Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
#2605152 18/09/2008 05:32
C
enthusiast
enthusiast
C Offline
Witam
mam do Was pilna sprawe...
otoz pozwalem do sadu bylego pracodawce za nie wyplacenie naleznej mi wyplaty.
Dostalem na adres zameldowania powiadomienie o dacie przesluchania i tu zaczynaja sie schody. Znajomy powiedzial ze data przesluchania jest 19.09 a dzis sie okazalo ze pomylil sie i byla 17.09 nie stawilem sie na przesluchaniu i pytanie teraz co dalej...
co mam zrobic podjechac i wytlumaczyc sprawe jest szansa jeszcze na kolejne ? czy udac sie do prawnika ponownie ? moze ktos sie orientuje co sie dzieje w takim wypadku jak ja pozywam kogos a nie stawilem sie na rozprawie prosze o pilna odpowiedz jak ktos sie zna pozdrawiam i dzieki z gory za odpowiedz

Bonus: Unibet
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel

smile

W jakim charakterze masz być przesłuchiwany?

Jakie to jest postępowanie? (przed sądem karnym/cywilnym/administracyjnym)

M
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
M Offline
A na drugiej stronie powiadomienia nie ma napisane?

old hand
old hand
Pisze , że przed Sądem Pracy...I że występuje w charakterze powoda..

a jako , że przed Sądem Pracy to postępowanie jest maksymalnie odformalizowane. Idź do Sądu i w sekretariacie niech Ci dadzą akta . Zobaczyswz w protokole rozprawy co się działo. Nie ma co gdybać tylko trzeba zobaczyć.

I najlepiej o ile nie masz kasy na adwokata lub radcę to idż do związków zawodowych - te największe prowadzą zazwyczaj takie komórki gdzie za darmo doradzają radcy prawni. Ewentualnie możesz wnieść o ustanowienie adwokata z urzędu przez Sąd.

Generalnie zasada jest taka , że takie sprawy winni prowadzić profesjonaliści...I sorki - ale rzucanie hasła na tym forum - "pomóżcie co mam robić" jest ..delikatnie mówiąc nierozsądne.

old hand
old hand
A i co do zasady - to było najzwyklejsze wezwanie na rozprawę a nie na "przesłuchanie"..Gdybyś był zostałbyś "informacyjnie przesłuchany" celem jakby to napisać - ustalenia dokładniejszego o co chodzi..Ale takie "informacyjne" przesłuchanie nie jest nawet dowodem

W każdym razie powtórze się . Idż do Sekretariatu tego Sądu. Jak dadzą Ci akta to wszystko zobaczysz co i jak..

W zależności od tego na jakiego Sędziego trafiłeś mogli CI :
-oddalić pozew (jak np. nie zawnioskowałes żadnych dowodów)
-zawiesić postępowanie - jest przepis który mówi , że w przypadku niestawiennictwa powoda i braku wniosku o przeprowadzenie rozprawy pod jego nieobecność postępowani9e się zawiesza
-a najprawdopodobniej nie stałó się nic złego i po prostu tylko "podnerwiłeś" Sedziego , że nie przyszłeś , czyli jak dla niego "olałeś" swoją sprawę. Ale spoko , przy wyrokowaniu tego się nie bierzę pod uwagę.

C
enthusiast
enthusiast
C Offline
ok Kefir70 dzieki za odpowiedz
bylem w panstwowej inspekcji pracy tam radca pomogl wypelnic wszystko i doradzal co i jak i jutro sie tez tam udam do niego zeby pogadac...juz tez wlasnie ktos mi zasugerowal zeby udac sie i zerknac w arta co sie dzialo. jesli chodiz o to haslo to bardziej chodzilo mi o to czy nic mi nie grozi za niestawienie sie na rozprawe zadna grzywna czy cos ale juz tez slyszalem ze jesli chodzi o takie rozprawy nic nie grozi wiec dobre i to. Udam sie znow do tego radcy i moze cos wymysli i sprawa nie bedzie do konca przegrana ale dzieki pozdrawiam

old hand
old hand
Jak sie ładnie uśmiechniesz do Pani w Sekretariacie i złożysz wniosek o ksero protokołu rozprawy to od ręki Ci to zrobi. I do tego radcy weź ksero protokołu.

A i zapewniam Cię , że w Sądzie Pracy będąc pracownikiem naprawdę nie jest tak łatwo przegrać proces...Tak , że nie ma co załamywac rąk.

Pozdro

C
enthusiast
enthusiast
C Offline
ok mam nadzieje ze sie uda
dzieki za wszystkie rady pozdrawiam

old hand
old hand
Jak sie ładnie uśmiechniesz do Pani w Sekretariacie i złożysz wniosek o ksero protokołu rozprawy to od ręki Ci to zrobi. I do tego radcy weź ksero protokołu.

A i zapewniam Cię , że w Sądzie Pracy będąc pracownikiem naprawdę nie jest tak łatwo przegrać proces...Tak , że nie ma co załamywac rąk.

Pozdro

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Sorry za wcześniejsze pytania, jakoś pobieżnie przeczytałem Twój post. Inna sprawa, że jest on mocno chaotyczny wink

Muszę Cię zmartwić: sąd nie jest tego typu instytucją gdzie można "podjechać" i dogadać się na jakiś inny termin smile A tak serio:

Każde postępowanie sądowe jest ściśle sformalizowane i obwarowane szeregiem przepisów proceduralnych, według których się toczy.

Nie bardzo rozumiem też fragment o tym, że przesyłka sądowa została Ci doręczona na adres zameldowania, a Ty o terminie dowiadywałeś się od znajomego confused

Kwestia doręczenia przesyłki jest o tyle istotna, że może mieć wpływ na odroczenie rozprawy.

Dobra - wchodzę za bardzo w szczegóły, a najłatwiej będzie jeżeli:

Stawisz się w sądzie i poprosisz o wgląd do akt sprawy, jako strona postępowania masz do tego pełne prawo - w nich zobaczysz co wydarzyło się na rozprawie i w zależności od tego podejmiesz odpowiednią decyzję wcześniej konsultując ją z prawnikiem (wspominałeś coś o jakimś).
Możesz również za odpowiednią opłatą poprosić o kserokopię interesujących Cię akt sprawy, w sądzie wszystko Ci powiedzą.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Ja się tu produkowałem z postem, a widzę, że Kefir piwo już Ci to wszystko ładnie wyjaśnił.

Najważniejszy przekaz naszych wypowiedzi, jest więc jak widać taki sam smile

Moderatorzy  Biszop, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
12 zarejestrowanych użytkowników (latajaca_holenderka, Lukasz111, Sensei, rafal08, rymoholik, burbon, Akhu, alfa, betowiec, 11kera11, aker, poozon), 2,804 gości, oraz 11 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,283
Posty5,833,036
Użytkownicy24,790
Najwięcej online13,128
Sep 24th, 2025