorzy  Biszop, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
2 zarejestrowanych użytkowników (Sensei, 11kera11), 4,559 gości, oraz 6 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,306
Posty5,840,575
Użytkownicy24,790
Najwięcej online15,603
Jul 4th, 2026